Pages

Saturday, December 27, 2014

Beribu-ribu orang solat di masjid terselamat tsunamiKOMBINASI gambar menunjukkan Masjid Besar Baiturrahman masih tersergam selepas ombak besar tsunami melanda daerah Banda Aceh pada 26 Disember 2004.BANDA ACEH – Beribu-ribu penduduk Indonesia berhimpun kelmarin untuk menunaikan solat hajat di sebuah masjid yang masih utuh di sini selepas sepertiga Aceh dimusnahkan ombak besar tsunami yang meragut sekurang-kurangnya 226,000 nyawa 10 tahun lalu.
Gambar masjid berusia 135 tahun itu tersergam di tanah lapang yang dipenuhi serpihan dan runtuhan selepas hampir semua benda dihanyutkan tsunami merupakan antara imej yang paling diingati sehingga kini.
Bencana tsunami dicetuskan oleh gempa bumi kuat berukuran 9.1 magnitud di perairan pulau Sumatra pada 2004.
“Allah menjaga rumahnya. Itulah yang kami orang Islam percaya,” kata Azman Ismail yang merupakan imam besar masjid berkenaan, Masjid Besar Baiturrahman.
Kira-kira 5,000 lelaki, wanita dan kanak-kanak memenuhi masjid itu dalam majlis solat hajat terbesar sejak bencana tsunami.
Wilayah Aceh paling teruk dilanda tsunami dengan sekurang-kurangnya 168,000 orang terkorban manakala ribuan lagi mangsa terbunuh di Sri Lanka, India dan Thailand.
Azman berkata, tsunami turut membawa keamanan di Aceh yang telah bertahun-tahun menderita akibat konflik antara kumpulan pemisah dan tentera Indonesia.
“Tsunami perlu dilihat sebagai rahmat dan bukannya bala Allah,” kata seorang imam dari Arab Saudi, Syeikh Ali Jaber. – Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1227&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3N3Rf98Ek 
Hakcipta terpelihara 

No comments: