Allah SWT telah melebihkan buah kurma dari buah-buahan yang lain. Allah SWT menyebutkannya dalam Al-Qur'an dalam 20 tempat yang berbeza dengan memakai lafaz pohon kurma; an-Nakhl, an-Nakhiil dan an-Nakhlah. Kurma mendapat tempat istimewa dalam Al-Qur'an dan sebenar-benar perkataan adalah "Kalamullah (Al-Qur'an Al-Karim)". Allah SWT telah menetapkan bahawasanya pokok kurma ada di bumi, kemudian Allah SWT mengutamakannya dengan menyebutkan ciri-ciri pokok dan buah ini: "Di bumi itu ada buah-buahan dan pokok kurma yang memiliki kelopak mayang." (Q.S. Ar-Rahman: 11)
Ibnu Katsir berkata, Allah SWT menyebutkan buah kurma ini dalam Al-Qur'an secara khusus kerana kemuliaan dan manafaat yang terkandung dalam buah tersebut, samada buah masih basah ataupun telah kering." "Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanam-tanaman dan pokok kurma yang bercabang dan tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebahagian tanam-tanaman di atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir." (Q.S. Ar-Ra'du: 4)
Buah kurma mengandungi banyak manafaat, di antaranya ialah buah kurma sangat digalakkan bagi perempuan yang hamil dan yang akan segera melahirkan. Bahkan Allah SWT memerintahkan Maryam binti 'Imran untuk memakan buah kurma ini ketika ia sedang nifas/haid. Doktor Muhammad an-Nasimi dalam kitabnya, ath-Thibb an-Nabawy wal 'Ilmil Hadis (Pengubatan Ala Nabi dan Ilmu Moden) mengatakan: "Hikmah dari ayat ini secara kedoktoran adalah, perempuan hamil yang akan melahirkan itu sangat memerlukan makanan dan minuman yang kaya dengan unsur gula, dan ianya disebabkan banyaknya kontraksi otot-otot rahim ketika akan mengeluarkan kandungan bayi, lebih-lebih lagi apabila ia memerlukan waktu yang lama untuk bersalin. Kandungan gula dan vitamin B1 sangat membantu untuk mengawal pergerakan rahim dan menambah masa sistolennya (kontraksi jantung ketika darah dipam ke saluran nadi).
Kedua, unsur itu banyak terkandung dalam ruthab (kurma basah). Kandungan gula dalam ruthab sangat mudah untuk dihadam dengan cepat oleh tubuh-badan. "Keajaiban buah kurma dari Anas r.a., beliau berkata, "Rasulullah SAW. berbuka puasa sebelum sholat dengan memakan buah kurma segar, kalau tidak ada, baginda makan kurma kering, dan kalau tidak ada, beliau meminum beberapa teguk air." (HR. Abu Daud dan Tirmidzi). Ini kerana buah kurma mengandungi semua unsur makanan asas yang diperlukan tubuh-badan iaitu gula, protein, lemak, mineral, dan vitamin. Nabi SAW dalam beberapa hadits, menyarankan agar kita memakan tujuh biji buah kurma sehari. Dan ternyata, tujuh biji buah kurma ini bila ditimbang beratnya antara 100 gram yang mengandungi : Gula = 75,00 gram, Serat selulosa = 4,00 gram, Air = 22,50 gram, Protein = 2,50 gram, Lemak = 2,50 gram, Vitamin A = 60 IU, Vitamin B-1 = 0, 08 miligram, dan Vitamin B-2 = 0, 05 miligram.
Buah kurma juga terdapat asam mineral yang merupakan unsur terpenting sebagai makanan bagi tubuh-badan seperti : - Potasium = 79 miligram - Tembaga = 21 miligram - Belerang = 65 miligram - Besi = 5 miligram - Magnesium = 65 miligram - Mangan = 2 miligram - Kalsium = 65 miligram - Fosfor = 72 gram. Dalam buah kurma terdapat beberapa bahan kimia yang mempengaruhi hormon oksitosik, iaitu hormon yang bercampur di dalam peranakan wanita, sehingga dapat membantu percepatan kelahiran, serta dapat mengurangi risiko pendarahan setelah melahirkan. Hormon lain dalam kurma adalah hormon untuk menghalang aktiviti hormon kelenjar glandula (glandula thyreoidea). Bahan yang lain, iaitu hormon produktif kelenjar susu, sehingga dapat memperlancar ASI (Air Susu Ibu). Serat selulosa berguna untuk meningkatkan sistem usus, sebagai ubat mujarab untuk penyembuhan yang disebabkan kurang makan. Serat ini tidak dapat dihadam oleh sistem penghadaman kita, sehingga dapat menjaga tubuh badan supaya terhindar dari kekurangan makanan dalam perut. Vitamin A diperlukan untuk pemeliharaan epitel selaput lendir, ketajaman penglihatan mata dan pencegahan berlakunya infeksi. Oleh kerana itu, orang-orang gurun selalu mengamalkan memakan buah kurma untuk memperkuatkan pendengaran dan memfokuskan penglihatan. Fosfer bersamaan kalsium diperlukan untuk membentuk tulang dan kesihatan gigi. Fosfer berguna untuk meningkatkan aktiviti kelenjar dan mengembalikan fungsi kelenjar tubuh. Fosfer juga berperanan penting sebagai nutrisi otak, sehingga bila dimakan secara teratur, dalam jangka panjang berkesan mencerdaskan otak. Zat besi sangat penting untuk aktiviti pembentukan hemoglobin dan zat darah merah dalam sum-sum tulang. Oleh karena itu, ia diperlukan untuk melindungi manusia dari kekurangan darah. Kurma kering mengandungi aspirin (acetylsalicylic acid) semulajadi yang dapat mengurangkan rasa sakit (analgesic). Kalium (potassium) signifikan untuk mengatasi masalah lelah, membuat organ jantung bekerja lebih optima, mengaktifkan kontraksi otot, dan berperanan mengawal tekanan darah.
Fakta dan keajaiban Buah Kurma - buah kurma tidak menyimpan bakteria dan mikroba dan bahawa ulat yang terdapat di dalam buah kurma lama, dapat memusnahkan amuba dan membunuh bakteria yang boleh menyerang manusia. Seandainya bukan kerana buah kurma dan kopi arab, nescaya penduduk Jazirah Arab akan diserang berbagai penyakit yang tidak diketahui puncanya kecuali oleh Allah SWT. Serbuk pati buah kurma dapat mengubati kemandulan wanita. Makanan dan ubat paling penting bagi para astronoid adalah buah kurma dan bahawa buah kurma lebih sihat daripada kaviar. Serat buah kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit. Kurma Barhi diperlukan remaja dan di dalamnya tersimpan rahsia kerana ia dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan sistem saraf. Setiap 100 gram buah kurma mengandungi 318 kalori, sama dengan 315 kalori bersamaan setiap 100 gram madu. Makanan yang paling baik yang diamalkan oleh pejuang dalam perang adalah buah kurma kerana buah kurma mengandungi kalori, menguatkan tubuh badan dan mengaktifkan kelenjar adrenal sehingga pejuang Islam menjadi seorang berani yang tidak takut akan kematian. Terdapat 450 jenis buah kurma di seluruh dunia. Buah kurma bermanfaat untuk mengubati kekurangan darah kerana ia mengandungi zat besi dengan kadar yang tinggi. Buah kurma dapat menguatkan rahim ketika melahirkan kerana ia mengandungi hormone pitosin yang berkhasiat mengawal proses melahirkan anak. Buah kurma dapat mencegah radang kerana ia mengandungi antiseptic dan antirematik. Buah kurma mengandungi kadar serat yang tinggi yang bermanfaat untuk membantu pergerakan usus dan mencegah konstipasi. Buah kurma juga dapat melindungi usus besar dari cancer . Buah kurma meningkatkan nafsu makan. Jenis buah kurma yang kalorinya paling rendah adalah jenis 'ajwah Madinah, razizi, dan rabi'ah. Jenis buah kurma yang paling sesuai untuk mendapatkan tubuh-badan yang ideal adalah jenis Hulwah Ha`il, setiap 100 gram mengandungi lebih dari 67 kalori. Jenis buah kurma yang paling banyak mengandungi mineral dan vitamin adalah jenis Rabi'ah Madinah yang mengandungi kadar potasium dan besi yang tinggi. Buah kurma adalah ubat bagi orang yang menderita kekurangan berat badan kerana ia kaya dengan serat yang tidak memerlukan proses pencernaan. Buah kurma dapat mengurangi ketegangan saraf yang diakibatkan oleh aktiviti kelenjar tiroid. Buah kurma dapat mengurangkan rasa lapar yang amat sangat pada orang yang berpuasa. Buah kurma dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah konstipasi. Buah kurma dapat melancarkan kencing dan mencuci buah pinggang. Buah kurma dapat membersihkan hati dari racun toksid dan meredakan pergerakan sistem saraf. Buah kurma basah dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkan pasca melahirkan. Buah kurma dinamakan dengan manjam (tambang) karena mengandungi banyak unsur mineral, seperti fosfer, kalsium, magnesium, besi, sodium, sulfur, dan klorin. Kandungan kalori dari 1 kg buah kurma sama dengan kandungan 1 kg daging. Buah kurma dapat memelihara kelembapan dan kelesuan mata, serta menajamkan penglihatan pada waktu malam. Buah kurma dapat melembabkan usus sehingga memelihara dari radang dan infeksi. Memakan buah kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing. Buah kurma dianggap sebagai makanan paling baik di gurun sahara kerana ia dapat disimpan dalam waktu yang lama tanpa sebarang kerosakan. Di antara penduduk Sahara dan Oasis, tidak ada yang mengidap cancer kerana mereka biasa mengamalkan memakan buah kurma sebagai makanan harian. Pada pertengahan kedua abad ke-20, para ahli perubatan merumuskan bahawa asam amino yang lain ada pada buah kurma dan yang terpenting dalam asam ini ialah glutathione sebagai antioksidan.
Bagi setiap 100 gram (7 biji buah kurma) ia dapat memberikan lebih dari 350 energi/tenaga dan nilai zat buah kurma hampir 100% sempurna. Buah kurma, tumbuh terus-menerus dan tidak pernah putus sehingga sekarang sebagai rezeki dari Allah SWT untuk umat manusia seperti yang Allah SWT sebut dalam Al-Qur'an. Waullahualam.
Ibnu Katsir berkata, Allah SWT menyebutkan buah kurma ini dalam Al-Qur'an secara khusus kerana kemuliaan dan manafaat yang terkandung dalam buah tersebut, samada buah masih basah ataupun telah kering." "Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanam-tanaman dan pokok kurma yang bercabang dan tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebahagian tanam-tanaman di atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir." (Q.S. Ar-Ra'du: 4)
Buah kurma mengandungi banyak manafaat, di antaranya ialah buah kurma sangat digalakkan bagi perempuan yang hamil dan yang akan segera melahirkan. Bahkan Allah SWT memerintahkan Maryam binti 'Imran untuk memakan buah kurma ini ketika ia sedang nifas/haid. Doktor Muhammad an-Nasimi dalam kitabnya, ath-Thibb an-Nabawy wal 'Ilmil Hadis (Pengubatan Ala Nabi dan Ilmu Moden) mengatakan: "Hikmah dari ayat ini secara kedoktoran adalah, perempuan hamil yang akan melahirkan itu sangat memerlukan makanan dan minuman yang kaya dengan unsur gula, dan ianya disebabkan banyaknya kontraksi otot-otot rahim ketika akan mengeluarkan kandungan bayi, lebih-lebih lagi apabila ia memerlukan waktu yang lama untuk bersalin. Kandungan gula dan vitamin B1 sangat membantu untuk mengawal pergerakan rahim dan menambah masa sistolennya (kontraksi jantung ketika darah dipam ke saluran nadi).
Kedua, unsur itu banyak terkandung dalam ruthab (kurma basah). Kandungan gula dalam ruthab sangat mudah untuk dihadam dengan cepat oleh tubuh-badan. "Keajaiban buah kurma dari Anas r.a., beliau berkata, "Rasulullah SAW. berbuka puasa sebelum sholat dengan memakan buah kurma segar, kalau tidak ada, baginda makan kurma kering, dan kalau tidak ada, beliau meminum beberapa teguk air." (HR. Abu Daud dan Tirmidzi). Ini kerana buah kurma mengandungi semua unsur makanan asas yang diperlukan tubuh-badan iaitu gula, protein, lemak, mineral, dan vitamin. Nabi SAW dalam beberapa hadits, menyarankan agar kita memakan tujuh biji buah kurma sehari. Dan ternyata, tujuh biji buah kurma ini bila ditimbang beratnya antara 100 gram yang mengandungi : Gula = 75,00 gram, Serat selulosa = 4,00 gram, Air = 22,50 gram, Protein = 2,50 gram, Lemak = 2,50 gram, Vitamin A = 60 IU, Vitamin B-1 = 0, 08 miligram, dan Vitamin B-2 = 0, 05 miligram.
Buah kurma juga terdapat asam mineral yang merupakan unsur terpenting sebagai makanan bagi tubuh-badan seperti : - Potasium = 79 miligram - Tembaga = 21 miligram - Belerang = 65 miligram - Besi = 5 miligram - Magnesium = 65 miligram - Mangan = 2 miligram - Kalsium = 65 miligram - Fosfor = 72 gram. Dalam buah kurma terdapat beberapa bahan kimia yang mempengaruhi hormon oksitosik, iaitu hormon yang bercampur di dalam peranakan wanita, sehingga dapat membantu percepatan kelahiran, serta dapat mengurangi risiko pendarahan setelah melahirkan. Hormon lain dalam kurma adalah hormon untuk menghalang aktiviti hormon kelenjar glandula (glandula thyreoidea). Bahan yang lain, iaitu hormon produktif kelenjar susu, sehingga dapat memperlancar ASI (Air Susu Ibu). Serat selulosa berguna untuk meningkatkan sistem usus, sebagai ubat mujarab untuk penyembuhan yang disebabkan kurang makan. Serat ini tidak dapat dihadam oleh sistem penghadaman kita, sehingga dapat menjaga tubuh badan supaya terhindar dari kekurangan makanan dalam perut. Vitamin A diperlukan untuk pemeliharaan epitel selaput lendir, ketajaman penglihatan mata dan pencegahan berlakunya infeksi. Oleh kerana itu, orang-orang gurun selalu mengamalkan memakan buah kurma untuk memperkuatkan pendengaran dan memfokuskan penglihatan. Fosfer bersamaan kalsium diperlukan untuk membentuk tulang dan kesihatan gigi. Fosfer berguna untuk meningkatkan aktiviti kelenjar dan mengembalikan fungsi kelenjar tubuh. Fosfer juga berperanan penting sebagai nutrisi otak, sehingga bila dimakan secara teratur, dalam jangka panjang berkesan mencerdaskan otak. Zat besi sangat penting untuk aktiviti pembentukan hemoglobin dan zat darah merah dalam sum-sum tulang. Oleh karena itu, ia diperlukan untuk melindungi manusia dari kekurangan darah. Kurma kering mengandungi aspirin (acetylsalicylic acid) semulajadi yang dapat mengurangkan rasa sakit (analgesic). Kalium (potassium) signifikan untuk mengatasi masalah lelah, membuat organ jantung bekerja lebih optima, mengaktifkan kontraksi otot, dan berperanan mengawal tekanan darah.
Fakta dan keajaiban Buah Kurma - buah kurma tidak menyimpan bakteria dan mikroba dan bahawa ulat yang terdapat di dalam buah kurma lama, dapat memusnahkan amuba dan membunuh bakteria yang boleh menyerang manusia. Seandainya bukan kerana buah kurma dan kopi arab, nescaya penduduk Jazirah Arab akan diserang berbagai penyakit yang tidak diketahui puncanya kecuali oleh Allah SWT. Serbuk pati buah kurma dapat mengubati kemandulan wanita. Makanan dan ubat paling penting bagi para astronoid adalah buah kurma dan bahawa buah kurma lebih sihat daripada kaviar. Serat buah kurma adalah pembersih yang paling baik bagi tubuh dan dapat melindunginya dari penyakit-penyakit kulit. Kurma Barhi diperlukan remaja dan di dalamnya tersimpan rahsia kerana ia dapat menggiatkan kelenjar dan menguatkan sistem saraf. Setiap 100 gram buah kurma mengandungi 318 kalori, sama dengan 315 kalori bersamaan setiap 100 gram madu. Makanan yang paling baik yang diamalkan oleh pejuang dalam perang adalah buah kurma kerana buah kurma mengandungi kalori, menguatkan tubuh badan dan mengaktifkan kelenjar adrenal sehingga pejuang Islam menjadi seorang berani yang tidak takut akan kematian. Terdapat 450 jenis buah kurma di seluruh dunia. Buah kurma bermanfaat untuk mengubati kekurangan darah kerana ia mengandungi zat besi dengan kadar yang tinggi. Buah kurma dapat menguatkan rahim ketika melahirkan kerana ia mengandungi hormone pitosin yang berkhasiat mengawal proses melahirkan anak. Buah kurma dapat mencegah radang kerana ia mengandungi antiseptic dan antirematik. Buah kurma mengandungi kadar serat yang tinggi yang bermanfaat untuk membantu pergerakan usus dan mencegah konstipasi. Buah kurma juga dapat melindungi usus besar dari cancer . Buah kurma meningkatkan nafsu makan. Jenis buah kurma yang kalorinya paling rendah adalah jenis 'ajwah Madinah, razizi, dan rabi'ah. Jenis buah kurma yang paling sesuai untuk mendapatkan tubuh-badan yang ideal adalah jenis Hulwah Ha`il, setiap 100 gram mengandungi lebih dari 67 kalori. Jenis buah kurma yang paling banyak mengandungi mineral dan vitamin adalah jenis Rabi'ah Madinah yang mengandungi kadar potasium dan besi yang tinggi. Buah kurma adalah ubat bagi orang yang menderita kekurangan berat badan kerana ia kaya dengan serat yang tidak memerlukan proses pencernaan. Buah kurma dapat mengurangi ketegangan saraf yang diakibatkan oleh aktiviti kelenjar tiroid. Buah kurma dapat mengurangkan rasa lapar yang amat sangat pada orang yang berpuasa. Buah kurma dapat menyediakan perut untuk menerima makanan dan mencegah konstipasi. Buah kurma dapat melancarkan kencing dan mencuci buah pinggang. Buah kurma dapat membersihkan hati dari racun toksid dan meredakan pergerakan sistem saraf. Buah kurma basah dapat menurunkan tekanan darah bagi perempuan hamil dan menormalkan pasca melahirkan. Buah kurma dinamakan dengan manjam (tambang) karena mengandungi banyak unsur mineral, seperti fosfer, kalsium, magnesium, besi, sodium, sulfur, dan klorin. Kandungan kalori dari 1 kg buah kurma sama dengan kandungan 1 kg daging. Buah kurma dapat memelihara kelembapan dan kelesuan mata, serta menajamkan penglihatan pada waktu malam. Buah kurma dapat melembabkan usus sehingga memelihara dari radang dan infeksi. Memakan buah kurma sebelum makan pagi dapat membunuh cacing. Buah kurma dianggap sebagai makanan paling baik di gurun sahara kerana ia dapat disimpan dalam waktu yang lama tanpa sebarang kerosakan. Di antara penduduk Sahara dan Oasis, tidak ada yang mengidap cancer kerana mereka biasa mengamalkan memakan buah kurma sebagai makanan harian. Pada pertengahan kedua abad ke-20, para ahli perubatan merumuskan bahawa asam amino yang lain ada pada buah kurma dan yang terpenting dalam asam ini ialah glutathione sebagai antioksidan.
Bagi setiap 100 gram (7 biji buah kurma) ia dapat memberikan lebih dari 350 energi/tenaga dan nilai zat buah kurma hampir 100% sempurna. Buah kurma, tumbuh terus-menerus dan tidak pernah putus sehingga sekarang sebagai rezeki dari Allah SWT untuk umat manusia seperti yang Allah SWT sebut dalam Al-Qur'an. Waullahualam.
No comments:
Post a Comment