Pages

Thursday, March 12, 2015

Kampung dihuni penduduk cacat sarafDONGWEN bersama dua anak kembarnya yang menghidap penyakit CP iaitu sejenis kecacatan pada otak.


HUNAN, China – Sebuah kampung di sini digelar Kampung Otak Lumpuh apabila dipenuhi dengan kanak-kanak yang menghidap penyakit palsi serebrum (CP) iaitu sejenis penyakit berkaitan kecacatan pada otak.
Kanak-kanak tersebut dihantar oleh ibu bapa mereka yang menghadapi masalah kewangan dan tidak mampu menanggung perbelanjaan di hospital.
Ratusan keluarga telah berpindah ke kampung di daerah Changsa di wilayah Hunan itu dengan bayaran 100 Yen (RM59) kerana mahu mendapatkan rawatan di Hospital Pemulihan Xiangya Bo’ai yang tidak mengenakan sebarang caj perubatan di bawah skim kerajaan.
Bagaimanapun, perkhidmatan percuma itu hanya diberikan kepada ibu bapa yang berpendapatan rendah dan tidak menerima sebarang bantuan bagi mengubati penyakit CP yang dihidapi anak mereka.
“Saya kembali yakin bahawa anak saya boleh hidup dengan baik dengan adanya kawasan seperti ini. Jika sesuatu berlaku kepada saya, penduduk di sini boleh menjaganya,” kata seorang bapa, Zhu Dongwen. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0312&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz3U90rrqQd 
Hakcipta terpelihara 

No comments: