Pages

Wednesday, April 18, 2012

Gesa hukuman mati, hakim digugur kes Breivik

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:Pendakwa raya Inga Bejer Engh (kiri) berbincang dengan fanatik Kristian, Anders Behring Breivik (dua dari kanan) ketika mahkamah berehat pada hari kedua perbicaraan di Oslo, semalam. - AFP


OSLO 17 April - Seorang daripada lima hakim dalam kes perbicaraan fanatik Kristian, Anders Behring Breivik hari ini digugurkan ekoran pendedahan mengenai komen beliau di laman web yang mahu hukuman mati dikenakan ke atas lelaki yang membunuh 77 orang itu di Norway pada Julai lalu.
Ketua Hakim Wenche Elizabeth Arntzen memutuskan hakim Thomas Indreboe, seorang daripada tiga hakim yang dipilih daripada kalangan orang awam, tidak layak kerana komennya itu yang dibuat di laman web sehari selepas kejadian berlaku.
'Hukuman mati adalah satu-satunya hukuman yang sesuai dikenakan dalam kes ini', tulisnya pada 23 Julai lalu, sehari selepas insiden pembunuhan itu, menurut satu laporan yang disiarkan di majalah antiperkauman, Vepsen, hari ini.
"Indreboe yang merupakan hakim yang dipilih daripada kalangan orang awam, telah mengakui membuat komen itu," kata Arntzen kepada mahkamah.
Kes itu didengar oleh dua hakim profesional dan tiga hakim yang dipilih daripada kalangan orang awam.
Tempat Indreboe diambil alih oleh hakim gantian, Anne Elisabeth Wisloeff yang telah pun berada di mahkamah dan perbicaraan berjalan seperti yang dijadualkan, dengan Breivik memberikan keterangan. - AFP

'via Blog this'

Dragon sedia dilancar

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:


Gambar bertarikh 1 Mac 2012 yang dikeluarkan Space Exploration Technologies Corp. menunjukkan roket Falcon 9 menjalani ujian di pad pelancaran di Stesen Tentera Udara Cape Canaveral, Florida, sebelum dijadual menerbangkan kapsul Dragon ke Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) pada 30 April ini. - AP


WASHINGTON 17 April - Kapal angkasa komersial pertama yang dirancang untuk berlabuh di Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa (ISS) sudah bersedia untuk dilancarkan pada 30 April ini.
Kapal angkasa Dragon milik Space Exploration Technologies (Space X) dijadual melakukan penerbangan tiga hari ke ISS dan menjalankan beberapa ujian dan pergerakan berlabuh yang rumit bagi membuktikan kapal itu boleh selamat bercantum dengan stesen pengorbit tersebut, umum Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) dan Space X, semalam.
"Ini adalah antara pelancaran bersejarah kerana ia merupakan kapal angkasa komersial pertama akan berlabuh di ISS untuk menghantar bekalan," kata Pengarah Program ISS, Mike Suffredini kepada wartawan, semalam, selepas mesyuarat untuk memutuskan sama ada Dragon bersedia untuk dilancarkan.
Kapsul Dragon akan dilancarkan dengan sebuah roket Falcon 9 dari Pusat Angkasa Lepas Kennedy di Florida dan akan membawa 521 kilogram kargo, kebanyakannya bekalan makanan untuk angkasawan, ke ISS.
Jika semuanya berjalan lancar seperti dirancang, Dragon akan kembali ke Bumi dengan membawa balik 660 kilogram kargo buangan.
Meskipun NASA dan Space X yakin mengenai kejayaan misi itu, mereka juga menegaskan pelancaran tersebut adalah satu ujian melibatkan banyak faktor yang boleh berubah.
"Saya fikir peluang untuk berjaya agak cerah, tetapi perlu ditegaskan dalam misi seperti ini banyak perkara yang boleh menjadi tidak kena," kata ketua Space X, Elon Musk.
Bahagian misi paling kompleks ialah berlabuh di ISS, dan NASA serta Space X akan mengambil beberapa langkah untuk menguji pelbagai peralatan dalam tempoh beberapa jam semasa Dragon menghampiri stesen itu bagi memastikan keselamatan ISS dan angkasawan di dalamnya.
Dragon akan berada di ISS selama beberapa minggu untuk menurunkan kargo sebelum kembali ke Bumi dan terhempas di laut dekat pantai California.
Kapsul itu boleh diubah suai dengan mudah untuk membawa angkasawan dan misi sedemikian boleh dilancarkan dalam tiga tahun lagi jika segala-galanya berjalan lancar, kata Musk. - DPA

'via Blog this'

Pelan damai PBB-Liga Arab di Syria mungkin gagal

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:Imej daripada rakaman yang dimuat naik di Youtube kelmarin, menunjukkan tentera-tentera rejim yang berpaling tadah membentuk batalion Tentera Pembebasan Syria di wilayah Idlib, Syria. - AFP


ROM 17 April - Pelan damai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)-Liga Arab bagi menamatkan pertumpahan darah di Syria hanya mempunyai peluang tiga peratus untuk berjaya, kata Amir Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani di sini, semalam.
Thani yang dalam lawatan ke Itali berkata, peluang untuk berjaya 'tidak lebih daripada tiga peratus' dan rakyat Syria tidak harus dibantu dengan cara aman tetapi 'dengan senjata'.
Qatar mengambil pendirian agresif dalam menyokong pemberontakan sejak setahun lalu menentang rejim Presiden Bashar al-Assad.
Perdana Menteri Itali, Mario Monti yang menekankan 'kerjasama rapat' antara Itali dengan Qatar berhubung isu Syria, berkata, Rom bersedia untuk menghantar pemerhati bagi membantu memantau gencatan senjata yang bertujuan menghentikan pertumpahan darah selama 13 bulan.
Misi pemantau itu adalah sebahagian daripada pelan enam perkara yang dirangka oleh Duta PBB-Liga Arab, Kofi Annan dan sudah dipersetujui oleh Syria.
Gencatan senjata yang disokong PBB itu mula berkuat kuasa pada subuh Khamis lalu, tetapi sejak itu, sekurang-kurangnya 55 orang, kebanyakannya orang awam, dilaporkan maut dalam keganasan.
Awal bulan ini, Duta Syria ke PBB menggesa Qatar, Arab Saudi, Turki dan negara-negara Barat tidak mensabotaj misi damai Annan dengan membiayai dan membantu kumpulan pemberontak.
Sementara itu, pasukan awal tentera pemantau PBB yang tiba di Syria kelmarin melahirkan rasa optimis mengenai misi mereka untuk menstabilkan keadaan di negara itu.
"Kami akan mempersiapkan pasukan kami untuk memulakan tugas dengan secepat mungkin," kata Kolonel Ahmed Himmiche dari Maghribi, yang mengetuai pasukan enam anggota tentera tanpa senjata itu.
Ketika ditanya sama ada beliau yakin misi pemerhati yang perlu diperluaskan kepada 250 anggota itu mampu mengukuhkan gencatan senjata yang dicemari keganasan, beliau menjawab, 'semua anggota pasukan pengaman bersikap optimis'. - AFP/REUTERS

'via Blog this'

Britain dilanda kemarau pula

Utusan Malaysia Online - Luar Negara:Seorang pemancing berdiri di tebing kawasan tadahan air Bewl yang kini hanya mempunyai air kurang separuh daripada kapasitinya ekoran masalah kemarau di Kent, United Kingdom pada 5 April lalu. - AFP


LONDON 17 April - Sebahagian kawasan di Britain mengalami kemarau berikutan masalah bekalan air terburuk yang pernah berlaku sejak 1976, menurut amaran yang dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar Britain, semalam.
Mengikut perangkaan, lebih 35 juta penduduk tinggal di kawasan terjejas dan hari ini, masalah bekalan air diisytihar di seluruh Midlands serta South West.
Media tempatan melaporkan, sebahagian kawasan di negara ini kini mengalami musim kering lebih buruk berbanding yang pernah berlaku pada 1976, bencana kemarau terburuk dialami Britain sejak lebih 100 tahun.
Bencana kemarau ketika itu menyebabkan sistem paip menegak terpaksa dipasang di kawasan penduduk, bekalan air bagi tujuan komersial dicatu dan sekolah ditutup lebih awal.
Jabatan Alam Sekitar berkata, langkah sama mungkin diambil pada musim panas ini dan memberi amaran keadaan kering berterusan akan menyebabkan kerosakan kepada alam sekitar dan mengundang catuan bekalan air secara menyeluruh.
"Kekurangan hujan mengundang masalah kepada alam sekitar, hidupan liar dan pertanian.
"Semua pihak patut memberi kerjasama dengan menggunakan air secara berhemah bagi memastikan bekalan air mencukupi," menurut kenyataan jabatan itu.
Kemarau sudah diisytihar di seluruh London, East Anglia dan kawasan selatan selepas lapan tahun berturut-turut mencatatkan musim kering, menjejaskan lebih 20 juta penduduk dan menyebabkan bekalan air terganggu.
Seorang eksekutif di Pusat Ekologi dan Hidrologi yang dibiaya kerajaan, Dr Barnaby Smith berkata, paras air sungai di beberapa kawasan di England sangat rendah jika dibandingkan dengan kemarau pada April 1976.
East Anglia dikatakan kawasan yang paling teruk terjejas akibat bencana kali ini. - BERNAMA

'via Blog this'

'Saya pasti serang jika ada peluang'

Berita Harian Online | 'Saya pasti serang jika ada peluang':

GAMBAR fail (kiri) menunjukkan bangunan berasap selepas serangan bom dilancarkan ke atas kompleks kerajaan dan media di Oslo. Gambar kanan, SEBUAH lubang besar kelihatan selepas bom meletup di depan bangunan kerajaan.
GAMBAR fail (kiri) menunjukkan bangunan berasap selepas serangan bom dilancarkan ke atas kompleks kerajaan dan media di Oslo. Gambar kanan, SEBUAH lubang besar kelihatan selepas bom meletup di depan bangunan kerajaan.
Militan kulit putih Norway bangga bunuh 79 mangsa tahun lalu

OSLO: Militan kulit putih Norway, Anders Behring Breivik (kanan), memberitahu mahkamah bahawa dia pasti melakukan pembunuhan sekali lagi jika berpeluang pada hari kedua perbicaraan mengenai perbuatannya membunuh 77 orang di ibu negara, Oslo dan Pulau Utoeya, tahun lalu.
“Ya, saya pasti serang jika ada peluang lagi,” kata Breivik sambil menyifatkan serangan itu sebagai operasi terbaik pernah dilakukan seorang militan pada abad ini.
Hukuman penjara mahupun hukuman mati adalah 'penghormatan terbesar'. - Anders Behring Breivik, Militan Norway
Malah, Breivik dengan bangga berkata, hukuman penjara terhadapnya mahupun hukuman mati adalah ‘penghormatan terbesar’ untuknya. Bagaimanapun, hukuman mati tidak wujud di Norway.

Dia mendapat izin untuk bercakap di mahkamah menggunakan teks yang disediakan tetapi diingatkan hakim supaya mengelak daripada mengeluarkan retorik politik yang sinis.

Breivik menyifatkan Oslo sebagai satu ‘neraka pelbagai budaya’ dan ‘orang Kristian adalah masyarakat yang diserang’ dengan menyatakan ‘sungai penuh darah mengalir di bandar Eropah kerana serangan Muslim,’ merujuk kepada Madrid, London dan Toulouse.

“Dasar pelbagai budaya adalah ideologi yang hanya menghancurkan diri sendiri,” katanya ketika mengecam dasar imigresen Norway. Televisyen dan radio tidak dibenarkan menyiarkan kata-katanya di mahkamah. 
Breivik juga menganggap serangan bom dan senjata api Julai lalu adalah tindakan pencegahan bagi mempertahankan etnik Norway dan mengelak perang budaya dengan orang Islam sebelum meminta mahkamah memutuskan dia tidak bersalah.

Beliau menyamakan belia Parti Buruh seperti unit AUF pimpinan Adolf Hitler dan menyerang di Pulau Utoeya kerana ‘kebanyakan anggota AUF belum matang dan ditanam doktrin pemerintah.’

“Mereka bukan kanak-kanak tidak berdosa tetapi aktivis politik,” kata Breivik. Mangsa yang terselamat dan keluarga hanya menggeleng-gelengkan kepala sukar mempercayai kata-kata Breivik.

Hakim kemudian menyekat kata-katanya selepas 30 minit kerana menghabiskan masa membentangkan pandangannya mengenai Islam dan ideologi anti imigresen.

Pada 22 Julai lalu, Breivik, kini 33, membunuh lapan orang selepas meletupkan bom dalam van yang diletak dekat beberapa bangunan kerajaan di Oslo. Perdana Menteri, Jens Stoltenberg, tidak berada di pejabat ketika itu.

Breivik kemudian ke Pulau Utoeya dengan berpakaian polis, melepaskan tembakan lebih sejam ke arah ratusan orang yang menghadiri kem musim panas Parti Buruh.
Tembakannya menyebabkan 69 terbunuh, kebanyakannya remaja. Ia pembunuhan terburuk pernah dilakukan penyerang. – AFP
'via Blog this'

Doktor selamat bayi berkaki 6

Berita Harian Online | Doktor selamat bayi berkaki 6:

BAYI berkaki enam ditempatkan di unit rawatan rapi Institut Kesihatan Kanak-kanak Kebangsaan, di Karachi, Pakistan.
BAYI berkaki enam ditempatkan di unit rawatan rapi Institut Kesihatan Kanak-kanak Kebangsaan, di Karachi, Pakistan.
Doktor di Pakistan bertungkus-lumus menyelamatkan nyawa bayi lelaki yang dilahirkan dengan enam kaki berikutan masalah genetik luar biasa, kata pihak berkuasa hospital. 

“Bayi itu dilahirkan isteri juruteknik X-ray seminggu lalu,” kata pengarah Institut Kesihatan Kanak-kanak Kebangsaan, Jamal Raza.
“Sebenarnya ada dua bayi bergabung dalam satu tubuh, namun seorang daripadanya tidak matang,” katanya.
Doktor yang enggan dikenali berkata tambahan anggota kanak-kanak itu akibat penyakit genetik yang hanya menjejaskan seorang daripada sejuta bayi. – Agensi
'via Blog this'

Perpustakaan beli sebuah buku RM44 juta

Kosmo! Online - Dunia:


BUKU Gospel St. Cuthbert yang sebesar tapak tangan masih berada dalam keadaan sempurna walaupun berusia lebih 1,000 tahun.


LONDON - Buku tertua di Eropah yang masih berada dalam keadaan sempurna, Gospel St. Cuthbert akan kekal di Britain selepas Perpustakaan British mengumpul dana £9 juta (RM44 juta) untuk membeli kitab berkenaan.
Separuh daripada RM44 juta yang diperlukan bagi membeli buku agama Kristian dari kurun ke-7 berkenaan datang dari Dana Memorial Warisan Kebangsaan dengan bakinya dibayar oleh beberapa yayasan amal, tabung amanah dan sumbangan orang awam.
"Kesemua muka surat, ikatan benang buku ini masih sempurna, sekali gus menghubungkan kita dengan nenek moyang kita 1,300 tahun dahulu," kata Ketua Eksekutif, Perpustakaan British, Lynne Brindley.
Ia ditanam bersama mayat seorang pemimpin awal Kristian di Lindisfarne, timur laut England sekitar tahun 687.
Buku berkenaan ditemui semula di Gereja Durham pada 1104 apabila keranda tersebut terpaksa dipindahkan ekoran serangan bangsa Viking.
Buku yang dipinjamkan kepada perpustakaan itu sejak tahun 1979, dijual oleh sebuah persatuan Kristian untuk mengumpul dana bagi tujuan pendidikan dan pemuliharaan gereja. - AFP

'via Blog this'

Cek hak cipta Superman dilelong RM490,400

Kosmo! Online - Dunia:GAMBAR tidak bertarikh menunjukkan sekeping cek bernilai AS$130 (RM398) yang dikeluarkan oleh DC Comics untuk membeli hak cipta adiwira Superman pada 1 Mac 1938.


NEW YORK, Amerika Syarikat (AS) - Beberapa dekad selepas dua kartunis muda dari Cleveland menjual hak cipta ke atas adiwira Superman pada harga cuma AS$130 (RM398), cek bertarikh tahun 1938 yang dibayar kepada mereka kini berharga AS$160,000 (RM490,400) dalam satu lelongan di Internet.
Bidaan tersebut berjaya memperoleh cek yang dikeluarkan oleh syarikat Detective Comics, kini dikenali sebagai DC Comics, kepada Jerome Siegel dan Joe Shuster untuk hak cipta ke atas karakter wira yang memiliki huruf S pada dadanya (Superman).
"Konsep adiwira lahir bersama Superman," kata pemilik bersama syarikat ComicConnect, Vincent Zurzolo yang mengadakan lelongan berkenaan.
"Cek AS$130 ini menghasilkan industri yang kini bernilai berbilion-bilion dolar," tambahnya.
Menurutnya, cek berkenaan dijual bagi pihak pewaris seorang pekerja firma DC Comics yang menyimpan kertas tersebut selama beberapa dekad di dalam laci sebuah almari di bilik tidur kediamannya.
Zurzolo bagaimanapun, enggan mendedahkan identiti pembeli cek tersebut.
Cek berkenaan dilelong beberapa bulan selepas komik edisi pertama Superman dilelong pada harga AS$2.16 juta (RM6.62 juta) pada Disember tahun lalu.
Kos untuk menerbitkan komik itu pada 1938 cuma AS$0.10 (RM0.30). - REUTERS

'via Blog this'

Pentagon malu dengan skandal seks tentera AS

Kosmo! Online - Dunia:


BEBERAPA ejen Perkhidmatan Rahsia AS dilihat sedang bertugas di sekitar Pusat Konvensyen di Cartagena, Colombia pada Sabtu lepas.


WASHINGTON - Pegawai tertinggi tentera Amerika Syarikat (AS) berkata, pemimpin negara itu malu dengan dakwaan salah laku 10 anggota tentera AS di sebuah hotel pada malam lawatan Presiden Barack Obama di Colombia hujung minggu lalu.
Dalam sidang akhbar di Pentagon kelmarin, Pengerusi Ketua Turus Bersama, Jeneral Martin Dempsey menyatakan kekesalannya terhadap skandal yang melibatkan 11 ejen Perkhidmatan Rahsia yang dituduh melanggan pelacur di hotel, menyebabkan perhatian kepada Obama pada Sidang Kemuncak Amerika Latin beralih.
"Kami malu dengan apa yang berlaku di Colombia. Walaupun kami tidak pasti dengan tepat apa yang berlaku di sana," kata Dempsey.
Setiausaha Akhbar Pentagon, George Little memberitahu, anggota tentera yang disiasat itu ditugaskan untuk membantu Perkhidmatan Rahsia dalam persediaan lawatan rasmi Obama di Cartagena. Mereka tidak terlibat secara langsung dalam soal keselamatan presiden.
Setiausaha Pertahanan AS, Leon Panetta pula berkata, tentera AS mesti mematuhi piawaian tertinggi tingkah laku sama ada di AS atau di luar negara.
Panetta mengakui siasatan sedang dijalankan dan berjanji sekiranya sah berlaku salah laku, mereka akan dihukum. - AGENSI

'via Blog this'

Kisah Mustafa Kamal Ataturk – Mati tak diterima bumi

Beliau dilahirkan pada tahun 1299H (1880M) di bandar Salonika, Greek yang ketika itu merupakan taklukan Khilafah Uthmaniyyah. Bapanya bernama Ali Reda Afandi, berkerja sebagai pengawal di jabatan Kastam. Ada yang mengatakan belaiu ialah bapa tiri Ataturk dan bukan bapa kandungnya. Ada juga yang mengatakan Ataturk oleh Guru matematiknya yang bernama Mustafa. Mustafa bertugas di sekolah Ataturk iaitu sebuah sekolah menengah tentera dan pada ketika itulah beliau tertarik dengan kebolehan Ataturk dalam bidang matematik lalu mencadangkan nama Mustafa Kamal.

H.S. Armstrong, salah seorang pembantu Ataturk dalam bukunya yang berjudul al-Zi’bu al-Aghbar atau al-Hayah al- Khasah li taghiyyah telah menulis:

‘Sesungguhnya Ataturk adalah daripada keturunan Yahudi. nenek moyangnya adalah Yahudi yang berpindah dari Sepanyol ke bandar Salonika.’

Golongan Yahudi ini dinamakan dengan Yahudi Daunamah yang terdiri daripada 600 buah keluarga. Mereka mendakwa memeluk Islam pada tahun 1095H (1683M), tetapi masih menganut agama Yahudi secara senyap-senyap. Ini diakui sendiri oleh bekas Presiden Israel, Yitzak Zifi, dalam bukunya Daunamah terbitan tahun 1377H (1957M):

Ada kumpulan-kumpulan agama yang masih menganggap diri mereka sebahagian daripada Nabi Israel…… Antara mereka ada satu kumpulan iaitu kumpulan Daunamah yang Islam hanya pada zahir tetapi mengamalkan ajaran Yahudi secara senyap-senyap.

Ketika Mustafa kamal mencapai usia 12 tahun, beliau memasuki Sekolah Tentera Salonika. Kemudian beliau menyambung pelajaran di Akademi Tentera Monasitar pada tahun 1302H (1885M). Pada tahun 1322H (1905M), beliau memasuki kolej tentera di Istanbul dan menamatkan latihan ketenteraannya pada tahun 1325H. (1907M). Kemudiannya, belaiu telah ditugaskan di Kem Tentera Batalion ketiga di Salonika.

Disini bermulanya usaha Ataturk dalam memusuhi Khalifah Uthmaniyyah dan agama islam. Dengan kedudukannya sebagai graduan kolej tentera, beliau telah mengigatkan rakan-rakan pegawainya agar tidak tertipu dengan pemikiran dunia Islam.

Beliau telah mengubah ucapan Assalaualakum kepada Marhaban Bikum (Selamat Datang). Tindakan belaiu selanjutnya ialah menubuhkan Pertubuhan Kebangsaan dan Kebebasan yang bertujuan untuk menghapuskan Kerajaan Uthmaniyyah yang menurutnya mengamlkan pemerintahan kuku besi, tetapi malangnya Pertubuhan Bersatu dan Maju yang ketika itu juga bergiat cerdas menentang pemerintahan Islam telah menjadi batu penghalang kepada pengerakan Ataturk ini.

Imej Mustakam Kamal menonjol selepas meletusnya Perang Dunia Pertama apabila beliau dipilih sebagai panglima pasukan ke -19 di Sinaq Qal’ah. Pasukannya dapat mengalahkan tentera British sebanyak dua kali di Semanjung Ghalibuli di Balkan Darnadil meskipun kekuatan tentera British mampu mengalahkan tentera Artaturk. Dengan kemenangan tersebut, Ataturk telah dinaikkan pangkat kapten dan kemudiannya jeneral pada tahun 1335H.(1916M).

Pada hakikatnya, kemenangan yang dicapai oleh Mustafa kamal adalah kemenangan yang disengajakan dirancangkan oleh tentera Inggeris supaya reputasi Ataturk dipandang tinggi oleh Kerajaan Uthmaniyyah. Ini kerana peperangan di antara tentera Uthmaniyyah dengan tentera bersekutu berlanjutan selama beberapa hari tanpa mana-mana pihak mencapai sebarang kemenangan sehingga menyebabkan kedua-dua belah pihak bertahan dikawasan masing-masing untuk beberapa bulan. Akirnya pihak Inggeris secara mengejut tanpa disangka-sangka telah meninggalkan kawasan pantai Ghalibuli. Pada tahun 1337H (1918M), Ataturk telah mengetuai satu pasukan tentera di Palestin. Beliau telah menghentikan peperangan terhadap Inggeris, musuh Kerajaan Kerajaan Uthmaniyyah secara mengejut dan membenarkan Inggeris mara ke sebelah utara tanpa mendapat sebarang tentangan. Ketika itulah ia mengadu jatuh sakit dan telantar di di Kem Nablus. Tindakannya itu telah menimbulkan pelbagai spekualasi dan tanda tanya, lantas beliau membawa pasukan tenteranya ke utara sehingga ke Damsyik. Di sana, beliau telah mengeluarkan perintah supaya menghentikan tentangan terhadap Inggeris sekaligus membuka peluang kepada Inggeris untuk mara ke wilayah-wilayah Uthmaniyyah.

Selepas kekalahan Turki dan perisytiharan gencatan senjata, Inggeris meminta khalifah membubarkan Dewan Rakyat yang berkuasa menentukan kekuasaan khalifah. Selepas pembubaran itu, Inggeris mencetuskan pula huru hara dalam istana Kerajaan Uthmaniyyah sepanjang tempoh dua tahun 1337 – 1338H (1918-1919M) dan meminta khalifah menghentikan angkara yang sengaja mereka rancangkan itu. Mereka kemudian mencadangkan Mustafa Kamal untuk memikul tugas tersebut. Ini supaya Mustafa dapat menjadi orang yang berupaya memenuhi aspirasi rakyat dan satu-satunya pegawai tinggi tentera yang layak mendapat penghargaan daripada pihak tentera.

Kedudukkan dan kehebatan Mustafa Kamal kini kian terserlah di mata orang ramai, manakala reputasi institusi khalifah pula semakin menurun. Pada waktu yang sama beliau telah merealisasikan perancangan Pihak Bersekutu untuk menguasai wilayah-wilayah Kerajaan Uthmaniyyah.

Taktik yang digunakan oleh Inggeris untuk menjayakan rancangan tersebut ialah dengan membebaskan Greek daripada penguasaan Izmir dan ini terang-terang bercanggah dengan teks perjanjian yang telah dimenteraikan oleh Pihak Bersekutu. Semua ini berjalan dengan pantas sekali apabila tentera Greek melepaskan tembakan kepada orang islam Turki di jalan-jalanraya, memaksa mereka menaggalkan tarbus yang kemudian dipijak-pijak dengan kaki, menaggalkan purdah yang dipakai oleh wanita Muslim, membakar perkampungan Islam di Izmir dan menyembelih orang Islam tanpa belas kasihan.

Di tengah-tengah kegawatan tersebut, kapal Ainabuli telah berlabuh di perairan Izmir di tengah-tengah armada laut Inggeris dan Greek, lalu Ataturk menuju ke Izmir dan mengerah segala keupayaannya dan memperlihatkan modus operandi yang menyakinkan dalam menentang Greek.

Ataturk mengutus telegram kepada khalifah untuk menjelaskan keadaan yang genting ini. Akan tetapi kerajaan mendesak beliau pulang untuk mengelakkan beliau daripada terus menibulkan huru-hara. Khalifah cuba memujuk Ataturk tetapi beliau tetap enggan pulang malahan menghantarkan telegram kepada baginda, “Saya akan tinggal di anadul sehingga kemerdekaan dapat dicapai.”

Ataturk mula melancarkan revolusi yang disokong sepenuhnya oleh Inggeris dan beliau telah berjaya pada peringat permulaan. Ini berlaku apabila gerakan belaiu telah diserati oleh para pemimpin muda dan pemikir-pemikir yang meletakkan syarat agar tidak membabitkan khalifah.

Pertempuran di antara tentera Uthmaniyah dengan Greek telah berlanjutan selama satu setengah tahun. Semasa pertempuran sedang berlaku, Pihak Bersekutu telah mengumumkan bahawa mereka berkecuali. Sungguh menghairankan kerana senjata-senjata yang dibekalkan kepada Mustafa Kamal adalah dari Rusia hasil perancangan rapi pihak Inggeris di Busfor sekalipun Rusia memang memusuhi Kerajaan Uthmaniyyah.

Pada 23 Mac 1921M (1340H), tentera Greek mencetuskan kembali api peperangan. Pada bulan September tahun yang sama, pertempuran di antara kedua-dua belah pihak terhenti apabila Greek menarik keluar tenteranya dari Izmir. Dua hari selepas itu, tentera-tentera Uthmaniyyah mula memasuki Izmir tanpa menggunakan sebarang kekerasan.

Propaganda Barat telah membesar-besarkan kemenangan pimpinan Mustafa Kamal ini dan menyebarkannya dengan cepat ke negara-negara Islam. Orang islam telah tertipu dengan tindakkan Mustafa yang berjaya memenuhi aspirasi mereka sehinggakan Ahmad Shauqi pernah memuji belaiu melalui sebuah qasidah yang mengumpamakan Ataturk seperti Khalid bin al-Walid.

Maha Besar Allah betapa kemenangan yang penuh keajaiban, Khalid Turki hidupkanlah kembali, Khalid Arab.

Malangnya impian mereka yang tertipu dengan tindakan Mustafa tidak tercapai kerana 3 Mac 1343H (1924M), tersiar berita tentang pembubaran Kerajaan Khalifah. Khalifah dan kerabat diraja telah dihalau keluar dari negara Turki, manakala dua buah kementerian iaitu Kementerian Wakaf dan Kementerian Undang-undang Syari’ah telah dimansuhkan. Sekolah-sekolah agama telah ditukar menjadi sekolah-sekolah awam.

Musuh-musuh Islam melihat bahawa penghapusan Khilafah Islamiah bukanlah suatu perkara mudah. Ia hanya akan tercapai dengan cara menonjolkan seorang wira yang agung dan Mustafa merupakan orang yang digelar wira tersebut.

Pihak Inggeris telah melaksanakan rancangan ini bersama-sama Mustafa Kamal sendiri. Mereka juga telah membebaskan Greek dari Izmir dengan mendakwa Mustafa adalah pahlawan sebenar yang menjayakan kemenangan tersebut. Seluruh rakyat mula mempercayai perkara ini dan bagi Inggeris inilah masa yang paling sesuai untuk memasukkan jarumnya bagi menghancurkan Islam.

Sungguh menghairankan, cara ini masih tetap digunakan oleh musuh-musuh Islam untuk menlancarkan serangan terhadap islam sehingga hari ini.

Inggeris mengiktiraf kemerdekaan Turki dan mengundurkan tenteranya apabila Ataturk membubarkan pemerintahaan khalifah. Pernah seorang ahli Parlimen Inggeris menyoal Lord Carrizon (Menteri Luar British ketika itu) dalam Dewan Parlimen Britain tentang pengiktirafan kemerdekaan Turki. Lord Carrizon membalas, “Apa yang berlaku ialah Turki telah dikuasai tanpa sebarang tentangan kerana kita telah menguasai kekuatan spiritualnya iaitu Sistem khilafah Islam”. Syeikhul Islam, Mustafa sabri selepas melarikan diri ke Mesir pernah berkata, Memang mudah sekali Inggeris menjadikan Mustafa Kamal sebagai wira pada saat mereka menekan Khalifah yang mengulingkan baginda.

Kolonel Mustafa Kamal (later Ataturk, fourth from left) with officers of the Anafarta Group, of which he was given command in August 1915 at Gallipoli.
Dalam episod ini terserlahlah kebolehan Ataturk pada pandangan orang islam. Ataturk adalah seorang lelaki yang tidak ada tolok bandingnya bagi Inggeris. Beliau telah meruntuhkan kesucian Islam (lebih-lebih lagi peradabannya) dalam masa satu hari sahaja sedangkan pihak Inggeris sendiri tidak mampu untuk melakukannya walaupun setahun. Apabila Inggeris berasa yakin dengan keupayaan dan kekuasaan Ataturk, mereka melantiknya menjadi ketua kerajaan boneka tersebut dan sesudah itu mereka pun ke luar dari negara kami.”

Sesungguhnya pembubaran Sistem Khilafah Islamiah merupakan titik tolak dalam urutan strategi yang didokong oleh Ataturk demi untuk memisahkan agama Islam daripada sistem pemerintahan di Turki dan meminggirkan Islam daripada aspek kehidupan.

Ataturk melarang pakaian-pakaian Islam sebaliknya mewajibkan pemakaian fesyen-fesyen Barat. Dalam tempoh beberapa tahun sahaja, beliau telah berjaya menghapuskan perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidil-adha serta melarang orang islam mengerjakan Ibadah Haji.

Beliau turut menutup beberapa buah masjid , umpamanya, mengubah Masjid Besar Aya Sofea menjadi sebuah gereja dan selepas itu menjadikan sebuah gedung.

Dalam urusan munakahat, beliau melarang poligami dan membenarkan perkahwinan wanita Islam dengan bukan Islam. Beliau membatalkan cuti hari Jumaat, melarangkan azan dalam Bahasa Arab dengan menukarkannya kepada Bahasa Turki.

Disamping itu, belau turut menghapuskan penggunaan huruf-huruf Arab dalam penulisan dan menukarkannya kepada huruf Latin.

Tindakan yang dilakukan oleh Ataturk ini nyata sekali telah memisahkan budaya Turki daripada akar umbi agama Islam dan menghapuskan satu peruntukan yang termaktub dalam Perlembagaan Turki iaitu agama Islam sebagi agama rasmi negara Turki. Ataturk berusaha dan berkerja keras untuk menghapuskan para penentangnya. Beliau membakar akhbar-akhbar, menangkap ketua-ketua pengarang akhbar dan juga mengawasi para ulama. Ataturk juga telah mengasaskan Parti rakyat Republikan pada tahun 1342H (1923M) dan menjadi presidentnya sehinggalah belaiu meninggal dunia pada tahun 1357H (1938M).

Mustafa Kamal & Isteri
Ataturk hidup tanpa isteri dan anak-anak. Isterinya bernama latifah hanim hanya mampu tinggal bersamanya selama setahun sahaja kerana tidak tahan dengan kefasikan Ataturk. Kediamannya dipenuhi dengan segala macam kemungkaran daripada arak sehinggalah wanita. Ketika Ataturk terlantar menunggu saat kematiannya, beliau begitu takut jika tidak ada orang yang dapat mengantikannya dan mampu meneruskan apa yang telah dilakukannya sebelum ini. Lalu beliau memanggil Duta Britain di Turki,Bercy Lorren ke kediamnya di Istanbul meminta duta tersebut menggantikannya sebagai presiden. Ataturk mempunyai kuasa untuk memilih pengganti sebelum beliau mati, tetapi duta tersebut menolak permintaan Ataturk.

Mustafa Kamal dikebumikan dalam keranda timah setelah disembahyangkan di istana presiden yang dihadiri oleh beberapa orang pemimin kanannya yang saling bercanggah pendapat sama ada patut atau tidak beliau disembahyangkan. Jenazahnya kemudian di bawa ke Ankara dalam upacara rasmi. Jawatan presiden kemudianya disandang oleh rakan Ataturk, Esmat Enunu pada tahun 1357H (1937M).

Kesimpulan:

Antara syarat yang dikenakan oleh Mustapha Kamal Attaturk (bekas PM Turki) :-

1. Membolehkan perempuan memakai tudung dengan syarat pakai skirt.
2. Membolehkan lelaki memakai seluar panjang dengan syarat pakai tali leher dan topi(sesuai dengan kehendak barat).
3. Menyuruh wanita dan lelaki menari di khalayak ramai. Beliau sendiri pernah menari dengan seorang wanita di satu parti umum yang pertama di Ankara.
4. Beliau pernah menegaskan bahawa “negara tidak akan maju kalau rakyatnya tidak cenderung kepada pakaian moden.”
5. Menggalakkan minum arak secara terbuka.
6. Mengarahkan Al-Quran dicetak dalam bahasa Turki.
7. Menukar azan ke dalam bahasa Turki. Bahasa Turki sendiri diubah dengan membuang unsur-unsur Arab dan Parsi.
8. Mengambil arkitek- arkitek dari luar negara untuk memodenkan Turki. Hakikatnya mereka diarah mengukir patung-patung dan tugu-tugunya di seluruh bandar Turki.
9. Satu ucapan beliau di bandar Belikesir di mana beliau dengan terang-terangannya mengatakan bahawa agama harus dipisahkan dengan urusan harian dan perlu dihapuskan untuk kemajuan.
10. Agama Islam juga di buang sebagai Agama Rasmi negara.
11. Menyerang Islam secara terbuka dan terang-terangan.
12. Menggubal undang-undang perkahwinan berdaftar berdasarkan undang-undang barat.
13. Menukar Masjid Ayasophia kepada muzium, ada sesetengah masjid dijadikan gereja.
14. Menutup masjid serta melarang dari bersembahyang berjemaah.
15. Menghapuskan Kementerian Wakaf dan membiarkan anak-anak yatim dan fakir miskin.
16. Membatalkan undang-undang waris, faraid secara islam.
17. Menghapus penggunaan kalendar Islam dan menukarkan huruf Arab kepada huruf Latin.
18. Mengganggap dirinya tuhan sama seperti firaun. Berlaku peristiwa apabila salah seorang askarnya ditanya “siapa tuhan dan di mana tuhan > tinggal?” oleh kerana takut, askar tersebut menjawab ‘Kamal Atartuk adalah tuhan” beliau tersenyum dan bangga dengan jawapan yang diberikan oleh askar itu.

Kematian Kamal Atartuk Yang Menyeksakan

Di saat kematiannya, Allah telah datangkan beberapa penyakit kepada beliau sehingga beliau rasa terseksa dan tak dapat menanggung seksaan dan azab yang Allah berikan di dunia.

Antaranya ialah :

1. Didatangkan penyakit kulit hingga ke kaki dimana beliau merasa gatal-gatal seluruh badan.
2. Sakit jantung.
3. Penyakit darah tinggi.
4. Panas sepanjang masa, tidak pernah merasa sejuk sehingga terpaksa diarahkan kepada bomba untuk menyiram rumahnya 24 jam.
Pembantu-pembantunya juga diarahkan untuk meletak ketulan-ketulan ais di dalam selimut untuk menyejukkan beliau.
Maha suci Allah, buat macam mana pun rasa panas tak hilang-hilang. Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasan yang ditanggung, beliau menjerit sehingga seluruh istana mendengar jeritan itu.

Oleh kerana tidak tahan mendengar jeritan, mereka-mereka yang bertanggungjawab telah menghantar beliau ke tengah lautan dan diletakkan dalam bot dengan harapan beliau akan merasa sejuk. Allah itu Maha Besar, panasnya tak jugak hilang! Pada 26 september 1938, beliau pengsan selama 48 jam disebabkan terlalu panas dan sedar selepas itu tetapi beliau hilang ingatan.

Pada 9 November 1938, beliau pengsan sekali lagi selama 36 jam dan akhirnya meninggal dunia. Sewaktu beliau meninggal, tidak seorang pun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan mayat beliau. Mayatnya diawetkan selama 9 hari 9 malam, sehingga adik perempuan beliau datang meminta ulama-ulama Turki memandikan, mengkafankan dan menyembahyangkannya.
Tidak cukup dari itu, Allah tunjukkan lagi balasan azab ketika mayatnya di bawa ke tanah perkuburan. Bila mayatnya hendak ditanam, tanah tidak menerimanya (tak dapat nak bayangkan bagaimana tanah tidak menerimanya).

Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan dimasukkan ke dalam muzium yang diberi nama EtnaGrafi (kalau tak silap dengar) selama 15 tahun sehingga tahun 1953). Selepas 15 tahun mayatnya hendak ditanam semula, tapi Allah Maha Agung, bumi sekali lagi tak menerimanya. Habis ikhtiar, mayatnya dibawa pula ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan.

Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar. Apa yang menyedihkan, ulama-ulama sezaman dengan Kamal Atartuk telah mengatakan bahawa jangan kata bumi Turki, seluruh bumi Allah ini tidak menerima Kamal Atartuk

Petua Awet Muda dari Dato Ustaz Ismail Kamus1. Melambatkan minum air setelah makan - minum sedikit (lebih kurang seteguk sahaja). Minum setelah setengah jam selepas makan.
2. Rajin-rajin baca Al-Quran. - niat ikhlas kerana Allah.
3. Menanam kuku / rambut yang dipotong atau gugur.
4. Rajin-rajin bangun sembahyang tahajjud ditengah malam - sesungguhnya sekuat-kuat iman itu umpama seorang yang menyempurnakan wudhunya di waktu musim sejuk.
5. Sentiasa tenang dan tak marah-marah. - kerana setiap ahli syurga itu lembut, mudah dan mesra, manakala setiap ahli neraka itu keras dan yang kasar kepada keluarganya.
6. Mulakannya sesuatu urusan dengan 'nawaitu' yg baik dan niat kerana Allah.

MAHA SUCI ALLAH YANG MAHA ESA LAGI BERKUASA...

Seorang pemuda tentera yg berkerja sebagai tentera di sebuah negara asing sering dihina kerana dia mempercayai adanya ALLAH... Seorang Kapten yg berkepercayaan atheist mahu menguji beliau dlm usaha memalukan beliau kpd kalangan tentera yg lain...kapten tersebut memanggil beliau utk mengambil kunci Jeep askar utk dialihkan kedudukan Jeep trsebut ke tmpat yg disediakan....Jawab pemuda itu : saya tidak boleh memandu kapten kerana beliau tidak mempunyai kemahiran dlm memandu Jeep yg canggih tersebut...kapten tersebut berkata : kamu mintalah pada tuhan kamu dan tunjukkan bahawa tuhan kamu itu berkuasa atau tidak...lalu pemuda itu mengambil kunci tersebut dan berdoa kepada ALLAH s.w.t, ketika beliau sedang berjalan menghampiri Jeep tersebut...dengan penuh berhati-hati beliau mengerakkan JEEP tersebut ke tmpat asl nya...lalu beliau mematikan enjin Jeep tersebut...pemuda itu keluar dari Jeep tersebut dgn perasaan teruja kerana pertama kali beliau memandu Jeep secanggih itu walaupun hanye beberapa meter sahaja pergerakan yg dilakukan...sekeluar sahaja dari Jeep tersebut, kelihatan Kapten dan tentera yg lain menangis kesemuanya...lalu mereka semua berkata "KAMI MAHU BERIBADAH KPD TUHAN KAMU!!" kata tentera2 yg lain...pemuda tersebut berasa hairan...lalu Kapten yg menyuruh pemuda itu mengalihkan Jeep tersebut membuka hud Jeep tersebut dan menunjukkan kpd pemuda itu bahawa Jeep tersebut tidak mempunyai enjin....
MAHA SUCI ALLAH YANG MAHA ESA LAGI BERKUASA...
Melutut pemuda tersebut bersama tentera yg lain bersujud kpd ALLAH S.W.T...PEMUDA ITU BERKATA : Tuhan yang memberikan kehidupan kepada apa yang tidak wujud...
Anda mungkin fikir ada perkara yang masih mustahil DENGAN Allah sahaja boleh .
inshaallah...wallahualam...