Pages

Tuesday, November 13, 2012

Serangan di sempadan Turki

Asap tebal memenuhi ruang udara di bandar Ras al-Ain dekat sempadan Turki selepas dibom tentera Syria dapat dilihat dari bandar Ceylanpinar, wilayah Sanliurfa di Turki, semalam. - REUTERS
CEYLANPINAR, Turki 12 Nov. - Sebuah pesawat perang Syria, hari ini mengebom kubu pemberontak di Ras al-Ain, yang terletak beberapa meter dari sempadan Turki, menyebabkan 16 orang maut dan sejumlah besar rakyat Syria melarikan diri ke negara jiran itu.
Helikopter bersenjata turut menyerang sasaran berdekatan bandar itu yang jatuh ke tangan pemberontak pada Khamis lalu.
Jet itu menyerang hanya beberapa meter dari pintu sempadan yang memisahkan Ras al-Ain dari kem pelarian Turki di Ceylanpinar, menyaksikan asap tebal menyelubungi kawasan tersebut.
Wartawan Reuters di Ceylanpinar melaporkan pesawat itu terbang di sekitar sempadan dan pada satu ketika memasuki ruang udara Turki.
Tidak dapat dipastikan sasaran bom tersebut, namun sejumlah penduduk awam melarikan diri dari kawasan itu dan memanjat pagar sempadan memasuki Turki.
Kira-kira 9,000 rakyat Syria tiba di Turki dalam tempoh 24 jam pada minggu lepas, meningkatkan jumlah pelarian Syria berdaftar kepada 120,000 orang, keadaan yang membimbangkan Ankara ekoran ketibaan musim sejuk. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121113/lu_01/Serangan-di-sempadan-Turki#ixzz2CB3rLu4h
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: