Pages

Friday, November 19, 2010

Jerman cipta piring terbang pada 1940-anGAMBAR menunjukkan piring terbang yang didakwa telah dibina oleh saintis-saintis Jerman pada tahun 1940-an.


LONDON - Saintis-saintis Jerman dalam era Perang Dunia Kedua pada tahun 1940-an yang bekerja untuk pemimpin negara itu, Adolf Hitler dipercayai telah mencipta pesawat piring terbang prototaip yang telah terbang di udara, lapor sebuah akhbar semalam.
Akhbar itu memetik laporan majalah sains Jerman, PM yang melaporkan, beberapa saksi di London mengaku mereka pernah melihat sebuah piring terbang dengan lambang tentera Jerman terbang rendah melintasi sungai Thames di England pada 1944.
Menurut majalah itu, akhbar New York Times di Amerika Syarikat (AS) pernah melaporkan mengenai kehadiran sebuah piring terbang misteri dan turut menyiarkan gambar ia bergerak laju melintasi bangunan-bangunan di New York.
Projek membina piring terbang itu dinamakan skim Schriever-Habermohl dan berpangkalan di Prague manakala seorang juruteranya, Joseph Andreas Epp, menyatakan, sebanyak 15 piring terbang itu pernah dibina.
Dia menjelaskan kokpit piring terbang tersebut dikelilingi bilah-bilah sayap yang membentuk satu bulatan untuk memberikan daya angkatan.
Menurutnya, pihak Jerman telah memusnahkan sebahagian besar kertas kerja aktiviti mereka tetapi pada 1960 di Kanada, beberapa pakar objek terbang tidak dikenali (UFO) menghasilkan semula pesawat tersebut dan ia didapati boleh terbang. - Agensi

Wanita gemuk jadi kurus 18 bulan


BENTUK badan Harriet Jenkins ketika ini.


SOUTHAMPTON, Britain - Seorang wanita, Harriet Jenkins yang berusia 25 tahun dari sini berjaya menguruskan badannya sebanyak 95.2 kilogram (kg) kepada 73.3kg selepas dia menerima pelawaan rakannya agar menyertai satu kumpulan menguruskan badan, lapor sebuah akhbar semalam.
Jenkins yang bercita-cita menjadi seorang guru sebelum ini mempunyai berat badan lebih 165kg.
Graduan yang menganggur itu juga sering disindir oleh sejumlah orang yang tidak dikenali kerana kegemukannya.
Hanya selama 18 bulan, Jenkins yang enggan menjalani pembedahan untuk mengubah bentuk badannya berjaya mengurangkan lebih separuh berat badan asalnya selain mendapat tawaran kerja sebagai seorang guru sebuah sekolah rendah.
Dia berjaya mengurangkan berat badan melalui pemakanan yang sihat dan bersenam.
"Hidup saya benar-benar berbeza sekarang dan saya dapat melakukan perkara yang saya fikir mustahil untuk dilakukan sebelum ini. Saya juga lebih yakin dan gembira dengan diri sendiri," katanya. - Agensi

Amah Indonesia yang bibirnya digunting majikan kian pulih di hospital MadinahGAMBAR menunjukkan wajah Sumiati selepas mulutnya digunting oleh majikannya di Madinah.


MADINAH – Tahap kesihatan seorang amah Indonesia, Sumiati Salan Mustapa, berusia 23, yang bibirnya digunting oleh isteri majikannya pada 8 November lalu di Madinah, Arab Saudi semakin pulih, lapor sebuah akhbar semalam.
Pendedahan itu dibuat ketika Menteri Hal Ehwal Wanita Indonesia, Linda Agum Gumelar akan mengetuai sepasukan pegawai untuk memantau siasatan kes tersebut di Arab Saudi hari ini.
Pegawai dari Konsulat Indonesia di Jeddah, Didi Wahyudi menyatakan pemulihan Sumaiti adalah mengagumkan.
Sumiati yang dimasukkan ke sebuah hospital di Madinah pada 8 November lalu juga didapati sudah berhenti menangis dan mula bercakap.
“Sumiati semakin pulih dari segi fizikal dan mental. Selera makannya sudah ada. Ketika saya melawatnya, dia meminta nasi dan bakso. Ekoran restoran Indonesia di Arab Saudi ditutup kerana cuti, kami di konsulat membuat bakso untuknya,” kata Didi.
Pihak hospital tidak menyediakan roti kerana bimbang makanan itu akan mengingatkan Sumiati terhadap penderaan yang dialaminya.
Selepas didera, majikannya memberinya sekeping roti dan air.
Sumiati mengalami kecederaan serius terutama di bahagian muka dan bibirnya yang dipercayai digunting, jari tengahnya retak, badannya mempunyai kesan dibakar selain banyak kecederaan dalaman.
Wahyudi menyatakan, laporan telah dibuat di balai Polis Faisaliah pada 10 November lalu berhubung kejadian itu.
Menurutnya, majikan Sumiati dan seorang anak lelaknya telah ditahan untuk disoal siasat.
“Mereka ditahan di Madinah kerana disyaki terbabit melakukan penyeksaan terhadap Sumiati,” katanya.
Menurut Didi, mereka ditahan selepas aduan rasmi dibuat oleh Kedutaan Besar Indonesia selain laporan hasil pemeriksaan doktor dan siasatan polis Arab Saudi berhubung keadaan mangsa. - Agensi

Rusuk patah kereta rempuh batu


KERETA MyVi yang dinaiki Mohamad Radzuan dan anaknya yang terlanggar satu bongkah batu yang tiba-tiba jatuh dari tebing bukit di lebuh raya berhampiran Terowong Menora, Selasa lalu.

IPOH - Seorang pesara patah tulang rusuk kanan selepas kenderaan dipandu anaknya merempuh seketul batu besar yang jatuh di laluan ke arah Selatan berdekatan Terowong Menora, Lebuh Raya Utara-Selatan pagi Selasa lalu.
Dalam kejadian kira-kira pukul 5.45 pagi itu, Mohamad Radzuan Taib, 53, turut cedera di kaki kanan akibat tertusuk papan pemuka kereta manakala anaknya, Shafiq Affandi, 24, pula cedera ringan.
Menceritakan kejadian, Shafiq berkata, dia dan bapanya dalam perjalanan dari Taiping ke Kuala Lumpur atas urusan kerja.
Katanya, setelah 500 meter melepasi Terowong Menora, dia ternampak seketul batu besar di atas jalan namun tidak sempat mengelak lalu merempuhnya.
"Bongkah batu itu sama saiznya dengan kereta MyVi saya," katanya.KOSMO

Jemaah melontar, tawaf dalam hujan lebatSEJUMLAH jemaah berjalan dalam hujan di Mina pada malam kelmarin.


MINA, Arab Saudi - Hujan membasahi jemaah yang sedang melakukan ibadah melontar jamrah dan tawaf malam kelmarin. Walaupun tidak terlalu lebat, angin yang bertiup kencang menambahkan impak hujan tersebut.
Ada juga jemaah yang tidak mencari tempat berteduh, sebaliknya menikmati hujan itu.
"Ia adalah petanda daripada Allah bahawa haji kami telah diterima. Ini adalah rahmat," kata seorang jemaah dari Iran, Ibrahim Mohammadi.
Kadangkala terdapat petir dan kilat sabung-menyabung. Di dalam khemah, bunyi hujan kedengaran.
Kebanyakan jemaah mengambil peluang untuk membaca al-Quran selain menghubungi rakan-rakan lain dengan menggunakan telefon bimbit bagi meminta mereka supaya tidak keluar.
Jalan-jalan juga menjadi licin manakala kedai-kedai sementara yang dibina oleh peniaga dari Mekah dan Jeddah terpaksa ditutup.
Khemah plastik yang didirikan jemaah hampir koyak disebabkan tiupan angin itu.
Jemaah haji yang basah kuyup cuba berteduh di beberapa lokasi.
Lokasi yang lazimnya sesak dengan jemaah untuk melakukan ibadah melontar juga lengang kerana hujan.
Dianggarkan seramai tiga juta umat Islam melaksanakan ibadah haji pada tahun ini.
Sebahagian daripada mereka telah menyempurnakan ibadah haji semalam dan bakinya akan meneruskan ibadah masing-masing pada hari ini.
Semalam, jemaah haji masih melontar di jamrah sebelum musim haji berakhir pada hari ini. - Agensi

Mekah dilanda hujan rahmat


JEMAAH haji meredah hujan di Mekah, malam semalam. - AP


MINA 18 Nov. - Hujan sepanjang malam semalam memaksa jemaah haji berebut-rebut mencari tempat untuk berteduh.
Angin yang bertiup kencang menyebabkan suhu semakin dingin walaupun hujan tidak begitu lebat.
Ada di antara jemaah haji enggan mencari tempat untuk berteduh tetapi sebaliknya mereka gembira menikmati hujan itu.
"Ini menandakan ibadah haji kami diterima oleh Tuhan dan bagi kami ia adalah satu rahmat," kata jemaah haji dari Iran, Ibrahim Mohammadi.
Sementara itu, pegawai yang menjaga kem jemaah haji, mula bimbang tentang kemungkinan berlakunya banjir seperti yang pernah terjadi di Mina dan Mekah sebelum ini.
"Kami telah meletakkan langkah berjaga-jaga dan yakin pegawai yang bertanggungjawab mampu menguruskan sistem perparitan dengan baik," kata Pengurus Jemaah Haji Asia Tenggara, Naif Al-Muttawa.
Pada hari kedua melontar jamrah, hampir tiga juta jemaah haji berjaya melakukannya dalam keadaan lancar semalam tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini.
Jabatan Pertahanan Awam dan Kementerian Dalam Negeri mengawal perjalanan jemaah haji di Kompleks Jambatan Jamrah dengan menggunakan beberapa buah helikopter sepanjang hari.
Melontar jamrah adalah satu daripada perkara wajib yang perlu disempurnakan oleh jemaah yang mengerjakan haji. - AGENSI

Cabaran bersihkan semula Mekah


PANDANGAN udara Masjidilharam di Mekah pada hari kedua Aidiladha, kelmarin. - REUTERS


MINA 18 Nov. - Musim haji semakin menghampiri penamat dan pihak berkuasa Arab Saudi di Mekah berdepan dengan tugasan berat iaitu membersihkan kota suci itu berikutan kehadiran berjuta-juta jemaah menjadikan jalan raya penuh dengan sampah sarap.
Musim haji adalah singkat namun sukar untuk melalui jalan raya di bandar perkhemahan di Mina tanpa memakai topeng muka kerana bau busuk yang kuat.
Islam mengajar kebersihan dengan penganutnya sejak kecil lagi dididik dengan hadis yang menyatakan kebersihan adalah sebahagian daripada iman.
Namun selepas jemaah lelaki menunaikan ibadah mencukur pada Selasa lalu, jalan raya Mina dan kawasan kejiranan sekitar Masjidilharam dipenuhi dengan rambut dan pisau cukur.
Ia merupakan angkara jemaah 'haram' yang tidak mempunyai permit dan memenuhi kawasan lembah itu.
Kira-kira 2.8 juta dianggarkan menunaikan rukun Islam kelima ini tahun ini, tambahan 800,000 orang lebih dari jangkaan berdasarkan jumlah permit yang dikeluarkan.
Jemaah haji yang tidak mempunyai tempat tinggal baik di khemah atau bilik hotel, duduk di kaki lima, bawah jambatan dan kawasan batu. Di lokasi yang mana polis tidak mempedulikan mereka, khemah turut dipasang di atas jalan raya.
Kebanyakan jemaah haram yang melanggar peraturan permit ini adalah warga asing yang menetap di Arab Saudi dan sebilangan kecil rakyat tempatan.
Sementara itu, petugas kutipan sampah bekerja tanpa henti dengan menarik tong jingga dan menyapu jalan raya serta menarik masuk kontena sampah ke dalam lori.
Situasi di Arafah adalah serupa dan begitu juga jalan raya di Masjidilharam yang dipenuhi sampah. - AFP