Pages

Tuesday, April 8, 2014

Peratap profesional diupah tangisi kematian


Beijing: Penduduk China kini boleh mengupah “pelakon” untuk meratapi kematian seseorang jika mereka terlalu sibuk untuk pergi menziarahi keluarga atau waris si mati.

Dengan bayaran kira-kira RM1,630 tujuh ‘peratap profesional’ akan menangisi kematian itu dengan sewajarnya seperti lazim dilakukan penziarah biasa dalam rituan tradisional Cina.


Keadaan itu juga membolehkan orang lain tidak malu atau teragak-agak untuk sama meratap.

Menurut kepercayaan, kematian yang tidak ditangisi menandaka si mati tidak disayangi atau mungkin menyebabkan aib kepada keluarganya.

Foto
SEORANG daripada peratap profesional dibayar pada hari pengebumian.

Foto
TANPA tangisan orang ramai menganggap seseorang yang meninggal dunia tidak disayangi keluarga atau pernah mengaibkan mereka.

Ketua peratap di Feishan di wilayah Fujian, Chen Shuqiang, 35, berkata bisnesnya kini berkembang maju.


“Kebanyakan permintaan adalah untuk peratap di kalangan wanita,” katanya.

Chen berkata, keluarga yang kematian saudara suka jika orang ramai melihat ia diratapi dengan sepenuh hati dan waris begitu bersedih.

Kata Chen, selain diupah oleh keluarga si mati, mereka juga sering dibayar oleh individu yang terlalu sibuk untuk hadir menziarah mayat berkenaan.

“Biasanya kami dibayar untuk harga tujuh peratap profesional,” katanya.

Kebanyakan peratap itu, kata Chen, adalah pelakon.

Chen sendiri pernah menjadi penyanyi kumpulan opera di sebuah kawasan luar bandar namun pendapatan diperoleh tidak memuaskan.

Keadaan berubah apabila dia menukar kerjaya sebagai peratap profesional dan pengalamannya sebagai penyanyi banyak memberi kelebihan. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/08

1 comment:

Anonymous said...

tak ikhlas dan jujur..kafir