Pages

Tuesday, December 29, 2015

Pasangan beli rumah agam berusia lebih 300 tahun
MEMPUNYAI 94 buah bilik, rumah agam ini sedang menjalani proses pengubahsuaian sejak dua tahun lepas sebelum dibuka kepada umum. - Agensi


PERTH – Sepasang suami isteri di sini nekad membeli sebuah rumah agam yang telah mengalami kerosakan teruk dan melakukan kerja-kerja pengubahsuaian selama dua tahun.
Rumah besar itu dibeli oleh Karina dan Craig Waters yang dinamakan sebagai Chateau de Gudanes pada tahun 2013 dan terletak di selatan Perancis.
Dalam proses pengubahsuaian tersebut, mereka turut menemui beberapa penemuan mengejutkan seperti sebuah lorong bawah tanah misteri, artifak lama dan lukisan besar di bawah lapisan kertas dinding.
“Selepas selesai pengubahsuaian, rumah ini akan dibuka kepada orang ramai kerana kami bercadang untuk membuka kafe dan mengadakan program lawatan ke seluruh bahagian rumah selain menjadikannya sebagai hotel,” ujar Karina.
Rumah agam yang dibina sekitar tahun 1700-an itu mempunyai 94 buah bilik dan mengalami kerosakan yang sangat teruk dengan kebanyakan bilik tidak mempunyai siling selain tiada bekalan elektrik. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1228&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3vhdnYa1p 
Hakcipta terpelihara 

No comments: