Pages

Tuesday, April 21, 2015

Elizabeth Holmes: Jutawan wanita termuda dunia

Elizabeth Holmes
Elizabeth Holmes
SAYA rasa ramai anak muda mempunyai idea dan pandangan luar biasa, tetapi kadang kala mereka menunggu terlalu lama untuk merealisasikan idea itu. Apa yang saya lakukan adalah, dengan mulakannya lebih awal,” - Elizabeth Holmes

Pada usia 31 tahun, Elizabeth Holmes mampu mencipta kejayaan luar biasa apabila berjaya menjadi seorang jutawan wanita termuda di dunia atas usahanya sendiri.

Meskipun tercicir pada tahun kedua di Universiti Stanford, beliau membuktikan ia bukanlah penghalang kepada kejayaannya.

Pada tahun 2003 ketika berusia 19 tahun, beliau menggunakan wang simpanannya dan menubuhkan Theranos, sebuah syarikat teknologi kesihatan dan perkhidmatan makmal perubatan berpangkalan di Palo Alto, California.

Dengan hanya setitik darah, makmalnya boleh menjalankan pelbagai ujian berbanding makmal komersial lain yang biasanya memerlukan sehingga sebotol darah.

Dua tahun lalu, Walgreens, sebuah farmasi runcit terbesar di Amerika Syarikat (AS) dengan lebih 8,100 kedai mengumumkan rancangan untuk melancarkan Theranos Wellness Centers di dalam farmasi itu.

Fosil telur dinosaur dijumpai

Fosil telur dinosaur dijumpai
Fosil yang ditemui awal bulan ini.
HEYUAN - CHINA. Sebanyak 43 objek yang dikatakan fosil telur dinosaur yang masih melekat dijumpai ketika sebuah kerja mengorek sedang dijalankan, awal bulan ini.

Menurut South China Morning Post, sejumlah 19 telur masih berada dalam keadaan elok.

Pakar dari Akademi Sains China sedang menyiasat jenis dinosaur yang menghasilkan telur tersebut, kata sebuah laporan.

Pihak berkuasa memberitahu, sebanyak 17,000 serpihan fosil telur dinosaur telah dijumpai sejak penemuan pertama di sebuah sungai pada tahun 1996.

Penemuan terbaru tersebut juga merupakan penemuan pertama fosil di kawasan bandar.

Du Yanli, pengarah sebuah muzium berkata, sebarang kerja pembinaan akan dihentikan jika terdapat penemuan fosil yang lain.

Pada tahun, 2004, seorang petani ditahan polis selepas menyimpan lebih 500 fosil telur dinosaur secara haram.

Tren pecah rekod 'meluncur' 589km/j

Tren pecah rekod 'meluncur' 589km/j
Tren Maglev
YAMANASHI - JEPUN. Tren Maglev atau tren terapung mencipta rekod baru dengan kelajuan mencapai 366 batu perjam (589km/j) dalam satu ujian, semalam.

Menurut Dailymail, rekod tersebut mengalahkan rekod lama iaitu 361 batu perjam (580 km/j) yang dicapai pada tahun 2003.

Dalam satu lagi ujian yang dijadualkan akan berlangsung esok, kelajuan baru pada 373 batu perjam (600km/j) akan berjaya dicapai.

Menurut jurutera syarikat Central Japan Railway, tren tujuh gerabak tersebut mampu bergerak pantas kerana teknologi Maglev.

Teknologi tersebut yang menggunakan magnet untuk mengapungkan gerabak mampu menyediakan perjalanan yang lancar, senyap dan dua kali ganda kelajuan tren biasa.

Walaupun begitu, kelajuan yang akan digunakan untuk tujuan komersial hanyalah  314 batu perjam (505km/j).

Tren HS2 di Britain ketika ini hanya mampu mencapai 224 batu perjam (360 km/j).

Perkhidmatan tren Maglev komersial dijangka membawa 16 gerabak dan sejumlah 1,000 penumpang pada satu-satu masa.

Mohammed Mursi dihukum penjara 20 tahun

Mohammed Mursi
Mohammed Mursi

KAHERAH - MESIR. Bekas Presiden Mesir, Mohammed Mursi dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun atas kesalahan menimbulkan keganasan dan pembunuhan penunjuk perasaan pada 2012.

Menurut CNN, Mohammed Mursi dibicarakan bersama 14 defendan yang lain, termasuk beberapa kakitangan yang bertugas di bawah pemerintahan beliau.

Hukuman dijatuhkan oleh hakim, Ahmed Sabry Youssef.

Mohamed Mursi dan defendan lain melaungkan "Allahuakhbar" selepas hukuman dijatuhkan.

Mohamed Mursi merupakan presiden Mesir pertama yang dilantik secara demokratik dan telah digulingkan oleh pihak tentera pada bulan Julai 2013.

Lamborghini pamer kereta 'paling emosi'

Lamborghini
Lamborghini Aventador Superveloce
SHANGHAI - CHINA. Pameran Industri Automobil Antarabangsa ke-16 menyaksikan kemunculan sulung model Aventador edisi terhad, Superveloce dari Lamborghini.

Menurut kenyataan media, Superveloce merupakan model paling 'sporty', laju dan 'paling emosi' yang pernah dihasilkan oleh Lamborghini.

Edisi terhad Superveloce terdiri daripada 600 buah untuk seluruh dunia.

Aventador Superveloce dikatakan meneruskan tradisi model SV Lamborghini, dimana setiap model mempunyai tahap prestasi yang tinggi dan kawalan pemanduan yang terbaik.

Untuk Superveloce, berat keseluruhan dikurangkan sebanyak 50 kilogram melalui penggunaan karbon fiber yang lebih menyeluruh.

Enjin V12 Superveloce berupaya menghasilkan kuasa 750hp atau 552kW.

Difahamkan, Superveloce mampu memecut dari 0 km/j ke 100 km/j dalam masa 2.8 saat dan mempunyai had kelajuan sebanyak 350 km/j.

Syarikat gergasi Lamborghini diasakan pada 1963 dan berasal dari Itali.

Pengantin minta bantuan pengetua batal perkahwinan

Pengantin minta bantuan pengetua batal perkahwinan
Gambar hiasan
MILAN MITHI - INDIA. Seorang kanak-kanak berumur 13 tahun menghantar surat kepada pengetua sekolahnya supaya menyelamatkannya dari sebuah perkahwinan yang diatur keluarga, esok.

Menurut India Times, Duli Hembrom, pelajar Gred 9 menghantar surat meminta pertolongan daripada pengetua Sekolah Tinggi Milan Mithi selepas dia sendiri gagal menghentikan perkahwinan tersebut.

"Saya tak mahu berkahwin. Saya sudah berjanji tidak akan berkahwin sebelum umur saya 18 tahun," kata Duli di dalam suratnya.

Beliau menambah, dia mahu cikgunya supaya berusaha sedaya-upaya untuk menghentikan perkahwinan tersebut.

Ayah Duli, Lachhu memberitahu, perkahwinan pada usia muda adalah fenomena biasa dalam masyarakat mereka.

"Agak susah untuk cari pasangan jika mereka sudah berumur," kata Lacchu ketika ditemuramah India Times.

Berdasarkan laporan Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB), India merupakan negara kedua tertinggi dengan perkahwinan melibatkan kanak-kanak.

Hampir 52 peratus pengantin perempuan berusia kurang dari 18 tahun, kata laporan tersebut.

Aksi ala kung fu budak perempuan curi perhatian


Jesse-Jane MACPARLAND, mempamerkan aksi akrobatik yang menarik
Jesse-Jane MACPARLAND, mempamerkan aksi akrobatik yang menarik semasa sesi latihan sebelum membuat persembahan pada pertandingan Britains Got Talent, baru-baru ini. AGENSI
LONDON 20 April – Seorang kanak-kanak perempuan Ireland mempamerkan kehebatan dan kelincahannya dalam seni mempertahankan diri ala kung fu pada pertandingan mencari bakat, Bri­tain’s Got Talent, sekali gus mencuri perhatian barisan juri dan penonton.
Malah aksi berani kanak-kanak berusia sembilan tahun itu, Jesse-Jane McParland bermain pedang tajam turut menyebabkan juri terkenal pertandingan itu, Simon Cowell, Alesha Dixon, David Walliams, dan Amanda Holden terpegun.
Dengan latar belakang sebagai juara dunia termuda liga karate dan kickboxing selain juara sembilan kali Pertandingan Seni Pertahanan Dunia Eropah, Jesse-Jane tidak mempunyai masalah untuk mara ke pusingan seterusnya.
Menurut ibu Jesse-Jane, Sinead McParland, anaknya berpotensi besar menjadi pelakon terkenal selepas bakatnya dikesan oleh pihak Hollywood dan baru selesai menjalani penggambaran filem aksi, Martial Arts Kid yang akan ditayangkan pada hujung tahun ini.
“Malah anak saya juga akan menjalani penggambaran filem yang dibintangi pelakon terkenal Zac Efron menerusi filem Awake­ning bermula Julai ini.
“Dia sangat meminati Jackie Chan dan berharap menjadi seperti aktor Hong Kong tersebut dan saya berharap Jesse-Jane akan menjadi bintang terkenal pada satu hari nanti,” katanya seperti yang dilaporkan portal Mirror.
Meskipun anaknya telah memenangi 117 gelaran secara keseluruhan, tetapi Sinead tidak mahu kanak-kanak terbabit memilih karier dalam seni mempertahankan diri yang boleh membahayakan diri terutamanya melibatkan penggunaan senjata tajam seperti pedang.
“Perkara buruk boleh berlaku kepada anak saya apabila beraksi sama ada terjatuh atau tercedera.
“Saya sentiasa berasa bimbang setiap kali menonton persembahan Jesse-Jane dan ada kalanya saya tidak mampu menonton dan bersembunyi di belakang orang lain,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/aksi-ala-kung-fu-budak-perempuan-curi-perhatian-1.83133#sthash.GQ1iL1iT.dpuf