Pages

Friday, August 1, 2014

Untukmu adik


Lucas Aldrich, 6, dilahirkan dengan lissencephaly (otak rata) - sejenis kecacatan pada otak yang jarang berlaku disebabkan gangguan tumbesaran ketika janin berusia antara minggu ke-12 hingga 24.
Penyakit itu menyebabkan Lucas lumpuh hampir seluruh badan.
Namun ketika abangnya, Noah, 8, mengetahui Persatuan Belia Kristian (YMCA) di kawasannya menganjurkan acara triatlon mini untuk kanak-kanak, dia berazam untuk menyertai dan menghabiskan perlumbaan itu bersama adiknya.
Selama tiga bulan mereka berlatih bersama sebelum benar-benar bersedia menyertai cabaran merangkumi aktiviti renang sejauh 200 meter, berbasikal 4.8 kilometer dan berlari sejauh 1.6 kilometer Pada hari pertandingan, pasangan Noah - Lucas menunjukkan pencapaian yang membanggakan.

Dalam cabaran berenang Noah menarik Lucas yang diletakkan dalam pelampung sebelum meneruskan acara berbasikal dan akhirnya berjaya melintasi garisan penamat dengan si abang menolak adiknya dalam kereta tolak kanak-kanak.
Foto

Foto


Sementara itu, ibu mereka, Alissa Aldrich berkata dia agak bimbang melihat anaknya melalui cabaran berkenaan.
“Namun ia kemudian menjadi sesuatu yang menyeronokkan dan saya sangat bangga melihat mereka menyempurnakan setiap cabaran.

“Sebagai ibu bapa, ia adalah perkara paling menakjubkan untuk disaksikan,” katanya.
Alissa berkata, Lucas juga amat seronok selepas menamatkan perlumbaan itu.
“Saya rasa dia mengetahui yang dia adalah anugerah istimewa buat kami,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/31

No comments: