Pages

Monday, April 13, 2015

Budak dua tahun jadi deejayORATILE mengendalikan sistem muzik deejay di kediamannya di Johannesburg, Afrika Selatan pada 6 April lalu. - Agensi


JOHANNESBURG – Sukar dipercayai tetapi seorang budak lelaki, Oratile Hlongwane cekap mengendalikan sistem muzik sofistikated walaupun dia baru berusia dua tahun.
Digelar DJ AJ, Oratile merupakan deejay paling muda di Afrika Selatan.
Dia belum petah bercakap tetapi cekap memilih muzik daripada komputer riba, manakala aksinya memainkan kombinasi muzik menjadi viral di media sosial Afrika Selatan.
Ibu kanak-kanak itu, Refiloe Marumo memuji suaminya kerana membelikan Oratile sebuah komputer tablet iPad semasa dia masih di dalam kandungan.
Bapanya, Glen Hlongwane membelikan gajet tersebut kerana mahu memuat turun pelbagai aplikasi pendidikan bagi membantu mempercepatkan pembelajaran anaknya.
Hlongwane yang merupakan seorang jurulatih gimnastik dan deejay turut memuat turun aplikasi deejay untuk kegunaannya sendiri.
Semasa berusia setahun, DJ AJ sudah pandai memanipulasi iPad dan turut belajar menggunakan aplikasi deejay bapanya.
Ibu bapanya terkejut apabila menyaksikan anak mereka yang masih memakai lampin mengaplikasikan pengetahuannya menggunakan peralatan dejaay sebenar.
Satu rakaman video memaparkan Oratile beraksi sebagai deejay menjadi viral di internet. Kini, anak kecil tersebut mempunyai hampir 25,000 peminat di laman jaringan sosial Facebook.
Bakat luar biasa anak kecil itu mendorong banyak syarikat dan pusat beli-belah mengundangnya untuk membuat persembahan.
Populariti DJ AJ bagaimanapun turut menarik kritikan beberapa pihak yang menuduh ibu bapanya sebagai mempergunakan kebolehan anak mereka untuk mengaut keuntungan.
“Saya tidak akan mengeksploitasi anak saya,” kata bapanya. Ibu bapa DJ AJ tidak akan membenarkan anak mereka beraksi di kelab malam atau parti liar. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0413&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3X8S914vA 
Hakcipta terpelihara 

No comments: