Pages

Wednesday, March 16, 2011

Krisis nuklear makin burukMANGSA tsunami masak dan makan di depan kediaman mereka yang rosak di Ishinomaki, Miyagi, semalam.
MANGSA tsunami masak dan makan di depan kediaman mereka yang rosak di Ishinomaki, Miyagi, semalam.


PAKAR kaji cuaca, Roman Chernov menggunakan alat untuk pengukur paras radiasi di sebuah stesen kaji cuaca di Vladivostok, timur jauh Russia, semalam. Paras radiasi meningkat sedikit di wilayah itu semalam tetapi masih dalam lingkungan normal.
PAKAR kaji cuaca, Roman Chernov menggunakan alat untuk pengukur paras radiasi di sebuah stesen kaji cuaca di Vladivostok, timur jauh Russia, semalam. Paras radiasi meningkat sedikit di wilayah itu semalam tetapi masih dalam lingkungan normal.

SENDAI: Letupan dan kebakaran di loji nuklear Jepun berikutan gempa bumi dan tsunami yang melanda negara itu Jumaat lalu, semalam menghamburkan radiasi berbahaya.
Ia sekali gus menjejaskan pasaran saham dan mendorong orang ramai bergegas ke pasar raya untuk membeli stok makanan.

Di kebanyakan bandar, penduduk yang bimbang, menyerbu pasar raya untuk membeli bekalan makanan dan air, menyebabkan kerajaan memberi amaran tindakan mereka boleh menjejaskan usaha menghantar bantuan ke kawasan yang musnah akibat gempa bumi dan tsunami.
Namun, penduduk Tokyo memenuhi kereta api untuk ke pasar raya bagi mendapatkan bekalan topeng muka dan bekalan kecemasan sebagai persiapan menghadapi kemungkinan radiasi merebak ke wilayah mereka.

Perdana Menteri, Naoto Kan berkata, tahap radiasi di sekitar loji Fukushima 1 meningkat agak tinggi sementara ketua jurucakapnya mengumumkan ia sudah mencapai paras yang membahayakan kesihatan.

Di Tokyo, kira-kira 250 kilometer ke barat daya Sendai, pihak berkuasa juga berkata, paras radiasi yang lebih tinggi daripada biasa dikesan di ibu negara itu tetapi belum mencapai tahap berbahaya.
Kan memberi amaran kepada mereka yang tinggal di sekitar 10 kilometer dari loji berkenaan supaya tidak keluar rumah.

“Saya menyeru semua rakyat supaya bertenang,” katanya.
Kebakaran pada reaktor keempat loji berkenaan semalam dipadamkan dengan bantuan tentera Amerika Syarikat.

Empat daripada enam reaktor di loji itu menghadapi masalah dan suhu di dua lagi semakin meningkat.

Di satu-satunya negara di dunia yang pernah mengalami serangan nuklear - dua bom atom digugurkan oleh Amerika Syarikat pada Perang Dunia Kedua menyebabkan kematian kira-kira 200,000 orang - penduduk Jepun begitu bimbang dalam menghadapi satu krisis nuklear.
“Apa yang amat membimbangkan kami ialah kebocoran radiasi dari loji nuklear,” kata Kaoru Hashimoto, 36, suri rumah yang tinggal di Fukushima, 80 kilometer ke barat laut loji terbabit.
Sementara itu, angka kematian akibat bencana yang menimpa negara itu meningkat kepada 2,414 orang. Pegawai sebelum ini berkata, sekurang-kurangnya 10,000 orang mungkin terbunuh. - AFPmyMetro | Krisis nuklear makin buruk

Tentera Gaddafi mara ke Benghazi, PBB belum putus tindakan

Berita Harian Online


2011/03/16

AJDABIYAH, Libya: Tentera Muammar Gaddafi mara ke timur ke arah kubu kuat pemberontak Libya di Benghazi dan kerajaannya meramalkan kemenangan dalam beberapa hari ketika kuasa dunia berdebat berhubung zon larangan terbang bagi menyekat pemimpin negara Afrika utara itu.

Kuasa dunia mengutuk tindakan tentera Libya itu tetapi tidak menunjukkan kesungguhan untuk bertindak bagi menyokong kebangkitan rakyat negara itu yang dicetuskan kejayaan di Tunisia dan Mesir.
Ramai di dunia Arab bimbang akan kemenangan Gaddafi dan tindakan keras di Bahrain akan mengubah suasana di rantau itu.

Penyokong zon larangan terbang bagi menghentikan serangan udara tentera Libya terhadap pemberontak, mengedarkan draf resolusi di PBB pada mesyuarat tertutup antara Britain dan Lubnan selepas Liga Arab menggesa Majlis Keselamatan mengenakan tindakan itu.

Negara kuasa veto, Russia, China dan AS serta anggota lain seperti Portugal, Jerman dan Afrika Selatan, tidak yakin dengan idea zon larangan terbang di Libya.

Sementara itu, Timbalan Menteri Luar Libya, Khaled Kaim, berkata kerajaan berharap dapat menawan semula wilayah yang dikuasai pemberontak tidak lama lagi.

“Kami berharap ia akan berlaku secepat mungkin...dalam beberapa hari,' katanya. - Reuters"

Rakyat minta kerajaan serius tangani krisis

Berita Harian


GAMBAR menerusi televisyen Jepun menunjukkan kepulan asap putih selepas Loji Nuklear Fukushima Daiichi terbakar hari ini, akibat gempa bumi yang melanda Jepun, Jumaat lalu. - Foto Reuters

2011/03/16

TOKYO: Mangsa yang terselamat dalam kejadian serangan bom atom ketika tamatnya Perang Dunia Kedua pada 1945 menggesa pihak berkuasa melihat dengan lebih serius krisis membabitkan loji kuasa nuklear yang lumpuh akibat gempa bumi pada minggu lalu.

“Kerajaan dan firma elektrik menyatakan tahap radiasi tidak tinggi, tetapi saya fikir mereka mengambil ringan situasi ini,” kata Haruhide Tamamoto, 80, kepada Kyodo News di Hiroshima.
Tamamoto mengambil contoh masalah kesihatan beliau sendiri akibat terdedah kepada radiasi.

“Saya mahu pihak kerajaan untuk lebih sensitif untuk menyelesaikan krisis ini.”

Kerajaan semalam berkata, tahap radiasi berhampiran loji Fukushima No.1 kini menjejaskan kesihatan manusia selepas dua letupan dan satu kebakaran berlaku sebelum ini. – AFP"

Dua maut, ratusan cedera dalam pertempuran di Bahrain

Berita Harian


2011/03/16

MANAMA: Dua terbunuh manakala ratusan lagi cedera dalam pertempuran antara penunjuk perasaan antikerajaan dan pasukan keselamatan Bahrain ketika pihak pemerintah mengenakan perintah berkurung sehari selepas memanggil masuk tentera asing.

Dua yang terbunuh dalam pertempuran di selatan Bahrain itu ialah seorang penunjuk perasaan dan anggota pasukan keselamatan.
Menurut pihak hospital, ramai penunjuk perasaan mendapatkan rawatan akibat terkena peluru penabur.

Di ibu negara Manama, ribuan penunjuk perasaan berarak ke Kedutaan Arab Saudi sambil melaungkan slogan terhadap Raja Hamad Isa al-Khalifa dan berikrar akan mempertahankan negara daripada pasukan 'penakluk'.

Pemimpin tertinggi syiah Bahrain pula memohon bantuan masyarakat Islam dan antarabangsa dengan memberi amaran penunjuk perasaan akan menjadi sasaran 'pembunuhan beramai-ramai'.

Ketika keganasan meningkat di Bahrain, Iran membantah campur tangan tentera asing dan menyifatkannya sebagai sesuatu yang tidak boleh diterima.

Sementara itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Hillary Clinton, menggesa rakyat Bahrain menyelesaikan krisis itu secara politik. - AFP"

Tahap radiasi Tokyo tinggi

2011/03/16


 • Foto
  MANGSA tsunami, gempa mengambil hidangan tengah hari di pusat perlindungan Ofunato, Iwate.
 • Foto
  SEBILANGAN mangsa terselamat di pusat perlindungan di Minamisanriku, melakukan senaman.
Sebuah lagi reaktor ketiga di Fukushima Daiichi meletup

TOKYO: Krisis nuklear Jepun semakin meruncing semalam apabila satu lagi letupan hidrogen berlaku ke atas sebuah reaktor ketiga di Fukushima Daiichi yang mengeluarkan radiasi ke udara sehingga merebak ke Tokyo, kira-kira 170 kilometer di selatan loji yang lumpuh akibat gempa bumi mega minggu lalu itu.
Tahap radiasi 20 kali di atas paras biasa di Tokyo pagi semalam, tetapi kerajaan tempatan berkata, tahap itu masih tidak memberi risiko kesihatan kepada manusia.
Perdana Menteri Naoto Kan, merayu penduduk negara itu tidak panik, tetapi memberi amaran wujud risiko tinggi pembocoran selanjutnya akan berlaku.

Bagaimanapun, arah angin mungkin menjadi penyelamat berikutan tiupan kini membawa radiasi itu menuju ke Lautan Pasifik dan tidak ke kawasan padat penduduk di Jepun dan negara Asia lain.

Letupan di loji nuklear Fukushima Daiichi semalam adalah ketiga dalam empat hari – menjadikan krisis itu terburuk sejak bencana di reaktor nuklear Chernobyl di Ukraine pada 1986.

Walaupun berdepan risiko pendedahan radiasi, jurutera di loji Fukushima Daiichi yang berusia 40 tahun itu, berkerja keras untuk menyejukkan reaktor nombor dua yang rosak teruk dengan mengepam masuk air laut ke dalamnya.
Kebanyakan daripada 800 pekerja di loji itu sudah dipindahkan ke tempat lebih selamat dengan hanya 50 pekerja ditinggalkan untuk menangani krisis berkenaan.

Selepas mesyuarat Kabinet tergempar semalam, Kan memberitahu penduduk dalam lingkungan 20 kilometer dari loji Fukushima Daiichi agar tidak keluar dari rumah, menutup tingkap dan tidak menggunakan pendingin udara.

“Walaupun insiden itu amat membimbangkan, saya merayu penduduk supaya tenang,” kata Kan pada sidang akhbar disiarkan secara langsung oleh televisyen tempatan.

Rayuan beliau disambut baik penduduk dengan tidak ada tanda suasana panik di negara yang pernah mengalami serangan radiasi di Hiroshima dan Nagasaki yang menamatkan Perang Dunia Kedua.

Ketua bahagian pengurangan risiko Pertubuhan Meteorologi Dunia (WMO), Maryam Golnaraghi, berkata arah angin semasa meniup bahan radioaktif dari loji Fukushima Daiichi ke arah Lautan Pasifik dan tidak kawasan padat penduduk, namun arah angin itu mungkin berubah.

Sementara itu, beribu-ribu mangsa dipercayai terperangkap dan masih menunggu bantuan dengan kira-kira 1,300 orang ditemui berlindung di pulau Oshima, wilayah Miyagi semalam.

Kira-kira 7,000 hingga 8,000 orang yang berlindung di sekolah juga dikesan masih tidak mendapat bantuan.

Gabenor Miyagi, Yoshihiro Murai memberitahu sidang akhbar kebanyakan hospital menghadapi masalah kekurangan ubat, manakala peningkatan mendadak jumlah mayat yang ditemui menyebabkan rumah mayat sesak.

Agensi Pengurusan Kebakaran dan Bencana berkata jumlah bangunan yang musnah sepenuh atau sebahagiannya mencecah 72,945 semalam. – Reuters/Agensi
Berita Harian Online 

Siap sedia hadapi ancaman nuklear

2011/03/16


 • Foto
  ANGGOTA pertahanan Jepun memakai topeng sebagai persedian menghadapi kesan pencemaran radiasi di Nihonmatsu, Fukushima.
 • Foto
  PELBAGAI barang keperluan habis dijual sebagai persediaan penduduk menghadapi sebarang bencana di Moriyama, Jepun, semalam.
Penduduk bergegas beli barang keperluan, cara PM tangani krisis berganda dikecam
Foto
PELBAGAI barang keperluan habis dijual sebagai persediaan penduduk menghadapi sebarang bencana di Moriyama, Jepun, semalam.
TOKYO: Walaupun digesa kekal tenang oleh Perdana Menteri Naoto Kan, penduduk tetap bergegas ke kedai untuk membeli barang keperluan bagi bersedia menghadapi sebarang kemungkinan bencana nuklear.
Di pusat beli-belah Don Quixote, sebuah kedai 24 jam yang menjual barangan keperluan di daerah Roppongi di Tokyo, produk seperti radio, lampu suluh, lilin dan beg tidur habis dijual.
Beberapa kedutaan menasihatkan kakitangan dan rakyat masing-masing untuk meninggalkan kawasan terjejas radiasi dan daerah yang musnah akibat gempa bumi magnitud 9 (dinaikkan daripada 8.9 semalam) dan tsunami Jumaat lalu yang mungkin mengorbankan sehingga 6,000 nyawa.

Pelancong juga didapati memendekkan cuti masing-masing dan syarikat antarabangsa menggesa kakitangan masing-masing untuk berpindah atau merancang memindahkan pejabat ke kawasan di luar Tokyo.

"Saya takut, saya terlalu takut dan berasa berada dalam puting beliung,” kata Lucy Niver,10 dari Egan, Minnesota, yang sedang bercuti bersama keluarganya di Tokyo ketika gempa bumi dan tsunami melanda.

"Saya mahu balik,” katanya lagi.
Media Jepun semakin kritikal terhadap cara Kan menangani krisis berganda ini dan mengecam Tokyo Electric Power Co (TEPCO) - pengendali loji nuklear Fukushima Daiichi - kerana gagal memberi maklumat yang memadai berhubung masalah di loji berkenaan yang lumpuh akibat gempa bumi.

Kan juga membidas TEPCO kerana mengambil masa terlalu lama untuk memaklumkan pejabat beliau berhubung letupan terbaru yang menyebabkan pengeluaran radiasi ke udara sehingga merebak sejauh 170 kilometer ke Tokyo semalam.

"Apa yang sebenarnya berlaku (di loji itu)?” agensi berita Kyodo memetik beliau sebagai berkata.

“Televisyen melaporkan letupan ketiga berlaku pagi semalam tetapi pejabat perdana menteri hanya dimaklumkan sejam kemudian,” kata Kan.

Sejak ia rosak akibat gempa bumi Jumaat lalu, loji nuklear berusia 40 tahun itu mengalami empat letupan, dengan letupan terbaru berlaku terhadap reaktor dua dan empat.

Pihak berkuasa bimbang kebocoran akan berlaku menyebabkan bencana nuklear seperti Chernobyl di Ukraine pada 1986 yang menyaksikan kawasan sekeliling dicemari radiasi. - Agensi
Berita Harian Online | Siap sedia hadapi ancaman nuklear

Peristiwa perang dunia berulang


Peristiwa perang dunia berulang


2011/03/16

ANGGOTA penyelamat Korea Selatan bersama polis Jepun membawa keluar mayat mangsa tsunami yang ditemui di Sendai, semalam.
ANGGOTA penyelamat Korea Selatan bersama polis Jepun membawa keluar mayat mangsa tsunami yang ditemui di Sendai, semalam.
Warga tua Jepun bimbang pencemaran, kesan radiasi

NATORI: Hirosato Wako hanya mampu merenung kemusnahan penempatan kecil nelayan yang dipenuhi runtuhan bangunan, besi dan mayat dengan tangan yang kelihatan terkeluar. Hanya sekali beliau pernah melihat keadaan seperti itu, iaitu ketika Perang Dunia Kedua.
“Saya tinggal ketika Sendai pernah dilanda serangan udara, tetapi kali ini ia lebih teruk,” kata Wako, 75, merujuk kepada pengeboman di bandar raya terbesar di timur laut berkenaan.
Bagi orang tua yang tinggal di perkampungan di pinggir pantai timur laut Jepun itu, ia bagaikan kembali kepada masa silam yang mana anak-anaknya tidak pernah mengetahuinya.

Generasi tua yang terus tinggal berhadapan dengan kemusnahan dan kemungkinan pencemaran radiasi – satu cabaran dihadapi semula generasi itu selepas negara Matahari Terbit itu terpaksa dibangunkan semula berikutan tewas pada Perang Dunia Kedua pada 1945.

Di perkampungan Yuriage, operasi mencari mangsa bertukar menjadi pencarian mayat. Kebanyakan mayat terbabit membabitkan golongan tua yang tidak bermaya untuk lari dari tsunami.

Yuta Saga, 21, mengutip beberapa cawan yang pecah akibat gempa bumi apabila beliau terdengar bunyi siren dan jeritan ‘tsunami!’.
Beliau sempat menyambar tangan ibunya dan berlari ke sekolah tinggi, bangunan tertinggi di kawasan terbabit.

Apabila tiba di sekolah, Saga dan ibunya mendapati tangga untuk naik ke bumbung dipenuhi orang tua yang tidak lagi berdaya untuk memanjatnya. Ada yang sekadar duduk atau berbaring di atas tangga terbabit.

Dalam keadaan panik, penduduk muda mula menolak sesama sendiri dan memanjat mereka yang tidak bergerak atau menepis mereka untuk menuju ke atas.

“Saya seperti tidak percaya. Mereka sekadar menolak orang tua. Orang tua terbabit langsung tidak dapat menyelamatkan diri,” kata Saga.

Saga masih ingat, seorang wanita menyerahkan bayinya kepada beliau. “Tolong sekurang-kurangnya selamatkan bayi ini,” rayu beliau ketika air sudah mencecah bahagian dadanya. – Agensi
Berita Harian Online

Perjalanan ke enam wilayah terjejas teruk menggerunkan

LAPORAN R MAGENDRAN DI TOKYO
BHNEWS@BHARIAN.COM.MY
2011/03/16

 LALUAN dari Sendai ke Fukushima ditutup hanya dilalui trak tentera, polis dan penyelamat saja.
LALUAN dari Sendai ke Fukushima ditutup hanya dilalui trak tentera, polis dan penyelamat saja.
FUKUSHIMA: Perjalanan enam wartawan kumpulan Media Prima ke kawasan dilanda tsunami di Timur Laut Jepun ibarat telur di hujung tanduk kerana Lebuh Raya Tohoku ke enam wilayah terjejas teruk itu sudah ditutup dan hanya kenderaan berpelekat khas keluaran Polis Metropolitan Tokyo dibenar menggunakan laluan berkenaan.

Iwate, Miyagi, Fukushima dan Ibaraki di timur laut Jepun yang secara keseluruhannya dikenali sebagai Tohoku adalah kawasan paling teruk terjejas akibat gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.
Kedutaan Besar Malaysia di Jepun membantu mendapatkan pelekat khas bagi penulis, wartawan New Straits Times, Harian Metro, TV3, jurugambar New Straits Times Press (NSTP) dan jurukamera TV3 bagi menggunakan Lebuh Raya Tohoku, yang menjadi laluan utama ke kawasan berkenaan.
Rasa cemas mula menyelubungi kami apabila laporan berita terkini menyatakan kerosakan di loji nuklear Fukushima Daiichi semakin teruk dan ada kemungkinan zon larangan 30 kilometer diperluaskan dan semua laluan keluar masuk ditutup sama sekali.

Setakat jam 9.10 malam tadi (8.10 malam waktu tempatan), kerosakan loji pertama dan ketiga dilapor mengalami kebocoran serius. Sementara itu, di loji kedua dan keempat dilaporkan berlaku letupan manakala loji lima dan enam sudah menunjukkan tanda-tanda bermasalah.

Perjalanan meredah jalan kampung sejauh 15 kilometer dalam keadaan gelap dan suhu mencecah -1 darjah Celcius sebelum sampai ke Fukushima cukup memenatkan pemandu kami, Kaneo Hayakawa, 63, dan kami sepakat berbahaya untuk pulang ke Tokyo serta-merta kerana salji sudah mula turun dan semakin lebat.

Sepanjang perjalanan 330 kilometer dari Tokyo yang memakan masa hampir lapan jam itu agak menggerunkan kerana kami tidak berselisih dengan sebarang kenderaan lain kecuali trak tentera, polis atau penyelamat yang dikerah untuk operasi pemindahan, manakala bahagian tertentu lebuh raya yang rosak akibat gempa bumi Jumaat lalu masih jelas kelihatan.
Dari segi bekalan makanan pula, hampir semua rak makanan kedai di Tokyo hampir kosong, terutama di kedai menjual roti, kerana semuanya dikumpul untuk dihantar kepada mangsa bencana, termasuk bekalan air bersih dan minuman lain.

Bekalan air paip, elektrik serta komunikasi masih belum pulih sepenuhnya dan keadaan cuaca yang bertambah buruk dengan salji semakin lebat dijangka menyukarkan lagi kehidupan mangsa di pusat perlindungan sementara selain membantutkan kerja pembersihan.

Ketika meninggalkan Tokyo kira-kira jam 2.30 petang semalam, kerosakan di loji nuklear Fukushima Daiichi dilaporkan agak teruk, tetapi tidak terlalu serius, tetapi satu lagi letupan pada lewat petang semalam mengakibatkan penduduk setempat cemas.

Walaupun media asing melaporkan tahap radiasi sudah 400 kali ganda melepasi kadar normal dan menasihatkan orang ramai jangan meninggalkan rumah, tiada sebarang amaran seumpamanya dikeluarkan secara rasmi oleh kerajaan Jepun yang memantau rapi kejadian itu.

Malah, Kedutaan Besar Malaysia di Jepun juga mengesahkan tiada amaran rasmi seumpamanya dikeluarkan dan van yang dinaiki penulis bersama rakan wartawan lain hanya perlu melepasi satu sekatan jalan 15 kilometer sebelum sampai di hotel tempat menginap iaitu Bonari Hotel di pekan Inawashiro, Fukushima.

Hotel itu terletak kira-kira 100 kilometer dari loji nuklear Fukushima Daiichi, iaitu bersempadan dengan kawasan yang diisytiharkan sebagai zon larangan dan setakat jam 8.30 petang (7.30 petang) semalam, tiada arahan berpindah atau meninggalkan kawasan itu dikeluarkan, malah, ada beberapa rakyat tempatan turut menginap di hotel tempat kami tinggal, yang juga antara pusat peranginan musim sejuk terkemuka di negara itu.
Berita

Ular sawa baham babi hutanOleh Mohamed Farid Noh
mfarid@bharian.com.my
2011/03/16

ANGGOTA  JPAM menunjukkan ular sawa yang ditangkap di Parit Laman, Sri Medan, Batu Pahat kelmarin.
ANGGOTA JPAM menunjukkan ular sawa yang ditangkap di Parit Laman, Sri Medan, Batu Pahat kelmarin.
Reptilia tidak mampu bergerak selepas kekenyangan dijumpai dalam kebun

BATU PAHAT: Penduduk kawasan Parit Laman, Sri Medan, dekat sini, digemparkan dengan penemuan seekor ular sawa dengan berat dianggarkan melebihi 100 kilogram sedang berlingkar dalam keadaan kekenyangan di sebuah kebun, kelmarin.
Difahamkan ular sawa batik atau nama saintifiknya 'Python Neticulatus' berkenaan baru saja menelan seekor babi hutan berdasarkan keadaan perutnya yang sebesar tong gas.
Sebaik menemui reptilia itu kemudian perlahan-lahan menuju ke kolam berdekatan kebun berkenaan dipercayai untuk menyembunyikan diri.

Bimbang perkara buruk mungkin terjadi, penduduk di situ kemudian menghu-
bungi talian kecemasan 999 bagi memaklumkan penemuan reptilia berukuran kira-kira 4 meter itu.

Timbalan Pegawai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Batu Pahat, Musi Kipli ketika ditemui berkata, pihaknya menerima maklumat penemuan ular itu kira-kira jam 12 tengah hari.
“Sejurus tiba di lokasi penemuan ular itu di Parit Lapis Laman di sini, kami mendapati ular sawa berkenaan menuju ke arah kolam, namun pergerakannya agak terbatas berikutan kekenyangan.

Katanya, usaha menarik kembali ular itu dari kolam berjaya selepas anggota termasuk pegawai dari JPAM dan lapan orang dewasa mengangkat reptilia itu yang dipercayai kekenyangan selepas membaham seekor babi hutan.

Bagaimanapun, katanya, ular sawa berkenaan mati dalam perjalanan ke peja-
bat JPAM di pusat bandar, di sini.
Berita

Kebakaran terbaru di reaktor nuklear Jepun

Berita

KEADAAN loji nuklear No 1 dan No 3 Daiichi Fukushima yang masih terbakar dan mengeluarkan asap selepas meletup semalam. - Foto DIGITAL GLOBE/REUTERS


Mar 15, 2011 12:32 pm


2011/03/16

TOKYO: Kebakaran terbaru meletus di loji nuklear Jepun awal hari in sekali gus memburukkan lagi krisis berkenaan.

Kebakaran di reaktor nombor empat di loji No 1 Fukushima dilaporkan berlaku dengan sendiri, kata agensi keselamatan atom negara berkenaan.
'Kami terima maklumat dari TEPCO (operator loji Tokyo Electric Power Co) bahawa kebakaran dan asap boleh dilihat dan ia berlaku secara sendiri,' kata jurucakap, Minoru Ogoda kepada AFP."
Seorang pekerja terdahulu melaporkan asap merebak keluar dari tingkat empat bangunan reaktor berkenaan, kata jurucakap TEPCO. 

