Pages

Saturday, July 2, 2011

Hassan Juara 'Imam Muda 2'

Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza diumumkan sebagai juara Imam Muda Musim Kedua selepas berakhirnya program itu di Pusat Islam di sini, Jumaat malam.

KUALA LUMPUR: Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza (Hassan), 26, dinobatkan sebagai juara program pencarian Imam Muda musim kedua (IM2) selepas mengetepikan Nazrul Izwan Zolkiflee (Nazrul), 26, pada malam kemuncak yang berlangsung di Dewan Muktamar, Pusat Islam Jabatan Agama Islam Wilayah, di sini, Jumaat.

Menurut Mudir (Pengetua) Datuk Hassan Mahmood Al-Hafiz yang mengetuai penjurian dua finalis tersebut, Hassan dipilih sebagai pemenang berdasarkan prestasi yang konsisten dan sahsiah diri yang menyenangkan.

"Sebenarnya markah penilaian antara Hassan dan Nazrul tidak jauh berbeza. Cuma Hassan mempunyai kelebihan lima markah saja.

"Hassan mempunyai kelebihan pada penilaian teori yang konsisten sepanjang 10 minggu ini, selain suara yang lunak dan tidak lekang dengan senyuman," katanya.

Hassan yang terkejut dengan kemenangan itu berasa seperti bermimpi selepas dipilih sebagai juara.

"Saya bersyukur dan seronok. Rasa bagai bermimpi kerana tidak menjangkakan kejayaan ini. Ia adalah satu keajaiban dalam diri saya," katanya.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom (tengah) beramah mesra dengan Juara Imam Muda musim kedua, Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza (kanan) selepas kemuncak Imam Muda Musim Kedua di Pusat Islam di sini, Jumaat malam.

Kemenangan tersebut melayakkan Hassan membawa pulang hadiah tajaan biasiswa penuh pengajian di Universiti Antarabangsa Al-Madinah, kereta Proton Exora, pakej haji dan umrah serta wang tunai RM55 ribu.

Dia juga menerima sebuah iPad, telefon bimbit, voucer Perabot Jati bernilai RM15 ribu, komputer riba Macbook, pakej percutian ke Vietnam, kamera digital dan trofi.

Selaku naib juara, Nazrul berkata dia tidak berasa kecewa walaupun tertewas di pentas akhir.

"Saya tidak berasa kecewa kerana tidak menyangka akan mara ke final.

"Lagipun matlamat saya menyertai IM2 bukan untuk mengejar gelaran tetapi untuk berbakti pada masyarakat menerusi ilmu dan pengalaman yang diperolehi di sini," katanya.

Nazrul menerima biasiswa pengajian di universiti yang sama, kereta Proton Persona dan wang tunai sebanyak RM20 ribu.

Pemuda dari Johor ini juga menerima voucer Perabot Jati bernilai RM10 ribu, pakej umrah, komputer riba Macbook, pakej percutian ke Vietnam, kamera digital, telefon bimbit dan trofi.

Sementara itu, lapan lagi peserta yang sudah tersingkir menerima biasiswa pengajian di universiti yang sama, pakej umrah, iPad, pakej percutian, kamera digital, telefon bimbit dan trofi.

Kesemua 10 peserta IM2 turut diberikan sijil pentauliahan dan penghargaan daripada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan.

Hadiah-hadiah disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Persembahan selingan pada malam itu dihiburkan oleh penyanyi Mawi dan pendakwah Akhil Hayy menerusi lagu Hambamu.

Hassan dan Nazrul mara ke pentas akhir selepas mengetepikan lapan peserta iaitu Amar, Ali, Azlan, Fadli, Fatah, Fakhrul, Mujahid dan Najdi sepanjang 10 minggu program berlangsung.

Malam kemuncak IM2 bersiaran secara langsung pada pukul 9 malam di Astro Oasis (saluran 106) dan Astro HD (saluran 188).

mStar Online
: Hassan Juara 'Imam Muda 2'

Nyaris diperkosa di Arab Saudi

JAKARTA - Sungguh malang kisah Putri Suprianingsih, 27, wanita berasal dari Sumbawa, Nusa Tenggara Barat (NTB).
Ibu dua anak itu sudah lama menjadi tenaga kerja Indonesia (TKI) dan merantau ke banyak negara di Asia Barat.
Dia rela meninggalkan bangku sekolah untuk bekerja di kilang tetapi pendapatan di kampung tidak seberapa, Putri tertarik dengan tawaran wang jutaan rupiah yang boleh didapati dengan menjadi TKI.
Meskipun masih berusia belasan tahun, Putri tidak gentar dan nekad menjadi TKI dengan bantuan penaja tetapi sebelum itu, dia dikahwinkan dengan Fuad dan mendapat anak bernama Wulan, kini berusia enam tahun
"Penaja itu memperkenalkan saya kepada ejen di Jakarta," kata Putri kepadaKompas.combaru-baru ini.
Selama menjalani kursus di tempat ejen penyalur TKI di Jakarta, Putri belajar bahasa Arab, memasak sajian Asia Barat dan belajar urusan rumah tangga seperti mencuci, menyapu, dan mengganti lampin bayi.
Selesai kursus, Putri berlepas untuk merantau ke Riyadh, Arab Saudi dan selama empat tahun dia bekerja sebagai pembantu rumah di sana.
Di rumah majikannya itu, Putri harus bersedia mendengar setiap arahan meskipun kadangkala masalah bahasa menyebabkan dia dimarahi tanpa belas kasihan.
Selain bahasa, masalah budaya juga menjadi halangan kerana di Arab Saudi, seorang wanita tidak dibenarkan keluar rumah seorang diri.
Justeru, Putri sama sekali tidak mendapat waktu kelepasan dan selalu duduk di rumah, keluar hanya jika diajak oleh majikan dan dia juga tidak boleh sama sekali berhubung dengan keluarganya di kampung selama empat tahun.
Suatu hari, Putri mengalami pengalaman pahit di rumah majikannya yang dihuni oleh lima orang, termasuk adik lelaki majikannya. Malangnya, adik majikannya itu sering kali cuba menggoda Putri.
"Pada satu hari, tinggal saya dan adik majikan di rumah. Tiba-tiba dia memeluk dan menarik saya ke pangkuannya. Saya berasa takut sekali."
"Saya menangis tanpa henti. Saya merayu supaya berhenti memperlakukan saya begitu. Saya katakan, saya datang ke sini kerana bekerja untuk suami dan anak saya. Akhirnya dia menjauhi saya," ungkap Putri.
Akibat itu, Putri merayu kepada majikannya supaya menghantarnya pulang tetapi agen penyalur meminta Putri bertahan sehingga tempoh kontrak tamat.
Apabila tamat kontrak, Putri bergegas kembali ke kampung halamannya di Sumbawa dengan membawa wang 75 juta rupiah, hasil membanting tulang selama empat tahun di Riyadh.
"Wang itu untuk suami saya dan persekolahan anak saya, di samping untuk dihulurkan juga kepada ahli keluarga," ujar Putri.
Suami Putri, Fuad hanyalah seorang buruh dengan pendapatan sekitar 1 juta rupiah sebulan, tidak cukup membiayai kehidupan rumah tangga dan sekolah anak di pesantren. Justeru itu, pendapatan Putri menjadi tumpuan keluarga.
Namun, apa yang terjadi sekembalinya ke kampung sama sekali tidak pernah terlintas di fikiran Putri.
"Saya baru mendapat tahu rupa-rupanya suami saya bernikah lagi, bahkan dia sudah mempunyai anak. Keluarga saya menyangka saya sudah mati kerana tidak pernah mengirim khabar," kata Putri.
Si suami menyalahkan Putri dengan alasan dia berjauhan dan tidak pernah mengirim berita, maka dia bernikah lagi.
"Saya jatuh sakit, mengalami tekanan sampai sebulan, padahal saya bekerja untuk dia juga," tambah Putri.
Meskipun hati sudah disakiti, Putri tidak bercerai dengan suaminya dan dalam waktu terdekat ini, Putri akan berlepas ke Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk kembali menjadi TKI. - AGENSIUtusan Malaysia Online - Luar Negara

Jen Petraeus ketua baru CIA

WASHINGTON: Dewan Senat Amerika Syarikat semalam mengesahkan Jeneral David Petraeus, komander ketika peperangan Iraq dan Afghanistan, dipilih sebagai ketua baru Agensi Risik Pusat (CIA).

Undian 94-0 oleh ahli Senat mengesahkan pencalonan Jeneral Petraeus menggantikan tempat yang dikosongkan Encik Leon Panetta sebagai pengarah CIA.

Encik Panetta mengambil alih jawatan Setiausaha Pertahanan Amerika berikutan persaraan Encik Robert Gates.

Pemilihan dua jawatan penting itu jelas menunjukkan bahawa Presiden Barack Obama kini serius mengadakan rombakan terhadap pasukan keselamatannya.

Minggu lalu, Jeneral Petraeus menunjukkan kekecewaannya berikutan pengumuman pengunduran tentera dari Afghanistan.

Beliau memberitahu Jawatankuasa Senat Mengenai Perkhidmatan Tentera bahawa beliau tidak bersetuju dengan keputusan yang dibuat Encik Obama itu.

Jeneral Petraeus, 58 tahun, dijangka menamatkan tugasnya di Kabul bulan ini dan memulakan tugasnya di CIA pada September ini.

Sebelum ini, beliau mendapat pujian apabila memimpin pasukan keselamatan Amerika di Iraq, selain usahanya mempertingkatkan tahap keselamatan di Afghanistan. -- AFP, Reuters.

Cyberita Online Luar Negara

Rundingan Kesatuan Afrika gagal hurai pemberontakan di Libya

MALABO (Equatorial Guinea): Rundingan oleh Kesatuan Afrika (AU) mengenai rancangan menamatkan konflik di Libya digantung awal, semalam, tanpa mencapai sebarang persetujuan, sedang pihak pemberontak Libya mendesak Encik Muammar Gaddafi supaya meletakkan jawatan bagi membolehkan sebarang penyelesaian politik dicapai.

Para pemimpin Afrika itu cuba mendapatkan sokongan bagi peta laluan mereka dalam satu rundingan tertutup pada hari pertama sidang mereka kelmarin di ibu kota Equatorial Guinea, yang turut dihadiri para delegasi daripada pihak pemberontak Libya dan pemerintahan Encik Gaddafi.

Rancangan itu merangkumi satu gencatan senjata, bantuan kemanusiaan, satu tempoh peralihan, pembaharuan ke arah demokrasi dan pilihan raya, tetapi butir-butirnya dan pendirian Encik Gaddafi belum lagi didedahkan dengan jelas.

Pihak pemberontak mahu Encik Gaddafi meletakkan jawatannya selepas lebih 30 tahun berkuasa di Libya.

'Beliau harus meninggalkan jawatannya,' kata wakil Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC), Encik Mansour Safy Al-Nasr, kepada wartawan.

Ditanya apakah konflik itu akan berakhir melalui wadah politik atau ketenteraan, beliau berkata: 'Kami sudah bersedia bagi apa saja.'

Bagaimanapun, Encik Al- Nasr menegaskan bahawa para pemberontak bersedia menamatkan permusuhan jika Encik Gaddafi meninggalkan jawatannya.

'Jika kami melihat Gaddafi berundur, kami bersedia menghentikan pemberontakan dan berunding dengan saudara- saudara kami di sekitar Gaddafi,' tambahnya.

Namun, pihak pemberontak tidak akan berundur, 'tidak pada masa ini', menurut Encik Al-Nasr.

'Jika operasi ketenteraan mara untuk mengepung Tripoli, beliau akan menerima (gesaan supaya meninggalkan jawatannya). Gaddafi terasing. Beliau berada dalam kubu pertahanannya. Beliau tidak boleh bergerak dan beliau tidak mempunyai kehidupan,' kata Encik Al-Nasr menerangkan keadaan yang dialami pemimpin Libya itu.

'Askar-askar sedang mara,' tambah beliau sambil merujuk kepada pasukan tentera pemberontak Libya.

Encik Al-Nasr kelmarin berkata terdapat satu persetujuan meluas dalam sidang tersebut bahawa Encik Gaddafi harus meletakkan jawatannya.

'Ada yang berkata secara terbuka, ada yang tidak,' kata beliau kepada agensi berita AFP.

Sementara itu, di Vienna, pemimpin kanan pemberontak Libya, Encik Mahmud Jibril, berkata beliau sedang menunggu 'satu pendirian jelas' daripada AU sama ada ia menyokong atau mengecam Encik Gaddafi. -- AFP.

Cyberita Online Luar Negara

Kulit Tohari sekeras kayu


SURABAYA - Dilihat penampilan fizikalnya, tidak ada yang salah dengan Tohari, lelaki berusia 34 tahun yang sekilas pandang sama seperti orang lain.

Namun, lengannya keras seperti kulit kayu apabila dicubit.Kelopak matanya pula sukar dibuka secara sempurna dan kerongkongnya turut menyempit, manakala rahangnya kini semakin kaku dan dia juga mengalami kesukaran menyebut huruf R.

Tahap kekerasan kulit Tohari berlainan dengan orang normal. Kulit lengannya sangat kaku sehingga tidak boleh dicubit sementara memukul bahu atau punggungnya seperti memukul benda keras, seolah-olah ada pelindung keras di sebalik kulitnya.

Ditemui di rumah bapa angkatnya di Jalan Nginden 3/4 Surabaya pada Isnin lalu, Tohari mengaku dia mula mengalami keadaan itu sekitar 2006.

Kali pertama dia menyedarinya daripada seorang tukang gunting di kampung halamannya di Ngadibuyut, Mukim Rejoso, Nganjuk.

"Tukang gunting rambut memegang tengkuk saya dan berkata 'Lho, tengkuknya keras'. Meskipun hairan, saya masih menganggapnya sebagai perkara biasa. Lagipun, keadaan saya ketika itu baik-baik saja," kata lelaki itu.

Tohari mengabaikannya sehinggalah dia menyedari bahagian yang mengeras itu telah menjalar ke seluruh tubuh.

Secara perlahan-lahan, kulit muka, bahu, perut, hingga pahanya mula mengeras, bahkan, kelopak matanya pun ikut mengeras, dan hanya kulit betisnya yang masih normal kerana belum mengalami keadaan aneh itu.

Tidak sekadar itu, kesan daripada kulit keras turut membuat alat sulitnya mengecil, meskipun masih boleh berfungsi seperti biasa, katanya.

Walaupun sebahagian besar kulitnya mengeras, Tohari tidak pernah mengalami sakit, demam, atau masalah lain.

Bapa kepada seorang anak itu sudah menemui pakar kulit di hospital Nganjuk, tetapi dia tidak berpuas hati dengan jawapan empat doktor pakar yang ditemuinya.

Mereka 'hanya' memberikan ramuan ubat herba dan 10 botol air mineral. "Sudah saya minum, tetapi keadaan saya tetap sama, tidak bertambah baik," katanya.

Tohari dan keluarga angkatnya turut mencuba perubatan alternatif dan cara rawatan Islam tetapi hasilnya sama saja, bahkan kini dia berasa organ dalamannya mulai terjejas.

"Saya juga sukar menelan ketulan makanan yang agak besar kerana kerongkong menyempit. Bahkan, saya nyaris mati tercekik kerana potongan bakso tersangkut di dalam kerongkong," tambahnya.

Ayah angkat Tohari, Iswahyudi, 48, mengaku tidak tahu ke mana lagi hendak membawa lelaki itu bagi mendapatkan rawatan.

Jelas Iswahyudi, meskipun kulit Tohari keras, bukan bererti dia kebal senjata, malah kulitnya tetap boleh terluka dan berdarah bila ditoreh dengan pisau. Begitu juga ketika digigit nyamuk, Tohari juga berasa gatal.

Iswahyudi berkata, anak angkatnya taat beragama dan tidak pernah melupakan solat lima waktu, tidak pernah meneguk minuman keras atau main perempuan.

Kerana itu, dia sangat yakin Tohari tidak memakai azimat atau seumpamanya sehingga menjadi seperti ini. - AGENSI

Utusan Malaysia Online - Luar Negara

Jual isteri bayar kereta

KUALA LUMPUR: Seorang suami durjana memaksa isterinya melacur semata-mata ingin mendapatkan wang untuk menjelaskan ansuran bulanan keretanya.

Kejadian kira-kira jam 11 pagi kelmarin, di Bukit Bintang, di sini, bukan kali pertama wanita berusia 25 tahun itu diperlakukan sedemikian, sebaliknya lebih sepuluh kali dalam tempoh hampir setahun lalu.

Suami yang berusia lewat 20-an dan tidak mempunyai pekerjaan tetap itu memaksa isterinya menjual tubuh apabila kesempitan wang dengan dia bertindak sebagai ‘bapa ayam’ untuk mencari pelanggan.

Tidak tahan dengan tindakan jijik suaminya, mangsa yang meloloskan diri daripada kawalan suaminya membuat laporan di Balai Polis Tun H S Lee, di sini, tengah hari kelmarin.


Sumber polis berkata, dalam laporannya mangsa memberitahu dia melarikan diri daripada suaminya selepas selesai melayan seorang pelanggan di sebuah hotel murah di Bukit Bintang.

myMetro | Jual isteri bayar kereta

6 bulan 12kg


LUAR BIASA...Ahmad Faleeq Darwish jadi perhatian ramai dengan kemontelannya.
LUAR BIASA...Ahmad Faleeq Darwish jadi perhatian ramai dengan kemontelannya.

BESUT: Seorang bayi berusia enam bulan yang mempunyai berat lebih 12 kilogram (kg) di Kampung Gaung, Jerteh dekat sini dianggap luar biasa hingga menarik perhatian orang ramai.
Ahmad Faleeq Darwish Abdullah, anak bongsu daripada empat beradik yang membesar dalam keadaan sihat dan kini mampu memakai seluar pendek milik abangnya, Fayyadh Darish berumur 4 tahun. Ahmad yang diukur setinggi 65 sentimeter itu anak kepada pasangan Abdullah Mohamad, 52, dan Zulida Mat Isa, 38, dilahirkan secara normal pada 14 November tahun lalu dengan berat 3.6 kilogram dan tidak pernah diberikan susu lain selain menyusu susu ibunya.

Ketika kunjungan ke rumah pasangan itu, Zulida memberitahu, lazimnya bayi seusia anaknya itu mempunyai berat badan kira-kira tujuh kilogram.
Katanya, ketika mengandung selama sembilan bulan, beliau hanya memakan makanan biasa dan tidak mengambil apa-apa makanan tambahan dan apabila bersalin berat bayinya itu sama seperti bayi lain.

“Tetapi kami menyedari Ahmad Faleeq Darwish cepat membesar berbanding dengan bayi yang sebaya dengannya,” kata beliau.

Menurutnya, dia ada membawa bayinya itu ke klinik kesihatan ibu dan anak di Jerteh untuk pemeriksaan biasa tetapi diberitahu bayinya itu tidak mengalami masalah obesiti kerana hanya mengambil susu ibunya. - BernamamyMetro | 6 bulan 12kg

Robot bantu doktor gigi jalani latihan

TOKYO: Syarikat pembuat anak patung seks sudah mencipta robot menyerupai manusia yang boleh membuka mulut, batuk, bersin dan bercakap untuk kegunaan bakal doktor gigi menjalani latihan.

Robot yang menakjubkan itu, malah boleh menggerakkan lidah dicipta oleh syarikat - yang membuat robot seks bernilai 6,000 pound (RM30,000).


Robot yang kelihatan hidup dan digelar Hanako itu akan dikeluarkan selepas menjalani percubaan di universiti berprestij di negara ini. Syarikat hiburan dewasa Orient dipelawa mencipta robot itu apabila pelabur Fakulti Pergigian Universiti Showa tidak berpuas hati dengan model robot terdahulu yang kelihatan sangat menakutkan.

myMetro | Robot bantu doktor gigi jalani latihan

PBB, Nato tahu tindakan Perancis

MOSCOW: Perancis semalam berkata, mereka memaklumkan sekutunya dalam Nato dan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk membekalkan senjata api kepada pemberontak Libya.

Menteri Luar, Alain Juppe, berkata bekalan itu hanya untuk mempertahankan orang awam daripada serangan tentera rejim Muammar Gaddafi.


“Ia selaras dengan resolusi PBB terhadap konflik di Libya,” katanya. selepas bertemu rakan sejawatan dari Russia, Sergei Lavrov.

Kata Juppe, Resolusi 1970 dan 1973 diluluskan PBB baru-baru ini menyatakan semua langkah melindungi orang awam Libya dianggap sah.


Resolusi 1970 menyatakan semua pihak dilarang menghantar senjata kepada Libya, manakala Resolusi 1973 membenarkan “semua langkah perlu” diambil bagi melindungi orang awam. - AFP

myMetro | PBB, Nato tahu tindakan Perancis

Zionis sekat jemaah ke al-Aqsa

BAITULMAQDIS: Polis Israel mengehadkan kemasukan umat Islam Palestin ke Masjid al-Aqsa dan Kubah Emas, semalam, sehari selepas berlaku pertempuran di Baitulmaqdis timur.

Jurucakap polis berkata, lelaki berusia kurang daripada 45 tahun dilarang memasuki kawasan berkenaan yang menjadi tumpuan setiap Jumaat.


Bagi lelaki berusia lebih 45 tahun dan wanita semua peringkat usia, mereka dibebaskan memasuki kawasan itu.

Katanya, polis juga dikerah ke timur Baitulmaqdis bagi menghadapi kemungkinan berlaku pertempuran di antara pasukan keselamatan rejim Zionis itu dengan penduduk Palestin.


Malam kelmarin, seorang lelaki Palestin cedera apabila pengawal sempadan Israel melepaskan tembakan untuk menyuraikan tunjuk perasaan di pintu masuk kem pelarian Shuafat. - AFP

myMetro | Zionis sekat jemaah ke al-Aqsa

Umpan seks seksa kekasih

FRESNO (California): Seorang wanita yang menjanjikan pengalaman seks hebat untuk teman lelakinya, dipenjara kerana menipu pasangannya itu, semalam.

Sabrina Renne Robinson didapati bersalah menggari lelaki terbabit di katil dan menyeksanya dengan mencurah lilin panas di dada.


Sabrina, 33, juga mengancam untuk menyembelih teman lelakinya itu kerana dia percaya mangsa bermain kayu tiga.

Tidak cukup dengan itu, Sabrina turut menghentak muka lelaki berusia 41 tahun itu dengan buntut pistol dan berulang kali mengancam mahu membunuhnya.


Polis berkata, Sabrina mengesyaki lelaki terbabit menjalin hubungan sulit dengan wanita lain.


Menurutnya, Sabrina mengajak lelaki terbabit datang ke rumah pangsanya di Fresno dan mengumpan kononnya mereka akan mengadakan hubungan seks ‘ganas.’ Apabila tiba, kata polis, lelaki itu membiarkan saja dirinya dibogelkan sebelum digari pada katil Sabrina.

“Sebaik saja lelaki terbabit digari, Sabrina bertukar menjadi ganas dengan menyeksa mangsa, termasuk menuang lilin panas pada dada dan kepala,” katanya.


Ketika mengacu pisau ke arah lelaki terbabit, Sabrina mendakwa, senjata itu pernah digunakannya untuk membunuh rusa.

Sabrina turut menghubungi wanita yang dikaitkan dengan teman lelakinya melalui telefon bimbit.


Polis berkata, wanita terbabit mendakwa dapat mendengar suara mangsa meraung kesakitan ketika Sabrina bercakap dengannya, “Mangsa melarikan diri apabila ditinggalkan bersendirian di rumah berkenaan,” katanya.


Ketika diselamatkan, lelaki terbabit bersembunyi dalam belukar berhampiran dan Sabrina pula dicekup polis tidak lama kemudian. - DM

myMetro | Umpan seks seksa kekasih

Lelaki kena panah petir 6 kali selamat

OCONEE (Carolina Selatan): Seorang lelaki Amerika Syarikat mencatat keajaiban tersendiri apabila masih selamat selepas disambar kilat sebanyak enam kali dan hanya mengalami lecur ringan selepas kilat menyambar jam tangannya.

Melvin Roberts melecur di bahagian kaki dan tapak kaki, tetapi jam tangan yang dipakainya meninggalkan tanda lecur selepas disambar petir.

Roberts berkata, beliau selamat dalam lima kejadian disambar petik sebelum ini dan mempunyai parut di badannya.
“Mereka kata kilat tidak menyambar orang yang sama dua kali tetapi ia berlaku,” katanya. Robert disambar kilat Isnin lalu apabila keluar rumah ketika ribut untuk meninjau ternakan ayamnya.

“Saya keluar untuk menutup pintu reban supaya selamat. Tetapi, apabila saya bangun, saya berdarah dan terbakar serta berada dalam keadaan keliru manakala beberapa ekor anak ayam maut.”

Apa yang diingatinya ialah keluar ke kebun dan dikejutkan di hospital dengan isterinya Martha berada di sisi.

“Saya tidak faham. Ia seperti Tuhan mahu memberitahu saya sesuatu tetapi saya tidak mengetahui apa maknanya,” kata Roberts.
Serangan terbaru menyebabkan jam tangan yang dipakainya meninggalkan kesan lecur dan berhenti pada jam 4.25 petang.

Robert pernah disambar kilat pada 2007 dan mengalami cedera teruk menyebabkan beliau terpaksa berkerusi roda selama setahun selepas mengalami kerosakan saraf pada kakinya.

Kejadian itu menyebabkan beliau tidak dapat meneruskan kerjanya sebagai pengendali jentera berat. Martha berkata, kali pertama beliau bertemu, beliau sukar untuk percaya lelaki itu sudah disambar kilat dua kali.

Kejadian ketiga meyakinkan beliau sama ada suaminya itu seorang yang bernasib baik atau terkena sumpahan.

Beliau percaya, peluang suaminya disambar kilat meningkat apabila keluar rumah sewaktu ribut.

Roberts berkata, serangan kilat yang dilaluinya hampir sama dengan kisah hidup beliau yang sudah berkahwin sebanyak lima kali.

“Saya sudah kahwin lima kali dan disambar kilat sebanyak lima kali. Isteri saya berkata ini adalah kali keenam. Saya tidak akan meninggalkan isteri saya, jadi saya akan cuba untuk melakukan sesuatu yang berbeza.

“Saya tidak mengatakan takut disambat petir tetapi saya akan belajar lebih menghormati. Ia boleh berlaku kepada sesiapa saja.”

Saintis sedang mengkaji mengenai satu dalam sembilan juta peluang untuk disambar kilat sebanyak dua kali tetapi belum berhadapan dengan kes membabitkan disambar kilat sebanyak enam kali. – Agensi
Berita Harian Online | Lelaki kena panah petir 6 kali selamat

Wang dibayar bebas wartawan



TAIPONIER (kiri) dan Ghesquiere disambut meriah ketika tiba di ibu pejabar France Televisions di Paris, kelmarin.
TAIPONIER (kiri) dan Ghesquiere disambut meriah ketika tiba di ibu pejabar France Televisions di Paris, kelmarin.

Pakar, sumber buat spekulasi pembebasan warga Perancis

KABUL: Wang tebusan bernilai berjuta-juta dolar diserahkan kepada militan Taliban di Pakistan bagi membebaskan dua wartawan Perancis yang menjadi tahanan pergerakan itu hampir dua tahun, meskipun ia dinafikan oleh Paris.
Pakar dan sumber Taliban berkata, pembayaran wang tebusan bagi membebaskan Herve Ghesquiere dan Stephane Taponier, dua tahanan paling lama ditawan Taliban, adalah amalan biasa pihak berkuasa Eropah.
Pergerakan Taliban mengeluarkan kenyataan dari kubu mereka di selatan Afghanistan bahawa Ghesquiere dan Taponier dibebaskan selepas melakukan pertukaran tahanan tetapi sumber menyatakan ia dilakukan selepas militan itu menerima wang tebusan.

“Wang tebusan besar dibayar iaitu berjuta-juta dolar. Penyerahan wang itu dibuat di Pakistan,” kata seorang anggota Taliban yang rapat dengan ibu pejabat pergerakan itu.

Penculik wartawan itu dikenali sebagai Qari Baryal, antara pemimpin utama Taliban di wilayah Kapisa, tempat warga Perancis berkenaan diculik pada 30 Disember 2009.

“Kumpulan yang diketuai Qari Baryal bergerak dengan teratur dan mempunyai reputasi baik dalam Taliban tetapi ada kalanya bertindak bercanggah dengan misi mereka termasuk menjadikan beberapa orang sebagai tebusan untuk mendapatkan wang,” kata seorang ahli Taliban.
Ghesquiere memberitahu Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) bahawa dia percaya dibebaskan selepas wang tebusan dibayar dan tahanan lain dibebaskan. - AFP Berita Harian Online | Wang dibayar bebas wartawan

Bunuh kawan pasal bilik air


MOHD. HASNAN menunjukkan bilik air yang menjadi tempat Juli mati ditikam rakannya di Kampung Bakar Batu, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Seorang lelaki Indonesia bertindak membunuh rakannya hanya kerana mangsa enggan membenarkannya menggunakan bilik air dalam kejadian di Jalan Pantai, Kampung Bakar Batu di sini semalam.

Kejadian pukul 6.30 pagi itu menyebabkan buruh yang dikenali sebagai Juli, 37, mati akibat ditikam di dada dengan pisau pemotong sayur.

Sebelum kejadian, suspek mengetuk pintu bilik air dan meminta Juli yang sedang mandi supaya keluar kerana dia ingin mengambil wuduk bagi menunaikan solat Subuh.

Geram dengan tindakan mangsa yang enggan menuruti kehendaknya, suspek berusia 30-an itu bertindak menendang pintu lalu berlaku pertengkaran.

Suspek yang gagal mengawal emosi kemudian mengambil sebilah pisau lalu menikam mangsa sebelum melarikan diri.

Rumah yang mempunyai dua bilik itu disewa mangsa bersama isterinya.

Pemilik rumah berkenaan, Mohd. Hasnan Anbia, 31, berkata, dia bergegas ke situ sebaik terdengar bunyi wanita menjerit dan menangis.

Kosmo! Online - Negara

Polis tutup pintu rundingan

LEBIH 1,500 orang dari pelbagai badan bukan kerajaan berarak bagi membantah langkah kerajaan DAP Pulau Pinang menyokong perhimpunan Bersih di George Town semalam.


KUALA LUMPUR – Polis telah menutup pintu rundingan dengan pihak penganjur perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) selepas mereka enggan membatalkan perhimpunan yang dirancang pada 9 Julai.

Menurut Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar (gambar), pihaknya telah berjumpa dengan penganjur terbabit berikutan kebimbangan orang awam terhadap perhimpunan itu, namun mereka tetap mahu meneruskan hasrat tersebut.

“Mereka masih dengan tujuan asal untuk menganjurkan perhimpunan haram itu. Jadi, kita telah menutup segala pintu rundingan dengan mereka dan akan bertindak berlandaskan undang-undang,” katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini semalam.

Khalid berkata, polis tidak menolak kemungkinan untuk menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kepada penganjur perhimpunan haram tersebut.

Sehingga semalam, pihak polis telah menerima 2,136 laporan dari seluruh negara yang membantah penganjuran perhimpunan itu.

Kosmo! Online - Negara

Bekas Penolong Gabenor BNM didakwa


MOHAMAD DAUD didakwa menerima rasuah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Bekas Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM100,000 untuk membantu mendapatkan kontrak berkaitan permohonan projek Percetakan Wang Polimer RM5 oleh Note Printing Australia Limited tujuh tahun lalu.

Tertuduh, Datuk Mohamad Daud Dol Moin, 58, bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap semua tuduhan yang dibacakan di hadapan Hakim Rosbiahanin Arifin.

Bagi kedua-dua tuduhan tersebut, tertuduh didakwa menerima rasuah wang tunai masing-masing RM50,000 daripada ahli perniagaan, Abdul Kayum Syed Ahmad, 62, melalui orang tengah dalam membantu mendapatkan kontrak berkaitan permohonan projek Percetakan Wang Polimer RM5 oleh Note Printing Australia Limited.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di dalam Restoran Dome beralamat G7 Ground Floor, Bangsar Shopping Centre di sini pada 1 Disember 2004 dan 16 Februari 2005.

Kosmo! Online - Negara

Kapal penumpang mewah melalui terusan


Kapal penumpang mewah, Celebrity Sihouette berlabuh di sebuah terusan di Papenburg, Belanda kelmarin.


PAPENBURG, Belanda - Sebuah kapal penumpang mewah sepanjang 319 meter dan berharga £500 juta (RM2.4 bilion) mengambil masa 12 jam untuk melalui beberapa terusan sempit sepanjang 41.6 kilometer di sini kelmarin.

Kapal penumpang yang bernama Celebrity Silhouette itu hampir menyentuh tebing terusan dengan ruang hanya satu meter semasa ia melakukan pelayaran sulungnya dari pelabuhan Meyer-Werft, di sini menuju ke pelabuhan Eemshaven.

Kapal penumpang berkenaan seberat 122,400 tan dan boleh membawa seramai 2,886 penumpang. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Mesin automatik jual emas

SEORANG lelaki menggunakan mesin automatik yang mengeluarkan kepingan emas di pusat beli-belah Westfield, barat London semalam.


LONDON – Sebuah mesin automatik di sebuah pusat beli-belah Westfield, di barat London menjual kepingan emas, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebuah komputer di dalam mesin itu akan mengemas kini harga emas setiap 10 minit berdasarkan harga di pasaran dunia.

Para pembeli boleh memilih wang syiling emas seberat satu gram berharga £40 (RM192.97) atau kepingan emas seberat 250 gram yang berharga £10,250 (RM49,445) dengan menggunakan mesin tersebut.

Mesin itu juga mengeluarkan kepingan emas kecil seberat 2.5 gram dengan harga £100 (RM482.46)

Kepingan emas paling kecil yang dijual di mesin itu ialah satu gram.

Tidak ada pengawal keselamatan yang mengawasi mesin automatik itu namun ia diperkukuhkan dengan besi dan dilengkapi sistem penggera keselamtan. – Agensi

Kosmo! Online - Dunia

Pegawai bank letak jawatan untuk jadi bomoh





CAPE TOWN – Seorang pegawai bank Britain, Thomas Heathfield (gambar) sanggup meletakkan jawatan untuk menjadi seorang bomoh selepas dia menjalani latihan tiga bulan bersama beberapa pakar di sebuah desa di pedalaman Afrika Selatan, lapor sebuah akhbar semalam.

Heathfield, 32, menari tarian tradisi suku kaum tempatan setiap malam pada pukul 2.30 pagi dan memuntahkan darah kambing untuk lulus latihan perbomohan tersebut.

Dia juga perlu tidur di dalam semak, memakai jubah tradisional dan memburu bahagian badan haiwan yang disembunyikan penduduk tempatan.

Setelah menamatkan ujiannya, Heathfield diiktiraf sebagai bomoh atau sangoma di Afrika Selatan dan dia turut diberi nama tempatan, Gogo Mndawe dalam satu upacara pada minggu ini.

“Sukar untuk saya mempercayainya tetapi saya akhirnya selesai menjalani latihan ini,” kata Heathfield.

Ibu bapanya yang tinggal di Berkshire, England turut menghadiri upacara tersebut.

Menurut lelaki itu, dia rela melalui proses sukar untuk menjadi bomoh kerana mahu mengubah nasib malangnya sejak sedekad lalu termasuk ditinggalkan oleh beberapa teman wanitanya. – Agensi! Online - Dunia

Kejutan Zuckerberg minggu depan


KOMPUTER tablet iPad keluaran syarikat Apple.


SEATTLE, Amerika Syarikat (AS) - Pengasas bersama Facebook, Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa laman jaringan sosial terbesar di dunia itu akan melancarkan 'sesuatu yang hebat' pada minggu depan.

Sebuah akhbar semalam melaporkan komen Zuckerberg pada Rabu lepas itu mencetuskan spekulasi bahawa Facebook memperkenalkan aplikasi terbaharu untuk kegunaan telefon bimbit atau komputer tablet seperti iPad.

iPad kini menjadi popular dan dikeluarkan syarikat Apple.

Tanpa mengulas lanjut, Zuckerberg dalam satu sidang media di pejabatnya di sini memberitahu, produk terbarunya akan dilancarkan dalam masa terdekat.

Facebook memiliki lebih 500 juta pengguna sejak ia dilancarkan pada Februari 2004.

Laman sosial berkenaan merupakan pesaing utama gergasi Internet seperti Google dan Yahoo untuk merebut pelanggan dan iklan. - Agensi! Online - Dunia

Kereta terbaharu BMW dalam Mission Impossible


BENTUK kereta BMW i8.


LOS ANGELES - Siri keempat filem aksi Mission Impossible yang dibintangi oleh aktor Tom Cruise akan memaparkan penggunaan kereta mewah dan berteknologi tinggi, sebuah kereta BMW i8.

Syarikat automotif BMW telah mengesahkan bahawa kenderaan futuristik i8 hibrid elektrik diesel itu buat pertama kali akan muncul dalam filem tersebut.

Paparan treler filem Mission Impossible: Ghost Protocol menunjukkan kereta BMW i8 tiba di Hotel Ritzy, Dubai iaitu lokasi penggambaran filem itu manakala pelakon pembantu, Paula Patton dengan penuh bergaya keluar dari bahagian penumpang.

Kereta BMW i8 yang berharga AS$160,000 (RM481,679) memberikan pemanduan penuh dengan gaya hebat.

Cruise memegang watak sebagai perisik Ethan Hunt dalam filem tersebut.

"Jika anda adalah perisik Ethan Hunt, kenderaan ini sememangnya sesuai di sisinya. BMW i8 menjanjikan kelajuan dari 0 hingga 96.56 kilometer sejam dalam tempoh lima saat.

"Kereta itu dikuasakan dengan 328 kuasa kuda diesel-elektrik yang mempunyai kelajuan tertinggi iaitu 249.45 kilometer sejam manakala bahan api pula 100.58 kilometer untuk 3.78 liter. Dalam erti kata lain, ia merupakan kenderaan perjalanan jauh yang sempurna," jelas pihak BMW. - Agensi! Online - Dunia

Kereta meletup di selatan Thai



SEORANG anggota skuad bom Thailand berada di tepi sebuah kereta Honda yang meletup di Narathiwat, selatan Thailand semalam.


BANGKOK - Sebuah kereta Honda meletup semasa seorang anggota skuad bom Thailand berada dekat dengan kenderaan itu pada pagi semalam di Narathiwat.
Anggota skuad bom itu yang memakai jaket perlindungan cedera namun tahap kecederaannya masih belum diketahui.
Letupan bom itu menyebabkan kereta tersebut musnah teruk.
Bom itu dipercayai diletakkan oleh kumpulan gerila pemisah yang mendalangi kejadian keganasan di sempadan Thailand dengan Malaysia.
Lebih 4,500 orang terbunuh dalam serangan keganasan yang berlaku di selatan Thailand sejak 2004. - Agensi! Online - Dunia