Pages

Monday, December 15, 2014

Wanita Britain pamer aksi berani

Aksi Danielle Hughes dan Emily Guilding, sempat dirakam ketika
Aksi Danielle Hughes dan Emily Guilding, sempat dirakam ketika pesawat dinaiki mereka melintasi Burj Al Arab di Dubai, kelmarin. – AGENSI
DUBAI 14 Dis. – Dua orang wanita Britain melakukan aksi lagak ngeri dengan berjalan dan mengimbangi badan mereka di atas sayap dua pesawat ringan di sekitar kawasan pantai paling popular di sini, minggu ini.
Aksi Britons Danielle Hughes dan Emily Guilding dari pasukan Breitling Wingwalkers dilakukan bersempena penganjuran UIM Skydive Dubai XCAT World Po­werboating Series ketika kelajuan angin mencecah 160 kilometer sejam.
Antara aksi ngeri yang dilakukan wanita di atas pesawat Boeing Stearman keluaran tahun 1930-an itu adalah membuat rutin gimnastik meskipun berada dalam kedudukan kuasa graviti yang tinggi di udara, lapor Mail Online.
Persembahan itu sekali gus mencuri tumpuan penduduk Dubai yang ketika ini tertumpu kepada perlumbaan bot laju tersebut.
Pesawat Boeing Stearman yang dinaik taraf dengan enjin 450 kuasa kuda, berlepas dari landasan Skydive Dubai dan membuat formasi aerobatik serta pemanduan silang.
Pasukan Breitling Wingwalkers yang berasal dari United Kingdom amat dikenali kerana sering membuat pertunjukan di seluruh dunia antaranya di China, Australia, Kuwait dan tanah air mereka.
“Kami amat teruja kerana dapat mempersembahkan pertunjukan daripada pasukan Breitling Wingwalkers semasa acara ming­gu ini yang merupakan pusingan akhir UIM Skydive Dubai XCAT World Series 2014,’’ kata penganjur program itu yang juga Presiden WPPA, Dr Saif Al Ketbi.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wanita-britain-pamer-aksi-berani-1.36435#sthash.NOaKMb7k.dpuf

Sekolah di China bina trek di atas bumbung

Sekolah Rendah Tiantai membina gelanggang dan trek sepanjang 200
Sekolah Rendah Tiantai membina gelanggang dan trek sepanjang 200 meter di atas bumbungnya. – AGENSI
ZHEJIANG 14 Dis. – Sebuah sekolah di sini mengambil keputusan untuk membina sebuah gelanggang permainan dan trek di atas bumbung selepas mengalami masalah kekurangan tanah pembinaan.
Laman web Oddity Central melaporkan, pihak pengurusan Sekolah Rendah Tiantai berpendapat keputusan tersebut adalah yang terbaik bagi membolehkan murid-muridnya menjalani pelbagai aktiviti sukan selepas tidak terdapat tanah kosong sesuai di sekitar sekolah yang terletak di tengah-tengah kawasan perumahan itu.
“Akibat ruang tanah yang terhad, kami mencabar diri untuk membina kawasan permainan dan trek di atas bumbung sekolah,” kata ketua arkitek, Ruan Hao.
Bagi memastikan keselamatan terjamin, gelanggang dan trek sepanjang 200 meter itu dilengkapi dengan pelbagai peralatan dan ciri-ciri keselamatan antaranya dinding luarnya dilindungi dengan kaca genting setebal 1.8 meter.
Pihak berkuasa turut menempatkan kamera bagi memantau aktiviti kira-kira 1,600 orang murid sekolah tersebut ketika bersukan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/sekolah-di-china-bina-trek-di-atas-bumbung-1.36437#sthash.DspUAiDJ.dpuf

Mumia wanita meringkuk dipamer

Berada dalam kedudukan seperti janin

Mumia wanita yang ditemukan di Pachacamac berhampiran bandar raya
Mumia wanita yang ditemukan di Pachacamac berhampiran bandar raya Lima, Peru dipercayai berusia 50 tahun ketika meninggal dunia. – AGENSI
PARIS 14 Dis. - Satu mumia berusia lebih daripada 1,000 tahun yang berada pada posisi seperti di dalam janin akan dipamerkan kepada umum di sebuah muzium di sini bermula bulan depan.
Mail Online melaporkan, mumia wanita yang ditemukan di sebuah kawasan perkuburan purba di Pachacamac berhampiran bandar raya Lima, Peru itu dipercayai berusia 50 tahun ketika meninggal dunia.
Bagi memastikan bentuk badan mumia berkenaan terus terpelihara, ahli arkeologi sepakat untuk mempamerkan mumia tersebut dalam keadaan asalnya di Musee de Confluences, Lyon bulan depan.
Mumia tersebut akan menjadi sebahagian daripada pameran ta­madun pra-Inca yang memaparkan kaedah dan cara manusia purba mengendalikan mayat pada zaman itu mengikut usia dan budaya masing-masing.
Lebih daripada 160 tengkorak dan mumia ditemukan di Pachacamac yang terletak kira-kira 40 kilometer dari Lima pada tahun 2012 dengan kira-kira 70 daripadanya dijumpai berada dalam keadaan se­perti di dalam janin dan kebanyakannya masih dibalut rapi dengan kain.
Kesemua tengkorak dan mumia itu dipercayai merupakan penduduk yang tinggal di bandar purba berkenaan yang wujud kira-kira 800 ke 1,450 tahun dahulu.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/mumia-wanita-meringkuk-dipamer-1.36450#sthash.57YvVIRz.dpuf

Seksa ‘bunting’ gunting 12 tahun

Astana: Seorang lelaki Kazakhstan menderita kesakitan selama 12 tahun apabila pakar bedah secara tidak sengaja meninggalkan gunting di dalam perutnya selepas melakukan pembedahan.
Karp Ponomaryov, 53, menjalani pembedahan yang menyelamatkan nyawanya itu lebih sedekad lalu, namun kecemerkapan pekerja perubatan mengakibatkan gunting sepanjang 20 sentimeter itu ditinggalkan di dalam badannya.
Sejak itu, dia mengalami sakit perut yang teruk setiap kali makan berlebihan, namun tidak pernah mengesyaki sesuatu tidak kena kerana bersyukur terselamat menjalani pembedahan itu.
Dia bagaimanapun mendapatkan rawatan selepas tiba-tiba hilang selera makan dan berat badannya susut mendadak kira-kira sebulan lalu.
Gunting berkenaan ditemui Dr Baurzhan Aybaev, 44, apabila melakukan imbasan x-ray.
Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 15 Disember 2014 @ 5:02 AM


DR BAURZHAN menunjukkan kedudukan gunting dalam perut Ponomaryov.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/16282#sthash.Nk5lgWVm.dpuf