Pages

Wednesday, May 27, 2015

Sambut cucu ke-100

QUINCY (Illinos): Pasangan suami isteri Leo dan Ruth Zanger yang mempunyai 46 cicit dan seorang piut, menerima kehadiran cucu ke-100 apabila Jaxton Lee dilahirkan pada 8 April lalu.
Leo Zanger berkata, dengan jumlah anggota keluarga yang begitu besar, mereka boleh membina satu bandar baru.
Pasangan itu berkahwin selama 50 tahun dan mempunyai 12 anak dengan paling muda, Joe, 31.
Sebahagian besar anggota keluarganya tinggal di Quncy dan apabila berkumpul, mereka menyewa dewan gereja serta memerlukan lebih 20 kilogram daging dan 10 ayam belanda sebagai hidangan.
Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 27 Mei 2015 @ 6:23 PMPASANGAN suami isteri Leo dan Ruth Zanger bersama cucu ke-100. - Foto AP
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/53860#sthash.8i9fkc4o.dpuf

Ribuan obor-obor terdampar di pantai

Ribuan obor-obor terdampar di pantai
Obor-obor gergasi bersaiz lebih besar dari pelampung mula muncul dan terdampar di sekitar persisiran pantai.

DEVON - BRITAIN. Penggemar sukan air kini terpaksa berhati-hati ketika menjalankan aktiviti di perairan pantai British.

Ini kerana memetik laporan Metro.co.uk, ribuan obor-obor gergasi bersaiz lebih besar dari pelampung mula muncul dan terdampar di sekitar persisiran pantai negara itu.

Menurut pakar, makhluk yang diukur sepanjang enam kaki ini mula ‘berhijrah’ dari laut Mediteranean ke persisiran pantai di Britain disebabkan kekurangan makanan di habitat asalnya.

“Lebih banyak plankton boleh ditemui di pantai di iklim yang lebih panas. Oleh sebab itu mereka (obor-obor) ke sini.

“Mereka tidak ada masalah untuk mencari makanan di pantai ketika air pasang, namun ketika arus air surut mereka akan terperangkap di sini,” katanya seperti yang dipetik menerusi portal tersebut.

Walaupun sesungutnya tidak membahayakan pengunjung, ia masih boleh menyebabkan ruam teruk sekiranya rawatan awal tidak diperoleh.

Jurugambar hidupan liar, Steve Trewhella berkata, dalam sehari, dia boleh menemui lebih dari 25 ekor obor-obor Barrel di sepanjang pantai.

“Kali ini bilangan obor-obor yang terdampar di sini lebih banyak daripada tahun lepas,” katanya.

Senyum jika tak mahu didenda RM3,963

Senyum jika tak mahu didenda RM3,963

OXFORD - BRITAIN. Senyum atau didenda. Itu adalah undang-undang baharu yang diperkenalkan oleh Majlis Bandaraya Oxford kepada pemuzik jalanan di sini.

Pemuzik jalanan diwajibkan untuk senyum sepanjang masa ketika membuat persembahan atau akan didenda sebanyak £1,000 (RM3,963) jika ingkar.

Majlis bandaraya itu memperkenalkan sebuah undang-undang Perlindungan Awam untuk mengekang tabiat anti sosial di mana pemuzik jalanan dikehendaki untuk "senyum, berseronok dan menghiburkan orang ramai".

Jika disabit kesalahan, pesalah boleh dikenakan denda sekurang-kurangnya £1,00( RM386) hingga £1,000 (RM3,963) dan lesen untuk mengadakan persembahan juga turut ditarik balik.

Walau bagaimanapun kod undang-undang baharu itu mendapat bantahan daripada pemuzik jalanan kerana menganggap ia adalah 'jenayah' kepada mereka.

Salah seorang pemuzik jalanan profesional, Jonny Walker berkata, sebanyak 5,000 tandatangan berjaya dikumpul sebagai tanda bantahan terhadap undang-undang baharu itu.

"Sebagai seorang pemuzik jalanan, anda tidak menyakiti orang. Undang-undang ini tidak perlu kerana ia akan mewujudkan suasana takut dan dalam kawalan," katanya.

Selain itu, kod undang-undang itu juga tidak membenarkan pemuzik mengadakan persembahan lebih dari satu jam di tempat yang sama dan tidak dibenarkan bermain alatan muzik dengan kuat.

Malah mereka juga diharamkan untuk berdiri atau menyelubung diri dengan selimut atau beg tidur kerana ia memberi gambaran seperti seorang pengemis.

Sementara itu, Ahli Majlis David Thomas turut mengkritik pelaksanaan undang-undang tersebut kerana menyifatkannya sebagai 'cara malas untuk membuang orang  jalanan'.

Ketua Ahli Majlis, Bob Price pula berkata, "senyum, berseronok dan hiburkan orang ramai" adalah bertujuan untuk menggalakkan orang ramai menganggap busking sebagai menyeronokkan, bukan hanya sebagai satu cara untuk membuat wang.

"Ia bukan satu elemen kanun yang akan menjadi subjek tindakan penguatkuasaan," katanya.

Dua bulan kembara cari isteri

Beijing: Seorang lelaki tua menjadi rakyat China terbaru yang mengembara atas nama cinta.
Menurut laporan NetEase News, lelaki tua itu mula melancarkan gerakan mencari isterinya yang dikatakan berdepan dengan masalah mental selepas dia dirompak dan hilang pada awal April lalu.
Lelaki itu serta-merta mengumpulkan barangan miliknya ke dalam beca dan menariknya sepanjang dua bulan lalu, bergelandangan di beberapa bandar China dengan harapan untuk menemui semula isterinya.
Selain mengumpul dan menjual barangan yang boleh dikitar semula, lelaki itu juga bergantung kepada derma, khususnya makanan dan air daripada penduduk tempatan di bandar yang dilaluinya.
Lelaki itu yang namanya tidak disiarkan, turut membawa bersama-sama dua anjing sebagai teman mengembara.
Bagaimanapun, setakat ini, usahanya belum berjaya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 26 Mei 2015 @ 7:40 AM


- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/53422#sthash.6QcJaOXB.dpuf