Pages

Thursday, February 13, 2014

Usaha hapus etnik Islam di CAR


Libreville (Gabon): Amnesty International semalam melaporkan penghapusan etnik menyasarkan penduduk Islam sedang berlaku di Republik Afrika Tengah (CAR).

Menurutnya, pasukan pengaman antarabangsa tidak mampu menghalangnya.


Amnesty berkata, sekurang-kurangnya 200 penduduk Islam dibunuh kumpulan militia dikenali sebagai anti-Balaka yang ditubuhkan selepas rampasan kuasa oleh pemberontak Islam Seleka pada Mac 2013.

Penghapusan etnik Islam dilihat berlaku di bahagian barat Republik Afrika Tengah itu sejak awal bulan lalu.

Foto
PENDUDUK beragama Islam terpaksa melarikan diri selepas menjadi sasaran golongan anti-Balaka di utara Bangui, Republik Afrika Selatan.
Foto
SEBUAH masjid dibakar kumpulan anti-Balaka.


“Masyarakat Islam terpaksa melarikan diri dan ratusan daripada mereka yang gagal berbuat demikian dibunuh militia anti-Balaka,” kata kumpulan itu dalam satu laporan.


Menurutnya, serangan berkenaan bertujuan menghapuskan orang Islam negara itu.

Mereka dianggap ‘orang asing’ yang tidak layak berada di negara itu.

“Nampaknya usaha mereka semakin berjaya berikutan semakin ramai orang Islam dilihat melarikan diri dari negara itu,” menurut laporan berkenaan.

Sehubungan itu, Amnesty menyeru pasukan pengaman antarabangsa mengambil tindakan secepat mungkin menghapuskan penguasaan anti-Balaka terhadap rangkaian jalan raya negara berkenaan selain meletakkan tentera di pekan yang diketahui ada orang Islam.

Amnesty berharap pasukan keselamatan mendapat dana serta bantuan secukupnya bagi melaksanakan usaha itu untuk mengelak keadaan di negara berkenaan menjadi contoh buruk bagi jiran-jirannya yang turut menghadapi konflik seumpama itu. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/13

No comments: