Pages

Thursday, January 23, 2014

Selama 37 Tahun Istiqomah Shalat Berjamaah di Masjid

JANUARY 21, 2014

Selama 37 Tahun Istiqomah Shalat Berjamaah di Masjid14

Berlian biru luar biasa ditemui


Johannesburg: Seketul berlian biru yang jarang ditemui digali dari sebuah lombong di Afrika Selatan.

Permata 29.6 karat itu ditemui Petra Diamonds dilombong Cullinan milik syarikat itu yang terletak kira-kira 46 kilometer di timur laut Pretoria. Jurucakap syarikat itu memberitahu Stesen Penyiaran Britain (BBC), batu permata berkenaan paling luar biasa pernah ditemui di Cullinan sepanjang tempoh Petra beroperasi di lombong itu. “Berlian itu ialah permata biru terang dengan kejituan, kecerahan dan tona luar biasa. “Ia berpotensi menjadi permata utama yang bernilai tinggi,” katanya. Tahun lalu, Petra menemui berlian biru 25.5 karat yang dijual pada harga £10.3 juta (RM56.6 juta).


Penemuan terbaru itu juga dijangka meraih harga yang tinggi.

Ikan Unik 100 Peratus Tubuh Badannya Lutsinar di Temui.


" Kami tidak tahu itu apa dan tidak pernah melihat seperti ini sebelumnya , " kata Stewart lagi yang kemudian mengambil gambarnya . Dari  penemuan aneh ikan itu mengundang topik hangat di internet ." Aku berfikir sama ada perlu menangkapnya , tapi rasa ingin tahu lebih kuat sehingga aku memutuskan melihatnya lebih dekat , " kata Stewart . " Rasanya bersisik dan tidak lembik , hampir seperti jeli , dan anda tidak boleh melihat apa - apa di dalamnya selain gumpalan kecil oren .


  Dunia selalu penuh kejutan , termasuk kekayaan ikannya di lautan . Baru - baru ini ada pemancing dikejutkan mencari ikan yang seluruh tubuhnya bagaikan plastik .

Ikan unik itu mempunyai nama Salpa Maggiore dan memang sangat jarang dijumpai . Pemancing berasal dari  New Zealand yang menangkapnya sedang berenang di permukaan laut . Saat itu Stewart Fraser sedang memancing dengan anaknya di 43 km sebelah utara Pulau Utara Karikari Peninsula dan mengiranya sebagai udang .Sedangkan Deborah Cracknell dari Akuarium Nasional di Plymouth yakin ikan itu Salpa Maggiore atau Salpa maxima . Ikan itu memang jarang di temui dan lebih banyak hidup di Lautan Selatan atau laut bersuhu sejuk . Mereka makan fitoplankton dari lapisan atas yang diterangi  cahaya matahari  .
sumber