Pages

Saturday, February 15, 2014

Jawa Timur diselubungi abu

KELIHATAN kawasan perumahan penduduk di Yogyakarta, Indonesia dilitupi abu dan pasir daripada Gunung Kelud yang meletus malam kelmarin.


SURABAYA - Letusan Gunung Kelud di Jawa Timur Indonesia yang bermula pada pukul 10.56 malam kelmarin telah menyebabkan tiga orang terbunuh manakala 200,000 orang terpaksa berpindah ke pusat-pusat perlindungan semalam.
Menurut Ketua Pusat Volkanologi dan Bencana, Surono, gunung berapi itu menghamburkan debu panas dan batu setinggi 3,000 meter ke langit.
Ia meletus beberapa jam selepas pihak berkuasa meningkatkan amaran berjaga-jaga dan meminta orang ramai supaya berada sejauh 10 kilometer dari gunung tersebut.
Abu yang keluar dari gunung itu telah menjejaskan jarak penglihatan di bandar Yogyakarta, Surabaya dan Solo.
Bunyi kuat letusan tersebut pula boleh didengar sejauh beberapa kilometer dari lokasi kejadian.
Sebanyak enam buah lapangan terbang terpaksa ditutup di Pulau Jawa kerana jarak penglihatan yang terhad ekoran Abu yang dikeluarkan oleh gunung tersebut serta dikhuatiri boleh memasuki enjin pesawat.
Abu gelap setebal 2.5 sentimeter melitupi bandar ini dan Yogyakarta sekali gus memaksa para pengguna jalan raya menyalakan lampu kenderaan mereka pada siang hari.
Di beberapa perkampungan berhampiran Gunung Kelud, haiwan-haiwan ternakan turut dilitupi dengan abu gunung itu.
Semua kampung dalam lingkungan 10 kilometer dari Kelud telah dikosongkan dengan lebih 200,000 orang berpindah ke pusat-pusat perlindungan sementara.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0215&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2tL3eZbOG 
Hakcipta terpelihara 

No comments: