Pages

Sunday, September 4, 2016

Jambatan kaca terpanjang dunia ditutup selepas 2 minggu dibuka


GAMBAR fail pada 21 Ogos lalu menunjukkan orang ramai menggerumuni jambatan kaca terpanjang di dunia di wilayah Hunan, China. - AFP

BEIJING – Jambatan kaca terpanjang di dunia di sini ditutup semula selepas kira-kira dua minggu dibuka sehingga menjadi tumpuan ribuan pengunjung.

Lebih 10,000 pengunjung dalam sehari dikatakan membanjiri lokasi itu yang mencatatkan nama dalam Guinness World Records.

Jambatan itu kini sedang menjalani proses ‘menaik taraf sistem dalaman’, lapor agensi berita Xinhua yang memetik kenyataan beberapa pegawai.

Bagaimanapun, mereka tidak mendedahkan butiran lanjut bila jambatan sepanjang 430 meter dan tergantung pada ketinggian 300 meter itu akan dibuka semula.

Berikutan jumlah pengunjung yang terlalu ramai untuk menyaksikan jambatan itu, pihak pengurusan kawasan berkenaan berhasrat untuk mengehadkan jumlah pengunjung tidak lebih daripada 8,000 orang sahaja sehari.

Dalam satu pengumuman melalui laman media sosial, syarikat itu memohon maaf atas kesulitan kepada kebanyakan pelancong yang telah membuat tempahan untuk melawat kawasan berkenaan.

“Anda telah menipu pelanggan. Saya kini berada dalam kereta api untuk ke sana. Saya tidak boleh me­nukar rancangan ini atau mendapat bayaran semula.

“Anda membuatkan dunia hilang harapan. Saya melihat anda sebagai penipu nombor satu dunia,” luah seorang pengguna yang tidak berpuas hati dengan penutupan itu. – AFPArtikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0904&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4JEuZ93HX
Hakcipta terpelihara 

No comments: