Pages

Saturday, February 15, 2014

Ulat dalam telinga wanita


Berenga lalat buah dalam telinga seorang wanita Taiwan dikesan oleh pihak hospital selepas dia mengadu mengalami sakit telinga yang teruk. - AGENSI
TAIPEI 14 Feb. - Seorang wanita Taiwan yang mengalami sakit telinga, terkejut besar selepas mendapati seekor berenga hidup di dalam telinganya apabila mendapatkan rawatan di sebuah hospital di sini, baru-baru ini.
Dr. Cheng-Ping Shih dari Hospital Besar Tri-Service berkata, pada mulanya beliau mengeluarkan alat bantuan pendengaran yang dipasang pada telinga kiri wanita tersebut dan mendapati organ pendengarannya itu berlumuran darah.
Shih berkata, pemeriksaan lebih lanjut mendapati, terdapat seekor larva lalat buah sedang bergerak di dalam telinga wanita yang tidak dikenali itu.
Jelasnya, ulat tersebut dipercayai berada di dalam telinga wanita berusia 48 tahun terbabit selama sekurang-kurangnya sehari.
“Wanita tersebut tidak sedar larva berkenaan bergerak di dalam telinga yang tidak lagi sensitif kerana telah bertahun-tahun memakai alat bantuan pendengaran.
“Alat tersebut juga menyebabkan telinga wanita itu menjadi panas, sekali gus sesuai untuk larva tinggal di situ," katanya kepada rangkaian televisyen NBC News.
Larva tersebut berjaya dikeluarkan tanpa sebarang kesukaran dan wanita terbabit diberikan antibiotik.
Sakit telinga dan tahap pendengaran wanita itu semakin pulih selepas dua minggu dirawat. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140215/lu_06/Ulat-dalam-telinga-wanita#ixzz2tKt7XdOE
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: