Pages

Sunday, March 8, 2015

Kanak-kanak jadi ‘beku’ pada musim sejukAgensi - Hughes bersama anaknya, Gracie yang tidak boleh berada dalam cuaca sejuk.


SOUTH WALES – Seorang kanak-kanak di sini terpaksa memakai sarung tangan khas ketika musim sejuk bagi mengelakkan badannya ‘membeku’ seperti watak puteri Elsa dalam filem Frozen keluaran Disney.
Kanak-kanak tersebut, Gracie Hughes, 2, yang juga peminat setia filem itu menghidap sejenis penyakit ‘Raynaud’ menyebabkan badannya bertukar menjadi biru apabila terdedah kepada cuaca sejuk.
Ibu kanak-kanak itu, Laurie Hughes, 27, berkata, Gracia didiagnosis menghidapi penyakit itu ketika berusia 16 bulan apabila dia ­men­yedari badan anaknya sering kese­jukan dan bertukar menjadi biru sejak dilahirkan.
“Musim sejuk amat mencabar baginya dan suhu akan diambil sebanyak tiga kali sehari bagi memastikan dia tidak berada di bawah 34 darjah Celsius.
“Ketika musim sejuk, Gracia tidak boleh bermain di luar rumah dan tidak boleh makan makanan sejuk seperti aiskrim. Dia terpaksa memakai sarung tangan khas yang membantu menyalurkan 95 peratus haba ke badannya,” jelas Hughes. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0308&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3TkLuALzb 
Hakcipta terpelihara 

No comments: