Pages

Thursday, December 15, 2011

Upah penari bogel di majlis kahwin anak

BEIJING: Polis China memberkas seorang lelaki yang mengupah dua orang penari bogel untuk membuat persembahan di majlis perkahwinan anaknya, setelah penduduk kampung menyerbu tempat persembahan itu, menurut laporan akhbar, semalam.

Zhang Cheng, dari Xuzhou di timur wilayah Jiangsu pada mulanya mahu mengupah sebuah kugiran membuat persembahan di majlis perkahwinan itu, tetapi telah dinasihati dia boleh mendapat ‘persembahan istimewa’ sekiranya mengupah dua orang ‘penghibur’ itu.

“Setelah menyaksikan persembahan itu, Zhang membuat keputusan ia sesuai untuk majlis perkahwinan anak lelakinya dan mengupah dua orang penari bogel itu,” kata laporan akhbar Global Times.

Tidak sampai lima minit, beratus-ratus penduduk kampung yang konservatif telah menyerbu untuk menyaksikan persembahan itu.


Zhang telah ditahan keesokan harinya tetapi tidak diberitahu atas dakwaan apa. - Reuters

myMetro | Upah penari bogel di majlis kahwin anak:

'via Blog this'

Koleksi Liz catat rekod dunia

ANTARA wanita tercantik ketika usia muda.
ANTARA wanita tercantik ketika usia muda.

NEW YORK: Koleksi barang kemas milik Elizabeth Taylor yang dilelong dalam satu acara lelongan di New York, mencecah AS$115 juta (RM367 juta), rekod tertinggi setakat ini, termasuk AS$11.8 juta (RM37.6 juta ) untuk kalung mutiara dan AS$8.8 juta (RM 28.02 juta) untuk sebentuk cincin berlian, kedua-duanya pemberian Richard Burton.

Kalung mutiara yang mengandungi sebuah mutiara bersejarah dikenali sebagai ‘La Peragrina’ dibeli oleh Burton pada 1969 yang waktu itu berharga AS$37,000 (RM117,852).

  • Foto

    LIZ Taylor meninggal dunia pada usia 79 tahun.

  • Foto

    CINCIN berlian hadiah Richard Burton.

  • Foto

    MUTIARA bersejarah kurun ke-16.

Kalung yang dilelong malam tadi mencapai rekod dunia AS$11,842,500 (RM37.6 juta)

Kalung itu dianggarkan dapat dijual pada harga AS$2 (RM6.37 juta) hingga AS$3 juta (RM9.6 juta) dalam lelongan yang dibuat oleh pusat lelongan barangan kemas Christie serta barangan memorabilia kepunyaan mendiang.


Mutiara La Peregrina dikatakan satu daripada mutiara terpenting di dunia. Ia dihasilkan pada kurun ke-16 dan pernah dilukis oleh Velasquez.


Ia pernah dimiliki oleh Raja Sepanyol, Philip II dan Ratu Mary I.

Burton meminta Cartier untuk menghiaskan mutiara itu pada kalung bertatah berlian dan batu delima.

Cincin berlian 33.19 karat juga diberikan oleh Burton kepada Elizabeth, yang dikahwini sebanyak dua kali itu, dibeli daripada seorang pembeli dari Asia dengan harga AS$8,818,500 (RM 28.0.2 juta).

Thomas W. Burstein daripada Christie berkata, hanya sekali saja cincin itu ditanggalkan daripada jari Elizabeth, iaitu ketika dia memberikan kepada sahabatnya untuk mencuba.

Elizabeth, dewi layar perak, bekas bintang kanak-kanak dalam National Velvet.

Dia yang pernah berlakon sebagai Cleopatra dan dalam filem ‘Who’s Afraid of Viginia Woolf?’, meninggal dunia di Los Angeles Mac lalu, ketika usianya 79 tahun.

Elizabeth adalah seorang daripada wanita tercantik dunia, pernah berkahwin lapan kali dan sering dihadiahkan barang kemas oleh peminatnya.

Koleksinya yang terkenal termasuk barang kemas daripada Cartier, Van Cleef & Arpels dan Chopard.

Barang-barang kemas yang dimiliki sepanjang lima dekad itu mempunyai kisah mengenai kehidupannya yang penuh warna-warni.

Antara barang yang dilelong termasuk pakaian gaun ‘couture’ yang dikenakan ketika perkahwinannya dengan Burton (dua kali).

myMetro | Koleksi Liz catat rekod dunia:

'via Blog this'

Parti Islam Mesir harap lanjut kemenangan

KAHERAH: Parti Islam yang mencapai kemenangan dalam peringkat pertama pilihan raya Parlimen Mesir berharap akan melanjutkan kemenangan mereka dalam pusingan kedua pilihan raya, semalam.

Kira-kira 18.8 juta rakyat Mesir layak mengundi pada pusingan itu dalam pilihan raya yang pertama sejak kebangkitan menamatkan pemerintahan 30 tahun Hosni Mubarak tercetus Februari lalu. Di Sekolah Ramses berdekatan Piramid purba di Giza, orang ramai berbaris untuk membuang undi dengan sesetengahnya melakukan buat kali pertama. Seorang tukang masak berusia 26 tahun, Sayyed, berkata, dia akan mengundi Parti an-Nur yang mewakili pergerakan Salafi, kumpulan fundamentalis Islam. “Ia adalah parti terbaik. Saya gembira kerana ini kali pertama saya mengundi,” katanya.


Proses mengundi bermula dari jam 8 pagi waktu tempatan walaupun beberapa sekolah hanya dibuka setengah jam kemudian. - AFP

myMetro | Parti Islam Mesir harap lanjut kemenangan:

'via Blog this'

Teheran pindah loji uranium elak diserang musuh

TEHERAN: Iran akan memindahkan loji pengayaan uraniumnya ke tempat lebih selamat sekiranya perlu, kata komander tentera revolusi, semalam, berikutan spekulasi musuh Teheran mungkin akan menyerang loji berkenaan.

Laporan media Iran tidak memberi maklumat lanjut, tetapi Iran sudah melakukan persediaan untuk memindahkan loji pengayaan gred tinggi ke kawasan kelengkapan bawah tanah berhampiran bandar suci Qom, menawarkan perlindungan lebih baik daripada sebarang serangan ketenteraan. Kontroversi terhadap program pengayaan uranium Iran menyebabkan kuasa Barat, meningkatkan sekatan ekonomi lebih ketat ke atas Republik Islam itu. - Reuters

myMetro | Teheran pindah loji uranium elak diserang musuh:

'via Blog this'

Hormuz tak kan ditutup: Iran

TEHERAN: Iran semalam memberi penjelasan mengenai khabar angin penutupan Selat Hormuz, satu daripada laluan minyak paling strategik di dunia sambil berkata, tindakan itu ‘tiada dalam agendanya’.

Bagaimanapun, jurucakap Kementerian Luar, Ramin Mehmanparast mengulang kenyataan Teheran memberitahu selat sempit yang terletak di sepanjang pinggir Teluk Parsi itu mungkin terancam sekiranya ketegangan yang melanda kini mencetuskan peperangan.


“Republik Islam sudah berulang kali menyatakan isu penutupan Selat Hormuz tiada dalam agenda kerana Iran percaya negara itu perlu aman dan stabil supaya semua negara rantau berkenaan dapat berkembang dan membangun,” kata Ramin sebagaimana dipetik oleh agensi berita Isna. Bagaimanapun, beliau menuduh Amerika Syarikat dan Israel mengancam Iran dengan mencetuskan ‘suasana peperangan dan dalam keadaan sedemikian pasti menimbulkan reaksi tertentu. - AFP

myMetro | Hormuz tak kan ditutup: Iran:

'via Blog this'

Mayat wanita ditemui di kediaman lelaki amuk

LIEGE (Belgium): Polis Belgium semalam menemui mayat seorang wanita di kediaman seorang lelaki bersenjata yang menembak ke arah orang ramai yang membeli-belah untuk Hari Krismas sehari sebelum itu.

Siasatan di kediaman Nordine Amrani membawa kepada penemuan mayat wanita berusia 45 tahun itu, yang dipercayai pendakwa raya dibunuh sebelum Amrani melakukan tembakan rambang di bandar yang penuh sesak dengan orang ramai hingga membunuh empat orang, termasuk seorang bayi.


Mayat wanita itu ditemui di dalam stor yang dijadikan tempat menanam ganja oleh Amrani, 33, kata Ketua Pendakwa Raya Liege, Cedric Visart de Bocarme kepada radio RTBF. Amrani mempunyai kira-kira 20 rekod kesalahan. Wanita yang mati itu bekerja sebagai tukang cuci untuk jiran Amrani dan pada pagi itu Amrani meminta wanita itu ke rumahnya kononnya untuk menawarkan pekerjaan sebelum menyerangnya, lapor kumpulan akhbar tempatan, SudPresse.

Walaupun saksi berkata, Amrani menembak diri sendiri di kepalanya ekoran insiden amuk di Dataran Saint Lambert, pendakwa raya berkata, punca sebenar kematiannya masih tidak dipastikan. Pendakwa raya awam Daniele Reynders akan menyoal siasat mengenai nasib pembunuh itu hingga maklumat mengenai kedaan mangsa yang kritikal. Beliau juga akan menyiasat sejauh mana pihak berkuasa negara itu menjejaki Amrani sepanjang setahun dia di bawah kawalan kerajaan. - AFP

myMetro | Mayat wanita ditemui di kediaman lelaki amuk:

'via Blog this'

Makin ramai pelajar jadi pekerja seks

LONDON: Semakin ramai pelajar beralih arah untuk bekerja di industri seks bagi membolehkan mereka melanjutkan pengajian ke universiti ekoran yuran pengajian dan kos hidup yang semakin meningkat, dedah satu laporan, semalam.

Kesatuan Pelajar Kebangsaan (NUS) memberi amaran, selain menjadi pekerja seks, pelajar juga beralih kepada perjudian dan uji kaji perubatan bagi membayar pendidikan mereka. Pembaharuan kerajaan bermakna universiti mula mengenakan caj hingga 9,000 pound (RM45,000) setahun bagi yuran pengajian mulai tahun depan.


Selain itu, elaun penyelenggaraan pendidikan (EMA) untuk pelajar berusia 16 hingga 19 tahun sudah dimansuhkan. Menurut laporan NUS, pembaharuan ini yang menyebabkan pelajar beralih ke sektor ini bagi mendapatkan wang.

Pegawai kebangsaan NUS, Estelle Hart memberitahu program Live Breakfast Radio 5 BBC: “Pelajar mengambil langkah lebih berbahaya. “Dalam keadaan ekonomi dimana terdapat kurang pekerjaan, apabila bantuan pelajar sudah dihentikan, mereka mula mencari pekerjaan dalam sektor skonomi tidak rasmi seperi pekerjaan seks.


“Semuanya itu kerja bahaya yang tidak terkawal, hanya untuk membolehkan mereka mendapatkan pendidikan.” NUS juga memberitahu program itu phaknya menganggarkan kira-kira 20 peratus wanita yang bekerja di kelab tarian lucah adalah pelajar.

myMetro | Makin ramai pelajar jadi pekerja seks:

'via Blog this'

Polis tagih dadah diberi tempoh sebulan untuk pulih atau dipecat

BANDA ACEH: Kira-kira 1,000 anggota polis yang didapati mengambil dadah, diberi masa sebulan untuk memulihkan diri daripada ketagihan ataupun terpaksa menerima nasib dipecat.

Jumlah itu, kira-kira enam peratus daripada keseluruhan jumlah anggota polis di wilayah itu, gagal ujian dadah yang dijalankan oleh Agensi Narkotik Kebangsaan, menurut Ketua Polis, Iskandar Hasan, semalam.

Anggota polis itu didapati positif dadah, termasuk jenis kristal methamphetamine atau ais, ganja dan MDMA, dadah aktif yang terdapat dalam pil ekstasi.

Sejumlah 189 anggota polis telah dihantar ke pusat pemulihan selama sebulan.


“Kami akan beri mereka sebulan untuk memastikan mereka mengubah cara hidup mereka,” katanya. -AFP

myMetro | Polis tagih dadah diberi tempoh sebulan untuk pulih atau dipecat:

'via Blog this'

Aceh kaunseling belia 'punk'

pix_gal0
Sekumpulan daripada 65 belia 'punk' mandi di tasik selepas rambut mereka dicukur di pejabat polis Aceh Besar, Aceh, semalam, selepas ditahan dalam satu konsert punk-rock kerana dianggap mencemarkan nilai Islam. Awalnya, remaja dan belia terbabit diarah menanggalkan rantai leher dan rantai besi sebelum ditolak masuk ke kolam untuk pembersihan 'rohani,' kata Ketua Polis, Iskandar Hasan.

Selepas diberi pakaian baru, beliau menyerahkan berus gigi kepada setiap seorang dan dengan nada tegas menyuruh mereka ‘menggunakannya.’ Ia adalah usaha terbaru pihak berkuasa mempromosi nilai moral di Aceh, satu-satunya wilayah dalam negara sekular 240 juta penduduk yang majoritinya beragama Islam melaksanakan undang-undang syariah. Di Aceh, berzina dihukum rejam dengan batu sampai mati. – Agensi
Berita Harian Online | Aceh kaunseling belia 'punk':

'via Blog this'

Cubaan bakar masjid lama

BAITULMAQDIS 14 Dis. - Penyerang tidak dikenali, malam tadi cuba membakar sebuah masjid lama di Baitulmaqdis dan menconteng slogan anti-Arab dan anti-Islam pada dindingnya.

Serangan itu dipercayai dilakukan oleh pendatang haram Yahudi sebagai membalas dendam terhadap tindakan kerajaan Israel membubarkan kawasan penempatan haram Yahudi yang didirikan tanpa kebenaran rejim Zionis Israel.

Slogan yang menghina Nabi Muhammad dan orang Arab serta tulisan 'harga dikenakan' diconteng pada dinding luar bangunan tersebut di tengah Baitulmaqdis.

Insiden itu adalah yang terbaru daripada beberapa serangan membalas dendam oleh pelampau Yahudi yang selalunya ditujukan terhadap penduduk Palestin dan Arab.

Pelbagai slogan diconteng pada dinding luar tetapi penyerang tidak dapat memasuki masjid tersebut, yang mempunyai menara dan buat masa ini digunakan sebagai tempat simpanan untuk majlis perbandaran.

Polis Israel berkata, mereka melancarkan siasatan mengenai insiden itu, yang berlaku dekat Jalan Jaffa, pusat membeli-belah utama di barat Baitulmaqdis.

Sebahagian dinding luar mempunyai kesan terbakar dan mengeluarkan bau petrol yang kuat, walaupun api dipercayai tidak merebak, tetapi penyerang dapat memecahkan paip di dalam bangunan itu, menyebabkan air sedalam 10 sentimeter bertakung di lantainya. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Bina pesawat gergasi ke orbitGambar lakaran artis yang disediakan oleh Stratolaunch Systems menggambarkan pesawat gergasi yang dirancang oleh Paul Allen (gambar kecil) yang boleh melancarkan roket semasa berada di udara bagi membawa kargo dan manusia ke orbit. - AP


WASHINGTON 14 Dis. - Bilionair dan pengasas bersama Microsoft, Paul Allen, semalam mengumumkan rancangan untuk membina sebuah pesawat gergasi yang boleh melancarkan sebuah roket semasa berada di udara bagi membawa kargo dan manusia ke dalam orbit.

Ujian penerbangan pertama pesawat canggih yang akan dibina oleh syarikat baru Allen, Stratolaunch Systems hanya dijadual dijalankan pada 2015 dan pelancaran sebenar pada 2016, tetapi rakan kongsi dalam projek itu mendakwa kapal terbang tersebut akan mencetuskan revolusi dalam penerbangan ke orbit pada era selepas persaraan kapal-kapal angkasa Amerika Syarikat (AS).

Dengan menggunakan enam enjin jet Boeing 747, pesawat terbesar pernah dibina itu akan membawa sebuah roket yang dibina oleh syarikat SpaceX untuk melancarkan kargo, satelit dan suatu hari nanti membawa manusia ke dalam orbit rendah bagi mengelilingi Bumi, kata Allen.

Allen, 58, enggan mendedahkan kos pelaburannya, tetapi mengakui ia melebihi apa yang dibelanjakannya untuk SpaceShipOne, yang pada 2004 menjadi pesawat komersial pertama menamatkan penerbangan suborbit (kurang satu orbit) membabitkan kos kira-kira AS$25 juta (RM75 juta).

"Buat kali pertama sejak John Glenn, America tidak mampu menerbangkan angkasawannya sendiri ke angkasa lepas," kata Allen, yang merujuk kepada persaraan kapal-kapal angkasa AS pada tahun ini dan angkasawan pertama AS yang mengorbit Bumi dengan menaiki Mercury 7 pada 1962.

Beliau menyifatkan rancangannya itu sebagai tanda bermulanya perubahan radikal dalam industri pelancaran misi ke angkasa lepas.

Reka bentuk bagi jet gergasi tersebut yang lebar sayapnya melebihi panjang padang bola sepak kini sudah hampir ke peringkat akhir dan sebuah hangar sedang dibina di Gurun Mojave.

Rundingan sedang dijalankan mengenai lokasi untuk pesawat itu berlepas, kerana ia memerlukan landasan sepanjang 3,650 meter, yang biasanya boleh didapati di lapangan terbang yang besar dan di pangkalan tentera udara.

Pesawat itu akan menggunakan enam enjin jet 747, mempunyai berat kasar melebihi 544 tan dan lebar sayap melebihi 117 meter, menurut kenyataan akhbar.

Pengumuman Allen semalam menandakan kemasukan sebuah lagi syarikat dalam persaingan untuk menggantikan kapal angkasa AS dengan menawarkan alternatif yang disediakan oleh industri swasta bagi membawa manusia ke dalam orbit Bumi. - AFP

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:

'via Blog this'

Rakyat Mesir keluar mengundiSEORANG lelaki mengundi di sebuah pusat pengundian di Giza, tenggara Kaherah semalam. - AFP


KAHERAH, Mesir - Rakyat Mesir di sembilan wilayah keluar mengundi semalam dalam pusingan kedua pilihan raya Parlimen pertama yang diadakan sejak kebangkitan rakyat memaksa Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan pada Februari lalu.
Puluhan orang berbaris di luar sebuah pusat mengundi di sebuah sekolah dekat Piramid Giza di barat bandar raya ini untuk menunggu giliran membuang undi dan mencelup jari mereka ke dalam dakwat untuk digunakan di atas kertas undi.
Pilihan raya berkenaan berlangsung dalam tiga peringkat dan akan berakhir pada awal tahun depan.
Parti-parti Islam memenangi majoriti dalam pusingan pertama pilihan raya berkenaan.
Orang ramai berharap parti-parti Islam yang bertanding dapat mengekalkan prestasi tersebut pada pusingan seterusnya.
Pengundian pusingan kedua yang akan berakhir Selasa depan bakal memutuskan pemenang 180 daripada 498 kerusi Dewan Rendah Parlimen Mesir.
Pusingan ketiga dan terakhir dijadual diadakan pada awal Januari depan.
Seorang pengundi, Hussein Khattab berkata, dia bercadang untuk mengundi Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) yang mewakili pergerakan Ikhwanul Muslimin yang memperoleh kemenangan besar pada pengundian pusingan pertama. FJP memenangi 47 peratus kerusi Dewan Rendah Parlimen setakat ini.
"Kami perlu mencuba pemerintahan parti Islam dan membuat keputusan sama ada ia baik untuk kami (rakyat Mesir). Jika sebaliknya, kami akan kembali ke Dataran Tahrir," said Khattab, 60, yang merujuk kepada dataran di sini yang menjadi tumpuan sekebangkitan selama 18 hari rakyat Mesir yang mendesak Hosni supaya meletak jawatan.
"Saya mahu Mesir memiliki perlembagaan yang dapat memuaskan hati setiap pihak," tambahnya.
Pilihan raya kali ini dianjurkan kepimpinan tentera yang memerintah Mesir bagi menunaikan janji untuk menyerahkan pemerintahan negara kepada pentadbiran awam. - AP

Dihimpit si gebu


Oleh RAIS YEOP JOHARI


ANGGOTA polis memeriksa dokumen 14 wanita China yang ditahan di sebuah pusat hiburan di Taman AST, Seremban semalam.


SEREMBAN – Keseronokan 10 lelaki miang yang dihimpit gadis gebu ketika berjoli di sebuah pusat hiburan langsung tidak berbaloi apabila kesemuanya ditahan bersama 14 wanita China di Taman AST di sini kelmarin.

Lelaki-lelaki bermata keranjang dan wanita berusia di antara 19 dan 57 tahun tersebut ditahan pada pukul 9.30 malam oleh sepasukan polis Cawangan Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat (D7) Ibu Pejabat Polis Kontinjen negeri sebaik mendapat maklumat awam.

Difahamkan, kesemua wanita tersebut cuba melarikan diri melalui jalan tikus sebaik menyedari premis itu diserbu tetapi kecekapan polis mengawal keadaan mengatasi segala-galanya.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner Hamdan Majid berkata, pemeriksaan mendapati 11 daripada wanita tersebut masuk ke sini menggunakan pas pelajar, dua pas lawatan manakala seorang lagi mempunyai permit perkahwinan.

“Selain itu, kita turut menahan seorang penjaga premis berusia 37 tahun manakala kesemua pelanggan yang ditahan telah dibebaskan selepas kita berpuas hati dengan keterangan mereka,” katanya di sini semalam.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Remaja didera terjun balkoni pusat tuisyen


Oleh LILY YEAN

JIAN HEE ketika dirawat di Hospital Kuala Lumpur pada 21 Oktober lalu.


PETALING JAYA – Gara-gara tidak tahan didera selama 40 hari termasuk dibogelkan oleh guru di sebuah pusat tuisyen, seorang remaja berumur 13 tahun bertindak nekad dengan terjun dari balkoni sebuah rumah dua tingkat yang dijadikan premis pusat tuisyen berkenaan.

Akibat kejadian itu, remaja terbabit patah tangan kanan dan terpaksa dirawat selama lapan hari di Hospital Kuala Lumpur.

Ibu mangsa, Guan Siok Choo, 50, mendakwa, kejadian pada 21 Oktober lalu itu berlaku kerana anaknya, Toh Jian Hee tertekan akibat didera secara fizikal dan mental oleh guru berkenaan.

Jelas Siok Choo, anaknya mula belajar serta tinggal di pusat tuisyen itu yang merupakan rumah dua tingkat di Jalan Khalsa, Kuala Lumpur dan mempunyai sekurang-kurangnya 80 pelajar pada 4 September lalu selepas dibuang sekolah.

Sebelum itu, anaknya belajar di sebuah sekolah persendirian iaitu Sekolah Menengah Kwang Hua.

Menurut beliau, pada minggu pertama, dia diberi peluang melawat Jian Hee sebanyak tiga kali, namun selepas itu dia tidak dibenarkan melawat serta membawa makanan untuk anaknya itu.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Rumah bakal pengantin hangus


Oleh MANIRAH OTHMAN


ZAINAB dan suaminya, Asli serta tiga orang anak mereka di hadapan rumah yang hangus terbakar di Kampung Bukit Tunggal, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU - Impian seorang wanita untuk melihat perkahwinan anak perempuannya dilangsungkan dengan meriah pada 31 Disember ini tidak kesampaian apabila rumahnya bersama semua kelengkapan perkahwinan tersebut hangus dalam kebakaran di Kampung Bukit Tunggal di sini semalam.

Kebakaran yang berlaku kira-kira pukul 12.30 tengah hari itu bermula dari salah sebuah bilik di rumah yang didiami Zainab Salleh, 47, dan suami, Asli Baring, 48, bersama anak-anaknya.

Menurut Zainab, ketika kejadian, dia sedang memasak di dapur manakala seorang anaknya berada di ruang tamu dan suaminya pula keluar bekerja. Tujuh orang anaknya tiada di rumah ketika kejadian manakala dua lagi menetap di Kuala Lumpur termasuk Nurul Azma, 24, yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 31 Disember ini.

"Saya pada mulanya terbau seperti benda terbakar dan saya cuba periksa di luar rumah sebab ingatkan ada orang bakar sampah. Tiba-tiba anak saya menjerit memberitahu ada api dalam bilik," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini semalam.

Zainab berkata, dia cuba memadam api tersebut dengan air tetapi melihat api semakin marak dan dia bersama anaknya terpaksa keluar dari rumah tanpa sempat menyelamatkan barangan berharga termasuk barang-barang persiapan perkahwinan Nurul Azma.

"Ini majlis perkahwinan pertama dalam keluarga kami sebab anak sulung tidak kahwin lagi dan saya rancang nak buat meriah sikit.

"Tetapi bila rumah sudah terbakar, saya tidak tahu nak buat apa lagi sebab semua persiapan termasuk barang hantaran yang sudah siap digubah hangus," katanya sedih.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Mati angkara peragut kejamANGGOTA polis memeriksa mayat Malathi yang maut selepas beg tangannya diragut penjenayah di George Town, Pulau Pinang kelmarin.


GEORGE TOWN – Usaha seorang jururawat yang disyaki cuba mempertahankan beg tangannya daripada diragut penjenayah kejam berakhir dengan tragedi apabila dia maut selepas terjatuh dari motosikalnya hingga mengakibatkannya cedera parah kelmarin.

Kejadian pukul 8 malam di persimpangan Jalan Residensi, berhampiran Hospital Pulau Pinang (HPP) di sini itu mengakibatkan G. Malathi, 24, mati di tempat kejadian akibat kecederaan parah di bahagian dalaman.

Sebelum kejadian, anak kedua daripada tiga beradik yang menunggang motosikal jenis Yamaha Legenda itu bersendirian ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Changkat Minden, Gelugor di sini.

Difahamkan, mangsa yang baru setahun bekerja di sebuah hospital swasta di Jalan Macalister di sini mempunyai diploma dalam bidang kejururawatan dari sebuah institut pengajian tinggi swasta di sini.

Jurucakap polis berkata, siasatan awal mendapati mangsa kemungkinan diragut sebelum terbabas ke pembahagi jalan memandangkan dompet berserta kad pengenalan mangsa gagal ditemui.

“Mangsa yang memakai kemeja T itu ditemui dalam keadaan terbaring selepas tercampak kira-kira lima meter daripada motosikalnya.

“Kita masih menyiasat punca kejadian sama ada mangsa telah diragut atau beg tangannya dicuri oleh pihak tidak bertanggungjawab,” katanya di sini semalam.

Kosmo! Online - Negara:

'via Blog this'

Lelaki paling tinggi India bekerja di pusat krafSEORANG kanak-kanak memberikan wang kepada Polipaka Gattaiah di sebuah pusat kraftangan dan kesenian di Hyderabad pada 6 Disember lalu. - Reuters


NEW DELHI - Lelaki paling tinggi di India, Polipaka Gattaiah bekerja di sebuah pusat kraftangan dan kesenian di bandar Hyderabad, India.

Dia yang setinggi 2.28 meter menghiburkan orang ramai yang mengunjungi pusat tersebut.

Para pelawat kerap memberikan wang kepada Gattaiah yang berusia 38 tahun selain bergambar dengannya.

Pada Mac lalu, lelaki itu diberikan satu kaki palsu oleh

sebuah pertubuhan kebajikan setelah kakinya dipotong kerana jangkitan kuman.

Menurut media tempatan, kaki palsu itu dikatakan yang paling panjang pernah dibuat.

Seorang pegawai berkata, Gattaiah dibayar AS$130 (RM413.88) sebulan oleh sebuah agensi pelancongan negeri. - Reuters

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Menu mewah telur ikan sturgeon di Switzerland

BEBERAPA ikan sturgeon di kolam ikan di Tropenhaus Frutigen, Bernese Oberland pada 9 Disember lalu. - Reuters


FRUTIGEN - Makmal Tropenhaus Frutigen di Bernese Oberland mengeluarkan telur ikan sturgeon Siberia untuk dijadikan makanan pembersih mulut, kaviar yang dijual pada harga 1,275 franc (RM4,298) bagi setiap 250 gram di Switzerland.

Telur-telur itu dikeluarkan daripada perut ikan betina sturgeon yang dibiakkan di kolam ikan di kawasan pergunungan.

Ikan-ikan betina yang ditangkap itu akan diimbas untuk memeriksa sama ada telur dalam perut haiwan tersebut sudah matang.

Selepas didapati matang, perut ikan itu akan dibelah dengan menggunakan pisau bagi mengambil telur tersebut.

"Ia (mengeluarkan telur ikan itu) seperti membersihkan emas," kata seorang pekerja yang mengeluarkan telur ikan berkenaan, Tobias Felix.

Kaviar menjadi popular dalam kalangan golongan kaya kerana ia pernah menjadi makanan tsar-tsar yang memerintah Rusia. - Reuters

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Michelle Yeoh mahu berlakon filem dengan Aamir Khan

GAMBAR menunjukkan Michelle Yeoh berlakon dalam salah satu adegan filem The Lady.


MUMBAI - Bintang Hollywood kelahiran Malaysia, Datuk Michelle Yeoh menyatakan dia berminat untuk berlakon bersama hero Bollywood, Aamir Khan.

Pada tahun 1997, aktres berkenaan dikenali sebagai gadis Bond selepas dia melakonkan watak Wai Lin dalam filem Tomorrow Never Dies.

Yeoh membintangi beberapa buah filem yang memenangi anugerah Oscar seperti Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) dan Memoirs of a Geisha (2005).

Namun tidak ramai yang tahu bahawa minat Yeoh dalam bidang lakonan bermula dengan filem Bollywood.

"Saya membesar di Malaysia dan filem Bollywood amat popular di negara itu. Saya banyak menonton filem Hindi," kata Michelle.

"Saya suka lakonan Aamir. Kami pernah bertemu suatu masa dahulu di London. Jika diberi peluang saya berbesar hati untuk berlakon bersamanya. Ia pasti menyeronokkan," tambahnya.

Buat masa ini, Michelle memberi sepenuh tumpuan pada filem terbaharunya, The Lady yang diolah berdasarkan kehidupan pejuang prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi. - Agensi

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'

Polis Aceh botakkan kepala 60 peminat muzik punk

KEPALA dua pemuda punk Aceh dibotakkan oleh dua anggota polis.


BANDA ACEH, Indonesia - Polis memulihkan akhlak lebih 60 peminat muzik punk rock yang terdiri daripada golongan belia di wilayah Aceh, Sumatera dengan alasan mereka mencemarkan imej wilayah berkenaan.

Sejak ditangkap pada satu konsert di sini pada malam Sabtu lepas, seramai 59 peminat punk rock lelaki dan lima peminat perempuan dipaksa memotong rambut, menukar pakaian dan bersolat.

"Kami khuatir undang-undang syariah yang dilaksanakan di wilayah ini akan tercemar akibat aktiviti mereka," kata Timbalan Datuk Bandar Banda Aceh, Illiza Sa'aduddin Djamal semalam.

"Kami harap dengan menghantar mereka ke program pemulihan akhlak, mereka akhirnya akan bertaubat," tambahnya.

Beratus-ratus peminat punk rock Indonesia tiba di Aceh untuk menonton konsert itu bagi mengumpul derma anak yatim.

Polis kemudian menyerbu tempat konsert tersebut dan menangkap sejumlah peminat yang menyimpan gaya rambut mohawks dan bertatu, memakai seluar jeans ketat serta rantai.

Mereka dibawa ke sebuah kem berdekatan kelmarin bagi menjalani program pemulihan akhlak selama 10 hari yang dikendalikan oleh pihak polis.

Koresponden agensi berita AFP memberitahu, seorang gadis menangis apabila beberapa wanita bertudung memotong pendek rambutnya manakala beberapa lelaki mengeluh semasa kepala mereka dibotakkan.

"Kenapa mereka menangkap kami? Mereka tidak memberikan sebarang alasan," kata seorang pemuda, Fauzal, 20.

"Kami tidak mencuri, kami tidak mengganggu sesiapa. Kami berhak untuk menonton konsert," tambahnya.

Seorang lelaki berusia 22 tahun dari Medan yang ditahan di kem berkenaan berkata, dia bimbang akan kelilangan pekerjaannya selepas ditahan selama 10 hari.

"Saya baru mula bekerja di sebuah bank di Medan. Saya tidak tahu apa yang perlu dikatakan kepada mereka (polis) kerana saya tidak tahu mengapa kami ditangkap," katanya.

Polis sebaliknya menyatakan, penangkapan tersebut dibuat bagi mengelakkan golongan belia daripada berkelakuan menyimpang agama.

"Mereka tidak pernah mandi, mereka tinggal di jalanan, tidak pernah solat," kata Ketua Polis Aceh, Iskandar Hasan.

"Kami perlu memulihkan mereka supaya mereka berkelakuan baik dan berakhlak. Mereka perlukan layanan keras bagi memulihkan mental mereka," tambahnya.

Dalam perkembangan berkaitan seorang aktivis hak asasi manusia Indonesia, Evi Narti Zain berkata, penangkapan anak-anak muda itu melanggar hak asasi manusia. - AFP

Kosmo! Online - Dunia:

'via Blog this'