Pages

Tuesday, June 25, 2013

Remaja kelihatan seperti orang tua


Hartshorn (kanan) mewarisi penyakit lipodystrophy daripada ibunya (kiri), sementara kakaknya, Chloe (tengah), tidak pula dijangkiti penyakit itu. - AGENSI
LONDON 24 Jun - Dia baru berumur belasan tahun, namun rupanya jauh berbeza daripada remaja lain hingga penampilannya kelihatan seperti seorang wanita separuh usia.
Itulah yang menimpa Zara Hartshorn, 16, dari Rotherham, Yorkshire selepas dia didapati menghidap sejenis penyakit dikenali sebagai lipodystrophy.
Penyakit tersebut mempengaruhi keanjalan kulit Hartshorn sehingga menyebabkan kulitnya berkedut seperti wanita berumur 50 tahun ke atas.
Hartshorn mewarisi penyakit tersebut daripada ibunya, Tracy Gibson, namun kakaknya, Chloe, 17, tidak pula dijangkiti penyakit itu.
Sejak kecil remaja tersebut dibuli di sekolah dan sering dipanggil ‘monyet’ atau ‘nenek’ kerana keadaannya itu.
Bagaimanapun, seorang pakar bedah terkemuka di Amerika Syarikat (AS) yang dimaklumkan tentang keadaan Hartshorn menawarkan usaha untuk merawat penyakitnya itu.
Selepas dirawat, keyakinan diri Hartshorn meningkat dan dia kini bercinta dengan teman lelakinya, Ricky Andrews dan bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran di kolej.
Rawatan tersebut mengubah kehidupan remaja tersebut yang pernah menangis ketika berumur 12 tahun apabila diminta turun dari bas kerana dia memberi tiket bas untuk kanak-kanak sedangkan rupanya seperti orang tua. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130625/lu_08/Remaja-kelihatan-seperti-orang-tua#ixzz2XB5YP0v3
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments: