Pages

Wednesday, August 31, 2011

Ghaddafi merogol pengawal peribadi perempuannya


Lima wanita yang membentuk sebahagian daripada unit pilihan Muammar Gaddafi pengawal peribadi wanita mendakwa mereka telah dirogol dan didera oleh diktator yang kini sedang diburu.


Wanita telah memberitahu Benghazi berasaskan psikologi Seham Sergewa mereka didera secara seksual oleh Kol Gaddafi dan anak-anaknya sebelum dibuang apabila sudah "bosan" dengan mereka.


 Salah seorang wanita kepada Dr Sergewa bagaimana dia telah disenaraihitamkan dalam menyertai briged pengawal peribadi, sekali dipercayai bilangan seramai 400 wanita, selepas rejim-reka cerita bahawa abangnya telah membawa dadah dalam perjalanannya kembali ke Libya daripada bercuti di Malta.


 "Dia memberitahu anda sama ada menjadi pengawal peribadi atau saudara anda akan menghabiskan seluruh hidupnya di dalam penjara," Dr Sergewa kepada The Sunday Times. 


Wanita yang berkenaan tahu apa ini bermakna, Dr Sergewa menjelaskan, kerana dia telah dirogol beberapa minggu sebelum ini oleh Kol Gaddafi. "Dia telah dibuang dari universiti dan diberitahu untuk mendapatkan campur tangan Gaddafi akan dikembalikan. 


Dia diberitahu dia terpaksa menjalani ujian perubatan yang termasuk ujian HIV yang telah ditadbir oleh seorang jururawat Eropah Timur. " Akhirnya, dia telah diambil untuk menemui Kol Gaddafi di perkarangan Aziziya Bab di Tripoli. Beliau telah membawa kepada pihak swasta di mana dia mendapati beliau yang juga memakai pajama.


 "Dia tidak faham kerana dia melihat beliau sebagai tokoh bapa, pemimpin negara, perkara seperti. Beliau enggan menerima wang pendahuluan dan dia merogolnya, "kata Dr Sergewa. Pola yang muncul dalam cerita-cerita. 


Wanita akan menjadi yang pertama dirogol oleh diktator dan kemudian dipindahkan, seperti objek yang digunakan, salah satu anak-anaknya dan akhirnya kepada pegawai-pegawai tinggi kerana penyalahgunaan lanjut sebelum akhirnya melepaskan. 


Tuntutan mengganggu membentuk sebahagian daripada memberkaskan susun oleh Dr Sergewa untuk Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan ujian yang mungkin bahawa Kol Gaddafi dan ahli-ahli daripada golongan dalaman mungkin menghadapi di Libya jika dan apabila mereka ditangkap hidup-hidup.


 Walau bagaimanapun, kerja-kerja tidak berhenti dengan pengawal peribadi. Satu-satunya wanita melangkah ke hadapan selepas psikologi mula menyiasat dakwaan rogol sistematik, yang didakwa dilakukan oleh tentera yang setia semasa konflik. Ia bermula kira-kira sebulan ke dalam kebangkitan, pada bulan Mac, apabila Dr Sergewa, seorang ahli psikologi kanak-kanak oleh pengkhususan, telah didatangi oleh ibu-ibu tiga orang anak beliau telah merawat dengan cerita-cerita menakutkan rogol oleh tentera.


 Cerita-cerita prodded untuk meneruskan tuntutan, terutama sekali kerana dia sudah mempunyai pengalaman rogol yang digunakan sebagai senjata perang sebagai graduan muda yang bekerja di Bosnia pada tahun 1990-an. 


"Pada mulanya saya fikir ini merupakan kejadian terpencil tetapi saya terus berfikir dan merasakan perlu saya cuba untuk melihat ke dalamnya lagi," kata Dr Sergewa. Beliau telah menyediakan satu kajian pada tekanan psikologi yang dikaitkan dengan pengalaman pahit perang di kalangan keluarga-keluarga pengungsi Libya yang mendapatkan perlindungan di kem-kem pelarian yang telah ditubuhkan di Tunisia dan lain-lain tempat, dan memutuskan untuk menambah beberapa soalan yang berkaitan dengan rogol pada akhir kaji selidik. Jawapan mula mengalir dalam dan nombor akhirnya meningkat kepada 300. Cerita-cerita seperti yang suram kerana mereka mendapat. 


"Wanita tampil mengatakan mereka telah dirogol oleh seramai 20 askar, kadang-kadang di hadapan suami dan anak-anak mereka. Dalam satu kes, seorang gadis, kira-kira 18 tahun, berkata beliau telah dirogol di hadapan bapanya. Dia terus memberitahu dia tidak melihat dia ...


 " Ramai mangsa telah mendalam berparut oleh penyalahgunaan, dengan beberapa membunuh diri atau trauma. "Lain-lain mempunyai tanda-tanda tekanan psikosomatik dan membangunkan syarat-syarat yang seperti bulimia dan anoreksia." Pengalaman beliau di Bosnia dan hakikat bahawa dia wajah Libya banyak, akaun penampilan TV show pagi tetap berurusan dengan kanak-kanak, bererti bahawa dia sangat baik ditempatkan untuk membantu lebih ramai wanita tampil ke hadapan. Namun, dia masih merasakan bilangan wanita yang dia dan pasukannya ditangani dengan hanya hujung sebahagian kecil. 


"Saya menganggarkan bahawa mungkin ada seramai 6,000 mangsa rogol itu. Masalahnya ialah bahawa kita perlu sumber untuk mendekati wanita ini dan memberikan mereka bantuan yang mereka perlukan. 


Sejak bulan Mac, Dr Sergewa berjaya mendapatkan pembiayaan daripada beberapa badan amal Libya dan asas Swiss yang membantu membayar untuk pasukan kira-kira 15 ahli psikologi yang bertujuan untuk mengumpul testimoni rogol dan merawat mangsa-mangsa. m wang pantas berlari keluar dan pasukan itu kini turun ke lima, tetapi beberapa dermawan yang lain akan menyimpan projek tersebut, kata beliau. Di sebalik kekangan kewangan, penyelidik terpaksa menghadapi pantang larang yang berkaitan dengan rogol yang di Libya adalah lebih kuat daripada kebanyakan negara. 


"Rasa malu dilemparkan kepada mangsa dan seluruh ahli keluarga beliau, jadi ia sangat sukar bagi wanita untuk tampil ke hadapan dengan cerita mereka kerana ia mungkin bermakna mereka menjadi sosial dipulaukan dan membawa malu kepada seluruh ahli keluarga mereka.


Beberapa pemimpin agama mengkritik Dr Sergewa untuk menerbitkan subjek, manakala beberapa rakan sekerja, termasuk kepala Hospital Psikiatri Benghazi, Dr Ali Elroey, mempertikaikan kaedah pengajian. Walaupun Amnesty International berkata ia tidak menemui bukti yang menyokong tahap rogol yang dilaporkan oleh Dr Sergewa, walaupun organisasi tersebut tidak menafikan ia.


 Walau bagaimanapun, doktor dan obstetricians di bandar-bandar yang berbeza telah dilaporkan merawat wanita untuk kecederaan yang jelas berkaitan dengan rogol. Selain itu, dalam kerja Jun Dr Sergewa menerima kelulusan daripada Mahkamah Jenayah Antarabangsa apabila Ketua Pendakwa Luis Moreno-Ocampo, mengumumkan beliau akan melihat ke dalam mengenakan rejim dengan mengarahkan rogol sistematik orang awam.


 Dia juga mencadangkan terdapat bukti bahawa rejim itu telah menyediakan askar dengan Viagra untuk menggalakkan serangan. Terdapat juga kes Iman Al-Obeidi, perempuan itu, yang pecah ke dalam hotel hosting wartawan antarabangsa di Tripoli untuk memberitahu dunia bagaimana beliau savaged dan geng-dirogol berulang kali oleh kira-kira 15 askar selepas dia ditahan di roadblock hanya kerana dia datang dari bandar al Bayda, di mana terdapat pemberontakan menentang diktator.


 Tetapi Cik Al-Obeidi kesediaan untuk memberi publisiti kepada pengalaman pahit beliau terbukti sebagai jarang ceritanya adalah mengejutkan. ICC telah menghubungi Dr Sergewa untuk membantu meyakinkan mangsa untuk memberi keterangan tetapi tugas itu tidak belayar biasa.


 "Setakat ini saya telah berjaya meyakinkan lapan wanita melangkah ke hadapan untuk memberi keterangan dan telah sukar," jelas Dr Sergewa. "Ada wanita yang telah ditinggalkan oleh suami mereka, yang lain adalah terlalu malu untuk berkongsi rahsia mereka dengan keluarga mereka."
googletranslate

Jauhi Orang Zalim!
Rasulullah Saw bersabda, “Sesungguhnya pengkhianatan seseorg di antara kalian di dlm ilmunya adalah jauh lbh jahat d/p pengkhianatannya di dlm hartanya.” (Al-Bihar 2:68)
Imam Ali as berkata, “Manusia yg paling hebat penyesalannya pd saat sakratul maut adalah org2 alim yg tidak mengamalkan ilmunya!” (Mizan al-Hikmah 6:513, hadis no. 13746)
Imam Ali as berkata, “Allah telah mengambil perjanjian atas orang-orang alim agar mereka tidak “mengenyangkan” orang zalim dan tidak “melaparkan” orang yang dizalimi!” (Nahjul Balaghah, hlm. 52)
Rasulullah Saw bersabda, “Barangsiapa yang berpaling dari memusuhi orang zalim atau malah menolongnya, maka Allah turunkan malaikat maut (ketika sakratul maut) sambil berujar : “Kabar gembira bagimu dg laknat Allah dan neraka Jahannam, yang merupakan seburuk-buruk tempat kembali!” lalu ujarnya lagi “Barangsiapa yang mendorong orang zalim utk berbuat zalim lagi maka kelak temannya adalah Haman di neraka Jahannam!”
(Al-Bihar 104:293; Al-Hayah 2:309, hadis no. 1)

SEJARAH MAT INDERA

Foto Mat Indera(3 dari kiri) bersama kawan-kawan sekolah Melayu


Nama penuh: Ahmad bin Indera, berdarah pahlawan daripada keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak Seri Inderapura yang menjadi Panglima Kanan Sultan Sharif di Siak.Memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.


Seorang hafiz al-Quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. Berguru kepada Kiyai Haji Fadzil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat DYMM Sultan Ibrahim.Dilahirkan pada 1920 di Kampung Gombak, Peserai, Batu Pahat. menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di Parit Setongkat, Muar.

Melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan Inggeris.Beliau menjadi ahli sayap pemuda Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) yang dipimpin Dr Burhanuddin al-Helmy dan Ishak Haji Mohammad;Mat Indera juga aktif didalam pergerakkan yang dikenali sebagai Angkatan Pemuda Insaf (API).

Mat Indera telah memilih untuk masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan Jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan Revolusi Indonesia menentang Belanda.Beliau bergerak di daerah Muar, sekitar kawasan Lenga, Pagoh, Jorak, Bukit Kepong dan Poris.Memandangkan gerakan gerila yang sudah sedia aktif bergerak di dalam hutan ialah kumpulan orang-orang Cina dikenali sebagai Bintang Tiga,maka Mat Indera tidak punya pilihan melainkan perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza;atas dasar inilah Mat Indera dilabel sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama.Mat Indera menjadi ketua gerila PKM Melayu bagi Daerah Muar,Batu Pahat dan Melaka.

Mat Indera menempa nama sebagai pejuang gerila yang paling dikehendaki apabila dikaitkan dengan peristiwa serangan Balai Polis Bukit Kepong. Sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan, Mat Indera tidak tidak terlibat menembak atau menyerang anggota Polis,malah sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis di Rumah Pasong Bukit Kepong.


Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam Tahun Baru Cina, sebaliknya gerila-gerila Cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.


Tragedi Bukit Kepong dijadikan alasan oleh Inggeris untuk mengukuhkan dakwaan keganasan dan kekejaman Mat Indera.Inggeris menetapkan reward $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan.

Namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap Inggeris dan dipujuk untuk membelot bagi menangkap Mat Indera.Mat Tukyo berunding dengan 2 orang kawannya yang lain yang dikenali sebagai Beladang dan Misban.Mereka bersetuju untuk bekerjasama dengan Inggeris setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh Inggeris.

Pada malam 14 oktober 1952, Mat Indera dijemput ke sebuah perjumpaan di kampung Seri Medan, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung,yang boleh menyebabkan rasa mengantuk dan mabuk jia meminumnya.Mat Indera setelah diberi minum air kopi bercampur kecubung itu telah tidak sedarkan diri; maka pada ketika itulah Mat Tukyo mencabut segala tangkal.Di katakan tangan Mat Indera diikat dengan lalang dan kemudiannya dibawa ke Balai Polis Seri Medan.Adalah dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebatinan beliau.Mat Indera semasa didalam tahanan Inggeris telah dipamerkan ke khalayak ramai sebagai sebahagian propaganda Inggeris.

Mat Indera dipenjarakan di beberapa tempat, dari Batu Pahat ke Johor Bahru, Pulau Pinang, Pudu dan Taiping.Di dalam penjara mat Indera didera.Akhirnya Mat Indera menjalani hukuman gantung sampai mati pada jam 11 malam 30 Januari 1953 di Penjara Taiping.Jenazahnya dikebumikan di Kampung Jambu Air, Taiping.

Antara cerita lain tentang Mat Indera ialah menahan komunis dari membunuh anggota polis yang cedera di depan balai polis sewaktu serangan di Rumah Pasong Bukit Kepong.Chin Peng pernah mengatakan sekiranya Mat Indera menyerah diri ketika itu, ramai orang Melayu yang menyertai PKM akan mengikut jejaklangkahnya juga.Manakala adik Mat Indera mengatakan bukan Mat Indera yang mengetuai serangan Balai Polis bukit Kepong.


Manakala menurut cerita orang ,kali pertama kena tangkap,Mat Indera memberitahu yang dia hendak sembahyang dan minta izin untuk mengambil wudhuk,semase ambil air sembahyang Mat Indera dikatakan ghaib menghilangkan diri.Peristiwa kali kedua pula,Mat Indera minta hendak sentuh rumput semasa di tangkap,apabila beliau menyentu rumput,dikatakan Mat Indera sekali lagi dapat meloloskan diri secara ghaib.Akhirnya Mat Indera kecundang juga setelah terminum air kopi yang dibubuh buah kecubung.

Artikal asal diSINI
sumber http://gayapeneroka.blogspot.com/

Sambut lebaran bersama isteri ke-4KUALA LUMPUR: “Raya tahun ini banyak kelainan berbanding sebelumnya kerana saya kini ada tanggungjawab besar menguruskan empat isteri dan 11 anak,” kata pelakon komedi dan penyampai radio terkenal, Salih Yaacob, 50.
Bagaimanapun, kata penyampai radio Sinar FM itu berkata, dia tidak berpeluang berhari raya serentak bersama keempat-empatnya kerana daripada mereka meraikan Syawal dengan keluarga masing-masing.

Salih berkata, isteri pertamanya Norlizah Mamat, 46, berhari raya sama sanak saudaranya di Desa Pandan, isteri kedua, Norraha Hamat, 42, di kampungnya di Bagan Serai, Perak manakala yang ketiga Norfara Wahida Sulaiman, 32 menyambut Aidilfitri di Alor Setar, Kedah.

Hanya isteri muda, Samihah Sheikh Amy, 25, yang berhari raya bersama keluarga Salih di Sungai Besar, Selangor dan ini kali pertama buat Samihah beraya bersama keluarga mentuanya.

“Saya bersyukur kerana dapat menyediakan kelengkapan pakaian raya untuk semua anak dan isteri selain memperuntukkan sejumlah wang untuk sambutan Aidilfitri tahun ini.

“Selain tanggungjawab pada manusia, tanggungjawab pada Allah yang utama iaitu kita menyempurnakan keadilan pada-Nya. Sesungguhnya Aidilfitri membawa saya kembali kepada fitrah iaitu manusia memerlukan Al-Quran sebagai panduan hidup,” katanya.

10 negara Arab raya semalamUMAT Islam mengerjakan solat di malam terakhir Ramadan di Masjidilharam, Mekah, Isnin lalu, sehari sebelum sambutan Aidilfitri. Bilangan umat Islam yang ramai di Tanah Suci sekarang menyebabkan jemaah melimpah ke luar masjid. - REUTERS


AMMAN 30 Ogos - Arab Saudi dan sekurang-kurangnya 10 negara Arab lain meraikan sambutan Aidilfitri hari ini.
Sambutan tersebut diraikan apabila Istana Diraja Arab Saudi mengeluarkan kenyataan selepas melihat anak bulan Syawal pada malam semalam.
Selain Arab Saudi, Jordan, Syria, Lebanon, Mesir, Kuwait, Qatar, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Yemen, Sudan dan Palestin turut meraikan sambutan tersebut hari ini.
Dalam pada itu, Oman, Iran dan puak Syiah di negara-negara Arab akan menyambut Aidilfitri pada Rabu.
Menurut ajaran Islam, bulan Ramadan akan bermula dan berakhir selepas melihat anak bulan. - dpa

Keluarga Gaddafi lari ke Algeria

TRIPOLI 30 Ogos - Isteri pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dan tiga orang anaknya melarikan diri ke Algeria semalam, menjadi petanda jelas Gaddafi kini sudah tidak lagi berkuasa di negara ini.
Kementerian Luar Algeria dalam satu kenyataan mengesahkan isteri Gaddafi, Safia bersama dua anak lelakinya, Hannibal dan Mohamed serta anak perempuannya, Aisha memasuki negara itu.
Ia berkata, pihak berkuasa Algeria telah memaklumkan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Presiden Majlis Keselamatan PBB dan ketua Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC).
Pembantu pemimpin NTC, Ahmed Jibril berkata, pihaknya akan menggesa pihak berkuasa Algeria menghantar pulang ahli keluarga Gaddafi untuk dibicarakan di atas pelbagai dakwaan.
‘‘Anak-anak Gaddafi memainkan peranan penting dalam tentera, kehidupan dan ekonomi Libya. Hannibal mengetuai syarikat pengangkutan maritim, Mohammed pula adalah ahli jawatankuasa kontinjen Olimpik negara manakala Aisha merupakan peguam yang membantu dalam pembelaan diktator Iraq yang digulingkan, Saddam Hussein,’’ katanya.
Jurucakap NTC, Ahmed Bani berkata, pihaknya tidak terkejut mendengar laporan Algeria menerima keluarga Gaddafi itu.
Sebelum ini, pemberontak pernah menuduh Algeria menyediakan askar upahan kepada Gaddafi sejak pemberontakan bermula enam bulan lalu.
Ahmed semalam berkata, pemberontak mungkin berjaya membunuh seorang lagi anak Gaddafi, Khamis dalam satu pertempuran dengan konvoi tentera di bandar Tarhouna pada Sabtu lalu.
‘‘Mayat dalam kereta yang musnah dalam pertempuran itu tidak dapat dikenal pasti. Tetapi kami yakin Khamis sudah mati kerana askar yang ditangkap mendakwa mereka merupakan pengawal peribadinya,’’ ujarnya.
Dalam pada itu, kedudukan Gaddafi masih belum diketahui di mana mereka yang rapat dengan pemimpin Libya itu mendakwa beliau masih berada di negara ini dan berusaha merampas kembali kuasanya.
‘‘Gaddafi masih mampu melakukan sesuatu pada saat-saat akhir,’’ kata pemimpin pemberontak, Abdul-Jalil kepada pegawai NATO di Qatar.
Di Washington, pentadbiran Presiden Barack Obama menyatakan pihaknya tidak mempunyai maklumat Gaddafi berada di luar Libya. - Agensi, utusan

Pro-Gaddafi diseru serah diri Sabtu ini

KAHERAH 30 Ogos - Saki-baki kawasan yang masih setia dengan Muammar Gaddafi diberi tempoh sehingga Sabtu ini untuk menyerah diri, kata ketua Majlis Peralihan Kebangsaan Libya, Mustafa Abdel Jalil hari ini.
“Kita tidak boleh menunggu lebih lama lagi,” katanya kepada pemberita di Benghazi, kota kedua terbesar Libya.
“Kita boleh menyelesaikan keadaan secara ketenteraan tetapi kami tidak berhasrat melakukannya,” kata beliau.
Mustafa berharap tentera pemberontak dapat memasuki Sirte dan wilayah selatan secara aman ‘bagi mengelakkan lebih banyak pertumpahan darah dan kemusnahan’. - dpa,utusan

Syria bunuh 7 penunjuk perasaan

BEIRUT 30 Ogos - Seramai tujuh orang maut apabila pasukan keselamatan Syria melepaskan tembakan ke arah beribu-ribu penunjuk perasaan yang berkumpul selepas solat sunat Aidilfitri hari ini.
Aktivis berkata, pasukan keselamatan melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan yang berkumpul di Daraa, Homs dan Damsyik.
Jaringan aktivis, Suruhanjaya Penyelarasan Tempatan berkata, enam penunjuk perasaan dibunuh di Daraa manakala seorang lagi di Homs. - Agensi, utusan

Khamis terbunuh

TRIPOLI: Anak Muammar Gaddafi, Khamis (gambar), yang kematiannya berulang kali diumumkan sepanjang sengketa bersenjata di Libya, terbunuh di selatan Tripoli kelmarin dan dikebumikan tidak lama kemudian.
“Seorang pemimpin pemberontak mengesahkan kepada saya bahawa Khamis mati berhampiran Tarhuna, kira-kira 80 kilometer ke selatan Tripoli,” kata Menteri Kehakiman pemberontak, Mohammed al-Allagy.

“Dia mungkin mati dalam pertempuran. Pemimpin pemberontak itu berkata, dia sudah dikebumikan,” kata Mohammed.

Jurucakap kerajaan pemberontak, Mahmud Shammam menyokong laporan itu dengan memberitahu sidang akhbar bahawa Khamis mati di kawasan antara Tarhuna and Zliten.

“Khamis terbunuh, kata seorang pemimpn revolusi di daerah itu.

“Saya tidak melihat gambar mayatnya, tetapi pemimpin itu memberitahu saya dan saya mempercayainya,” kata Mahmud.


Ahad lalu, pemberontak mendakwa Khamis mati sehari sebelum itu ekoran satu pertempuran. - AFP, kosmo

Anak Gaddafi lahir anak di Algeria

TRIPOLI: Anak perempuan Muammar Gaddafi melahirkan anak perempuan di Algeria ketika pihak berkuasa negara itu berkata ia memutus untuk memberi perlindungan kepada isteri dan tiga anak bekas pemimpin Libya berkenaan semata-mata atas alasan kemanusiaan.
Aisha melahirkan anaknya awal pagi, kata seorang pegawai yang enggan namanya disiarkan.

Terdahulu, jurucakap Kementerian Luar Algeria, Amar Belani menegaskan, Asiha, abangnya, Mohammed dan Hannibal serta ibu mereka, Safiya, isteri kedua Gaddafi, dibenarkan memasuki negara itu semata-mata kerana alasan kemanusiaan.

“Kami sudah memaklumkan kepada Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Presiden Majlis Keselamatan badan dunia itu dan Presiden Majlis Eksekutif Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) Libya,” katanya.

Belani memberitahu demikian sebagai mengulas permintaan NTC supaya keluarga Gaddafi dihantar pulang.

Selepas Kementerian Luar Algeria mengumumkan ketibaan keluarga bekas pemimpin Libya itu, Menteri Kehakiman pemberontak, Mohammed al-Allagya memberitahu wartawan, pihak berkuasa Algeria akan diminta menghantar mereka pulang ke Libya.


Jurucakap kerajaan pemberontak, Mahmud Shammam berkata sebelum ini, NTC telah dimaklumkan oleh Algeria mengenai ketibaan keluarga itu.

“Kami mahu mereka pulang,” katanya.kosmo

Rakyat Mali sanggup terima ‘raja segala raja’


PENYOKONG pemberontak Libya menyambut ketibaan 1 Syawal di Dataran Hijau, awal pagi  semalam.  Ini kali pertama dalam lebih 40 tahun rakyat Libya menyambut Aidilfitri tanpa Gaddafi.
PENYOKONG pemberontak Libya menyambut ketibaan 1 Syawal di Dataran Hijau, awal pagi semalam. Ini kali pertama dalam lebih 40 tahun rakyat Libya menyambut Aidilfitri tanpa Gaddafi.

GAO: Semakin ramai rakan taulan Muammar Gaddafi di peringkat antarabangsa menjauhkan diri darinya.
Bagaimanapun, penduduk di Gao, sebuah bandar di Mali, berkata, mereka bersedia menerima bekas pemimpin Libya itu.

“Biar Gaddafi datang ke sini. Kami akan menawarkannya tempat tinggal,” kata seorang ahli kimia di Gao.

Seorang guru besar kelihatan tergamam apabila ditanya sama ada dia bersedia menerima kedatangan Gaddafi.

Bagaimanapun, katanya, Mali sudah lama menerima bantuan daripada bekas pemimpin Libya itu dan tidak mungkin boleh membiarkan beliau begitu saja.

“Saya setuju untuk menerima kedatangan Gaddafi. Kami bukan orang yang tidak tahu berterima kasih. Beliau memberi bantuan kepada kami. Ketika ini beliau berdepan dengan keadaan yang sukar. Kami tidak boleh meninggalkan dia begitu saja,” katanya.


Hubungan Mali dengan Gaddafi begitu kukuh.

Libya menerima kemasukan ribuan pemberontak Tuareg dari Mali dan negara jiran yang lain pada 70-an. Ramai di antara mereka kini kembali dengan membawa pulang senjata dan kereta mahal. Gaddafi pernah juga memberikan berjuta dolar kepada ketua negara di Afrika dan ketua suku kaum di benua itu menggelarnya ‘raja segala raja.’ - Reuters, hmetro

‘Saya tidak boleh maafkan cucu’

ROKIAH terpaksa menggunakan dua tongkat untuk berjalan selepas
 dirompak oleh cucunya di Taman Binjai Manis, Ketereh pada Jun lalu.

KOTA BHARU – Biarpun Aidilfitri sering disulami dengan kemaafan, namun bagi seorang nenek, Rokiah Boto yang menjadi mangsa samun di rumahnya oleh cucu sendiri dan seorang rakan cucunya yang telah menerima hukuman penjara Julai lalu, masih sukar memaafkan perbuatan kedua-duanya kerana amat trauma dengan peristiwa itu.
Rokiah, 78, ketika ditemui Kosmo! di kediamannya di Taman Binjai Manis, Ketereh berkata, perbuatan cucu dan rakannya itu masih kekal dalam ingatannya dan membuatkan dia berasa sangat takut setiap kali didatangi orang di depan pintu rumah.
“Saya masih tidak boleh maafkan cucu saya. Kejadian pun baru beberapa bulan dan apa yang dilakukan mereka amat kejam.
“Saya yang bertongkat ditolak jatuh ke lantai dan barang kemas yang dipakai diragut. Sudahlah perasaan takut dan sakit masih dirasai, barang berharga saya juga hilang,” katanya.
Kosmo! pada 25 Julai lalu melaporkan seorang cucu bukan saja tergamak berpakat dengan rakan untuk merompak neneknya dalam kejadian di sebuah rumah di Ketereh di sini Jun lalu, malah sanggup membiarkan warga emas itu ditolak oleh rakannya ketika meragut rantai emas dipakai mangsa.
Tindakan jahat cucu itu, Shamsul Kahar Mohamad, 30, rakan sebayanya, Mohd. Ikhwan Abdullah, menerima balasan apabila masing-masing dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun dan 10 tahun selepas mereka mengaku salah atas pertuduhan merompak Rokiah di Mahkamah Sesyen di sini.
Hakim Irwan Suainbon turut mengenakan lima kali sebat terhadap setiap tertuduh.
Shamsul Kahar dan Mohd. Ikhwan didakwa melakukan rompakan berkumpulan ke atas Rokiah dengan melarikan seutas rantai tangan dan seutas rantai emas bernilai RM6,000 yang dipakai mangsa di Taman Binjai Manis, Ketereh pada pukul 1 petang pada 28 Jun lalu.

Amah dari Habsyah disimbah menantu Gaddafi dengan air panas

TRIPOLI – Seorang amah, Shweyga Mullah disimbah air panas oleh menantu Muammar Gaddafi, Aline Skaf menyebabkan badannya kini melecur, lapor sebuah akhbar semalam.
Aline merupakan isteri Hannibal yang merupakan salah seorang anak Gaddafi.
Kejadian tersebut berlaku apabila Shweyga enggan memukul seorang anak perempuannya atas arahan menantu Gaddafi itu.
Amah itu kemudian disimbah dengan air panas di bahagian muka.
Menurut amah itu, Aline mengikat kaki dan tangannya manakala mulutnya ditutup dengan pita pelekat sebelum dia di simbah dengan air panas di dalam bilik mandi di rumah menantu Gaddafi tersebut di Tripoli.
Amah dari Habsyah itu berusia 30 tahun mula bekerja dengan keluarga Gaddafi pada tahun lalu.
Menurutnya, menantu Gaddafi itu mengarahkan supaya anaknya dipukul selepas dia menangis tanpa henti.
Amah itu membuat pendedahan tersebut kepada seorang wartawan stesen televisyen CNN. – Agensi, kosmo

Gaddafi dapat cucu perempuan

Gaddafi dan isterinya, Safia.

TRIPOLI – Beberapa anggota keluarga pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dilaporkan kelmarin telah tiba di Algeria.
Ekoran itu, Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) yang mewakili para pemberontak dan kini dianggap pemerintah sah Libya mendakwa Algeria melakukan pencerobohan dengan membenarkan kemasukan isteri Gaddafi dan tiga anaknya.
Sebelum ini, Kementerian Luar Algeria menyatakan isteri Gaddafi, Safia, seorang anak perempuannya, Aisha dan dua anak lelakinya, Hannibal serta Mohammed memasuki Algeria kelmarin.
Bagaimanapun, Aisha melahirkan seorang anak perempuan awal semalam di Algeria sekali gus menyebabkan Gaddafi mendapat cucu terbaharu.
Menurut seorang pegawai pemerintahan Algeria, Aisha dan anaknya kini berada dalam keadaan baik.
Namun, dalam perkembangan berkaitan, seorang jurucakap NTC menyatakan pihaknya akan meminta supaya keluarga Gaddafi itu diekstradisi ke Libya.
Sementara itu, seorang pegawai pemberontak mendakwa seorang lagi anak Gaddafi, Khamis terbunuh dalam satu pertempuran di luar Tripoli.
Para pemberontak juga menumpukan serangan di bandar kelahiran Gaddafi di Sirte dari arah timur dan barat.
Lokasi persembunyian Gaddafi masih tidak lagi diketahui sejak para pemberontak menawan Tripoli daripada tentera pimpinannya.
Rejim pemerintahan Gaddafi tumbang seminggu lalu selepas 42 tahun berkuasa.
Para pemberontak berjaya menumbangkan rejim Gaddafi menerusi peperangan dengan bantuan pengeboman jet-jet Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara yang turut disertai Amerika Syarikat, Perancis dan Britain.
Sementara itu, sambutan Hari Raya Aidilfitri di Libya diraikan dengan penuh kegembiraan ekoran tumbangnya rejim Gaddafi.
“Syukur kepada Tuhan. Aidilfitri tahun ini mempunyai keistimewaan. Kami mempunyai kebebasan pada Aidilfitri tahun ini,” kata seorang pakar komputer di sebuah firma minyak, Adel Kashad, 47. – Agensi, kosmo

Kereta berusia 107 tahun masih berfungsi


BRIAN CASELEY (kanan) memandu kereta berusia 107 tahun di Sherborne, Britain baru-baru ini.

SHERBORNE, Britain – Sebuah kereta dua tempat duduk yang dibina pada 1904 masih boleh bergerak dan didakwa tidak pernah mengalami kerosakan, lapor sebuah akhbar kelmarin.
Kereta model Wolseley 6 itu dibeli oleh Brian Caseley, 65, pada 2004 daripada seorang rakannya yang merupakan pengumpul kereta vintaj.
Namun, harga kereta itu tidak didedahkan kepada media.
Kereta tersebut mempunyai kelajuan maksimum 46.67 kilometer sejam.
Namun, jumlah jarak pergerakan kereta itu tidak diketahui kerana ia tidak dilengkapi dengan meter perbatuan.
Isteri Brian, Pat, 63, berkata, kereta itu tidak pernah mengalami kerosakan dan masih berada dalam keadaan elok seperti ia baharu dikeluarkan.
“Kereta itu menggunakan 3.78 liter petrol untuk perjalanan di antara 48.28 kilometer hingga 64.37 kilometer dan ia lebih efisen daripada kebanyakan kereta pada hari ini,” katannya.
Pemilik pertama kereta itu ialah E. H. Greenly dari Titley Court, Herefordshire yang memilikinya pada 1905. – Agensi, kosmo

Suami terbuang barang kemas milik isteri


GEOFF kini menjadi pemburu barang kemas di sebalik timbunan sampah di Brisbane, Australia.

BRISBANE – Seorang suami di Australia yang hanya dikenali dengan nama Geoff semalam merayu kepada pekerja-pekerja majlis perbandaran supaya mencari beberapa barang kemas isterinya yang silap dibuang ke dalam tong sampah.
Barang kemas itu terdiri daripada dua gelang rantai dan beberapa kepingan emas yang semuanya bernilai AS$53,000 (RM158,231).
Menurut Geoff yang merupakan seorang pemandu trak, barang kemas itu disimpan di dalam beberapa beg plastik bagi mengelak dilarikan sekumpulan perompak jika mereka memecah masuk ke rumah.
Barang kemas dalam beg plastik itu tersilap dibuang pada minggu lalu ke dalam tong sampah di luar rumah mereka semasa dia membuat kerja-kerja pembersihan.
Jurucakap Majlis Wilayah Pantai Sunshine, Gary Reeve memberitahu pemberita bahawa harapan untuk menemui barang kemas itu amat tipis kerana terdapat ribuan tan sampah pada setiap minggu. – Agensi, kosmo

Copperfield bida patung tukang tilik bercakap


Mesin patung tukang tilik gipsi yang terdapat di dalam sebuah restoran di Bandar Virginia, Amerika Syarikat.BANDAR VIRGINIA, Amerika Syarikat – Ahli silap mata terkenal, David Copperfield membina sebanyak AS$2 juta (RM5.96 juta) untuk membeli mesin patung tukang tilik gispsi yang boleh bercakap dan berusia 200 tahun.
Copperfield percaya ia merupakan satu-satunya mesin patung tukang tilik gipsi di dunia yang boleh bercakap.
Mesin itu kini dipamerkan di sebuah restoran di bandar ini.
Patung itu sebenarnya bercakap selepas seseorang memasukkan duit siling lima sen untuk mengetahui ramalan masa depannya.
Mata patung itu akan bercahaya dan giginya bergerak semasa ia mengeluarkan suara selepas duit tersebut dimasukkan.
Bagaimanapun, ia mengeluarkan suara menerusi alat rakaman yang telah dirakamkan terlebih dahulu.
– Agensikosmo