Pages

Sunday, April 20, 2014

Mudah naik angin jika gula rendah

 Mudah naik angin jika gula rendah
Paras gula yang stabil amat penting bagi mengekalkan kebahagiaan di dalam perkahwinan. - Foto hiasan 
Washington: Gejala gula rendah dalam darah tidak baik untuk perkahwinan kerana ia menyebabkan pasangan lebih cenderung untuk marah dan bertindak kasar, menurut kajian terbaharu yang diterbitkan pada Isnin lalu.

Penemuan itu dilakukan ke atas 107 pasangan berkahwin yang diminta untuk memantau paras glukosa dalam darah sebelum sarapan pagi dan tidur, setiap hari selama 21 hari.

Sebagai tambahan, penyelidik turut memberikan mereka patung vodoo mewakili kepentingan mereka bersama dengan 51 batang jarum. Mereka diarahkan untuk mencucuk patung menunjukkan perasaan marah mereka terhadap pasangan secara rahsia.


Kajian mendapati pasangan dengan kandungan darah yang rendah mencucuk lebih banyak jarum terhadap patung pasangan mereka.

“Apabila darah mereka mempunyai paras glukosa rendah, mereka berasa marah dan melepaskannya terhadap patung yang mewakili pasangan mereka,” kata ketua penulis penyelidikan, Brad Bushman dari Universiti Ohio State.

“Sehinggakan mereka yang melaporkan hubungan baik dengan pasangan masing-masing turut cenderung melepaskan kemarahan jika paras glukosa mereka rendah,” katanya.

Dibawa ke makmal
Menerusi kajian itu, pasangan terbabit dibawa ke makmal dan diasingkan dalam bilik berlainan. Mereka diarahkan untuk bermain permainan komputer menentang pasangan masing-masing.

Setiap kali mereka menang, mereka disuruh untuk membuat keputusan mengenai berapa kuat bunyi yang akan didengar pembesar suara pasangan mereka serta berapa lama.

Ia sebenarnya tidak berlaku dan mereka juga tidak bermain menentang pasangan masing-masing tetapi menentang komputer yang membenarkan mereka menang 50 peratus pada setiap masa.

Walaupun begitu, keputusan menunjukkan mereka dengan purata kandungan gula sebelah petang yang rendah ‘menghantar’ bunyi yang lebih kuat dan lebih panjang kepada pasangan masing-masing.

Selain itu, analisa lanjut dilakukan bagi mendapati mereka yang lebih banyak mencucuk patung dengan jarum lebih cenderung menghantar suara lebih kuat dan lebih panjang.

“Kami menemui kaitan jelas antara tindak balas agresif yang dapat dilihat pada anak patung dan kelakuan agresif realiti,” kata Bushman.

Beliau menambah, glukosa bertindak sebagai tenaga kepada otak atau organ yang menggunapakai 20 peratus kalori walaupun ia hanya mewakili dua peratus berat badan.

Kawalan diri sendiri diperlukan bagi menguruskan kemarahan dan tindak balas agresif memerlukan tenaga. Sebahagian daripada tenaga itu dibekalkan oleh glukosa, katanya. - AFP

No comments: