Pages

Saturday, October 5, 2013

60 spesies baharu ditemui di hutan Surinam

KINGSTON, Jamaica - Sekumpulan sainstis dan ahli ekologi antarabangsa dikatakan telah menemui kira-kira 60 spesies baharu di hutan Surinam. Ini termasuklah enam spesies katak dan 11 ikan yang baharu.
Salah seorang saintis terlibat, Trond Larsen daripada sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Pemuliharaan Antarabangsa memberitahu, pasukannya mendokumentasi dan mengkaji sumber-sumber air bersih di hutan tebal Surinam yang terletak berhampiran sempadan Brazil.
Pemuliharaan Antarabangsa telah melakukan kajian selama bertahun-tahun di hutan Surinam yang mempunyai keluasan 162,265 kilometer persegi di bahagian utara Amerika Selatan.
Antara spesies yang dianggap baharu kepada sains termasuklah seekor katak berwarna coklat yang diberi nama 'katak koko' serta seekor katak daripada keluarga katak beracun.
"Walaupun banyak populasi katak mengalami kepupusan di seluruh dunia, penemuan spesies baharu ini amat mengujakan," kata Larsen.
Pasukan saintis itu turut mendokumentasikan sejenis ikan keli atau tetra berwarna-warni dan enam spesies ikan lain di sebatang sungai.
Mereka mengumpul data 1,378 spesies tumbuhan, burung, mamalia, serangga, ikan dan amfibia. Kumpulan tersebut dibantu oleh 30 Orang Asli untuk meneroka hutan tebal Surinam. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1005&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2gndcG0eU 
Hakcipta terpelihara