Madu terbaik adalah madu yang dihasilkan oleh lebah diwaktu pagi, madu yang dihasilkan oleh lebah diwaktu pagi memilki kandungan dan bauan terbaik. Maklumat ini telah disahkan oleh hasil kajian universiti di Jerman dan Britain.
Menurut BBC, “BBC” bahawa kajian tersebut disediakan oleh sekumpulan pengakaji dari Universiti Jerman, “Konstanz” dan diterbitkan di majalah / Bheviral Akologi Tanah sosiologis / mendapati bahawa kemampuan madu membantu kecerdasan otak, madu yang dikumpul oleh lebah dari bunga yang berhektar luasnya dapat menghasilkan madu terbaik.
Sebuah kajian dahulu menunjukkan bahawa bunga yang paling menghasilkan mutu terbaik selama jam pertama hari tersebut, dalam tempoh ini lebah boleh mengoptimumkan untuk mengenal pasti bau bunga baru;
Para penyelidik melihat pada 1000 ekor lebah boleh mengenal pasti bau bunga yang mereka perlukan dan memiliki kemampuan yang luar biasa untuk mengenal jenis-jenis bunga dan kumpulan yang mahir boleh mengenali bau bunga, walaupun dalam masa berhari-hari. Lebah boleh mengingati setiap bau bunga.
Sebuah kajian dahulu menunjukkan bahawa bunga yang paling menghasilkan mutu terbaik selama jam pertama hari tersebut, dalam tempoh ini lebah boleh mengoptimumkan untuk mengenal pasti bau bunga baru;
Para penyelidik melihat pada 1000 ekor lebah boleh mengenal pasti bau bunga yang mereka perlukan dan memiliki kemampuan yang luar biasa untuk mengenal jenis-jenis bunga dan kumpulan yang mahir boleh mengenali bau bunga, walaupun dalam masa berhari-hari. Lebah boleh mengingati setiap bau bunga.
أظهر بحث جديد أن نحل العسل يقطف الرحيق من أفضل الأزهار ويقدّم العسل الأفضل في وقت باكر من النهار وهو يتعرف بشكل أفضل على الروائح في الصباح
وذكرت هيئة الإذاعة البريطانية “بي بي سي” أن البحث الذي أعده فريق ألماني من جامعة “كونستانز” ونشر في مجلة /بيهافيرال اكولوجي اند سوسيولوجي/ وجد بأن قدرة دماغ النحل صباحاً تساعده على تنشق الرحيق من الأزهار وتحويله إلى عسل بفعالية أكبر.
وكانت دراسة سابقة أظهرت أن معظم الأزهار تفرز رحيقها خلال الساعات الأولى من النهار أي في الفترة الأمثل التي يمكن خلالها لنحل العسل التعرف على الروائح الجديدة؛
وقد راقب الباحثون 1000 نحلة من هذا النوع وتابعوا قدرتها على التعلم، ودربوا مجموعات منها في أوقات مختلفة من النهار على التعرف على روائح معينة،
ووجدوا لاحقاً أن تلك التي دربت صباحاً تمكنت من القيام بردة الفعل الصحيحة تجاه الرائحة وكانت الأفضل في تذكر أي من الروائح يمكن استخدامها لإنتاج العسل.
وكانت دراسة سابقة أظهرت أن معظم الأزهار تفرز رحيقها خلال الساعات الأولى من النهار أي في الفترة الأمثل التي يمكن خلالها لنحل العسل التعرف على الروائح الجديدة؛
وقد راقب الباحثون 1000 نحلة من هذا النوع وتابعوا قدرتها على التعلم، ودربوا مجموعات منها في أوقات مختلفة من النهار على التعرف على روائح معينة،
ووجدوا لاحقاً أن تلك التي دربت صباحاً تمكنت من القيام بردة الفعل الصحيحة تجاه الرائحة وكانت الأفضل في تذكر أي من الروائح يمكن استخدامها لإنتاج العسل.
No comments:
Post a Comment