Pages

Wednesday, July 9, 2014

Kanak-kanak dirantai lapan jam sehari


Seorang kanak-kanak hidup menderita setelah kakinya dirantai selama lapan jam sehari oleh pemiutang. - AGENSI
PHNOM PENH 8 Julai - Seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun yang dijadikan sebagai cagaran oleh ibu kandungnya untuk meminjam wang, hidup menderita hampir dua tahun setelah kakinya dirantai selama lapan jam sehari oleh si pemberi hutang yang bimbang dia melarikan diri.
Mail Online melaporkan, kes tersebut didedahkan selepas polis bersama anggota sukarelawan menemui mangsa di sebuah rumah di bandar Kemarak Pumin.
Menurut laporan Phnom Penh Post, kanak-kanak berkenaan memberitahu polis, kadang-kadang dia terpaksa meminum air kencingnya sendiri kerana terlalu dahaga.
Ketua Polis bahagian hak asasi manusia dan unit perlindungan juvenil, Srey Touch berkata, ibu kandungnya mencagar kanak-kanak terbabit kepada seorang lagi wanita selepas meminjam sejumlah wang.
"Mengikut pemiutang itu, budak tersebut sangat nakal dan dia merantainya kerana takut kanak-kanak tersebut melarikan diri dari rumah, sesat atau mati lemas.
"Pemiutang itu bekerja sebagai seorang petani dan dia merantai kanak-kanak tersebut dari pukul 7 pagi hingga 11 pagi dan 1 tengah hari hingga 5 petang," jelas Touch, sambil menambah mangsa kini berada dalam jagaan pihak polis.
Walaupun kanak-kanak berkenaan hidup menderita, ibu kandungnya tidak dapat berbuat apa-apa ekoran masalah kesempitan hidup yang dialami.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140709/lu_05/Kanak-kanak-dirantai-lapan-jam-sehari#ixzz36v3RfKln
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: