Pages

Monday, February 16, 2015

Cinta tak kenal siapa

London: Ramai beranggapan wanita yang sering menemani lelaki kurang upaya ini jururawat yang ditugaskan untuk menjaganya, namun jawapan yang diterima membuat orang lain bingung - dan mungkin ‘terhina.’
Shane Burcaw lahir dengan kecacatan genetik menyebabkan dia mengalami penyakit dikenali sebagai spinal muscular atrophy.
Keadaan itu menyebabkan Burcaw, 22, terpaksa bergantung hidup kepada kerusi roda untuk bergerak.
Keadaan itu dialami Burcaw sejak dia berusia tiga tahun.
Namun, nasib tidaklah sepenuhnya malang untuk Burcaw.
Kini menjadi penulis dan kolumnis, Burcaw menambat hati Anna Reinalda sejak beberapa bulan lalu.
Ketika keluar atau berjanji temu, orang ramai biasanya menganggap Burcaw ditemani seorang jururawat jelita.
Kekeliruan itu mendorong Burcaw menulis penjelasan dalam akhbar The Morning Call beberapa hari lalu.
“Sesetengah orang mungkin mempunyai masalah menilai gadis yang sebenarnya masih berupaya kelihatan cantik walaupun berpacaran dengan lelaki berkerusi roda.
“Sering kali kekasih saya ditanya jika dia adalah jururawat saya. Pernah sekali, ada orang bertanyakan sama ada Anna adalah adik atau kakak saya.
“Kami akhirnya lali dengan situasi sedemikian dan sentiasa mencari cara untuk membalasnya dengan jenaka,” tulisnya.
Pengalaman itu membentuk persepsi baru kepada Burcaw dan Anna.
“Kebanyakan orang cepat membuat kesimpulan salah apabila melihat seseorang berkerusi roda,” katanya.
Kini pasangan itu lebih bersedia untuk menjelaskan kepada orang lain jika ditanya mengenai soalan sama.
Anna akan menjawab: “Dia bapa saya,” manakala Burcaw pula memberitahu: “Ya, saya membayar wanita ini untuk menjadi rakan saya.”
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 15 Februari 2015 @ 5:12 AM


WALAUPUN dibatasi kerusi roda, ia tidak menghalang Burcaw dan Anna menikmati hidup bahagia sebagai pasangan kekasih.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/30964#sthash.O9dNtNMu.dpuf

Tujuh beradik dikurung elak pengaruh buruk


Enam daripada tujuh beradik Angulo belajar mengenai dunia luar
Enam daripada tujuh beradik Angulo belajar mengenai dunia luar dengan hanya menonton lebih daripada 5,000 filem selepas tidak dibenarkan keluar dari rumah oleh bapa mereka. – AGENSI
MANHATTAN 14 Feb. – Tujuh beradik berumur antara 16 hingga 23 tahun yang dikurung di dalam rumah di New York sejak kecil dan hanya belajar mengenai dunia luar dengan menonton lebih daripada 5,000 filem kerana bimbang dipengaruhi perkara-perkara buruk yang terdapat di bandar raya ini.
Portal berita Mail Online melaporkan, adik-beradik Angulo yang terdiri daripada Bhagavan, 23, pasangan kembar, Govinda dan Narayana, 22, Mukunda, 20, Krisna, 18, Jagadesh, 17, serta adik perempuan, Visnu, 16, menetap bersama ibu bapa mereka di sebuah apartmen kecil, di sini.
Bapa mereka, Oscar Angulo yang berasal dari Peru, tidak membenarkan anak-anaknya ke­luar dari rumah tanpa pemantauan dan sentiasa memastikan pintu berkunci.
Susulan daripada keputusan itu, tujuh beradik berkenaan turut tidak dibenarkan bersekolah dan hanya belajar membaca dan me­nulis daripada ibu mereka, Susanne.
Kisah hidup tujuh beradik berkenaan mendapat perhatian seorang pengarah filem, Crystal Moselle yang kemudian menghasilkan sebuah dokumentari tentang keluarga tersebut bertajuk The Wolfpack.
Moselle berkata, dia mula mengetahui tentang keluarga Angulo selepas ternampak kelibat tujuh beradik berkenaan berjalan bersama-sama di First Avenue sambil memakai kaca mata hitam.
“Mereka kelihatan pelik dan saya seperti melihat mereka seperti satu puak yang sudah lama hilang di dunia. Saya percaya ada sesuatu yang menarik tentang keluarga ini dan mula melakukan siasatan.
“Selepas mendapatkan kebenaran daripada Oscar untuk membuat dokumentari tentang keluarga ini,” jelasnya, sambil menambah dokumentari The Wolfpack berjaya memenangi Anugerah Juri Festival Filem Sundance, baru-baru ini.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/tujuh-beradik-dikurung-elak-pengaruh-buruk-1.59490#sthash.MjmJ8699.dpuf

IPhone bertatah berlian


TELEFON pintar iPhone 6 keluaran Apple, boleh direka bentuk mengikut
TELEFON pintar iPhone 6 keluaran Apple, boleh direka bentuk mengikut cita rasa pelanggan termasuk dihias dengan berlian dan emas. – AGENSI
LONDON 15 Feb. – Jikalau anda inginkan telefon bimbit mewah yang direka khas untuk anda, sebuah syarikat telefon di London mampu merealisasikan impian anda, dengan syarat anda mempunyai wang yang ‘mencukupi’.
Telefon pintar iPhone 6 bertatahkan berlian serta disaluti emas 24 karat itu boleh dibeli pada harga 2.3 juta pound (RM12.8 juta), menjadikannya gajet komunikasi seumpamanya paling mahal di dunia.
Syarikat Goldgenie yang bertanggungjawab mencipta iPhone unik itu turut menghias logo ­Apple menggunakan berlian halus yang menambahkan kilauan pada telefon pintar berkenaan.
Atlet terkenal Ussain Bolt serta pemain bola sepak, David Beckham adalah antara pelanggan utama syarikat tersebut.
Pengasas syarikat itu, Laban Roomes berkata, telefon itu me­rupakan telefon eksklusif yang termahal buat masa ini.
Jelasnya, telefon pintar yang dikenali sebagai ‘Diamond ­Ecstasy iPhone’, boleh direka bentuk mengikut kemahuan pe­langgan dengan pilihan emas, platinum, dan pelbagai jenis batu permata.
“Harga sebuah telefon ini boleh dibandingkan dengan harga sebuah pulau kecil,” katanya kepada Mail Online.
Goldgenie turut menawarkan perkhidmatan reka bentuk khas telefon pintar bermula dari harga $9,700 pound (RM53,418).
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/iphone-bertatah-berlian-1.59956#sthash.FZHrE9Yh.dpuf

Pengantin Thailand kahwin dalam keranda


Pasangan pengantin baring dalam keranda dalam upacara untuk mengelak
Pasangan pengantin baring dalam keranda dalam upacara untuk mengelak nasib malang di Bangkok, kelmarin. – Agensi
BANGKOK 15 Feb. – Kebanyakan pasangan kekasih menganggap hari perkahwinan mereka sebagai permulaan hidup baharu yang biasanya disambut dengan majlis penuh kegembiraan, namun berlainan bagi pasangan pengantin di Thailand yang memilih upacara berbeza.
Portal berita Bangkok Post melaporkan, ada pasangan pe­ngantin baharu memilih untuk baring di dalam keranda ketika mengucapkan ikrar perkahwinan mereka.
Acara perkahwinan yang dijalankan oleh sami-sami itu dipercayai membolehkan pa­sang­an pengantin membuang nasib malang selain mengukuhkan cinta sejati, kemakmuran, dan perlindungan daripada sebarang ancaman ketika memulakan bahtera rumah tangga.
Malah, baru-baru ini, sebanyak 10 pasangan pengantin baharu mengadakan majlis perkahwinan unik itu di sebuah kuil di luar Bangkok.
Majlis perkahwinan unik itu menyaksikan setiap pasangan pengantin memasuki keranda besar berwarna merah jambu dan berbaring sambil meletakkan jambangan bunga di dada ma­sing-masing.
Sami kemudian akan menutup keranda itu dengan kain besar sebagai simbolik kepada kematian mereka, dan membacakan doa-doa kematian.
Acara berakhir dengan sami membacakan doa restu kehidupan baharu buat pengantin berkenaan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pengantin-thailand-kahwin-dalam-keranda-1.59959#sthash.oBpD81JB.dpuf