Pages

Friday, January 16, 2015

Senapang Cowboy Berusia 133 Tahun Ditemui Tersandar Pada Pokok Di Taman Negara


Diterbitkan: Jumaat, 16 Januari 2015 9:49 PM
Antara kelihatan dengan tidak...selaras senapang Winchester ditemui tersandar pada sebatang pokok selama 133 tahun tanpa diganggu atau disentuh oleh manusia.

NEW YORK: Selarang senapang berusia 133 tahun mungkin milik seorang cowboy telah ditemui tersandar pada sepohon pokok Juniper di Taman Negara Nevada, Amerika Syarikat oleh ahli-ahli arkeologi yang sedang membuat penyelidikan di taman berkenaan.
Senapang itu adalah dari model Winchester yang dikeluarkan pada tahun 1882 dan masih dalam keadaan baik serta sempurna melainkan ia telah berkarat kerana terdedah kepada cahaya matahari dan cuaca.
Ia ditemui November lalu dan kini akan dipamerkan untuk tontonan awam di taman negara tersebut, demikian menurut jurucakap Taman Negara Nevada, Nichole Andler.
Bagaimana senapang tersebut boleh berakhir di situ masih lagi menjadi misteri.
Menurut Andler, senapang itu mungkin sukar ditemui apabila ia telah bertukar warna menjadi warna coklat kerana karat dan itu menyebabkan warnanya seakan-akan sama dengan warna batang kayu pokok Juniper tersebut.
Pada laras senapang berkenaan terukir perkataan “Model 1873” sekaligus membuktikan yang ia adalah salah satu jenama senapang paling popular pada zamannya.
Winchester diketahui mengeluarkan lebih 700,000 unit senapang berkenaan yang mana menurut Andler dijual pada harga yang berpatutan serta dikenali sebagai “senapang yang memenangkan wilayah Barat untuk Amerika”.
Winchester mengeluarkan senapang ini dari tahun 1873 sehingga 1916.

No comments: