Pages

Monday, June 16, 2014

Penduduk bersatu gali akar pokok cari ‘wanita misteri’


Chiang Thong, Thailand: Didorong oleh mimpi aneh yang sama, sekumpulan penduduk kampung menggali akar sebatang pokok setinggi 22.5 meter di daerah Wang Chao bagi ‘menyelamatkan’ seorang wanita yang terperangkap di situ.

Media tempatan semalam melaporkan, kebanyakan penduduk kampung di situ bermimpi seorang wanita misteri berdiri berhampiran sebatang pokok.


Wanita terbabit dilihat meminta tolong kerana berada di bawah pokok berkenaan sejak beratus-ratus tahun silam. Anehnya, lapor akhbar, penduduk terbabit mengalami mimpi yang sama selama beberapa malam. Selepas mengadakan perbincangan, mereka bersepakat melawat kawasan yang dikenal pasti sama seperti dalam mimpi dan mula menggali pokok berkenaan.Menggunakan jengkaut, mereka mengambil masa selama empat hari sebelum dapat mengalih pokok mempunyai lilitan 4.7 meter itu.


Namun mereka tidak menemui sesiapa atau kesan manusia di bawah pokok berkenaan.


Penduduk tradisional Thailand percaya pokok hopea odorata (atau pokok ta-khian) itu didiami roh wanita dikenali sebagai Nang Ta-khian.

Mereka kemudian bersetuju menyimpan pokok berkenaan di kuil tempatan kerana beranggapan ia boleh mendatangkan tuah. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/06/16

No comments: