Pages

Tuesday, May 3, 2011

Ratusan kanak-kanak berarak gesa presiden Yaman diguling

SANAA: Ratusan kanak-kanak Yaman mengadakan bantahan di ibu kota negara itu di Sanaa, semalam, menggesa Presiden Ali Abdullah Saleh digulingkan.
Kanak-kanak itu dibahagikan kepada tiga kumpulan dengan memakai jubah merah, putih dan hitam, bagi mencerminkan warna-warna bendera kebangsaan Yaman.Para pembantah itu berarak dari bahagian utara kawasan dataran sepanjang tiga kilometer di luar bangunan Universiti Sanaa hingga ke bahagian selatannya, sambil melaungkan slogan-slogan menggesa Encik Saleh digulingkan.'Kanak-kanak mahu menggulingkan rejim ini. Kami mahu pendidikan bebas... Mengapa harga susu terlalu tinggi,' laung kanak-kanak itu, sedang mereka terus menggesa: Saleh pergilah, pergilah... supaya kami boleh mendapatkan masa depan lebih baik'.Kanak-kanak perempuan di kalangan pembantah itu memegang sepanduk dalam bahasa Arab yang bermakna 'pergilah' sambil berjalan.Kanak-kanak lain pula memegang sepanduk yang berbunyi: 'Tolonglah pergi, saya mahu menonton kartun animasi.'Salah seorang penganjur bantahan itu, Cik Sahar al-Raymi, memberitahu agensi berita Xinhua News bahawa perarakan kanak-kanak itu mewakili 'permintaan-permintaan rakyat Yaman'.'Lihatlah! Kami rakyat Yaman, lelaki, wanita dan kanak-kanak pergi ke jalan raya untuk memberitahu presiden supaya pergi (meninggalkan jawatannya)... Tuan presiden, orang-orang ini tidak mahu lagi hidup dalam keadaan terhina dan kini mahu hidup bermaruah,' katanya.Yaman telah menyaksikan bantahan antipemerintah sejak tiga bulan lalu yang meminta Encik Saleh menamatkan pemerintahannya selama 33 tahun itu, hingga menjejas keselamatan dan kestabilan negara tersebut.Satu perjanjian menamatkan krisis politik di Yaman, antara negara paling miskin di dunia Arab, hampir gagal lewat kelmarin, setelah Encik Saleh secara peribadi enggan menandatanganinya.Ia meningkatkan lagi kemungkinan berlakunya lebih banyak pertumpahan darah dalam negara yang menghadapi masalah kemiskinan, konflik dan ancaman kegiatan pengganasan dari cabang Al-Qaeda.Sekurang-kurangnya 140 orang terbunuh sejak pemerintah Yaman menjalankan tindakan keras ke atas para pembantah, termasuk serangan penembak hendap. -- Agensi.cyberita

Kedutaan negara Barat, markas PBB diserangSUARAKAN BANTAHAN: Para penyokong Encik Gaddafi dengan memegang bendera Amerika yang telah dibakar melaungkan slogan di kawasan kediaman keluarga Encik Gaddafi di Ghergour, Tripoli, kelmarin. -- Foto REUTERS


TRIPOLI: Kedutaan negara-negara Barat dan pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Tripoli diserang perusuh menyusuli serangan udara Nato ke atas kediaman keluarga Presiden Libya Muammar Gaddafi yang menyebabkan kematian seorang anak dan tiga cucu pemimpn tersebut.
Berita itu mencetuskan serangan ke atas kedutaan Britain, Italy, sebuah jabatan konsular Amerika Syarikat dan sebuah pejabat PBB kata Timbalan Menteri Luar Libya, Encik Khalied Kaim.Encik Kaim berkata serangan tersebut amat disesali namun pihak polis tidak berupaya menangani jumlah perusuh yang ramai.Kedutaan-kedutaan yang diserang telah dikosongkan sebelum ini dan tiada sesiapa yang cedera dalam kejadian tersebut.Serangan ke atas kedutaan itu meningkatkan ketegangan antara Libya dengan kuasa-kuasa Barat dan mendorong PBB mengeluarkan kakitangan antarabangsanya dari ibu negara Libya.Dalam kejadian semalam, sekumpulan perusuh membakar bangunan Kedutaan Britain termasuk kediaman duta negara itu menurut Pejabat Luar Britain.Hanya rangka bangunan yang terbakar yang tinggal, menurut seorang jurcakap Pejabat Luar Britain.Britain memainkan peranan utama dalam memberi sokongan kepada pemberontak dalam konflik di Libya itu.Menyusuli serangan ke atas bangunan kedutaannya, Britain mengarahkan Duta Libya untuk meninggalkan negara tersebut.Kementerian Luar Italy pula menyelar rejim Gaddafi kerana gagal mengawal kedutaan-kedutaan tersebut.Italy mengeluarkan para diplomatnya beberapa minggu lalu.Ia berikrar serangan ke atas kedutaannya tidak akan melemahkan kesungguhannya untuk meneruskan misi bersama rakan-rakannya.Sementara itu, seorang aktivis anti-Gaddafi yang berada di Tripoli melaporkan bangunan pejabat Konsular Amerika mempunyai kesan terbakar dan bendera Libya berkibar di atas bumbung bangunan tersebutDi Washington, Jabatan Negara Amerika berkata ia sedar akan serangan ke atas bangunan konsularnya.'Jika ia benar kami mengutuk sekeras-kerasnya serangan tersebut,' menurut kenyataan jabatan tersebut,Ia menambah, kegagalan rejim Gaddafi mempertahankan bangunan kedutaan menunjukkan rejim itu sekali lagi telah melanggar kewajipan dan tanggungjawab antarabangsanya.Perusuh juga memasuki pejabat PBB yang telah dikosongkan di Tripoli dan melarikan beberapa kenderaan, menurut jurucakap Pejabat PBB bagi Ehwal Kemanusiaan, Cik Stephanie Bunker.Cik Bunker memberitahu AP bahawa menteri luar Libya telah memohon maaf kepada PBB dan berjanji akan membayar kos kerosakan yang berlaku. -- AP, cyberita

Aset Gaddafi, Mubarak, Ben Ali dibeku

GENEVA: Switzerland hari ini mengesahkan pihaknya membekukan sejumlah 830 juta franc (AS$960 juta atau 646 juta Euro) simpanan wang dan dana yang dimiliki beberapa pemimpin Afrika Utara selepas tercetusnya pergolakan di negara terbabit awal tahun ini.

Menteri Luar Switzerland, Micheline Calmy-Rey mendedahkan angka itu pada sidang media di Tunisia ketika beliau dalam lawatan tiga hari ke negara itu.

Sebahagian besar dana yang dibekukan berjumlah 410 juta franc dikaitkan dengan bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak dan rakan sekutunya.
Baki 360 juta franc lagi yang dibekukan Switzerland dipercayai milik pemimpin Libya, Muammar Gaddafi manakala 60 juta franc lagi milik bekas pemimpin Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali dan rakan sekutunya.

Switzerland diarah membekukan aset Ben Ali dan Mubarak sebaik pemimpin terbabit digulingkan dalam pemberontakan rakyat yang tercetus pada Januari dan Februari lalu. - AFP

Dikebumi di laut


KENANGAN...beberapa lelaki berdiri di atas timbunan serpihan  kenderaan tentera dari tempat Obama Bin Laden  ditembak mati  dalam  serangan helikopter Amerika di Islamabad, Pakistan.
KENANGAN...beberapa lelaki berdiri di atas timbunan serpihan kenderaan tentera dari tempat Obama Bin Laden ditembak mati dalam serangan helikopter Amerika di Islamabad, Pakistan.
WASHINGTON: Seorang pegawai kanan Amerika Syarikat semalam berkata, operasi tentera negara itu terhadap Osama bin Laden tidak dimaklumkan kepada sekutunya, Pakistan.
Kata pegawai yang enggan dikenali itu, semua maklumat diperoleh dirahsiakan daripada mana-mana negara, termasuk Pakistan.

“AS bertindak begitu bagi memastikan operasi berkenaan kekal rahsia sepenuhnya,” katanya.
Semalam, Presiden AS, Barack Obama, mengumumkan Osama terbunuh dalam pertempuran dengan tentera negara itu di sebuah kawasan di Pakistan selepas sedekad bangunan Pusat Dagangan Dunia di New York runtuh dirempuh kapal terbang.

Kata Osama, dia mengarahkan helikopter tentera AS melancarkan serangan ke atas sebuah bangunan berkawal ketat di Abbottabad, Pakistan, hasil maklumat awal diperoleh pada Ogos lalu.

Pegawai kanan AS berkata, selain Osama, turut terbunuh dalam serangan semalam adalah tiga lelaki dewasa dan dua daripadanya dipercayai pembawa utusan bagi pemimpin al-Qaeda itu.
Seorang lagi dipercayai anak lealki Osama.

Turut maut, seorang wanita.
Kata pegawai itu, sejak serangan 11 September 2001, AS menegaskan kepada Pakistan bahawa mereka akan memburu Osama ‘walau apa pun terjadi.’ “Pakistan memang memahami sejak dulu, kita berperang dengan al-Qaeda dan AS mempunyai kewajipan moral dan perundangan untuk bertindak atas maklumat diperoleh,” katanya. - AFP, mymetro

Tentera Syria tahan 499 pemberontak


AMMAN: Pasukan keselamatan menahan beratus-ratus penunjuk perasaan prodemokrasi di seluruh bandar di Syria selepas mengawal keadaan di Deraa, mematahkan pemberontakan terhadap pemerintahan autokratik Presiden Bashar al-Assad.
Pasukan keselamatan mencari lelaki di bawah 40 tahun dari rumah ke rumah, kelmarin di kawasan penempatan di Deraa dilengkapi dengan kenderaan perisai yang diketuai adik Bashar, Maher.

Agensi berita kerajaan, SANA, semalam berkata pasukan tentera menjejaki kumpulan pemberontak yang menjejaskan keselamatan orang awam (di Deraa)...dan membunuh 10 anggotanya serta menahan 499 yang lain. - Reuters

Mesir ingin buka sempadan dengan Gaza secara kekal


KAHERAH: Mesir berhasrat membuka sempadan dengan Gaza secara berkekalan bagi mengurangkan penderitaan rakyat Palestin di bawah sekatan Israel tetapi langkah itu masih dalam perbincangan, kata Menteri Luarnya, semalam.
Langkah itu menunjukkan perubahan polisi negara terbabit sejak penggulingan kerajaan Hosni Mubarak yang bekerjasama dengan Israel menguatkuasakan sekatan di Semenanjung Gaza yang diperintah Hamas. Di bawah pemerintahan Hosni, Mesir hanya membuka sempadan itu sekali-sekala untuk bekalan makanan dan perubatan atau bagi membenarkan orang awam melaluinya terutama mereka yang memerlukan rawatan atau pengajian dari kawasan yang dihuni 1.5 juta penduduk Palestin itu.

“Hasrat untuk membuka sempadan dengan Gaza secara kekal memang ada bagi mengurangkan penderitaan rakyat Palestin, tetapi langkah yang akan diambil masih dalam kajian,” kata jurucakap Kementerian Luar, Menha Bakhoum. - Reuters

Misrata kena bedil 36 jam


TRIPOLI: Pasukan tentera Libya membedil pelabuhan Misrata yang ditawan kumpulan pemberontak dengan roket dan meriam, semalam menjejaskan operasi membawa bekalan melalui jalan laut masuk ke bandar yang dikepung itu.
Jurucakap kumpulan pemberontak mengadu askar Nato yang ditugaskan melindungi orang awam gagal melindungi Misrata.

“Pelabuhan itu diserang bertubi-tubi hari ini (semalam), setakat ini, mereka membedil kira-kira 100 roket. Serangan ke atas Misrata tidak berhenti dalam tempoh 36 jam lalu,” kata jurucakap yang dikenali sebagai Hassan al-Misrati.

“Nampaknya Nato sudah melupakan kami dan keadaan ini meningkatkan serangan tentera Gaddafi,” tambahnya. Keadaan terbaru itu ekoran serangan udara Nato ke atas kediaman Gaddafi di Tripoli malam minggu lalu yang mengorbankan anaknya, Saif al-Arab dan tiga cucunya, hingga mencetuskan kemarahan pengikut Gaddafi yang menyerang pejabat kedutaan Britain dan Perancis serta misi diplomatik Amerika Syarikat. Acara pengebumian dijangka diadakan hari ini dan akan dihadiri Gaddafi yang dikatakan berada di kediamannya ketika musnah akibat serangan tiga peluru berpandu. - Reuters

Misi khas bunuh OsamaKUBU BERLINDUNG...kediaman tiga tingkat yang menjadi tempat persembunyian Osama di Abbottabad sunyi selepas diserbu tentera AS semalam.
KUBU BERLINDUNG...kediaman tiga tingkat yang menjadi tempat persembunyian Osama di Abbottabad sunyi selepas diserbu tentera AS semalam.

WASHINGTON/ABBOTTABAD: Pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden terbunuh dalam serangan helikopter tentera Amerika Syarikat (AS) ke atas sebuah kediaman di bandar Abbottabad, tidak jauh dari ibu negara Pakistan, awal pagi semalam, sekali gus menamatkan pemburuan hampir satu dekad ke atas perancang serangan 11 September ke atas AS itu.
Anggota pasukan khas tentera laut yang diturunkan dari helikopter ke laman rumah Osama telah diarah untuk membunuh, bukan untuk menangkap Osama, kata seorang pegawai keselamatan AS kepada wartawan.

“Ia adalah operasi untuk membunuh,” kata pegawai itu yang enggan dikenali.
Penganalisis menyifatkan kematian Osama sebagai simbolik kerana beliau dipercayai tidak lagi mengeluarkan arahan berkaitan operasi kepada kumpulan yang ada kaitan dengannya di seluruh dunia.

Bimbang berlakunya serangan sebagai membalas dendam ke tas kematiannya, AS dengan segera mengeluarkan amaran kepada rakyatnya di seluruh dunia.

“Ini adalah saat penting kerana al-Qaeda akan membalas dendam. Ini adalah kekalahan besar kepada mereka dan mereka perlu bertindak secepat mungkin dan terpulang kepada kita untuk menghalang mereka, kata ahli Kongres Peter King.
Kematian Osama dipercayai tidak memberi kesan besar ke atas perang hampir sedekad di Afghanistan.

Tentera AS di negara itu tahun lalu dilaporkan menghadapi jumlah serangan paling tinggi daripada puak Taliban, yang berjanji untuk membalas dendam terhadap kematiannya. - Reuters, mymetro

Muammar Gaddafi lancar serangan balas


Pegawai kerajaan Libya dan penyokong setia Gaddafi melawat bangunan kediaman Gaddafi yang ranap dalam serangan NATO di Tripoli, kelmarin yang mengorbankan anak lelaki bongsu dan tiga cucunya. - AP

TRIPOLI 2 Mei - Pemimpin Libya, Muammar Gaddafi melancarkan serangan keras ke atas kumpulan pemberontak, sementara penyokong-penyokongnya bertindak membakar bangunan kedutaan Barat selepas beliau terselamat dalam serangan udara tentera Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang mengakibatkan anak lelaki bongsunya dan tiga cucunya terkorban, kelmarin.
Gaddafi dijangka menghadiri majlis pengebumian anaknya, Saif Al-Arab, 29, dan tiga cucunya, yang dijangka diadakan hari ini dan kemunculannya ditunggu-tunggu ramai dengan pihak berkuasa menyatakan beliau berada di dalam rumahnya yang rosak teruk akibat serangan tiga peluru berpandu NATO lewat kelmarin.
Gaddafi yang melancarkan perang terhadap pemberontak bagi mematahkan penentangan mereka terhadap pemerintahan autoritariannya selama 41 tahun sejak pertengahan Februari lalu tidak kelihatan di khalayak ramai selepas serangan itu, walaupun seorang jurucakap menyatakan beliau terselamat.
Kedutaan Britain dan Itali serta jabatan perdagangan dan hal ehwal konsul Amerika Syarikat (AS) diserang dan dibakar oleh pengikut setia Gaddafi yang sebelum itu menerusi stesen televisyen tempatan dirakamkan berikrar akan membalas dendam.
Timbalan Menteri Luar Negara, Khaled Kaim berkata, serangan itu merupakan cubaan keempat untuk membunuh Gaddafi oleh NATO setakat ini.
Beliau menafikan tuduhan di dalam beberapa media yang mendakwa laporan tentang kematian itu direka untuk memburuk-burukkan NATO.
Pakar bedah Perancis, Gerrard Le Clouerec yang tidak berkhidmat untuk kerajaan Libya ketika ditanya mayat-mayat tersebut berkata, Saif al-Arab dan dua kanak-kanak terbabit terbunuh akibat terkena letupan. Muka mereka remuk akibat letupan dan sukar untuk dikenalpasti.
Katanya, beliau meneliti mayat seorang lelaki yang berusia sekitar 30 tahun, dengan janggut dan misai yang nipis dan wajahnya sepadan dengan gambar Saif al-Arab yang ditunjukkan kepadanya. - Reuters, utusan

‘Al-Qaeda pasti terus wujud’


KABUL: Kematian Osama bin Laden diraikan di seluruh dunia semalam dengan ramai yang menganggapnya sebagai kemenangan untuk keadilan, namun ada yang mengingatkan bahawa perkembangan itu bukan bererti serangan pengganas akan berakhir. 


“Al-Qaeda akan terus wujud,” kata Haroun Mir, seorang penganalisis di sini, yang menyatakan kematian Osama di Pakistan mengesahkan dakwaan selama ini bahawa negara jiran itu dijadikan tempat persembunyian oleh kumpulan pengganas.
Chairul Akbar, setiausaha agensi antipengganas di Indonesia yang juga sering menjadi sasaran kumpulan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda, menyatakan kegembiraannya terhadap kematian Osama.
“Kami mengalu-alukan kematian manusia paling bahaya ini dan menghargai usaha Amerika Syarikat menghancurkan musuh dunia ini,” katanya. 

“Osama tidak harus dibenarkan hidup kerana dia menyebarkan ideologi bahaya, termasuk ke Indonesia.” 

Pengerusi pertubuhan Muslim terbesar Indonesia, Nahdlatul Ulama, Said Agil Siradj, berkata kematian Osama membantu memulihkan imej Islam yang menolak keganasan dan sifat radikal. 

“Bagaimanapun, saya tidak rasa keganasan akan terhenti dengan kematian Osama,” kata,” katanya. 
“Selagi wujud penindasan dan ketidakadilan terhadap Muslim di Palestin, keganasan akan berterusan.” 

Lebih 260 orang, kebanyakannya pelancong asing terbunuh dalam beberapa siri serangan pengganas di Indonesia yang dilancarkan oleh kumpulan yang didakwa mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda. 

Brian Deegan, seorang peguam di Adelaide, bandar di selatan Australia yang kehilangan anak lelaki berusia 21 tahun, Josh dalam serangan kumpulan berkaitan Al-Qaeda di Bali pada 2002, berkata beliau tidak mendapat sebarang kepuasan mendengar kematian Osama. 

“Tidak ada apa yang boleh mengembalikan anak saya. Namun, saya rasa lebih selamat berhubung masa depan tiga anak saya yang lain,” kata Deegan. 
Sementara itu di PARIS, Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy, berkata tamparan bersejarah diberi kepada pengganas, tetapi ia bukan bermakna keganasan berakhir. 

“Kempen menentang pengganas harus diteruskan dan negara yang menjadi mangsa harus bersatu melancarkan kempen ini,” katanya. – AP , bharian

Ujian DNA sahkan Osama terbunuh


RIBUAN warga New York    membanjiri jalan di sekitar ‘Ground Zero’ awal pagi semalam   meraikan kematian Osama bin Laden. - Foto AP
RIBUAN warga New York membanjiri jalan di sekitar ‘Ground Zero’ awal pagi semalam meraikan kematian Osama bin Laden. - Foto AP

Ulama sifatkan pengebumian di laut bertentangan Islam

WASHINGTON: Ujian DNA mengesahkan bahawa Osama bin Laden sudah meninggal dunia, kata seorang pegawai Amerika Syarikat semalam, sehari selepas serangan tentera khas Amerika Syarikat terhadap pemimpin al-Qaeda itu di Pakistan.

Pegawai terbabit yang enggan mendedahkan nama mengesahkan satu DNA sepadan mayat Osama yang dilakukan ujian sebelum disemadikan di laut selepas serangan di Pakistan terbabit.“DNA Osama didapati sepadan dengan beberapa ahli keluarga. Dan didapati sekurang-kurangnya 99 peratus DNA terbabit menyamai Osama bin Laden,” kata pegawai kedua kepada AFP.
Sementara itu, ulama Islam menyifatkan pengebumian jenazah Osama di laut bertentangan Islam dan boleh mencetuskan kemarahan militan untuk membalas dendam dengan mensasarkan Amerika Syarikat.

Walaupun banyak yang dipertikaikan membabitkan pengebumian terbabit termasuk dari segi ajaran Islam sendiri, sekumpulan cendikiawan Islam menyifatkan ia sebagai menghina iaitu tidak mengikut amalan Islam dengan mengebumikan mayat di dalam kubur dengan mukanya mengadap Kiblat.

Mereka menegaskan bahawa pengebumian di laut hanya dibenarkan dalam kes di mana kematian berlaku di dalam kapal.

“Amerika Syarikat mahu menghina masyarakat Islam dengan melakukan pengebumian berkenaan,” kata Omar Bakri Mohammed seorang guru agama di Lubnan. 
Seorang pegawai Amerika Syarikat berkata keputusan berkenaan dibuat selepas mendapati sukar bagi sesebuah negara untuk menerima jenazah Osama. Ada juga spekulasi kebimbangan sekiranya kawasan kubur berkenaan bakal menjadi tumpuan militan.

Presiden Barack Obama berkata jenazah Obama dikendalikan mengikut ajaran Islam yang menuntut supaya disegerakan pengebumian.

Bagaimanapun Omar Bakri menyifatkan sebagai satu ‘kesilapan’ yang boleh mencetuskan kemarahan. 

Sementara itu, di NEW YORK beribu-ribu orang membanjiri jalan di sekitar ‘Ground Zero’ awal pagi semalam untuk meraikan kematian Osama bin Laden yang didakwa menjadi perancang serangan pengganas 11 September yang meninggalkan kesan mendalam terhadap penduduk New York.

Saudara mara lebih 2,700 orang yang terbunuh dalam serangan pesawat terhadap World Trade Center di sini pada 11 September 2001 itu – termasuk anggota bomba dan polis yang terbabit dalam usaha menyelamat – membanjiri jalan sejurus selepas pengumuman dibuat mengenai kematian pemimpin kumpulan Al-Qaeda berkenaan di Pakistan.

“Tidak ada kegembiraan yang lebih besar daripada berita ini dalam hidup saya,” kata Harry Gomez, seorang anggota pengawal kebangsaan yang menjadi orang pertama ke Ground Zero – tapak dua menara World Trade Center yang roboh akibat dirempuh dua pesawat penumpang dirampas pengganas pada hari malang berkenaan yang mengejutkan dunia dan mencetuskan ‘perang menentang keganasan’ dilancarkan bekas Presiden George W Bush. 

Ketua polis Raymond Kelly menganggap kematian Osama sebagai berita yang dinanti-nantikan keluarga mangsa. 

“Penduduk New York menanti selama 10 tahun untuk mendengar berita ini,” kata Datuk Bandar, Michael Bloomberg. – AFP/AP ,bharian

Ketakutan Amerika kepada Osama


DENGAN langkah penuh yakin, Presiden Barack Obama menuju ke Bilik Timur di White House, Washington untuk membuat pengumuman yang bakal mengundang reaksi berbeza daripada penduduk di seluruh dunia.
Menerusi saluran televisyen negara itu, dengan raut wajah yang serius Obama mengumumkan: “Pada malam ini, saya boleh melaporkan kepada penduduk di Amerika Syarikat (AS) dan dunia bahawa AS dalam operasinya berjaya membunuh Osama bin Laden, seorang pengganas yang bertanggungjawab membunuh ribuan orang yang tidak berdosa.
“Kematian itu merupakan satu pencapaian yang paling signifikan dalam usaha AS menentang jaringan Al-Qaeda.
“Kita juga mahu tegaskan bahawa AS tidak akan berperang menentang Islam, namun bin Laden (Osama) bukanlah seorang pemimpin Muslim sejati. Dia telah membunuh ramai orang Islam.”
Setelah kenyataan itu tersebar, ribuan rakyat AS yang membanjiri pekarangan White House bersorak kegirangan bagaikan meraikan sebuah perayaan.
Malah, dalam respons segera mantan Presiden AS, George Bush kepada stesen televisyen Al Jazeera, Bush berkata, kematian musuh ketatnya itu merupakan satu prestasi terpenting AS. Osama terbunuh dalam satu pertempuran dengan askar-askar AS di sebuah rumah agam mewah bernilai RM2.96 juta yang menjadi tempat perlindungannya dekat bandar Abbotabad, 60 kilometer dari ibu negara Pakistan, Islamabad.
Abbotabad dikatakan lokasi yang menempatkan Akademi Tentera Pakistan. Ia juga disebut sebagai salah satu lokasi pelancongan dan pusat pendidikan di negara itu.
Osama ditembak di kepala dalam satu pertempuran senjata api semasa dia dan keluarganya cuba melarikan diri daripada ditangkap dalam satu operasi melibatkan Agensi Perisikan Pusat (CIA) AS dan pasukan keselamatan Pakistan.
Beberapa orang termasuk anak-anaknya dan seorang wanita turut ditahan semasa serbuan itu dilakukan.
Bagaimanapun, tiada rakyat AS yang cedera dalam serbuan itu. Ujian asid deosirikbonukleik (DNA) mengesahkan lelaki yang terkorban itu adalah Osama.
Jenazah pemimpin Al-Qaeda, Osama yang didakwa maut dalam satu pertempuran dengan tentera AS di Abbotabad, Pakistan kini dilapor berada dalam simpanan AS.
Untuk meyakinkan penduduk dunia bahawa berita kematian pemimpin Islam itu bukan sekadar khabar angin, sebuah stesen televisyen Express TV menyiarkan secara bertalu-talu wajah Osama yang berlumuran darah.
Tanggapan AS bahawa Osama atau nama sebenarnya Osama Mohamed Awad Laden, 54, mudah ditewaskan seperti yang pernah dilakukan ke atas bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein ternyata meleset.
Osama adalah manusia yang paling sukar diburu di dunia.
Dendam berbalas
Meskipun AS dikatakan perintis kepada kemajuan teknologi dunia, mereka gagal mengesan lokasi Osama yang dipercayai bersembunyi di kawasan permukaan bumi yang paling sukar di dunia dan dikelilingi penyokong yang setia.
Akibat terdesak, The Washington Post melaporkan, AS pernah menawarkan ganjaran sebanyak AS$50 juta (RM175 juta) kepada pemberi maklumat yang boleh membawa kepada penahanannya. Namun, hampir sedekad Osama berjaya mengelak diri daripada ditangkap.
Jika dicongak, AS sebenarnya mengambil masa hampir dua dekad sehingga bertukar tiga pemimpin iaitu dari era Bill Clinton, Bush hingga ke Obama untuk melenyapkan Osama.

OSAMA bin Laden (tengah) bersama beberapa rakyat Afghanistan di kawasan sekitar Jalalabad. Gambar ini dirakam pada tahun 1989.
Osama yang dilahirkan di Riyadh, Arab Saudi sebenarnya menjadi buruan AS sejak Disember 1992 selepas Al-Qaeda melancarkan serangan ke atas Hotel Gold Mihor di Aden, Yemen.
Sejak itu, operasi kumpulan tersebut berpindah-randah. Al-Qaeda dipercayai pernah menjadikan Albania, Algeria, Iran, Sudan, Pakistan, Afghanistan dan Bosnia Herzegovina sebagai kubu dan pusat persembunyiannya.
Menghukum AS
Kepada AS, Bosnia dianggap lokasi yang paling selamat untuk Al-Qaeda. Namun pada tahun 1999, perisik AS berjaya menghidu Osama dan pembantunya yang merupakan rakyat Tunisia yang memperoleh kerakyatan Bosnia pada tahun 1993. Namun, ia dinafikan oleh kerajaan Bosnia.
Kemuncak kepada kemarahan AS sebenarnya ialah peristiwa serangan ke atas Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York yang mengakibatkan 2,973 orang maut dan 24 disahkan hilang. Laporan Pentagon menyebut, serangan pada pagi 11 September 2001 itu dilakukan oleh 19 orang anggota Al-Qaeda yang beragama Islam.
Pada petang 11 September yang hitam itu juga, di atas timbunan runtuhan WTC, Presiden Bush berikrar untuk memerangi teroris itu hingga ke akar umbi.
Mengapakah Osama bertindak sebegitu radikal? Menerusi video berdurasi 18 minit yang disiarkan oleh TV Al-Jazeera pada tahun 2004, Osama dengan nada bersahaja berkata:
“Setelah saya melihat kemusnahan menara-menara di Lebanon, saya tiba-tiba terfikir untuk menghukum AS dengan cara sama iaitu dengan menghancurkan menara di AS, saya mahu AS merasakan apa yang dirasakan oleh mangsa-mangsa di Lebanon.”
Sementara itu, pada 23 Mei 2006, menerusi saluran yang sama, pemimpin Islam itu berterus terang: “Saya seorang yang bertanggungjawab dalam serangan itu, bukan 19 orang seperti yang disebut-sebut.”
Bermula pada saat itu juga, sentimen Islamofobia dalam kalangan warga AS semakin menjadi-jadi. Pada masa yang sama, AS terus melaksanakan diskriminasi terhadap orang Islam. Bagi persepsi Barat, Islam disekutukan dengan terorisme.
Menyorot latar belakang Osama, dia berasal daripada sebuah keluarga hartawan. Bapanya, Mohamed bin Awad bin Laden adalah seorang ahli perniagaan bertaraf bilionair dan mempunyai hubungan rapat dengan keluarga diraja Arab Saudi. Mohamed berasal dari Hadramaut, selatan Yemen dan berkahwin dengan Hamida Al-Attas, seorang wanita warga negara Syria.
mm
Osama dilahirkan di Jeddah, Arab Saudi pada 10 Mac 1957. Ibunya, Hamida merupakan isteri Mohamed yang ke-10. Bagaimanapun, Hamida kemudian bercerai dengan Mohamed. Mengikut perkiraan, Osama adalah anak yang ke-17 daripada 50 adik-beradik.
Sejak kecil, Osama berpegang kepada ajaran Wahhabi. Beliau digambarkan sebagai seorang kanak-kanak yang berpegang teguh kepada ajaran Islam. Malah, Osama sememangnya anti-Barat. Bagaimanapun, Osama menerima pendidikan awalnya di sebuah sekolah sekular yang mengkombinasikan pendidikan British dan Islam di Jeddah iaitu Al-Thager Model School dari tahun 1968 hingga tahun 1976.
Sekitar tahun 1970-an, Osama telah pun mempunyai empat orang isteri. Isteri pertama yang dikahwininya ketika berusia 17 tahun adalah sepupunya, Najwa Ghanem. CNN melaporkan, pemimpin itu adalah bapa kepada 26 cahaya mata.
Osama kemudian melanjutkan pengajian di Universiti King Abd. Al Aziz dengan mengambil jurusan ekonomi dan pentadbiran perniagaan. Sumber lain juga menyebut, beliau mempunyai Ijazah Sarjana Muda dalam Pentadbiran Awam pada tahun 1981.
Sisi sebagai pejuang keagamaan dikatakan mula ditonjolkan secara jelas oleh Osama sejak menuntut di kampus lantaran kecenderungannya yang gemar berdebat.
Daripada mengamalkan prinsip wasatiah dalam dakwahnya, Osama yang menginjak usia 22 tahun semakin berani.
Detik itu bermula ketika beliau menyertai Abdullah Azzam. Abdullah merupakan pensyarahnya dan pengasas kumpulan militan Hamas di Palestin yang menentang pencerobohan penjajahan Soviet di Afghanistan.
Pada tahun 1984, Abdullah dan Osama menubuhkan Maktab al-Khaddamat untuk menentang penindasan AS dan Israel terhadap negara-negara Arab.
Kemarahan Osama terhadap kuasa besar itu semakin membuak-buak. Justeru, pada 20 Ogos 1988, lahirlah Al-Qaeda yang dikatakan mempunyai jaringan negara, kumpulan militan dan ratusan ribu ahli daripada pelbagai negara.
Antara kumpulan yang dikatakan mempunyai kaitan secara langsung ialah Jemaah Islamiah (JI) yang pernah diketuai oleh rakyat Malaysia, Noordin Mohd. Top.
Namun, perjuangan Osama mahu membela nasib bangsa dan agama tidak direstui dan kerakyatannya digugurkan oleh pemerintah Arab Saudi.
Keluarganya juga diminta supaya menghentikan pemberian wang secara bulanan yang keseluruhannya bernilai hampir RM20 juta setahun.
Fiksyen kematian Obama
Sementara itu, selepas kematian Osama stesen TV Pakistan mendakwa bahawa imej gambar yang memaparkan wajah Osama yang berlumuran darah adalah palsu.
“Ia adalah gambar palsu, gambar itu pernah dipaparkan di Internet pada tahun 2009,” kata Ketua Biro Islamabad TV Geo, Rana Jawad kepada AFP.
Jamaah Ansharut Tauhid (JAT) pimpinan Abu Bakar Baasyir yang membuat kenyataan di akhbar Koran Baru di Jakarta semalam menegaskan, berita kematian Osama bukan pertama kali dilaporkan.
Abu Bakar melalui jurucakapnya, Sonhadi berkata: “Kami masih menunggu pengesahan daripada Al-Qaeda sama ada benar atau tidak berita kematian tersebut.
“Kalau benar sekalipun, itu tidak akan membuat Al-Qaeda mati.”
Sememangnya itu yang menjadi tanda tanya penduduk dunia. Bahkan ramai berpendapat laporan itu cuma sandiwara yang dipentaskan oleh AS ke mata dunia.
Menyingkap semula khabar angin kematian Obama, ejen-ejen perisik Perancis melaporkan Osama telah mati pada 23 Ogos 2006.
Yang lucunya, punca kematian dipercayai akibat demam kepialu dan kegagalan buah pinggang. Berita itu diulang semula pada 4 September 2006. Menafikan laporan itu, Osama kemudian muncul di kaca TV menyatakan beliau masih hidup lagi.
Apa pun juga tanggapan, persoalannya adakah dengan kematian Osama akan menyebabkan kegiatan pengganas tidak akan wujud lagi? Apa pula yang akan dilakukan oleh proksi-proksinya?
Seperti kata Abu Bakar Baasyir dan Perdana Menteri Australia, Julia Gillard, kematian Osama tidak akan mematikan Al-Qaeda.
-kosmo

Jenazah Osama dibuang ke lautDUA anggota tentera Pakistan berkawal di sekitar kawasan Abbotabad, Pakistan, tempat Osama bin Laden dipercayai mati dibunuh.


WASHINGTON - Jenazah ketua kumpulan Al-Qaeda, Osama bin Laden yang dibunuh pasukan keselamatan Amerika Syarikat (AS) dalam satu operasi rahsia di Pakistan awal pagi semalam didakwa telah disempurnakan secara Islam sebelum disemadikan di laut.
Beberapa media AS seperti rangkaian televisyen kabel AS termasuk CNNMSNBC dan Fox melaporkan, seorang pegawai kanan AS mengesahkan kepada mereka bahawa jenazah Osama telah disemadikan di laut tanpa mengulas lanjut.
Beberapa pegawai kanan AS lain bagaimanapun enggan memberi sebarang ulasan apabila mereka diminta mengesahkan laporan itu oleh agensi berita Associated French Press (AFP).
Sebelum itu, seorang pegawai pentadbiran AS berkata, jenazah ketua Al-Qaeda berusia 54 tahun itu dikebumikan menurut syariat Islam.
"Kami memastikan bahawa ia (jenazah Osama) dikendalikan menurut amalan dan tradisi agama Islam," kata pegawai berkenaan.

Osama mati ditembak di kepala


WASHINGTON - Ketua Al-Qaeda, Osama bin Laden dibunuh oleh anggota-anggota pasukan komando Amerika Syarikat (AS) di Pakistan malam kelmarin selepas sepuluh tahun diburu setelah dia dituduh menjadi dalang serangan pengganas 11 September 2001 yang menyebabkan bangunan berkembar World Trade Centre (WTC) di New York runtuh.
Osama, 54, terbunuh dalam satu pertempuran dengan komando-komando AS di sebuah rumah mewah bernilai AS$1 juta (RM2.96 juta) yang menjadi tempat perlindungannya dekat bandar Abbotabad yang merupakan lokasi pelancongan, pusat pendidikan dan menempatkan Akademi Tentera Pakistan.
Rumah dua tingkat tersebut yang dikelilingi tembok tinggi dan kawat berduri terletak sekitar 100 meter dari akademi tentera Pakistan dan 60 kilometer dari Islamabad.
Empat buah helikopter menyertai operasi serbuan ke atas rumah tersebut.
Menurut beberapa pegawai Pakistan di bandar itu, sekumpulan pejuang yang berada di atas bumbung rumah berkenaan melepaskan tembakan grenad ke arah helikopter-helikopter itu.-kosmo

Penonton resah ular lilit leher budakULAR SAWA peliharaannya melilit leher Olivia Binfield dalam rancangan televisyen Britain's Got Talent.


LONDON - Seorang peserta cilik program realiti televisyen Britain's Got Talent (BGT) menawan hati para juri apabila dia melakukan persembahan bersama seekor ular sawa bernama Lucy pada Sabtu lepas.
Namun, para penonton lebih bimbangkan nasib budak perempuan berusia 7 tahun tersebut, Olivia Binfield, apabila lehernya dililit reptilia sepanjang 1.8 meter itu.
Olivia membawa bersama ular sawa jinak itu yang dipelihara keluarganya semasa membaca sajak mengenai kepentingan untuk memulihara spesies terancam dalam BGT.
Sepanjang persembahannya, hos BGT, Ant McPartlin dan Declan Donnelly nampak resah dengan McPartlin bertanya: "Ular itu melilit lehernya, adakah itu normal?"
Panel juri dan para penonton kemudian menarik nafas lega selepas melihat Olivia tidak diapa-apakan reptilia itu dengan dia berjaya mara ke peringkat seterusnya. - Agensi, kosmo

Lelaki dua kali disambar petir


LELAKI berkenaan rebah ke tanah.


NEW YORK - Malang datang bertimpa buat seorang lelaki apabila dia disambar petir sebanyak dua kali dalam tempoh tidak sampai seminit, lapor sebuah akhbar semalam.
Lelaki berkenaan sedang berjoging di sebatang jalan raya di pinggir sebuah bandar di Amerika Syarikat pada 11 April lalu apabila insiden itu dirakam kamera video litar tertutup (CCTV).
Ketika kejadian, mangsa disambar petir dan tersungkur ke tanah. Selepas mengambil nafas dan menenangkan dirinya, dia bangkit semula 15 saat kemudian.
Dia sempat berjalan beberapa meter apabila petir sekali lagi menyambarnya menyebabkan dia rebah ke tanah semula.
Lelaki tersebut yang kelihatan bingung memikirkan tentang apa yang sebenarnya telah berlaku kemudian bangun semula dan meninggalkan tempat kejadian.
Rakaman video luar biasa itu mencetuskan sensasi di YouTube dengan beribu-ribu orang memberitahu, mereka terkejut melihat lelaki itu terselamat dalam kejadian tersebut. - Agensi, kosmo

Gambar mayat Osama didakwa palsu


WAJAH mayat Osama bin Laden yang tersiar di Internet dan digunakan oleh beberapa akhbar dan stesen televisyen dikhuatiri palsu.


JAKARTA – Wajah mayat ketua kumpulan Al-Qaeda yang berlumuran darah yang tersebar meluas di Internet dan dan disiarkan oleh agensi berita Associated French Press (AFP), lapor akhbar Kompas semalam.
Stesen televisyen Pakistan menyatakan, kesahihan foto berkenaan masih belum dapat disahkan secara rasmi.
AFP memberitahu, kombinasi gambar jelas menunjukkan bahawa janggut dan bahagian bawah gambar berkemungkinan besar tidak asli dan dibuat dengan menggunakan teknik pertindihan gambar.
Menurut AFP, terdapat kemungkinan foto mayat Osama (kanan) itu adalah palsu.
Tambah agensi berita berkenaan, kesahihan gambar mayat Osama dipertikaikan kerana raut muka dan janggut pada mayat Osama amat mirip semasa dia masih hidup.
AFP tidak menyatakan sumber gambar mayat itu diambil. – AFP, kosmo

Obama umumkan kematian Osama


PRESIDEN Amerika Syarikat (AS), Barrack Obama mengumumkan kematian Osama bin Laden di White House kelmarin.


WASHINGTON - Sebaik sahaja Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dimaklumkan mengenai kematian Osama bin Laden, beliau membuat pengumuman rasmi mengenainya dalam satu ucapan di White House. Berikut adalah ringkasan ucapannya:
"Selamat malam. Malam ini, saya melaporkan kepada rakyat AS dan dunia bahawa AS telah menjalankan operasi yang berjaya membunuh Osama bin Laden, pemimpin Al-Qaeda dan pengganas yang bertanggungjawab ke atas pembunuhan beribu-ribu lelaki, wanita dan kanak-kanak yang tidak berdosa.
"Kira-kira 10 tahun lalu, satu hari yang cerah pada bulan September telah digelapkan dengan serangan paling buruk dalam sejarah ke atas rakyat Amerika. Imej-imej serangan 9/11 kekal dalam memori kita. Hampir 3,000 nyawa warga AS diragut, sekali gus meninggalkan satu lubang besar di hati kita.
"Pada 11 September 2011, dalam kesedihan, rakyat Amerika bersatu. Kita menghulurkan bantuan kepada jiran dan menawarkan darah kita kepada mereka yang tercedera. Kita menguatkan kembali hubungan antara satu sama lain dan mengukuhkan perasaan cinta terhadap komuniti serta negara.
"Kita juga bersatu dalam usaha melindungi negara dan membawa individu yang bertanggungjawab ke atas serangan ganas ini ke muka pengadilan. Kita segera tahu bahawa serangan 9/11 dilakukan oleh Al-Qaeda, satu organisasi yang diketuai oleh Osama bin Laden yang secara terbuka melancarkan perang ke atas AS. Jadi, kita turut melancarkan perang menentang Al-Qaeda demi melindungi rakyat, rakan dan sekutu kita.
"Namun, Osama bin Laden berjaya mengelak daripada ditangkap dan melarikan diri dari sempadan Afghanistan ke Pakistan. Pada masa yang sama, Al-Qaeda terus beroperasi di sepanjang sempadan tersebut dan menerusi rangkaiannya di seluruh dunia.
"Tidak lama selepas mengambil alih pentadbiran, saya mengarahkan Pengarah CIA, Leon Panetta untuk menjadikan penangkapan atau pembunuhan Osama sebagai keutamaan dalam perang menentang Al-Qaeda. Di samping meneruskan usaha melemahkan rangkaian pengganasnya.
"Hari ini, atas arahan saya, satu pasukan tentera AS telah melancarkan operasi di Abbottabad, Pakistan. Tiada tentera yang tercedera dan AS berjaya membunuh Osama bin Laden dan mengambil mayatnya.
"Kematian Osama adalah pencapaian paling signifikan dalam usaha menumpaskan Al-Qaeda. Namun, itu bukan bermakna usaha kita sudah berakhir. Pastinya Al-Qaeda akan meneruskan serangan. Kita juga ingin menegaskan sekali lagi bahawa AS tidak dan tidak pernah berperang dengan Islam. Osama bukan pemimpin Islam, tetapi pembunuh ramai orang Islam.
"Jadi, pada malam ini, kita boleh katakan kepada ahli keluarga yang kehilangan mereka yang tersayang akibat keganasan Al-Qaeda: Keadilan telah berjaya ditegakkan.
"Terima kasih. Semoga Tuhan merahmati kamu dan Amerika." - Agensi,kosmo