Pages

Friday, August 10, 2012

78 maut dalam pertempuran di SyriaBEIRUT 10 Ogos - Sekurang-kurangnya 78 orang dilaporkan terbunuh, kebanyakannya akibat terkena serangan meriam dan tembakan senjata api, dalam pertempuran yang berlaku di seluruh Syria semalam.
Kumpulan aktivis Pemantau Hak Asasi Manusia Syria yang beribu pejabat di Britain berkata, mangsa yang maut merupakan 35 orang awam, 25 tentera kerajaan dan 18 pemberontak.
Dua komander Tentera Pembebasan Syria (FSA) antara yang terkorban dalam pertempuran di Salaheddin, ketika kumpulan pemberontak terbabit berundur dari bandar utama Aleppo itu semalam. - AFP

Protes gesa Duta Myanmar diusirAktivis Islam mengadakan tunjuk perasaan di luar pekarangan kedutaan Myanmar di Jakarta, Indonesia, semalam. - REUTERS
JAKARTA 9 Ogos - Kira-kira 100 orang mengadakan bantahan di pekarangan pejabat Kedutaan Myanmar di sini hari ini bagi menggesa supaya duta negara itu diusir berikutan layanan buruk negara itu terhadap etnik Rohingya Islam.
Kumpulan lelaki itu memakai pengikat kepala dengan tertera perkataan 'Selamatkan Rohingya' dan membawa sepanduk yang tertulis perkataan 'Hentikan Keganasan'.
Perhimpunan itu dianjurkan oleh kumpulan yang dikenali sebagai 'Masyarakat Perpaduan Rohingya' yang turut mengeluarkan kenyataan media menuntut kerajaan Myanmar secara rasmi mengakui etnik Rohingya adalah rakyat negara itu.
"Kami gesa negara yang dihuni majoriti umat Islam, terutamanya Indonesia mengambil langkah tegas dan proaktif bagi menamatkan penderitaan etnik Rohingya," laung seorang penunjuk perasaan menggunakan pembesar suara.
Penunjuk perasaan yang sesetengahnya membaling telur ke arah pejabat kedutaan itu turut menggesa Presiden Susilo Bambang Yudhoyono menarik balik sokongan terhadap Myanmar untuk menjadi pengerusi ASEAN pada 2014 dan mengusir duta negara itu ke Indonesia.
Sementara itu, Speaker Dewan Perwakilan Indonesia, Marzuki Alie berkata, Indonesia berkemungkinan menghantar delegasi ke Myanmar bagi menyiasat tuduhan berlaku pelanggaran hak asasi terhadap komuniti Islam Rohingya di negeri Rakhine, barat negara itu.
"Kami sedang mempertimbangkan untuk menghantar delegasi ke Myanmar dan saya akan berbincang dengan Suruhanjaya Dewan I yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal luar Indonesia bagi membincangkan isu tersebut.
"Sebagai sebuah negara yang memiliki penganut Islam teramai di dunia, Indonesia mempunyai kewajipan mempertahankan etnik Rohingya dan menggalakkan institusi global campur tangan," katanya dalam satu artikel yang disiarkan oleh Tribunnews.com, kelmarin.
Marzuki pada Isnin lalu berkata, rakan sejawatnya dari Myanmar telah menyuarakan bantahan kepadanya kerana menggunakan istilah 'penghapusan kaum' bagi menggambarkan keganasan etnik yang menyasarkan kumpulan minoriti Rohingya di Myanmar, sebelum ini.
"Saya baru sahaja menerima satu surat bantahan daripada Speaker Dewan Myanmar, Khim Aung Myint atas penggunaan istilah itu dalam kenyataan saya kepada media Indonesia.
"Isi surat itu sangat panjang, tetapi isu utamanya ialah mereka tidak bersetuju dengan penggunaan istilah tersebut," ujar Marzuki. - AFP/AGENSI

SYEIKH DR. ALI JUMU'AH ANTARA ULAMA' YANG TELAH BERMIMPI BERTEMU RASULULLAH SAW

 
SYEIKH DR. ALI JUMU'AH ANTARA ULAMA' YANG TELAH BERMIMPI BERTEMU RASULULLAH SAW SEBAGAIMANA YANG TELAH DICERITAKAN OLEH SYEIKH USAMAH AL-AZHARI..:-)

من رآني في المنام فسيراني في اليقظة
ولا يتمثل الشيطان بي

Sabda Rasulullah yang bermaksud:

‘Siapa yang melihatku dalam mimpi,maka beliau akan melihatku secara yaqozoh (dalam keadaan sedar) dan syaitan itu tidak menyerupai aku.’

~Riwayat Imam Bukhari :Hadis Sohih.

Sejak kebelakang ini asyik mendengar cerita2 para solihin mimpi Rasulullah dari mulut para masyayikh kami.Bila dengar saja,berguguran airmata…terasa ‘Ya Allah,bila aku akan dikurniakan kurniaan sebegitu?’

Sememangnya kurniaan itu terlalu besar.

Bagaimana engkau ingin perolehinya sedang matamu sendiri maseh melihat perkara2 yang DIA tidak redhai.

Usahamu terlalu kerdil dan kecil untuk mendapatkannya…

Tahu tidak engkau mahu melihat siapa???

Siapa??

Insan yang paling istimewa disisi Allah.

Habib Husain As-Saqqaf menceritakan dalam pengajian online kitab Bidayah Al-Hidayah:

Ada salah seorang dari masyayikh(guru) kami,setiap hari beliau akan mimpi Rasulullah.Pada suatu hari, setelah beliau duduk menonton berita bersama keluarga dan tidak disengajakan pembaca berita itu merupakan seorang perempuan yang tidak memakai tudung…kemudian pada malamnya,beliau tidak melihat Rasulullah dalam mimpinya dan berlarutan hingga beberapa hari.Beliau menangis2 hingga 1 hari Rasulullah datang dalam mimpinnya dan menegur:’Aku tidak hadir dalam mimpimu kerana pada malam itu matamu melihat pembaca berita itu.’

Ya Allah…bagaimanalah mata ini tidak dihijabkan dari melihatnya…

Kita akan dapati bahawa ada diantara ulama yang tidak mahu melihat wanita secara direct walau dalam jemaah besar.Kekadang kita ingat mereka buat sedemikian untuk ‘menjaga’…bagi alfaqir bukan itu saja…mungkin juga kerana mereka itu ingin menjaga mata mereka yang pernah melihat Rasulullah agar tetap terus tidak diharamkan untuk melihat Rasulullah.

Habib Umar pernah menceritakan kepada kami dalam sebuah pengajian:

Cerita (1):

Kire2 dalam 20 tahun yang lalu,kami bertemu sendiri seorang lelaki menangis-nangis bagaikan kehilangan anak2 dan keluarga.

Jadi kami pun bertanya kepadanya…

‘Apa yang membuatkan engkau menangis sebegini?’

Lelaki itu pun berkata:

‘Sudah 3 hari,aku tidak lihat Rasulullah.’

Kemudian ditanya semula…

‘Jadi,engkau hari2 mimpi Rasulullah?!’

Beliau pun berkata: ‘Setiap hari Rasulullah hadir dalam mimpi aku.Setiap hari aku akan berselawat sebanyak 12,000 kali tapi sejak dari hari yang aku tidak mimpi Rasulullah,aku menambahnya hingga 15,000 kali.’.

Ya Allah…Bagaimana mereka boleh berselawat hingga mencapai ratusan ribu dalam sehari???Lalainya aku dalam mengingatinya…

Amat menyedihkan lagi…

Bila disebut Rasulullah,sama sekali tidak menggerakkan hati dan mulut kita pun untuk menyambut sebutan itu dengan selawat.Kedekutnya KITA!Kita fikir menyebutnya seperti menyebut orang lain.

Cerita(2):

Pada suatu hari,seorang lelaki soleh mentarbiyah anaknya dengan menahan anaknya dari mendapatkan air.kesana kemari untuk mendapatkan air,tetap tidak berjaya.Untuk beberapa hari beliau hidup dalam kehausan.kemudian,pada satu ketika sedang beliau bangun dari tidurnya…ayahnya melihatnya dia melakukan sesuatu yg seolah-olah beliau itu memegang bekas air dan meminumnya sepuas-puasnya (mcm mengigau).

Tanya si Ayah:’wahai anakku,apa yang engkau buat ini?’

Si anak berkata:’Aku ternampak seolah-olah didepanku bekas air yang besar,jadi aku meminumnya.’

Kata si Ayah:’Begitulah keadaannya jika engkau mahu melihat Rasulullah(samada secara mimpi/yaqozoh).’

Kesimpulan:
kalau kita mahu mimpi Rasulullah…maka hati kita perlu ta’alluq (terpaut) yang tersangat kepada Rasulullah sepertimana budak itu begitu dasyat memerlukan air,tiada lain di fikirannya kecuali air sehinggakan terbawa-bawa dalam sedarnya.

Cerita (3):

Dari Habib Muhammad Al-Haddar (guru habib Umar),Al-Habib Ismail Al-Hami berkata:

‘Setiap minggu tak lihat(samada mimpi atau yaqozoh) Rasulullah?Tolibul ‘ilm (penuntut ilmu) tak lihat Rasulullah setiap minggu?!Pelik!’

Ya Allah…jauhnya kami dari Rasulullah…

Tadi,Sheikh Yusri Al-Hasani menceritakan kami dalam pengajian kitab Muwatto’:

Ade seorang ulama Al-Azhar (alfaqir tak ingat namanya) menjadikan wirid sehariannya selawat ke atas Rasulullah sebanyak 300,000 kali.Beliau setiap hari berjumpa Rasulullah secara yaqazoh (dalam keadaan sedar).

Allah…

Pada beberapa hari yang lalu pula…

Sheikh Ahmad Hajin menceritakan dalam pengajian syarah kitab Syamail Muhammdiyah .

Seorang alim murabbi ini tahu akan seorang anak didiknya yang setiap hari mimpi Rasulullah…jadi,setiap kali jika sheikh ini berjumpa anak didiknya itu…beliau akan bertanya: ‘Kaifa Hal Rasulillah alyaum?’(Bagaimana keadaan Rasulullah hari ini).

Sheikh Usamah Al-Azhari pula menceritakan kami dalam pengajian Sirahnya:

‘Sheikh Ali Jumaah membaca lebih dari 40 kitab tentang Rasulullah hingga beliau dikurniakan mimpi Rasulullah.’

Tanya diri…

‘Berapa banyak kitab tentang Rasulullah yang engkau telah baca???’

Sungguh lain peribadi seseorang yang telah berjumpa Rasulullah…

Perhatian!!!

Cerita2 ini bukan rekaan semata.Jangan kerana kita merasa pelik atau merasakan suatu yang tidak boleh terima akal,kita menolak terus dan menginkarinya.Pemberian Allah itu tiada batasnya dan melampaui jangkauan akal kita.DIA Maha Berkuasa.Siapa kita untuk menghadkan pemberianNYA terhadap hamba-hambaNya yang soleh?!Ingat,KITA hanya HAMBANYA!!!Dia memberi kelebihanNYA kepada sesiapa saja yang DIA kehendaki.

Ya Allah,dengan segala kelemahan yang ada pada diri kami,kurniakan kami kurniaan itu walau saat2 akhir hayat kami didunia ini…

SUMBER:PONDOK HABIB

Kehebatan Surah Al-Ikhlas
Fadhilat Membaca Surah Al-Ikhlas
1. Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada di dalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah surah Al-Ikhlas sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah. Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah, berilah salam kerana malaikat yang berada di dalam rumah akan menyahut.

2. Diriwayatkan oleh Iman Bukhari, sabda Nabi Muhammad S.A.W. :
Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemerdekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah. Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka.

Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

3. Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
"Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga." (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah S.A.W. pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya, "Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit?" Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah S.A.W. menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 juzuk kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali, maka qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 juzuk Al-Quran.

4. Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:
"Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000
sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan."

Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca Surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah S.A.W. lagi:
"Demi Allah yang jiwaku di tangan-Nya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahad itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s, Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahad tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s. "

5. Siapa yang membaca surah Fatihah, Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke Jumaat yang berikutnya.

Jika dibaca 3 surah ini Al-Ikhlas, Al-Falaq, dan An-Annas pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

32 penduduk Rohingya mati kebuluran10 Ogos 2012
SITTWE - Seramai 32 orang Islam Rohingya termasuk empat kanak-kanak dan 21 warga emas dilaporkan mati akibat kebuluran di Rathedaung pada Selasa lalu.

Difahamkan, puluhan mangsa menderita kelaparan itu adalah antara lebih seribu penduduk yang berpindah ke bahagian barat Gunung Mayu bagi mendapatkan perlindungan selepas kampung mereka dibakar oleh etnik Rakhine dan pihak berkuasa.

Bekalan makanan, bantuan kesihatan dan tempat perlindungan di kawasan tersebut dikatakan gagal untuk menampung jumlah kesemua penduduk Rohingya di kawasan itu.

Menurut penduduk di sekitar kawasan pergunungan tersebut, sehingga kini tiada pihak yang tampil membantu untuk meringankan penderitaan mereka.

Kisah si Penangkap Ikan dan Abangnya

Suatu masa dahulu, ada seorang yang yang alim, yang mencari rezeki dengan menangkap ikan. Kehidupannya hanya setakat cukup makan , bak kata pepatah, kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Demikian hidupnya sehari-hari bergantung kepada apa yang ada di kawasan tempat tinggalnya.

Satu ketika, beliau memanggil Anak Muridnya untuk menghantar hadiah kepada abangnya. Setelah diberikan alamat rumah abangnya, si Murid itu pon terus pergi menghantar hadiah yang dibawakan oleh gurunya. Iniah sifat seorang murid yang taat pada gurunya yang sanggup berkorban untuk berkhidmat demi gurunya.Maka sampailah si Murid ke alamat yang diberikan. Pada mulanya si Murid berasa was-was dengan tempat tersebut.

"Betul ke ini rumah abang guru ku..Besar dan sangat mewah!"

Namun setelah diselidik, betullah rumah itu kepunyaan abangnya.. Si Murid pon memberikan hadiah kepada Abang Gurunya, lalu Abangnya pon berkata:

"Pesan kepada Adikku, Janganlah kejarkan Dunia!"

Si Murid berasa hairan...

Dengan perasaan Marah, Si Murid pon balik. Mana tidaknya, dah la abang gurunya seperti bersifat keduniaan dan berumah besar seperti orang kaya,  ada hati pulak nak pesan kepada gurunya yang hidup sederhana untuk tidak mengejar dunia.

Sampai dirumah Gurunya, murid itu pon menceritakan apa yang telah terjadi. Setelah mendengarnya, gurunya pon menangis, dan mengasingkan diri untuk seketika...

Sekali lagi, Si Murid merasa Hairan!...


Apabila ditanyakan hal Gurunya, Gurunya pon menerangkan:

"Abangku tidak mengejar dunia, tetapi terlalu mengejar akhirat.. lalu Dunia yang mengejarnya..

Aku pula, terlalu bergantung kepada apa yang ada di Sungai.. tidak mengharapkan kebergantunganku kepada yang Maha Esa"..


Maka pahamlah Muridnya tentang apa yang telah terjadi.


********

Kisah ini diceritakan beberapa kali oleh Al Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar Al Hamid dalam tazkirah-tazkirahnya…

Terdapat banyak isi yang tersurat dan tersirat dalam kisah yang diceritakan tadi. Marilah kita mengambil manfaat serta sebarkan kepada semua.
Semoga Allah sahaja yang dapat memberkati serta memberi ganjaran atas usaha kita yang kecil ini, insyaAllah.

Nabi palsu di Rusia didakwa

Nabi palsu di Rusia didakwa
Seramai 65 pengikut ajaran sesat termasuk 27 kanak-kanak
ditemui tinggal di dalam bilik sempit di bawah tanah
di rumah nabi palsu ini.

KAZAN - Lelaki yang mendakwa dirinya sebagai nabi bersama empat pengikut kuatnya didakwa melakukan kekejaman terhadap kanak- kanak, kelmarin.

Faizrakhman Satarov, 83, dituduh melakukan kesalahan itu susulan daripada penemuan 65 pengikut ajaran sesat termasuk 27 budak yang dikurung di dalam bilik sempit bawah tanah setinggi lapan tingkat di rumahnya dalam satu serbuan oleh pihak berkuasa.

Timbalan pendakwa raya Kazan, Irina Petrova berkata, bekas imam di wilayah Bashkortostan itu turut mengamalkan ajaran sesat bertentangan dengan agama Islam.

"Satarov turut mengisytiharkan rumahnya sebagai sebuah 'negara' Islam bebas dan dia tidak mengiktiraf undang-undang Rusia. Dia juga menyuruh kira-kira 70 pengikutnya untuk tinggal di bilik bawah yang turut dibina menara kecil  berserta lambang bulan sabit pada awal tahun 2000," katanya lagi.

Difahamkan, hanya beberapa pengikutnya dibenarkan untuk keluar bekerja sebagai peniaga di pasar tempatan manakala puluhan ahli lain kumpulan itu terpaksa bersesak-sesak di dalam bilik sempit yang tidak dilengkapi bekalan elektrik  dan sistem pengudaraan.

Sementara itu, kesemua kanak-kanak yang dibebaskan tersebut kini ditempatkan di hospital tempatan sebelum dihantar ke rumah anak yatim bagi memantau tahap kesihatan mereka.

Pesan TV dapat raifal
         
WASHINGTON: Polis di bandar raya ini semalam menyiasat bagaimana seorang penduduk tempatan yang memesan set televisyen warna melalui Amazon.com, sebaliknya mendapat raifal separa automatik yang berkuasa tinggi.

Seth Horvitz yang tinggal di timur laut ibu negara Amerika Syarikat itu berkata, dia segera menghubungi polis selepas terkejut khidmat penghantaran bungkusan meninggalkan raifal SIG Sauer ala-tentera, SIG716 di depan pintu apartmennya. “Pada mulanya, mereka (polis) agak keliru. Mereka tidak pernah melihat sesuatu seperti itu,” katanya kepada stesen televisyen tempatan, Fox 5. “Mereka hanya mengambil maklumat saya dan kemudian berkata: “Kami akan uruskan senjata ini kerana menyimpannya di sini menyalahi undang-undang. Ia juga salah untuk dibawa ke dalam kereta, jadi ia tidak boleh dipulangkan,” katanya.


Sementara kotak bungkusan itu dialamatkan kepada Horvitz yang memesan televisyen skrin rata daripada peruncit pihak ketiga melalui Amazon.com, invois di dalam kotak bungkusan menyatakan senjata api itu sepatutnya dihantar ke kedai senjata api di Pennsylvania. Jurucakap Jabatan Polis Washington memberitahu media, kes itu yang berlaku ketika kejadian pembunuhan secara besar-besaran di negara terbabit tercetus kurang daripada sebulan, masih disiasat. - AFP

Pengail amatur tangkap ikan keli 55 kilogram

KRISTIN memerlukan masa sejam untuk menewaskan ikan keli sepanjang dua meter ini.
KRISTIN memerlukan masa sejam untuk menewaskan
 ikan keli sepanjang dua meter ini.
LONDON: Seorang wanita menyebabkan teman lelakinya berasa kagum dan tercabar selepas berjaya menangkap ikan keli gergasi yang lebih berat daripada dirinya, semalam.
Kristin Hole, 20, memancing bersama Lee Pollard di Oakwood Park di Thetfofd, Nofolk apabila umpannya dibaham ikan keli seberat hampir 55 kilogram.

Mengakui baru berjinak-jinak dengan aktiviti memancing sejak beberapa tahun lalu, Kristin berkata, pengalamannya jauh lebih rendah berbanding Pollard yang memang pakar dalam kegiatan itu.

Ikan keli dipancing Kristin memadamkan rekod ikan air tawar paling besar pernah ditangkap di Britain sebelum ini - seberat 31.7 kilogram.

Ikan itu juga mengatasi pencapaian Pollard yang hanya mendapat ikan seberat 18 kilogram dalam kembara mereka selama tiga hari di situ.

Menceritakan pengalamannya sejam bertarung dengan ikan sepanjang 2.1 meter itu, Kristin berkata, ia seperti “menarik sebuah bas.” Kristin melepaskan semula ikan berkenaan ke tasik sejurus selepas merakamkan gambar bersamanya. - DM

Kanak-kanak antara yang terbunuh dalam serangan hendap ke atas tentera
         
ZAMBOANGA: Penyerang bersenjata dipercayai pengikut ahli politik tempatan, membunuh tiga anggota tentera dalam satu serangan hendap di selatan Filipina.

Serangan itu menyebabkan seorang kanak-kanak terbunuh.
Komander Batalion Tentera Serantau, Kolonel Daniel Lucero berkata, anggota tentera terbabit berada di dalam trak tentera untuk rondaan keselamatan biasa di kawasan majoriti penduduk Islam, apabila mereka diserang malam kelmarin.

“Ia satu serangan ganas tanpa provokasi dari pihak kami. Saya telah mengarahkan operasi memburu dan membunuh penyerang,” katanya.Katanya, serangan hendap itu menyebabkan kedua-dua pihak berbalas tembakan selama setengah jam. Tiga anggota tentera mati dan 10 lagi cedera.


Tentera berkata, seorang kanak-kanak yang berada di dalam kenderaan itu turut terbunuh, sementara tiga orang awam cedera. - MT

Penunjuk perasaan gesa duta Myanmar diusir dari Indonesia
         
JAKARTA: Kira-kira 100 orang membuat bantahan di hadapan Kedutaan Myanmar di ibu negara Indonesia, semalam.

Mereka meminta duta Myanmar dihalau keluar kerana tindakan negara itu menganiayai penduduk Islam Rohingya.
Penunjuk perasaan mengenakan ikat kepala berwana putih yang bertulis, “Selamatkan Rohingya” dalam warna merah dan membawa sepanduk bertulis “Hentikan Keganasan.”

Bantahan itu dianjurkan oleh kumpulan yang menggelarkan diri mereka Pertubuhan Solidariti Rohingya dan dalam kenyataan akhbar yang diedarkan, meminta kerajaan Myanmar mengiktiraf Rohingya sebagai rakyat negara itu.


Seorang lelaki menggunakan pembesar suara menjerit, “Kami menyeru negara mempunyai penduduk Islam, terutama Indonesia, mengambil tindakan tegas dan proaktif untuk menghentikan kesengsaraan penduduk Rohingya.” - Jakarta Post

Morsi pecat ketua perisik
         
KAHERAH: Presiden Mesir, Mohammed Morsi semalam memecat ketua perisikannya, Murad Muwafi, kerana gagal bertindak terhadap amaran Israel mengenai serangan yang akan berlaku, beberapa hari sebelum militan menyerang sebuah pos sempadan di Semenanjung Sinai.

Enam belas anggota tentera terbunuh dalam serangan itu.


Tindakan berkenaan yang dilakukan selepas serangan udara Mesir terhadap militan Sinai juga menggambarkan tindakan berani pemimpin berhaluan Islam itu bagi meredakan kemarahan rakyat mengenai serangan terbabit. Ia menunjukkan tahap kerjasama mengejutkan dengan pemimpin tentera yang berpengaruh yang melucutkan beberapa kuasa penting presiden sejurus sebelum Morsi memegang jawatan pada 30 Jun lalu.

Dalam penyusunan semula besar-besaran, Morsi juga meminta Menteri Pertahanan, Hussein Tantawi menggantikan pemerintah polis tentera, pasukan yang banyak dikerah untuk menangani tunjuk perasaan jalanan sejak penyingkiran Hosni Mubarak 18 bulan lalu.


Aktivis hak asasi manusia menuduh polis tentera bertindak ganas terhadap penunjuk perasaan.


Morsi turut memecat pemerintah pengawal presiden dan melantik ketua baru untuk keselamatan di Kaherah dan pusat keselamatan polis, pasukan separa tentera yang sering digunakan untuk menangani perusuh.

Keputusan itu diumumkan beberapa jam selepas helikopter tentera Mesir melepaskan tembakan peluru berpandu terhadap militan di Sinai, sebahagian daripada apa yang disifatkan oleh tentera sebagai serangan untuk ‘mengembalikan kestabilan dan menguasai semula’ wilayah padang pasir yang bersempadan dengan Israel dan Semenanjung Gaza itu. Penggunaan kekuatan udara itu menandakan peningkatan mendadak dalam peperangan Mesir terhadap militan yang semakin aktif di wilayah pergunungan itu sejak kebangkitan rakyat tahun lalu. - Reuters

PM Palestin kecam hasrat Israel usir penggembala
         
AL-MUFAQARA: Rancangan Israel untuk mengusir 12 komuniti penggembala di Tebing Barat untuk membolehkan pembinaan zon latihan tentera dikecam oleh Perdana Menteri Palestin, semalam.

Salam Fayyad menyifatkannya sebagai langkah rejim Zionis untuk mengecilkan jumlah penduduk di kawasan Palestin.


Israel sudah menandakan kawasan di selatan bandar Hebron itu sebagai zon tertutup tentera dan meminta kelulusan Mahkamah Agung untuk memindahkan penduduknya ke Yatta, kampung berhampiran.

Kementerian Pertahanan Israel mendakwa sebahagian besar penggembala itu mempunyai kediaman tetap di kampung berkenaan. Bagaimanapun, penduduk Palestin berkata, Israel mahu mengusir mereka dari kawasan itu untuk membolehkan ia meluaskan penempatan Yahudi berhampiran.


Aktivis berhaluan kanan berkata, mahkamah belum menetapkan tarikh untuk membicarakan kes berkenaan.


“Langkah itu bertujuan memindahkan penduduk Palestin dari tanah mereka. Tidak ada alasan lain.

“Pada prinsipnya, ini bukan tanah Israel. Jika mereka mahu menjalankan latihan tentera, pergi ke tempat lain,” kata Salam ketika melawat Al-Mufaqara, satu daripada 12 komuniti terbabit, tempat kira-kira 1,500 orang menetap di atas tanah seluas 3,.035 hektar.


“Kami tinggal satu kilometer dari penempatan Yahudi. Tetapi mengapa mereka tidak dipindahkan.

“Kami menerima arahan roboh yang pertama sebaik saja penempatan itu dibina pada 1985,” kata seorang penduduk, Mahmoud Hamamdeh.


Persatuan hak asasi di Israel berkata, 12 komuniti penggembala itu diancam diusir sejak 1999 lagi. - AFP

Tiada tebusan Iran terbunuh di Syria
         
DUBAI: Semua warga Iran yang diculik oleh pemberontak Syria minggu lalu masih hidup dan sihat, kata seorang pegawai kementerian luar negara itu.

Ia bertentangan dengan kenyataan yang dikeluarkan kumpulan yang menahan warga Iran itu.


Mereka mendakwa tiga tahanan itu mati dalam serangan udara yang dilancarkan tentera Syria.

Pemberontak yang melancarkan peperangan menentang kerajaan Presiden Bashar al-Assad menculik 48 warga Iran di Damsyik pada 4 Ogos lalu dan mendakwa mereka pegawai tentera.


Iran, sekutu kuat Bashar pula berkata, mereka berada di ibu negara Syria itu untuk satu majlis keagamaan.


Isnin lalu, pemberontak berkata, serangan udara yang dilakukan kerajaan di Damsyik mengorbankan tiga tebusan Iran itu dan mereka mengancam membunuh baki tahanan kecuali tentera Syria berhenti menyerang. - AFP

‘Diperangkap’ memori 20 tahunINGATAN terakhir yang ada dalam fikiran Kay ialah detik dia menidurkan anaknya awal 1990-an lalu.
INGATAN terakhir yang ada dalam fikiran Kay ialah detik dia menidurkan anaknya awal 1990-an lalu.
KAY bersama anaknya, Sandy dan Kenny pada 1990.
KAY bersama anaknya, Sandy dan Kenny pada 1990.
LONDON: Perkara terakhir yang diingati Kay Delaney ialah menidurkan dua anaknya - masing-masing berusia enam dan dua tahun.
Dua dekad berlalu dan kedua-dua anaknya membesar serta menamatkan pengajian di universiti, tetapi Kay tidak dapat mengingat satu pun apa yang berlaku sepanjang tempoh itu.

Selepas terjatuh dan kepalanya terhantuk, memori selama lebih 20 tahun dalam ingatan Kay terpadam langsung, menyebabkan dia gagal menyedari apa yang berlaku kini.

Bagi Kay, dia masih berusia 30-an dan akan terkejut setiap kali melihat wajahnya di cermin kerana ia memaparkan dirinya yang sebenar berusia 55 tahun.

Selain itu, Kay juga masih menganggap Margaret Thatcher adalah Perdana Menteri Britain hari ini dan telefon bimbit masih bersaiz besar seperti batu bata.

Kay juga tidak mampu mengingati kelahiran anak bongsunya, James, yang kini berusia 19 tahun.


Sebelum ditimpa kemalangan itu, Kay bekerja sebagai pengurus rumah asuhan dan sepatutnya mendapat kenaikan pangkat.

Nasib tidak menyebelahinya apabila kini Kay mengalami pelbagai halangan, termasuk kesukaran membancuh secawan teh kerana sentiasa terlupa menekan suis cerek di rumahnya.

Selalu juga dia mengejutkan pasangannya daripada tidur di tengah malam dengan menyanyikan lagu berbahasa Perancis dengan fasih walaupun tidak tahu bercakap Perancis.

Akibat kemalangan dulu, Kay didapati mengalami penyakit amnesia songsang.

Dia berkhidmat sebagai pengurus di Rumah Asuhan Dove Court di Wisbech, Cambridgeshire apabila dia tergelincir di lantai basah dan terjatuh, menyebabkan kepalanya terhantuk.

Apabila dibawa bertemu doktor, Kay dimaklumkan, dia tidak mengalami masalah serius kecuali sedikit gegaran di kepala.

Tidak lama kemudian, Kay menyedari dia berdepan masalah mengingati sesuatu, sama ada memori lama atau baru.

Sejak itu dia bergelut dengan pelbagai masalah yang sebelum ini sangat mudah dilakukan, seperti memasak dan membasuh.

Pasangannya selama empat tahun, Robert, 60, terpaksa berhenti kerja untuk menjaganya.

Ketika anaknya, Sandy, 23, Kenny, 27, atau James memeluknya, Kay mengakui dia berasa janggal kerana seolah-olah dipeluk orang tidak dikenali. - DM

Kawah di Marikh mirip Gurun Mojave di ASPEMANDANGAN di permukaan planet Marikh yang dirakamkan kenderaan Curiosity kelihatan seperti Gurun Mojave, California.


PASADENA - Kawah Gale di planet Marikh yang menjadi tempat kenderaan robotik Curiosity mendarat kelihatan mirip Gurun Mojave, California di Amerika Syarikat (AS), menurut seorang ketua saintis semalam.
"Pandangan pertama yang anda akan dapati adalah bagaimana ia kelihatan seperti Bumi," kata Ketua Saintis Institut Teknologi California, John Grotzinger.
Gambar di kawah itu dirakamkan oleh Curiosity selepas ia mendarat pada Ahad lalu.
Kenderaan robotik itu dalam misi yang dihantar Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) untuk mengesan kehidupan di planet tersebut.
NASA mendedahkan imej gambar yang dirakamkan Curiosity di kawah tersebut kelmarin.
"Ia menjadikan anda berasa seperti berada di tanah air," kata Grotzinger.
"Kita memerhatikan sebuah tempat yang dirasakan amat selesa.
"Marikh, pastinya amat berbeza dengan Bumi. Gurunnya yang dingin kerap dihujani radiasi," tambah Grotzinger.
Kenderaan robotik itu menjelajah sejauh 566 juta kilometer ke Marikh dari Bumi untuk misi penerokaan selama dua tahun.
Kos misi itu ialah AS$2.5 bilion (RM7.76 bilion). - Agensi

Jet-jet Syria serang kampungSEBUAH jet tentera Syria melancarkan serangan roket di Kampung Tel Rafat semalam.


DAMSYIK - Seorang wartawan agensi berita Reuters menceritakan detik-detik sebuah jet tentera Syria membedil Kampung Tel Rifaat di sini.
Jet tersebut melancarkan serangan roket dan terbang pada ketinggian yang rendah.
Wartawan agensi berita itu melihat jet tersebut membuat banyak pusingan di ruang udara kampung tersebut yang didiami beberapa ribu penduduk.
Kampung tersebut terletak 35 kilometer ke utara bandar Aleppo.
Jet tersebut melepaskan tembakan dan melancarkan serangan peluru berpandu.
Penduduk kampung itu panik dan sebahagian mereka cuba untuk melarikan diri dengan menunggang motosikal.
Beberapa penduduk lagi berlindung di dalam kenderaan roda tiga.
Letupan kemudian kedengaran manakala sebuah trak yang mempunyai 12 tayar terbakar.
Seramai enam orang kanak-kanak dan seorang wanita yang menangis berlari meninggalkan rumah mereka.
Seorang wanita kelihatan memegang kitab al-Quran di kepala, menciumnya dan beberapa wanita lain mengetuk kepala mereka dengan tangan.
Seorang pejuang yang menentang kepimpinan Presiden Bashar Al-Assad, Abu Hassan menyatakan jet-jet tersebut menjadikan pangkalan pemberontak sebagai sasaran serangan.
"Setakat ini empat daripada pangkalan kami terkena bedilan," katanya.
Tentera-tentera yang setia kepada Bashar berdepan dengan para pemberontak yang bersembunyi di dalam rumah ladang,
Walaupun, para juruterbang tentera Syria dilihat mengetahui lokasi pangkalan pemberontak, mereka kerap kali melakukan serangan secara sembarangan.
Lembu-lembu berlari dan melompat semasa letupan kedengaran di padang manakala beberapa anggota sebuah keluarga berselindung di bawah pokok zaitun.
Sementara itu, Bashar menamakan seorang Perdana Menteri baharu semalam bagi menggantikan Riad Hijab yang berpaling tadah.
Perkembangan tersebut berlaku ketika tentera Bashar membedil kedudukan pemberontak di sebuah daerah strategik di sini.
Bashar melantik Wael Al-Halki yang merupakan pengikut fahaman Sunah dari wilayah Deraa, selatan Syria untuk menjadi perdana menteri selepas Riad melarikan diri pada Isnin lalu.
Dalam perkembangan berkaitan sekurang-kurangnya 78 orang terbunuh dalam keganasan di seluruh Syria semalam, kata Kumpulan Pemerhati Syria Bagi Hak Asasi Manusia.
Menurut pertubuhan itu angka kematian itu melibatkan 35 orang awam, 25 askar dan 18 anggota pemberontak yang dikenali sebagai Tentera Pembebasan Syria.
Kebangkitan rakyat menentang Bashar bermula pada Mac tahun lalu.
Lebih 19,000 orang dilaporkan telah terbunuh ekoran pertempuran antara kumpulan pemberontak dengan tentera Syria. - Agensi

Bekas imam didakwa abai kanak-kanakSEORANG lelaki berdiri di pintu sebuah rumah pengikut ajaran Faizrakhman di pinggir Kazan kelmarin.MOSCOW - Seorang lelaki Muslim yang berusia 83 tahun, Faizrakhman Satarov didakwa melakukan pengabaian ke atas kanak-kanak, kata seorang timbalan pendakwa raya di Kazan, Tusia, Irina Petrova kelmarin.
Faizrakhman yang merupakan bekas imam di wilayah Bashkortostan mengarahkan 70 pengikutnya tinggal di dalam bilik bawah tanah hampir sedekad di pinggir Kazan.
Polis menyerbu bilik bawah tanah itu pada minggu lalu ketika melakukan siasatan tentang pembunuhan seorang timbalan mufti Tatarstan, Valiulla Yakupov.
Bilik bawah tanah itu terdapat di bawah bangunan setinggi tiga tingkat.
Faizrakhman dituduh mengabaikan kebajikan kanak-kanak kerana terdapat beberapa kanak-kanak ditemui turut hidup di bilik bawah tanah itu.
Bekas imam itu mendakwa dirinya sebagai nabi.
Kanak-kanak itu hidup tanpa menikmati cahaya matahari sehingga mereka dibebaskan oleh polis. - Agensi