Pages

Friday, August 15, 2014

Restoran robot


Pekerja mekanikal itu menyambut pelanggan, menghantar makanan ke meja, malah memasak makanan di restoran yang dibuka secara rasmi minggu lalu.
“Anak saya meminta saya mencipta robot kerana dia tidak gemar melakukan kerja rumah,” kata pengasas restoran Song Yugang.

Dua robot ditempatkan di pintu untuk mengala-alukan ketibaan pelanggan, sementara empat digunakan untuk menghantar makanan ke meja.
Foto
ROBOT juga digunakan untuk memasak.
Foto
ROBOT pelayan menghantar makanan kepada pelanggan.

Di dapur, dua robot biru dengan mata merah menyala digunakan untuk memasak sementara satu lagi ditugaskan untuk membuat kuih.

Menurut Song, setiap robot berharga kira-kira 40,000 yuan (RM21,000), hampir sama dengan gaji tahunan pekerja biasa.

“Robot itu boleh memahami 40 ayat yang biasa digunakan setiap hari. Mereka tidak akan sakit atau memohon cuti. Selepas dicas selama dua jam, mereka boleh bekerja selama lima jam,” kata Song.

Restoran itu bagaimanapun bukan yang pertama menggunakan khidmat robot.

Sebuah restoran di Harbin, timur laut China menggunakan khidmat pekerja seperti itu sejak 2012.

Bagaimanapun, robot yang digunakan untuk memasak mempunyai kepintaran terhad. Mereka perlu dibantu oleh pekerja biasa.

Namun pelanggan, khususnya kanak-kanak tetap terhibur dengan pelayan berkepala bulat itu walaupun ia hanya boleh bergerak pada laluan yang sudah ditetapkan saja.

Ia secara ramah akan meminta pelanggan ke tepi sekiranya laluan mereka dihalang.

Kos pekerja yang semakin meningkat di negara itu menggalakkan syarikat pembuatan beralih kepada robot dan China tahun lalu mengatasi Jepun untuk menjadi negara pengguna robot perindustrian terbesar dunia.- AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/15

No comments: