ATLANTA - Jika anda boleh menangani kalori dan lemak, mungkin ada manfaat kesihatan untuk menikmati coklat yang mempunyai kandungan koko lebih pada bila-bila masa.
Kajian terbaru mendapati koko dapat menurunkan tekanan darah dan kolesterol sambil mencegah diabetes dan meningkatkan kesihatan pembuluh darah.
Namun, penyelidik masih tidak pasti jika pengambilan koko bagi yang mengalami obesiti mampu menyerap manfaatnya berbanding mereka yang mempunyai tahap kesihatan yang tidak merbahaya.
Data kajian yang dilakukan terhadap 2,575 peserta yang berumur bawah 50 tahun menunjukkan, paras kolesterol tidak baik menurun manakala kolesterol baik meningkat selepas memakan coklat tersebut selama sebulan.
Bagaimanapun, kajian masih diteruskan untuk mencari kepastian bagaimana coklat mampu memberi kesan seperti itu dan berapa banyak yang perlu dimakan untuk mendapatkan manfaatnya.
No comments:
Post a Comment