Pages

Tuesday, August 25, 2015

Mangsa buli dapat tangan bionikAGENSI - JOSH (tengah) cuba menggerakkan tangan bionik yang dicipta khas untuknya.


FIFE, Britain – Seorang kanak-kanak lelaki di sini yang sering menjadi mangsa buli kerana dilahirkan cacat tanpa tangan kanan, kini mampu menarik nafas lega selepas mendapat tangan bionik baru-baru ini.
Sebelum ini, Josh Cathcart, 9, dari Dalgety Bay, Fife, sering diejek oleh rakan-rakan sekelasnya kerana hanya mempunyai satu tangan.
Situasi itu menimbulkan kerisauan kepada ibu bapanya, Clare dan James menyebabkan mereka mencari jalan penyelesaian bagi membantu mengembalikan keyakinan diri Josh.
Mereka bertemu dengan syarikat Touch Bionics yang mencipta sebuah tangan bionik, i-limb Quantum sekali gus menjadikan Josh sebagai kanak-kanak pertama di Britain menggunakan inovasi baharu itu.
Josh memberitahu, tangan bionik tersebut sedikit berat tetapi kini dia mampu menggerakkan jari, malah menggenggam tangan untuk memegang pisau.
“Saya boleh membuka penutup botol dan menyediakan makanan. Malah, saya boleh membina permainan Lego menggunakan tangan bionik ini selain dapat memakai seluar dengan menggunakan kedua-dua belah tangan,” kata Josh. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0825&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz3jm45DTTq 
Hakcipta terpelihara 

No comments: