Pages

Friday, December 26, 2014

Pondok telefon awam jadi kios perniagaanSEORANG wanita berdiri di pondok telefon merah di London, Britain yang diubah suai menjadi kios menjual air kopi dan perkhidmatan mengilap kasut.- AGENSI


LONDON – Sebuah syarikat di Britain menukar pondok telefon awam di negara itu menjadi kios perniagaan yang menjual minuman, gula-gula dan kedai kasut.
Syarikat Red Kiosk mengubah suai lebih 100 pondok telefon ikonik berwarna merah yang terkenal di Britain itu sebagai kios perniagaan sekali gus membuka peluang pekerjaan kepada usahawan muda.
Langkah itu diambil susulan kejayaan dua kios kedai kopi yang dibuka di bandar Brighton dan Aberdeen.
Pondok telefon berwarna merah tersebut merupakan salah satu warisan di Britain tetapi semakin dilupakan ekoran kemajuan sistem telekomunikasi ketika ini.
Seorang jurucakap syarikat itu berkata, orang ramai atau majlis tempatan boleh menyewa pondok telefon berkenaan dan menukarnya menjadi pelbagai bentuk kios perniagaan.
“Usaha ini bukan sahaja mampu membuka peluang perniagaan kepada penduduk setempat dan pada masa yang sama dapat mengekalkan pondok telefon merah yang merupakan warisan negara,” katanya. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1226&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz3Mx1JMn00 
Hakcipta terpelihara 

Arah alih patung hantu depan rumah


BEBERAPA patung hantu yang diletakkan di depan rumah Dixon di Sycamore di negeri Ohio, Amerika Syarikat.- AGENSI


COLUMBUS, Ohio– Seorang penduduk di sini terpaksa mengalihkan beberapa patung hantu yang diletakkan sebagai hiasan di depan rumahnya selepas mendapat aduan daripada orang ramai.
Penduduk tersebut, Jasen Dixon yang tinggal di kawasan kejiranan Sycamore dekat sini berkata, pihak majlis tempatan memberinya masa selama satu minggu untuk mengalihkan patung-patung berkenaan.
“Pihak berkuasa memberitahu terdapat dua aduan dibuat oleh orang ramai yang berasa tidak selesa dengan hiasan patung hantu di depan rumah saya ini.
“Mereka mengarahkan saya mengalihkan patung-patung ini kerana didakwa diletakkan di luar kawasan rumah dan mengganggu jalan raya berhampiran,” katanya.
Ujarnya, dia meletakkan patung-patung hantu itu sebagai salah satu cara untuk menarik perhatian orang ramai supaya melawat sebuah rumah hantu yang dimilikinya.
“Hiasan patung ini tidak mengganggu sesiapa tetapi saya akan mematuhi arahan pihak berkuasa itu,” jelasnya. – AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1226&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3Mx1799hp 
Hakcipta terpelihara 

Pemandu teksi memandu 
secara mengundur


26 Disember 2014 1:00 AM


NEW DELHI 25 Dis. – Seorang pemandu teksi di India menampilkan keunikan tersendiri untuk menarik pelanggan apabila mempamerkan kemahirannya memandu kereta secara mengundur sejak lebih 11 tahun lalu.
Pemandu yang dikenali sebagai Harpeet Dev, 30, turut diberikan lesen khas oleh kerajaan yang membolehkannya memandu secara mengundur di mana-mana kawasan di utara negara ini.
Malah sejak dia mula me­lakukan perbuatan pelik itu pada 2003, Harpeet mengakui dia tidak lagi percaya pada dirinya un­­tuk membawa kereta secara normal iaitu memandu ke depan.
Menurut Harpeet, dia mula memandu secara mengundur apabila teksi kesayangannya jenis Fiat Padmini mengalami kerosakan dan ha­nya boleh dipandu secara mengundur.
“Ketika itu saya berada di kawasan luar bandar dan tidak mempunyai banyak wang, sekali gus memaksa saya untuk memandu secara mengundur sehingga ke Bathinda.
“Sejak itu, saya memandu de­ngan cara yang sama dan memperoleh keyakinan untuk meneruskan cara pemanduan mengundur itu,” katanya seperti yang dilaporkan portal berita unik, Oddity Central.
Bagaimanapun impian Harpeet untuk tersenarai dalam Guinness Book of World Records dengan kemahiran yang dipamerkan tidak kesampaian kerana seorang rakyat Britain, John Smith telah melakukan aksi yang sama.
Malah jika Harpeet mahu memecahkan rekod berkenaan, dia perlu menghasilkan video yang merakamkan aksinya memandu secara mengundur tanpa henti, tetapi dia tidak mampu berbuat demikian.
Harpeet berkata, tabiatnya memandu secara mengundur memberi kesan buruk kerana dia sering me­ngalami sakit belakang dan leher.
“Tetapi saya berpuas hati dengan pencapaian saya kerana untuk melakukan sesuatu yang menakjubkan bukanlah satu perkara yang mudah,” katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/pemandu-teksi-memandu-8232-secara-mengundur-1.40918#sthash.Vxh2eE0U.dpuf

Tsunami 2004, iktibar untuk penduduk dunia


This combo shows a file photo (L) taken on December 29, 2004 of
SEBATANG jalan di Banda Aceh.
Tanggal 26 Disember 2004 terus menjadi kenangan pahit dan diingati sebagai hari dukacita apabila beberapa buah negara di pinggir Lautan Hindi dilanda tsunami dahsyat yang menyaksikan kira-kira 300,000 orang terbunuh atau hilang dalam sekelip mata.
Kini setelah genap 10 tahun, peristiwa hitam itu masih menghantui berjuta-juta penduduk dunia terutamanya di Aceh, Malaysia, Sri Lanka, Thailand, Myanmar, Somalia, Tanzania, Syechelles, Bangladesh dan Kenya, khususnya mangsa yang terselamat dan ahli keluarga yang kehilangan orang tersayang dalam tragedi itu.
Indonesia mencatatkan angka kematian tertinggi iaitu lebih 220,000 orang, diikuti Sri Lanka (35,322 orang), India (18,045 orang) dan Thailand (8,212 orang) manakala kematian di negara-negara lain di bawah 100 orang.
Selain itu, lebih 1.2 juta mangsa lagi kehilangan tempat tinggal selepas rumah mereka musnah sepenuhnya dibadai ombak tsunami setinggi 30 meter dan bergerak menyamai kelajuan sebuah kapal terbang iaitu antara 500 dan 600 kilometer sejam.
Sebagai wilayah yang paling teruk dilanda tsunami, Banda Aceh musnah dalam lingkungan lima kilometer dari pantai yang dihuni kira-kira 300,000 penduduk sehinggakan bot dan kapal nelayan yang besar dihanyutkan jauh ke kawasan darat.
Bangunan dan struktur kecil ranap sepenuhnya dihempas keganasan tsunami melainkan beberapa bangunan besar dan kukuh seperti Masjid Baiturrahman hanya mengalami kerosakan kecil akibat bencana itu.
Malaysia turut mengalami tempias tsunami itu, apabila kawasan pantai barat semenanjung Malaysia dilanda bencana itu mengakibatkan lebih 68 orang terkorban, manakala 299 lagi cedera dan enam lagi dilaporkan hilang dalam tragedi itu.
Ramai yang memperkatakan tsunami 2004 merupakan balasan Tuhan terhadap manusia kerana melakukan kerosakan di muka bumi termasuk mencemarkan udara, merosakkan muka bumi, menggondolkan hutan dan menggali hasil bumi dengan rakus, tanpa memikirkan kesan sampingan.
Tragedi ini mengajar manusia bahawa tamadun yang hebat dan teknologi yang canggih tidak mampu menandingi kuasa alam. Ini terbukti apabila kejadian tsunami sekali lagi berlaku di Jepun, tujuh tahun kemudian membawa kemusnahan yang dahsyat dan menyebabkan lebih 15,000 orang maut, selain kerosakan teruk kepada sistem loji nuklear negara itu.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/tsunami-2004-iktibar-untuk-penduduk-dunia-1.40915#sthash.kIq6Izf3.dpuf

Wang kertas RM15 juta bertaburan di jalan


HONG KONG 25 Dis. - Durian runtuh. Itulah situasi yang dapat digambarkan dalam satu kejadian di Hong Kong apabila orang ramai berebut-rebut untuk mengutip wang kertas lebih HK$1.25 juta (RM6.5 juta) yang bertaburan di jalan raya, selepas pintu sebuah van yang membawa wang itu tidak ditutup dengan kemas.
Orang ramai dilihat mengutip sebahagian duit RM15 juta di tengah Hong Kong, baru-baru ini apabila pemandu van keselamatan yang membawa wang itu tidak menutup pintu belakang kenderaan dengan kemas. – AGENSI
Menurut laporan portal Mail Online yang memetik kenyataan seorang pegawai polis, Wan Siu-hung, pemandu van itu dalam perjalanan untuk menghantar wang berkenaan dan setengah jam kemudian baru dia menyedari pintu belakang kenderaan itu terbuka menyebabkan beberapa kotak wang itu terjatuh dan bertaburan di jalan raya.
Jelas Siu-Hung, kotak berisi wang itu terjatuh di Jalan Gloucester di tengah Hong Kong menyebabkan berlaku kesesakan trafik apabila ramai pemandu memberhentikan kenderaan untuk mengutip wang yang bertaburan itu.
Tambahnya, sepasukan polis yang lengkap bersenjata dikejarkan ke tempat kejadian untuk mengawal keadaan.
Bagaimanapun polis tidak dapat mengesahkan jumlah wang yang dapat dikumpulkan semula.
“Sesiapa yang mengambil atau terjumpa wang tersebut perlu me­mulangkannya semula kepada pihak polis atau mereka akan didakwa atas kesalahan mencuri dan akan berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun.
“Polis akan menjalankan siasatan dan mencari semula wang yang hilang itu melalui nombor siri yang terdapat pada duit terbabit,” katanya.
Bagaimanapun nasib pemandu van itu tidak dapat dipastikan sama ada dia akan didakwa atas kesalah­an kecuaian atau sebaliknya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wang-kertas-rm15-juta-bertaburan-di-jalan-1.40909#sthash.2CJAh8WW.dpuf