Pages

Thursday, July 17, 2014

Lima rakan temui ikan tuna gergasiseEkor ikan tuna jenis bluefin sepanjang 2.17 meter dengan berat 136 kilogram ditemui lima sekawan di Cornwall baru-baru ini.


KINGSAND, Britain - Sekumpulan sahabat menemui seekor ikan tuna bluefin sepanjang 2.17 meter di perairan Cornwall baru-baru ini.
Lima orang sahabat itu terdiri daripada Sarah Little, 22, Laura Pickervance, 23, Hannah Ford, 24, Shauna Creamer, 23 dan Charlotte Kamar, 24, menemui ikan tuna yang memiliki berat 136 kilogram ketika sedang berkayak.
Menurutnya, salah seorang daripada mereka terjun ke dalam laut selepas mendapati terdapat seekor ikan yang sedang terapung.
Namun, rakannya itu kemudian mendapati ikan tersebut telah mati.
"Ketika kami membawanya naik ke darat, sekumpulan orang awam yang berkumpulan berada di pantai untuk melihat apa yang kami tangkap.
"Kami berusaha untuk menariknya namun ikan itu terlalu berat sehingga memaksa empat orang lelaki membawa ke daratan," kata Little.
Kelima-lima mereka bagaimanapun berasa kecewa kerana tidak dibenarkan menjual hasil tangkapan mereka yang hampir mencecah AS$1.7 juta (RM5.4 juta) oleh pihak berkuasa.
Ikan berkenaan kemudiannya dibawa oleh beberapa kakitangan Organisasi Pengurusan Marin untuk dijadikan bahan kajian oleh para saintis di Universiti Exeter. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0717&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz37ftt0zp2 
Hakcipta terpelihara 

No comments: