Pages

Saturday, April 5, 2014

Kembar reput dua tahun

63-year-old identical twins Anthony and Andrew Johnson's skeletal remains where found sitting in recliners in their living room in Chattanooga, Tenn. Authorities believe they died in 2011 and have been in the home undiscovered this entire time.
Sepasang kembar lelaki seiras yang mayat reput mereka ditemui duduk atas kerusi berbaring di rumah mereka di Chattanooga
Tennessee, Amerika Syarikat: Pihak polis kini menyiasat kematian pelik sepasang kembar lelaki seiras yang mayat reput mereka ditemui duduk atas kerusi berbaring di rumah mereka di Chattanooga, hujung minggu lalu.

Menurut jiran, Barbara Owens, mereka tidak melihat Anthony dan Andrew Johnson, 63, sejak dua tahun lalu, namun tidak mengesyaki apa-apa kerana menganggap pasangan itu tidak keluar rumah disebabkan tidak sihat.


Halaman rumah mereka juga sentiasa bersih manakala surat tidak dibiarkan lama dalam peti surat.

“Memang saya tidak melihat mereka mungkin lebih dari setahun setengah. Saya pernah juga mengandaikan mereka dimasukkan ke pusat penjagaan,” katanya.


Pada Ogos 2011, seorang saudara pasangan itu datang untuk menjenguk mereka, namun tidak dapat memasuki rumah kerana tiada kunci manakala pihak polis enggan memecahkan pintu.


Bagaimanapun, hujung minggu lalu seorang lagi saudara berjaya masuk ke rumah itu sebelum menemui dua mayat berkenaan.

Polis Chattanooga menganggarkan dua beradik itu meninggal dunia sekitar awal 2011 berdasarkan keadaan pereputan mayat dan resit yang ditemui dalam rumah mereka.

Pemeriksa perubatan kini berusaha mendapatkan tarikh dan punca sebenar kematian. Polis bagaimanapun tidak mengesyaki perbuatan jenayah.

Menurut jiran, dua beradik itu menghidap diabetes dan jarang keluar rumah. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/04

Tersangkut celah parit selamat telefon bimbit


Telefon bimbit Ella-Anne Birchenough, 16, tercicir dalam parit berhampiran rumahnya di Dover, Kent.
Dia kemudian cuba mengambil alat itu, namun tersangkut dan menghubungi ibunya Joanne Birchenough, untuk mendapatkan bantuan.

Joanne yang bergegas ke tempat kejadian kemudian menghubungi bomba yang mengambil masa hanya kira-kira 15 minit untuk menyelamatkan Ella-Anne.
Foto
ELLA-Anne ketika diselamatkan anggota bomba.

Menceritakan kejadian itu, Ella-Anne berkata, telefon itu terjatuh ketika dia sedang berbual dengan rakannya dalam perjalanan pulang ke rumah.

“Saya terfikir ‘tidak mungkin saya akan membiarkannya di situ’ sebelum terus terjun mengambilnya,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/04

Batu nisan dalam rumah


Gert Nilsson menggali lantai ruang tamunya di Fuglie, berhampiran Malmo di selatan Sweden apabila dia menemui batu berkenaan.
Batu itu masih baik dan nama yang tertera di atasnya masih boleh dibaca dengan jelas.

Ia nama dua lelaki dan seorang wanita yang mati pada pertengahan 1800-an.
Foto
BATU nisan yang ditemui di ruang tamu kediaman Nilsson.

Nilsson, tukang kayu menghabiskan masa beberapa tahun untuk mengubah suai kediaman keluarganya.

‘Saya menggali agak dalam di ruang tamu apabila cangkul saya terkena sesuatu yang keras. 

“Apabila saya meneruskan kerja dan membersihkan tanah dan pasir di kawasan itu, saya terkejut kerana ia batu nisan, yang selama ini terletak di bawah sofa kami,” katanya.

Panjang batu itu ialah kira-kira 6 kaki dan empat inci tebal.

Tiga nama tertera di atasnya, bersama-sama dengan tarikh kematian.

Batu nisan itu dipercayai dipindahkan dari gereja kecil berhampiran apabila tanah kubur itu dibina semula pada 1904.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/04/05

Gereja dibenar menjadi masjid


SYRACUSE, New York 4 April - Majlis Perbandaran New York memberi kebenaran kepada kumpulan penduduk Islam di kota ini untuk menanggalkan enam batang salib di atas menara bekas sebuah geraja Katolik di Syracuse, yang telah kosong untuk dijadikan masjid.
Kira-kira 200 orang penduduk menurunkan tandatangan mereka dalam satu petisyen melalui dalam talian bagi menggesa Lembaga Pemeliharaan Tanda Tempat di Syracuse untuk mengetepikan permohonan pemilik baharu gereja itu, North Side Learning Center untuk menanggalkan serta membina pagar sepanjang 1.8 meter di kawasan gereja itu.
Sebelum undian dijalankan, Pengerusi jawantankuasa pengubahsuaian gereja itu, Don Radke berkata, majlis perbandaran itu tidak boleh campur tangan dalam sesuatu keputusan melibatkan kebebasan agama.
Sebahagian daripada mereka yang hadir pada mesyuarat itu berbelah-bahagi, ada yang menentang dan sebahagian lagi menyokong cadangan untuk mengubah gereja itu, lapor laman web Post-Standard.
Mereka yang menandatangani petisyen tersebut termasuk penduduk tempatan dan bekas jemaah gereja itu menyatakan bahawa bekas gereja Holy Trinity Catholic Church merupakan mercu tanda di kawasan kediaman itu, yang dibina oleh pendatang Jerman kira-kira 100 tahun lalu, dan tindakan menanggalkan salib-salib tersebut akan mencacatkan seni bina bangunan tersebut.
Gereja tersebut ditutup pada 2010 dan jemaah di gereja itu digabungkan dengan gereja St. John ekoran kemerosotan jemaah di situ kerana ramai penduduk di bandar itutelah berpindah ke luar bandar.
North Side Learning Center, sebuah organisasi sukarela yang menyediakan program celik huruf kepada pendatang telah membeli gereja dan sekolah di situ pada harga AS$150,000 (RM492,224) pada Disember lalu.
Pengarah pusat itu, Yusuf Soule berkata, salib-salib tersebut perlu ditanggalkan kerana umat Islam melarang menyembah berhala atau simbol.
Satu laporan oleh Liga Penduduk Onondaga berkata, terdapat lebih 7,200 pendatang menetap di bandar Syracuse sejak lebih 10 tahun lalu, dengan majoriti daripada mereka datang dari Burma, Bhutan dan Somalia. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140405/lu_05/Gereja-dibenar-menjadi-masjid#ixzz2xxgoDRhJ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wanita Indonesia terlepas hukuman pancung


Kakak ipar Satinah Jumadi Ahmad menunjukkan gambar Satinah yang berdepan hukuman pancung setelah didapati bersalah membunuh isteri majikannya di Arab Saudi. - AGENSI
JAKARTA 4 April - Kerajaan Indonesia menyumbang sebanyak Riyal 3 juta daripada keseluruhan Riyal 7 juta (RM6 juta) sebagai wang diyat (pengganti darah) untuk menyelamatkan nyawa seorang rakyatnya, Satinah Jumadi Ahmad yang berdepan hukuman pancung di Arab Saudi atas kesalahan membunuh isteri majikannya dan mencuri wang majikannya.
Satinah yang bekerja sebagai pembantu rumah, sebelum ini dijatuhkan hukuman mati oleh sebuah mahkamah di Arab Saudi selepas didapati salah membunuh isteri majikannya.
Wang diyat itu dituntut oleh keluarga majikannya sebagai syarat untuk membebaskan Satinah daripada hukuman pancung selepas dia didapati bersalah membunuh dan mencuri sejumlah Riyal 37,970 (RM34,000) daripada majikannya pada Julai 2007.
Bagaimanapun, sehingga petang semalam yang merupakan tarikh akhir pembayaran diyat itu, wakil kerajaan Indonesia masih belum tiba di Gaseem, Arab Saudi untuk membuat pembayaran.
“Diharapkan tidak ada perubahan pada terma-terma tuntutan," kata Menteri Koordinasi Politik, Hukum dan Keselamatan, Djoko Suyanto seperti dilaporkan media tempatan hari ini.
Daripada jumlah Riyal 7 juta itu, Djoko berkata, kerajaan melalui Kementerian Luar menyumbang sebanyak Riyal 3 juta (RM2.6 juta) sementara baki Riyal 4 juta (RM3.4 juta) diperoleh daripada sumbangan pelbagai pihak.
Menurut Djoko, wakil kerajaan Arab Saudi telah menghulurkan bantuan selepas Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono menulis surat kepada Raja Arab Saudi, Raja Abdullah memohon bantuan supaya membebaskan Satinah.
Pada awalnya, wang diyat yang dituntut daripada Satinah ialah sebanyak Riyal 15 juta (RM13 juta) iaitu pada 2011, namun jumlah itu dikurangkan kepada Riyal 10 juta (RM8.7 juta) pada tahun berikutnya, sebelum akhirnya ditetapkan kepada Riyal 7 juta.
Perbicaraan kes Satinah ditangguhkan sebanyak tiga kali sebelum mahkamah tinggi Arab Saudi pada Ogis 2011 menjatuhkan hukuman mati ke atas pembantu rumah berusia 41 tahun itu, yang berasal dari Semarang, Jawa Tengah.
Kes yang dihadapi Satinah merupakan kes terbaru melibatkan pekerja Indonesia yang berhadapan hukuman mati di Arab Saudi. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140405/lu_02/Wanita-Indonesia-terlepas-hukuman-pancung#ixzz2xxgQihfl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Budak 5 tahun hafaz al-Quran


BABAR, Bangka - Subhanallah... itulah perkataan pertama yang diungkapkan secara spontan oleh sebahagian tetamu dan penduduk di daerah ini semasa mereka mendengar bacaan ayat-ayat suci al-Quran yang dibacakan seorang kanak-kanak berusia lima tahun, baru-baru ini.
Penduduk ternyata kagum dengan kemampuan hafiz cilik bernama Musa La Ode Abu Hanifah membacakan ayat-ayat suci al-Quran dan dia difahamkan telah menghafal sebanyak 26 juzuk.
Pada majlis pembukaan Musabaqoh Tilawatil Quran (MTQ) peringkat daerah Babar 2014 itu, pihak penganjur menjemput Musa untuk membacakan ayat-ayat suci al-Quran.
Musa yang duduk bersimpuh di atas pentas pertandingan kemudiannya dengan tenang membacakan satu persatu ayat demi ayat daripada surah Makkiyah.
Majlis itu berlangsung di Masjid Raya Al Muttaqin, Kampung Air Gantang, Mukim Parittiga di daerah Babar, Kepulauan Bangka-Belitung.
Para tetamu dan penduduk yang hadir nyata terharu dan kagum dengan kefasihan Musa yang baru berusia lima tahun lapan bulan, berasal dari Pal 4 Muntok membacakan ayat-ayat suci al-Quran itu.
Pegawai dari kementerian agama Bangka Barat, H Abdul Rohim berkata, Allah selalu memberikan kemakmuran kepada hamba-Nya untuk menghafal ayat-ayat al-Quran.
“Musa La Ode Abu Hanifah ini usianya baru lima tahun lapan bulan, dengan lidahnya yang fasih, hafalan al-Qurannya sudah hampir mencapai 26 juzuk," kata Abdul Rohim pada majlis pembukaan MTQ itu sebagaimana lapor Tribunnews.com.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140405/lu_07/Budak-5-tahun-hafaz-al-Quran#ixzz2xxRBiOP2
© Utusan Melayu (M) Bhd