Pages

Friday, June 27, 2014

Anak kecil berkaki tiga tiba di AS untuk pembedahanANA PAULA lahir secara kembar siam tetapi pasangannya meninggal dunia sewaktu pembedahan memisahkan mereka.


LOS ANGELES - Seorang anak kecil berusia 22 bulan dari Panama yang mempunyai tiga kaki, Ana Paula tiba di Los Angeles, Amerika Syarikat (AS) bagi menjalani pembedahan untuk membuang lebihan satu kaki tersebut.
Ana lahir secara kembar siam tetapi pasangannya meninggal dunia sewaktu menjalani pembedahan memisahkan mereka ketika berusia 20 hari.
Selepas kembarnya meninggal dunia, Ana berhadapan dengan masalah kerana mempunyai satu kaki tambahan selain beberapa masalah kesihatan yang lain.
Pembedahan bagi membuang kaki tambahan itu itu akan dilakukan oleh sepasukan doktor dari Hospital Kanak-Kanak Shriners di Los Angeles.
Pakar bedah hospital berkenaan, Dr. Kit Song dalam satu sidang akhbar memberitahu, hanya kaki kiri kanak-kanak itu yang berfungsi manakala kaki kanannya akan dipotong sebelum dia boleh menggunakan kaki palsu manakala kaki tengahnya akan dibuang terus.
"Dia mungkin berbeza dari kanak-kanak lain tetapi dia akan dapat bergerak dan bermain ," kata Song.
Dalam pada itu, ibunya Illeana Monrroy berkata, dia sangat berharap anaknya sihat dan mampu untuk berjalan sendiri.
Kos pembedahan Ana ditanggung oleh sebuah pertubuhan amal yang membela nasib kanak-kanak. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0627&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz35nN0OVsX 
Hakcipta terpelihara 

No comments: