Pages

Tuesday, November 22, 2011

Iran cabar Israel lancar serangan

TEHERAN: Iran semalam mencabar Israel untuk menyerangnya dan berkata, tindak balasnya akan mencampakkan negara Yahudi itu ‘ke dalam tong sampah sejarah.’

“Harapan kami ialah mereka melakukan kesilapan seumpama itu,” kata seorang pemerintah kanan Pengawal Revolusi, Amir-Ali Hajizadeh.


“Sudah sekian lama kami memiliki kekuatan yang tersembunyi yang kami harap dapat digunakan untuk menghantar musuh Islam itu ke dalam tong sampah sejarah untuk selama-lamanya.

“Peluru berpandu kami tidak berhenti berkembang,” katanya.


Kenyataan Amir-Ali adalah reaksi paling tegas oleh pegawai Iran setakat ini berhubung spekulasi bahawa Israel menimbang untuk melancarkan serangan udara terhadap kemudahan nuklear republik Islam itu.


Ancaman itu yang disiarkan di dalam media Iran dan dinyatakan oleh Presiden rejim Zionis, Shimon Peres, berbangkit ketika ketegangan di peringkat antarabangsa semakin meningkat berhubung program nuklear Iran.

Menteri Pertahanan Israel, Ehud Barak dalam wawancara dengan CNN, berkata, kesabaran rejim Zionis itu semakin tipis dan memberi jawapan tegas apabila ditanya mengenai kemungkinan Israel melancarkan serangan udara.


“Saya tidak fikir ia isu untuk dibincangkan oleh orang awam. Tetapi saya boleh memberitahu anda, laporan IAEA baru-baru ini mencetuskan kebimbangan di kalangan pemimpin dunia dan orang awam.

“Orang ramai memahami bahawa masanya (untuk menyerang Iran) sudah tiba,” katanya. IAEA dalam laporannya baru-baru ini mendakwa terdapat maklumat menunjukkan Iran melaksanakan aktiviti unhtuk menghasilkan ‘bahan letupan nuklear.’ - AP

myMetro | Iran cabar Israel lancar serangan:

'via Blog this'

Wanita rebah, koma lepas warnakan rambut

LONDON: Seorang ibu yang rebah dan berhenti bernafas beberapa minit selepas mewarnakan rambut di kediamannya berada dalam keadaan koma malam tadi dan dikatakan mempunyai lapan peratus saja peluang untuk hidup.

Julie McCabe, 38, mungkin mengalami tindak balas alahan terhadap bahan kimia produk L’Oreal Preference yang dipakainya itu.


Dia masih bergantung kepada mesin bantuan pernafasan, tiga minggu selepas menggunakan pewarna rambut itu. Doktor memberi amaran kepada suaminya, Russell walaupun dia sedar semula dia bakal menghadapi kerosakan otak secara kekal. Belum ada kaitan dibuat dengan produk L’Oreal itu tetapi doktor yang merawat Julie, seorang ejen hartanah meminta sarung tangan dan bahan pewarna rambut yang digunakannya supaya ujian dapat dilakukan. L’Oreal menawarkan untuk membantu kakitangan perubatan dengan menyalurkan maklumat yang mungkin dapat menyelamatkan nyawa Julie.

Dibimbangi bahan kimia para-phenylenediamine (PPD) yang terdapat dalam 99 peratus pewarna rambut mungkin menyumbang kepada insiden yang menimpa Julie. Keluarganya yang mengatakan Julie mewarna rambutnya setiap enam minggu tidak pernah mengalami kejadian seumpamanya dan menimbangkan untuk mengambil tindakan mahkamah.


Kes Julie berlaku kurang sebulan selepas Tabatha McCourt, 17, rebah dan mati ekoran tindak balas yang terjadi 20 minit selepas dia mewarnakan rambutnya.

myMetro | Wanita rebah, koma lepas warnakan rambut:

'via Blog this'

Rusuhan ragut 35 nyawa

PENUNJUK perasaan membantu rakan mereka yang terkena gas pemedih mata ketika bertempur dengan polis di Dataran Tahrir, semalam.
PENUNJUK perasaan membantu rakan mereka yang terkena gas pemedih mata ketika bertempur dengan polis di Dataran Tahrir, semalam.

KAHERAH: Pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan di Dataran Tahrir memasuki hari ketiga semalam sementara angka kematian meningkat kepada 35.

Ia sekali gus menimbulkan kebimbangan kemungkinan pilihan raya pertama sejak penggulingan Hosni Mubarak akan terjejas.


Polis dan tentera menggunakan belantan, gas pemedih mata dan peluru getah dalam usaha untuk menyuraikan beribu-ribu penunjuk perasaan yang berhimpun di dataran berkenaan bagi mendesak pemimpin tentera menyerahhkan kuasa kepada pihak berkuasa awam.

Menjelang tengah hari semalam, orang ramai sekali lagi berarak ke Dataran Tahrir, pusat tunjuk perasaan yang menggulingkan Hosni pada Februari lalu.


Kementerian Kesihatan berkata, 22 orang terbunuh dalam keganasan yang berlaku sejak Sabtu lalu, menjelang pilihan raya Parlimen 28 November depan, yang pertama sejak pemerintahan Hosni berakhir.


“Kematian di Dataran Tahrir di Kaherah dan di beberapa wilayah lain mencecah 35 orang sejak pertempuran bermula Sabtu lalu,” menurut kenyataan kementerian itu yang disiarkan agensi berita rasmi Mesir, MENA.

Keganasan itu juga menyebabkan ratusan orang cedera ketika tunjuk perasaan meletus di Kaherah, Iskandariah dan Suez. Pertempuran itu mula meletus Sabtu lalu, sehari selepas orang ramai mengadakan perhimpunan antitentera secara aman.


Tunjuk perasaan itu disambung pada Ahad, berlarutan hingga ke malam dan awal pagi semalam.

Polis dan tentera menguasai Dataran Tahrir kelmarin sebelum diusir oleh penunjuk perasaan yang menguasainya semula, seperti yang berlaku Sabtu lalu.


Seorang wartawan melaporkan, penunjuk perasaan melontar bom minyak ke arah kereta perisai tentera dan polis pencegah rusuhan.


Menurutnya, polis bertindak balas dengan menggunakan senapang patah dan peluru getah.


Pertempuran sengit meletus di jalan raya menghala ke Kementerian Dalam Negeri dengan penunjuk perasaan melaungkan slogan: “Rakyat mahu gulingkan ketua tentera,” merujuk kepada Hussein Tantawi, bekas Menteri Pertahanan dalam kerajaan Hosni yang kini mengetuai kerajaan tentera.


Di Iskandariah, upacara pengebumian seorang mangsa bertukar menjadi pertempuran dengan polis yang terpaksa melepaskan tembakan gas pemedih mata.


Di bandar Suez, polis menggunakan peluru hidup yang dilepaskan ke udara bagi menghalang penunjuk perasaan daripada menyerbu sebuah balai polis. - Reuters

Kisah Nyata: Akhir hayat penggemar musik dan pencinta Al-Qur'an

Sumber [arrahmah.com]
Tatkala masih di bangku sekolah, aku hidup bersama kedua orangtuaku dalam lingkungan yang baik. Aku selalu mendengar do’a ibuku saat pulang dari keluyuran dan begadang malam. Demikian pula ayahku, ia selalu dalam shalatnya yang panjang. Aku heran, mengapa ayah shalat begitu lama, apalagi jika saat musim dingin yang menyengat tulang.
Aku sungguh heran. Bahkan hingga aku berkata kepada diri sendiri: “Alangkah sabarnya mereka…setiap hari begitu…benar-benar mengherankan!”
Aku belum tahu bahwa di situlah kebahagiaan orang mukmin, dan itulah shalat orang-orang pilihan…Mereka bangkit dari tempat tidumya untuk bermunajat kepada Allah.Setelah menjalani pendidikan militer, aku tumbuh sebagai pemuda yang matang. Tetapi diriku semakin jauh dari Allah. Padahal berbagai nasihat selalu kuterima dan kudengar dari waktu ke waktu.

Setelah tamat dari pendidikan, aku ditugaskan ke kota yang jauh dari kotaku. Perkenalanku dengan teman-teman sekerja membuatku agak ringan menanggung beban sebagai orang terasing.
Di sana, aku tak mendengar lagi suara bacaan Al-Qur’an. Tak ada lagi suara ibu yang membangunkan dan menyuruhku shalat. Aku benar-benar hidup sendirian, jauh dari lingkungan keluarga yang dulu kami nikmati.
Aku ditugaskan mengatur lalu lintas di sebuah jalan tol. Di samping menjaga keamanan jalan, tugasku membantu orang-orang yang membutuhkan bantuan.
Pekejaan baruku sungguh menyenangkan. Aku lakukan tugas-tugasku dengan semangat dan dedikasi tinggi.
Tetapi, hidupku bagai selalu diombang-ambingkan ombak.
Aku bingung dan sering melamun sendirian…banyak waktu luang…pengetahuanku terbatas.
Aku mulai jenuh…tak ada yang menuntunku di bidang agama. Aku sebatang kara. Hampir tiap hari yang kusaksikan hanya kecelakaan dan orang-orang yang mengadu kecopetan atau bentuk-bentult penganiayaan lain. Aku bosan dengan rutinitas. Sampai suatu hari terjadilah suatu peristiwa yang hingga kini tak pernah kulupakan.
Ketika itu, kami dengan seorang kawan sedang bertugas di sebuah pos jalan. Kami asyik ngobrol…tiba-tiba kami dikagetkan oleh suara benturan yang amat keras. Kami mengalihkan pandangan. Ternyata, sebuah mobil bertabrakan dengan mobil lain yang meluncur dari arah berlawanan. Kami segera berlari menuju tempat kejadian untuk menolong korban.
Kejadian yang sungguh tragis. Kami lihat dua awak salah satu mobil daIam kondisi sangat kritis. Keduanya segera kami keluarkan dari mobil lalu kami bujurkan di tanah.
Kami cepat-cepat menuju mobil satunya. Ternyata pengemudinya telah tewas dengan amat mengerikan. Kami kembali lagi kepada dua orang yang berada dalam kondisi koma. Temanku menuntun mereka mengucapkan kalimat syahadat.
Ucapkanlah “Laailaaha Illallaah…Laailaaha Illallaah…” perintah temanku.
Tetapi sungguh mengherankan, dari mulutnya malah meluncur lagu-lagu. Keadaan itu membuatku merinding.Temanku tampaknya sudah biasa menghadapi orang-orang yang sekarat…Kembali ia menuntun korban itu membaca syahadat.
Aku diam membisu. Aku tak berkutik dengan pandangan nanar. Seumur hidupku, aku belum pernah menyaksikan orang yang sedang sekarat, apalagi dengan kondisi seperti ini. Temanku terus menuntun keduanya mengulang-ulang bacaan syahadat. Tetapi… keduanya tetap terus saja melantunkan lagu.
Tak ada gunanya…
Suara lagunya semakin melemah…lemah dan lemah sekali. Orang pertama diam, tak bersuara lagi, disusul orang kedua. Tak ada gerak… keduanya telah meninggal dunia.
Kami segera membawa mereka ke dalam mobil.
Temanku menunduk, ia tak berbicara sepatah pun. Selama pejalanan hanya ada kebisuan, hening.
Kesunyian pecah ketika temanku memulai bicara. Ia berbicara tentang hakikat kematian dan su’ul khatimah (kesudahan yang buruk). Ia berkata: “Manusia akan mengakhiri hidupnya dengan baik atau buruk. Kesudahan hidup itu biasanya pertanda dari apa yang dilakukan olehnya selama di dunia”. Ia bercerita panjang lebar padaku tentang berbagai kisah yang diriwayatkan dalam buku-buku Islam. Ia juga berbicara bagaimana seseorang akan mengakhiri hidupnya sesuai dengan masa lalunya secara lahir batin.
Perjalanan ke rumah sakit terasa singkat oleh pembicaraan kami tentang kematian. Pembicaraan itu makin sempurna gambarannya tatkala ingat bahwa kami sedang membawa mayat.
Tiba-tiba aku menjadi takut mati. Peristiwa ini benar-benar memberi pelajaran berharga bagiku. Hari itu, aku shalat kusyu’ sekali.
Tetapi perlahan-lahan aku mulai melupakan peristiwa itu.
Aku kembali pada kebiasaanku semula…Aku seperti tak pemah menyaksikan apa yang menimpa dua orang yang tak kukenal beberapa waktu lalu. Tetapi sejak saat itu, aku memang benar-benar menjadi benci kepada yang namanya lagu-lagu. Aku tak mau tenggelam menikmatinya seperti sedia kala. Mungkin itu ada kaitannya dengan lagu yang pemah kudengar dari dua orang yang sedang sekarat dahulu.
* Kejadian Yang Menakjubkan… Selang enam bulan dari peristiwa mengerikan itu…sebuah kejadian menakjubkan kembali terjadi di depan mataku.
Seseorang mengendarai mobilnya dengan pelan, tetapi tiba-tiba mobilnya mogok di sebuah terowongan menuju kota.
Ia turun dari mobilnya untuk mengganti ban yang kempes. Ketika ia berdiri di belakang mobil untuk menurunkan ban serep, tiba-tiba sebuah mobil dengan kecepatan tinggi menabraknya dari arah belakang. Lelaki itu pun langsung tersungkur seketika.
Aku dengan seorang kawan, -bukan yang menemaniku pada peristiwa yang pertama- cepat-cepat menuju tempat kejadian. Dia kami bawa dengan mobil dan segera pula kami menghubungi rumah sakit agar langsung mendapatpenanganan.
Dia masih muda, dari tampangnya, ia kelihatan seorang yang ta’at menjalankan perintah agama.
Ketika mengangkatnya ke mobil, kami berdua cukup panik, sehingga tak sempat memperhatikan kalau ia menggumamkan sesuatu. Ketika kami membujurkannya di dalam mobil, kami baru bisa membedakan suara yang keluar dari mulutnya.
Ia melantunkan ayat-ayat suci Al-Qur’an…dengan suara amat lemah.
“Subhanallah! ” dalam kondisi kritis seperti , ia masih sempat melantunkan ayat-ayat suci Al-Quran? Darah mengguyur seluruh pakaiannya; tulang-tulangnya patah, bahkan ia hampir mati.
Dalam kondisi seperti itu, ia terus melantunkan ayat-ayat Al-Qur’an dengan suaranya yang merdu. Selama hidup aku tak pernah mendengar suara bacaan Al Quran seindah itu. Dalam batin aku bergumam sendirian: “Aku akan menuntun membaca syahadat sebagaimana yang dilakukan oleh temanku terdahulu… apalagi aku Sudah punya pengalaman,” aku meyakinkan diriku sendiri.
Aku dan kawanku seperti kena hipnotis mendengarkan suara bacaan Al-Qur’an yang merdu itu. Sekonyong-konyong tubuhku merinding menjalar dan menyelusup ke setiap rongga.
Tiba-tiba suara itu berhenti. Aku menoleh ke belakang. Kusaksikan dia mengacungkan jari telunjuknya lalu bersyahadat. Kepalanya terkulai, aku melompat ke belakang. Kupegang tangannya, detak jantungnya nafasnya, tidak ada yang terasa. Dia telah meninggal dunia.
Aku lalu memandanginya lekat-lekat, air mataku menetes, kusembunyikan tangisku, takut diketahui kawanku. Kukabarkan kepada kawanku kalau pemuda itu telah wafat. Kawanku tak kuasa menahan tangisnya. Demikian pula halnya dengan diriku. Aku terus menangis, air mataku deras mengalir. Suasana dalam mobil betul-betul sangat mengharukan.
Sampai di rumah sakit…
Kepada orang-orang di sanal kami mengabarkan perihal kematian pemuda itu dan peristiwa menjelang kematiannya yang menakjubkan. Banyak orang yang terpengaruh dengan kisah kami, sehingga tak sedikit yang meneteskan air mata. Salah seorang dari mereka, demi mendengar kisahnya, segera menghampiri jenazah dan mencium keningnya.
Semua orang yang hadir memutuskan untuk tidak beranjak sebelum mengetahui secara pasti kapan jenazah akan dishalatkan. Mereka ingin memberi penghormatan terakhir kepada jenazah, semua ingin ikut menyalatinya.
Salah seorang petugas tumah sakit menghubungi rumah almarhum. Kami ikut mengantarkan jenazah hingga ke rumah keluarganya. Salah seorang saudaranya mengisahkan ketika kecelakaan, sebetulnya almarhum hendak menjenguk neneknya di desa. Pekerjaan itu rutin ia lakukan setiap hari Senin. Di sana, almarhum juga menyantuni para janda, anak yatim dan orang-orang miskin. Ketika tejadi kecelakaan, mobilnya penuh dengan beras, gula, buah-buahan dan barang-barang kebutuhan pokok lainnya. Ia juga tak lupa membawa buku-buku agama dan kaset-kaset pengajian. Semua itu untuk dibagi-bagikan kepada orang-orang yang ia santuni. Bahkan ia juga membawa permen untuk dibagi-bagikan kepada anak-anak kecil.
Bila ada yang mengeluhkan-padanya tentang kejenuhan dalam pejalanan, ia menjawab dengan halus. “Justru saya memanfaatkan waktu perjalananku dengan menghafal dan mengulang-ulang bacaan Al-Qur’an, juga dengan mendengarkan kaset-kaset pengajian, aku mengharap ridha Allah pada setiap langkah kaki yang aku ayunkan,” kata almarhum.
Aku ikut menyalati jenazah dan mengantarnya sampai ke kuburan.
Dalam liang lahat yang sempit, almarhum dikebumikan. Wajahnya dihadapkan ke kiblat.
“Dengan nama Allah dan atas ngama Rasulullah”.
Pelan-pelan, kami menimbuninya dengan tanah…Mintalah kepada Allah keteguhan hati saudaramu, sesungguhnya dia akan ditanya…
Almarhum menghadapi hari pertamanya dari hari-hari akhirat…
Dan aku… sungguh seakan-akan sedang menghadapi hari pertamaku di dunia. Aku benar-benar bertaubat dari kebiasaan burukku. Mudah-mudahan Allah mengampuni dosa-dosaku di masa lalu dan meneguhkanku untuk tetap mentaatinya, memberiku kesudahan hidup yang baik (khusnul khatimah) serta menjadikan kuburanku dan kuburan kaum muslimin sebagai taman-taman Surga. Amin…(Azzamul Qaadim, hal 36-42)
Sumber : [“Saudariku Apa yang Menghalangimu Untuk Berhijab”; judul asli Kesudahan yang Berlawanan; Asy Syaikh Abdul Hamid Al-Bilaly; Penerbit : Akafa Press Hal. 48]ustazcyber online: Kisah Nyata: Akhir hayat penggemar musik dan pencinta Al-Qur'an:

'via Blog this'

3 sahabat ke tali gantung

SHAH ALAM: Tiga sahabat dikenakan hukuman gantung sampai mati di Mahkamah Tinggi di sini, semalam selepas didapati bersalah terhadap tuduhan merompak dan menembak mati seorang ahli perniagaan warga India, lima tahun lalu.

Hakim Noor Azian Shaari menjatuhkan hukuman itu terhadap penyanyi kelab malam; P Ganesh, 42, pengawal peribadi; Mohamed Rafi, 37 dan juruelektrik; G Jaibalan, 32, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes di akhir pembelaan.


“Oleh itu tiada hukuman lain yang boleh dikenakan terhadap tertuduh selain hukuman mati,” katanya.

Ketiga-tiga tertuduh yang berada dalam kandang tertuduh kelihatan tenang mendengar keputusan mahkamah itu.


Mengikut pertuduhan, Jaibalan didakwa merompak dan melepaskan tembakan menggunakan sepucuk pistol Walther jenis PP 9mm Kurz dengan niat menyebabkan kematian Jainul Abdeen, 41, di tempat letak kereta pasar raya Giant Kelana Jaya, Petaling Jaya pada jam 9 malam, 17 Mac 2006.


Kesalahan dilakukan mengikut Seksyen 3 Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 yang membawa hukuman mati mandatori.

Manakala dua rakannya, Ganesh dan Mohamed Rafi pada masa dan tempat sama didakwa bersama dengan Jaibalan yang melepaskan tembakan selain mempunyai pengetahuan bahawa Jaibalan membawa senjata api itu.


Mereka didakwa mengikut Seksyen 3A Akta Senjata Api (Penalti Lebih Berat) 1971 yang turut membawa hukuman mati mandatori.

Noor Azian dalam penghakimannya berkata ketiga-tiga tertuduh dalam pembelaan masing-masing mendakwa wujud individu keempat yang dikenali sebagai Thambi yang melepaskan tembakan hingga menyebabkan kematian warga India itu.


Bagaimanapun mahkamah menerima keterangan saksi pendakwaan ke-10 iaitu sahabat mangsa, Tahoubeek Ali yang turut berada di tempat kejadian melihat dengan jelas bagaimana kejadian itu berlaku selain dapat mengecam ketiga-tiga tertuduh.


“Tahoubeek melihat Ganesh berada di dalam kereta, Mohamed Rafi dilihat memandu kereta manakala Jaibalan yang menghampiri mangsa dan melepaskan tembakan.


“Saksi ini tanpa ragu-ragu menjelaskan peranan yang dimainkan oleh ketiga-tiga tertuduh,” katanya.


Sepanjang perbicaraan berjalan seramai 16 saksi pendakwaan dan tiga saksi pembelaan dipanggil memberikan keterangan.


Pendakwaan dijalankan Timbalan Pendakwa Raya, Muhammad Asyraf Md Kamal manakala tertuduh diwakili peguam Gerard Lazarus.

myMetro | 3 sahabat ke tali gantung:

'via Blog this'

Warga Iran seludup dadah RM27j tumpas

KUALA LUMPUR: Lagi warga Iran ditahan kerana dadah, kali ini mereka menyeludup masuk dadah jenis syabu menggunakan kontena melalui Pelabuhan Klang, dekat sini.

Bagaimanapun, taktik itu berjaya dihidu Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman yang kemudian merampas dadah jenis syabu bernilai lebih RM27 juta dalam dua serbuan berasingan.


Pengarahnya, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata, rampasan itu dipercayai rampasan dadah siap diproses yang terbesar tahun ini.

“Dalam serbuan pertama hasil maklumat awam dan risikan pegawai dan anggota JSJN, pada 11 November lalu, polis menahan dua lelaki warga Iran di Jalan Kampung Pandan.


“Hasil penahanan kedua-dua lelaki terbabit membawa kepada penemuan satu kontena berisi 14.2 kilogram (kg) syabu yang disembunyikan dalam kepingan batu marmar bagi mengaburi mata pihak berkuasa,” katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini, semalam.


Menurutnya, dadah berkenaan disorok dalam lapisan 'polyboard' yang diselitkan di celah kepingan batu marmar berkenaan.

Dalam serbuan kedua pula kira-kira jam 2.30 petang kelmarin, pihaknya menahan enam lagi lelaki warga Iran di beberapa lokasi berasingan sekitar Lembah Klang.


“Berikutan penahanan itu, polis menemui sejumlah 124.9 kg syabu yang disembunyikan dalam tiga peti yang diperbuat dari papan lapis di pekarangan sebuah banglo mewah di Taman D’Alpinia, Putra Perdana, Puchong,” katanya.

“Mereka menggunakan taktik dengan menyembunyikan dadah itu dalam lapisan kedua peti berkenaan manakala pada bahagian atas pula diisi barangan hiasan seperti lampu perhiasan, pasu bunga, bingkai cermin, meja hiasan dan beberapa barang lain,” katanya.


Noor Rashid berkata, hasil siasatan mendapati rumah berkenaan disewa dan dijadikan stor penyimpanan dan pemprosesan dadah sebelum dijual dalam pasaran tempatan dan serantau.


“Semua dadah berkenaan diseludup masuk menggunakan kontena dan melalui jalan laut serta bukan seperti kebiasaan menggunakan laluan udara iaitu lapangan terbang,” katanya.


Beliau berkata, pihaknya turut merampas wang tunai berjumlah RM137,400 dan beberapa kenderaan mewah antaranya Lexus, Mercedes Benz, BMW dan MG Rover.


Semua lapan suspek yang berusia 29 hingga 51 tahun itu ditahan reman selama tujuh hari mengikut Seksyen 39(B) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika disabitkan kesalahan.

myMetro | Warga Iran seludup dadah RM27j tumpas:

'via Blog this'

Ditumbuk konduktor bas

AMPANG: Tindakan menegur seorang konduktor bas yang terduduk di atas barang miliknya menyebabkan seorang lelaki cedera apabila dibelasah konduktor bas terbabit sebelum dihalau turun dari bas berkenaan, kelmarin.

Difahamkan, lelaki berusia 39 tahun itu ditumbuk di muka hingga menyebabkan kaca mata yang dipakainya pecah selain turut dipukul dengan besi dan ditendang.


Menurut sumber, mangsa yang bekerja sebagai pelayan restoran itu menaiki sebuah bas berhampiran Pandan Indah untuk pulang ke rumahnya.

“Sebaik menaiki bas kira-kira jam 11 malam itu, mangsa duduk di satu tempat duduk yang disediakan dan meletakkan beg yang dibawanya di tempat duduk sebelah.


“Secara tiba-tiba, seorang lelaki yang juga konduktor bas berkenaan duduk di atas begnya menyebabkan dia menegur lelaki itu untuk memberitahu tindakannya dan mahu mengalih semula beg itu,” katanya.


Malangnya, lelaki terbabit dikatakan tidak berpuas hati dan berang dengan teguran mangsa sebelum bertindak memaki hamun dan mahu merampas semula tiket mangsa.

Sumber berkata, mangsa menegur mangsa secara baik namun lelaki itu bertindak ‘ganas’ menumbuk muka mangsa beberapa kali sehingga kaca mata dipakainya pecah.


“Mangsa cuba mempertahankan diri namun tidak berjaya apabila lelaki itu mengambil sebatang besi yang berada di dalam bas dan terus memukul mangsa.

“Bukan itu saja, lelaki itu dipercayai turut mengarahkan pemandu bas memberhentikan bas itu dan bertindak menghalau mangsa turun dari bas dengan menendang nya keluar,” katanya.


Berikutan itu, mangsa dibantu orang awam lain yang menyedari kejadian itu ke hospital berhampiran untuk menerima rawatan.


Menurutnya, mangsa kemudian ke balai polis berhampiran membuat laporan.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin mengesahkan menerima laporan itu.


Beliau berkata, kes itu disiasat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan kecederaan.


Tamat.

myMetro | Ditumbuk konduktor bas:

'via Blog this'

Guru al-Quran curi kabel

JITRA: Walaupun berkelulusan dari Universiti Al-Azhar, Mesir dan kini berkhidmat sebagai guru al-Quran sambilan di kampungnya, demi wang seorang lelaki sanggup mengenepikan ‘status’ itu apabila dia dicekup polis selepas disyaki terbabit dalam kegiatan mencuri kabel telefon bersama dua rakannya di kawasan Kampung Belukar, Changlun, di sini, awal pagi kelmarin.

Suspek yang berusia awal 20-an berasal dari Alor Setar, manakala dua rakannya berusia 28 tahun yang berasal dari Kuala Nerang itu ditahan kira-kira jam 5.30 pagi sejurus selesai memotong kira-kira 70 meter kabel telefon milik Telekom Malaysia (TM) di kawasan itu.


Lelaki terbabit dikatakan baru pulang ke negara ini selepas tamat belajar di Mesir dan dikatakan turut mengajar al-Quran secara sambilan, tetapi mengambil kesempatan mencuri kabel telefon semata-mata untuk mendapatkan wang mudah.

myMetro | Guru al-Quran curi kabel:

'via Blog this'

Thailand tarik balik pengampunan


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : November 22, 2011
Thailand tarik balik pengampunan

BANGKOK - Kerajaan Thailand, kelmarin, menarik balik rancangan pengampunan diraja terhadap bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra selepas pendedahan mengenai perkara itu menimbulkan bantahan keras banyak pihak.

Menteri Undang-Undang Thailand, Pracha Promnok berkata, usul cadangan pengampunan diraja terhadap banduan sempena ulang tahun keputeraan Raja Thailand ke-84 pada 5 Disember depan tertakluk kepada syarat tertentu.

Menurutnya, syarat itu termasuk larangan pengampunan terhadap pesalah yang dihukum atas kesalahan dadah, rasuah dan banduan yang melarikan diri.

Laporan awal media Thailand menyebut cadangan pengampunan yang dibincangkan secara sulit dalam mesyuarat Kabinet, minggu lalu, dilihat sebagai persediaan membawa pulang Thaksin yang kini hidup dalam buangan di Dubai.

Pracha menafikan laporan media itu kelmarin, iaitu beberapa jam selepas Thaksin menulis surat peribadi bagi menjelaskan kepada rakyat Thailand bahawa beliau tidak berhasrat menerima pengampunan diraja seperti yang didakwa.

Pada 2008, Thaksin dijatuhi huku-man penjara dua tahun oleh Mahkamah Agung atas kesalahan menyalahguna kuasa sebagai perdana menteri kerana membantu bekas isterinya membeli sebidang tanah milik negara di Bangkok pada 2003.

Thaksin kemudian melarikan diri dari Thailand sebelum keputusan diumumkan.

Thailand tarik balik pengampunan - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Selebriti balas dendam


Oleh : WARTAWAN SINAR HARIAN
Tarikh : November 22, 2011
Selebriti balas dendam

LONDON - Beberapa bintang Hollywood dan individu terkenal lain akan melancarkan serangan balas terhadap akhbar tabloid Britain apabila mereka memberi keterangan dalam inkuiri awam mengenai cara tidak beretika media di negara itu mendapatkan berita, minggu ini.

Pelakon terkenal termasuk Hugh Grant akan menyertai inkuiri itu untuk menceritakan bagaimana mereka dan keluarga menderita akibat cara pemburuan berita yang tidak berhati perut demi meningkatkan penjualan surat khabar serta menyebabkan orang ramai menjadi taksub dengan gosip mengenai selebriti.

Inkuiri itu akan mendedahkan kaedah melampau akhbar tabloid Britain untuk mendapatkan berita termasuk penggodaman telefon seperti dilakukan akhbar News of the World dan membayar wang kepada individu untuk memberikan cerita.

Menurut pensyarah kewartawanan televisyen Universiti City, London, Stewart Purvis, inkuiri awam itu ibarat perbicaraan terbuka terhadap akhbar tabloid di Britain.

Perdana Menteri Britain, David Cameron mengarahkan inkuiri itu ditubuhkan, Julai lalu, selepas pendedahan bahawa wartawan akhbar News of the World menggodam telefon bimbit milik pelajar hilang, Milly Dowler yang kemudian ditemui mati dibunuh.

Ibu bapa Dowler akan menjadi individu pertama memberikan bukti semasa inkuiri itu diikuti Grant, pelakon Sienna Miller dan penulis buku Harry Potter, JK Rowling.

Inkuiri yang diketuai hakim kanan Britain, Brian Leveson itu dijangka berlangsung selama setahun dan akan memberikan cadangan kepada kerajaan sama ada perlu menyemak semula piawaian industri akhbar tab­loid di Britain termasuk undang-undang media lebih ketat.

Selebriti balas dendam - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Suu Kyi mungkin bertanding


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 22, 2011
Suu Kyi mungkin bertanding

YANGON - Pemimpin prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi semalam me-ngumumkan akan bertanding dalam satu pilihan raya kecil di negara itu hujung tahun ini, lima hari selepas partinya menamatkan boikot terhadap proses pilihan raya negara itu.

Ia adalah kali pertama penerima Hadiah Nobel Keamanan itu akan bertanding sebagai calon dalam pilihan raya.

Suu Kyi tidak menjadi calon semasa kemenangan besar Parti Liga Demokrasi Kebangsaan (NLD) dalam pilihan raya pada 1990 yang akhirnya tidak diterima tentera Junta negara itu.

Tentera Junta membubarkan NLD, tahun lalu, selepas parti itu menolak untuk menyertai pilihan raya kerana mendakwa undang-undang yang tidak adil menghalang ratusan ahlinya daripada menjadi ahli Parlimen.

Jumaat lalu, NLD mendaftarkan semula parti itu selepas pindaan perlembagaan membenarkan individu yang pernah menjalani hukuman akibat jenayah mengambil bahagian dalam pilihan raya.

Suu Kyi, 66, dibebaskan tahun lalu selepas 15 tahun dikenakan tahanan rumah.

Suu Kyi mungkin bertanding - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Protes Mesir berlarutan


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 22, 2011
Protes Mesir berlarutan

KAHERAH - Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh dalam pertempuran antara pihak berkuasa dan penunjuk perasaan di Mesir, iaitu keganasan terburuk sejak penggulingan bekas Presiden Hosni Mubarak.

Dengan hanya seminggu lagi tinggal sebelum pilihan raya bebas pertama dalam tempoh puluhan tahun diadakan, kekacauan terbaru di Kaherah dan beberapa bandar lain itu menimbulkan kebimbangan mengenai keganasan berterusan di Mesir.

Penunjuk perasaan berkhemah untuk malam ketiga di Dataran Tahrir di Kaherah, iaitu lokasi utama pemberontakan yang berjaya menggulingkan Mubarak, Februari lalu.

Penduduk Mesir akan mengundi bagi membentuk Parlimen baru negara itu, 28 November ini tetapi pilihan raya umum bagi memilih presiden akan hanya diadakan akhir tahun depan atau awal 2013. Namun penunjuk perasaan menuntut peralihan kuasa daripada tentera kepada kerajaan awam dipercepatkan.

Majlis Tertinggi Tentera Mesir yang memerintah negara itu menafikan akan terus berkuasa dan berikrar tidak akan membiarkan keganasan ini mengganggu pemilihan Parlimen.

Protes Mesir berlarutan - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Ketua perisik Gaddafi ditangkap


Oleh : Wartawan Sinar Harian
Tarikh : November 22, 2011
Ketua perisik Gaddafi ditangkap

TRIPOLI - Bekas ketua agensi perisikan Libya, Abdullah Al-Senussi ditahan di kawasan gurun negara itu, kelmarin, sehari selepas anak lelaki bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi ditemui pemberontak di kawasan sama.

Penahanan Abdullah, anggota terakhir rejim Gaddafi yang masih hidup dan dikehendaki Mahkamah Jenayah Antarabangsa atas dakwaan jenayah kemanusiaan dianggap kejayaan besar oleh kerajaan baru Libya yang masih dalam proses pembentukan Kabinet.

Namun ia juga menjadi ujian besar kepada kerajaan Libya untuk mengawal puak berbalah di negara itu dengan membentuk sistem pemerintahan baru secepat mungkin.

Kesukaran membentuk kerajaan yang boleh diterima semua puak di Libya terbukti apabila Perdana Menteri Abdurrahim El-Keib meminta tempoh tambahan untuk melengkapkan senarai Kabinet, kelmarin.

Ketua perisik Gaddafi ditangkap - Global - Sinar Harian:

'via Blog this'

Lelaki lembut hampir kena liwat


Oleh : NURUL RIDUAN NOR ASHAHA
Tarikh : November 22, 2011
Lelaki lembut

KUALA LUMPUR – Seorang lelaki lembut, Faizal (bukan nama sebenar) berhadapan saat paling perit dan aib dalam hidupnya apabila cuba diliwat sekumpulan lapan lelaki di banglo milik kerajaan sebuah negeri di sini, kira-kira jam 4 pagi Sabtu lalu.

Bukan itu sahaja, adik angkat Faizal, Ecah (bukan nama sebenar), seorang gadis berusia 20 tahun juga cuba dirogol kumpulan berkenaan.

“Kami dikurung kira-kira 10 jam dalam bilik rumah itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Datuk Senu, Sentul di sini, semalam.

Menurut Faizal, dia pergi ke rumah itu setelah diajak seorang kenalannya yang dikenali sebagai Miji, dipercayai ahli keluarga penjaga rumah rasmi itu.

“Apabila tiba di sana, kami diajak melepak dalam sebuah bilik. Di situ, kami dipaksa mengambil dadah jenis syabu. Bersama Miji ketika itu ada tujuh lelaki lain dan kami diugut akan dicederakan jika tidak ikut arahan mereka,” katanya.

Ketika itulah kata Faizal, dia dan Ecah diraba dan digomol oleh kumpulan lelaki itu.

“Kami cuba melawan meskipun dalam keadaan khayal kerana dipaksa ambil dadah,” katanya.

Faizal berkata, dia mengugut kumpulan itu, akan buat laporan polis jika mereka terus berkelakuan tidak senonoh terhadap dirinya dan adik angkatnya.

“Mereka keluar dari bilik itu dan mengurung kami, tidak memberikan kami makanan melainkan hanya secawan air. Saya juga ada terdengar kata-kata, mereka nak bawa kami ke Sungai Buloh dan kurung kami di sebuah rumah di sana,” katanya

Namun kata Faizal, apa yang dirancang kumpulan dipercayai berusia antara 25 hingga 30 tahun itu tidak jadi kenyataan.

“Kami dibebaskan setelah penjaga rumah itu datang kira-kira jam 5 petang,” katanya.

Dia dan adik angkatnya kemudian ditinggalkan di Bukit Bintang di sini. Telefon bimbitnya dirampas.

Mereka kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini kira-kira jam 1 pagi.

Lelaki lembut hampir kena liwat - Jenayah - Sinar Harian:

'via Blog this'

Palestin mohon campur tangan PBB batal sekatan Israel


22/11/2011 3:21am

RAMALLAH 22 Nov. – Palestin semalam meminta campur tangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk mencairkan aset miliknya yang dibekukan oleh Israel.

Tiga minggu lalu, Kabinet rejim Zionis menghentikan pemberian wang cukai dan tarif yang dikumpul bagi Pihak Berkuasa Palestin selepas negara Islam itu menjadi anggota Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan PBB (UNESCO).

Menteri Luar Palestin, Riyad al-Malki berkata, Palestin meminta Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-moon supaya campur tangan dalam isu tersebut, sekali gus menjamin pemberian semula wang itu seperti yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.

Israel menghentikan pemberian aset itu bermula awal bulan ini sebagai hukuman terhadap Palestin kerana menjadi anggota UNESCO.

Setiap bulan, rejim Zionis akan memindahkan berpuluh-puluh juta dolar duti kastam yang dikenakan terhadap barangan yang tiba di pelabuhan Israel untuk dihantar ke pasaran Palestin. – AFP

Utusan Malaysia Online - Terkini:

'via Blog this'

Terengganu mula dilanda banjirSEORANG wanita mengawasi kanak-kanak bermain perahu di hadapan rumahnya yang dinaiki air di Kampung Merbau Menyusup, Setiu, semalam. – utusan/AZLAN HRUM


KUALA TERENGGANU 21 Nov. – Hujan lebat kadangkala berterusan sejak malam tadi menyebabkan dua buah kampung di negeri ini, masing-masing di daerah Setiu dan Hulu Terengganu dilanda banjir.

Jurucakap Bilik Gerakan Bencana negeri berkata, seramai 43 orang daripada 11 keluarga di dua kampung berkenaan dipindahkan ke dua pusat pemindahan sejak pukul 3 pagi ini.

Daripada jumlah itu, 30 orang daripada lapan keluarga di Kampung Merbau Menyusup, Setiu ditempatkan di pusat pemindahan di Masjid Kampung Merbau Menyusup berikutan kawasan kediaman mereka dinaiki air sedalam 1.2 meter.

Sementara itu, 13 orang mangsa daripada tiga keluarga di Kampung Kolam dekat Ajil, Hulu Terengganu turut ditempatkan di pusat pemindahan di balai raya kampung berkenaan pagi ini.

Beberapa orang penduduk turut dipindahkan di pusat pemindahan di Sekolah Kebangsaan (SK) Pengkalan Berangan, Marang akibat banjir melanda kampung itu hari ini.

Sehingga pukul 6.30 petang ini, semua laluan utama di negeri ini bagaimanapun masih dibuka seperti biasa untuk semua kenderaan.

Sungai-sungai utama di seluruh daerah setakat ini berada di paras berjaga-jaga, namun keadaan adalah terkawal.

Dalam pada itu, setakat pukul 6.30 petang ini, jurucakap bilik gerakan bencana negeri memberitahu, hampir kesemua mangsa banjir berkenaan sudah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing petang ini berikutan keadaan kembali pulih.

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri:

'via Blog this'

AC Mizal, Shafnie dinasihat selesai kes luar mahkamahAC Mizal


KUALA LUMPUR 21 Nov. - Hakim Mahkamah Rendah Syariah Hulu Langat, Kajang dekat sini hari ini menasihatkan pengacara dan pelakon AC Mizal serta bekas isterinya, Shafnie Zainuddin menyelesaikan tuntutan pengubahan nafkah dua anak lelaki mereka di luar mahkamah.

Hakim Syarie, Abdul Halim Abdullah, menjelaskan kes itu yang kini berlanjutan sejak tahun 2008, seharusnya diselesaikan sekiranya kedua-dua pihak bersikap terbuka.

Selain itu, menurut Abdul Halim, semangat roh Islam perlu diterapkan oleh AC Mizal dan Shafnie dalam bekerjasama bagi membesarkan dua anak mereka yang kini meniti usia remaja.

“Hasrat saya adalah agar anak-anak kamu boleh menikmati nafkah tersebut secepat yang mungkin,” tegas hakim syarie tersebut.

Abdul Halim sempat bertanyakan kepada AC Mizal sama ada pengacara rancangan realiti Maharaja Lawak Mega itu berhasrat untuk menyelesaikan tuntutan terbabit di luar mahkamah.

Artis lelaki tersebut selaku defendan kemudian menjelaskan bahawa pihaknya bersetuju untuk menaikkan nafkah bulanan dua anaknya daripada jumlah asal yang bernilai RM500 kepada RM1,000.

AC Mizal memberitahu, jumlah RM1,000 adalah nilai yang minimum memandangkan pendapatan yang tidak menentu kerana beliau bekerja mengikut kontrak yang ditetapkan, selain mendakwa pernah tidak mendapat apa-apa tawaran pekerjaan pada tahun lalu.

Peguam syarie, Zulkifli Che Yong yang mewakili Shafnie selaku plaintif, selepas itu menyatakan bahawa pihaknya tidak mempunyai masalah berhubung tawaran demikian, tetapi defendan hendaklah mendrafkan terlebih dahulu segala butiran penyelesaian.

Terdahulu ketika sesi pemeriksaan semula, bekas mertua AC Mizal, Rafiah Ab. Talib, 62, mendakwa cucunya, Muhammad Shafiq Iman, 15, mengalami gangguan emosi selepas menantunya bercerai dengan Shafnie pada 17 Oktober 2001.

Pesara kerajaan terbabit menyifatkan emosi anak sulung AC Mizal itu seperti `bom jangka’ sehinggakan badan cucu lelakinya kurus kerana tidak mahu makan.

Menurut saksi kedua itu, seorang doktor telah menasihatkan anaknya, Shafnie untuk membawa dua cucunya pergi melancong bagi meredakan tekanan emosi dan mencari ketenangan.

Rafiah berkata demikian bagi menjelaskan dakwaan nafkah hiburan dan percutian yang berjumlah RM3,000 yang terlalu tinggi seperti yang ditimbulkan oleh peguam syarie mewakili AC Mizal, Siti Aishah Din pada prosiding lalu.

Wanita tersebut dilihat beberapa kali menitiskan air mata sewaktu ditanya Zulkifli berhubung soalan yang menyentuh perbelanjaan makan dan minum dua cucunya.

Perbicaraan pada hari ini untuk mendengar permohonan pengubahan nafkah anak yang dikemukakan oleh Shafnie, 35, terhadap AC Mizal atau nama sebenarnya, Mizal Zaini, 39.

Ia merangkumi makan minum bulanan RM400, pengangkutan (RM240), insurans pendidikan (RM1,000), pembantu rumah (RM200), pengajian al-Quran (RM280), dana amanah pendidikan (RM1,000) dan sewa atau ansuran rumah (RM650).

Selain itu, dia meminta perbelanjaan tahunan berjumlah RM9,000 yang merangkumi pakaian (RM3,000), perubatan (RM1,500), yuran sekolah atau tuisyen (RM500), aktiviti kokurikulum (RM1,000) dan hiburan serta percutian (RM3,000).

Pasangan itu yang mendirikan rumah tangga pada 24 Jun 1995, turut dikurniakan seorang lagi cahaya mata yang bernama Muhammad Shabil Iman, 11.

Perbicaraan bersambung pada 13 Februari tahun depan.

Utusan Malaysia Online - Mahkamah:

'via Blog this'