Tidak dapat dipastikan tempoh masa kebakaran itu berlaku tetapi berjaya dipadamkan 30 minit selepas dikesan. 

Tiada laporan mengenai kecederaan dan kesan kerosakan belum dapat disahkan. - AFP 

Awan radioaktif bergerak ke Tokyo
SEORANG kanak-kanak diimbas untuk diperiksa kadar radiasi padanya di sebuah pusat pemeriksaan di bandar Koriyama, negeri Fukushima semalam.


TOKYO - Igauan tragedi letupan loji nuklear Chernobyl di Ukarine yang mengorbankan hampir 9,000 nyawa kembali menghantui rakyat Jepun selepas awan radioaktif kesan daripada siri letupan di stesen tenaga nuklear Fukushima dibimbangi akan sampai ke ibu negara Jepun, dalam tempoh beberapa jam, lapor sebuah akhbar semalam.
Amaran itu dikeluarkan selepas kerajaan Jepun semalam membuat pengumuman bahawa radiasi dari loji nuklear milik Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (TEPCO) itu kini merupakan ancaman terhadap nyawa manusia.
Loji tersebut yang memiliki empat reaktor nuklear, terletak sekitar 245 kilometer dari Tokyo.
Tahap radiasi atau pencemaran radioaktif yang boleh menyebabkan kanser meningkat dengan mendadak di kawasan sekitar loji tersebut selepas reaktor No.4 terbakar semalam disyaki akibat satu letupan.
Sejak minggu lalu berlaku tiga letupan melibatkan beberapa reaktor di loji nuklear berkenaan.
Selepas kebakaran pada reaktor No. 4 berlaku, bacaan pencemaran radiasi di kawasan sekitarnya melonjak jauh melepas tahap selamat kepada 400 millisieverts sejam (mSv/j). Pendedahan radiasi yang selamat untuk manusia adalah cuma setakat 3mSv untuk setahun.
Tidak lama selepas itu, Kedutaan Perancis di sini pula memberi amaran bahawa awan radioaktif boleh sampai ke ibu negara Jepun itu dalam masa cuma beberapa jam.
Dalam nada serupa, Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), turut mendedahkan bahawa radiasi daripada reaktor nuklear itu telah dibebaskan ke udara.
Mengulas mengenai perkembangan tersebut, Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan ketika berucap di televisyen tempatan, buat kali pertama mengakui bahawa radiasi telah tersebar dari loji nuklear Fukushima.
"Tahap radiasi itu amat tinggi dan risiko lebih banyak radiasi tersebar juga sangat tinggi," kata Kan.
"Kami sedang melakukan segala usaha untuk menghalang kebocoran radiasi itu daripada terus tersebar. Saya faham bahawa orang ramai kini bimbang tetapi saya merayu anda supaya bertenang," tambahnya.Radiasi boleh membunuh dan mengubah sel badan manusia yang menyebabkan penyakit barah. Setakat semalam, tahap radiasi yang tinggi dicatatkan di Ibaraki, sebuah bandar yang berada sekitar 128 kilometer dari sini.
Di bandar Saitama, dekat sini, tahap pencemaran radiasi yang direkodkan pula adalah 40 kali ganda lebih tinggi daripada normal.
Setakat ini, kerajaan Jepun telah mengkuarantin 150 orang kerana mereka dikhuatiri terdedah kepada pencemaran radiasi.
Pihak berkuasa turut mengambil langkah membersihkan pencemaran radiasi melibatkan 23 orang yang berada berhampiran loji nuklear di Fukushima.
Kerajaan Jepun meminta penduduk yang tinggal dalam lingkungan 32 kilometer dari loji nuklear Fukushima supaya tinggal di dalam rumah, menutup semua tingkap dan berhenti menggunakan penghawa dingin sebagai langkah keselamatan.
Lebih 100,000 orang dipercayai berada dalam zon tersebut.
Dalam perkembangan berkaitan, negara-negara luar bermula dengan China mula memindahkan rakyat mereka dari sini kerana bimbang tentang pencemaran radiasi. Setakat ini, beberapa negara asing termasuk Austria dan Perancis mengumumkan akan memindahkan kedutaan mereka ke bandar Osaka yang terletak 400 kilometer dari Tokyo.
Sementara itu, gempa bumi kuat berukuran 9 pada skala Richter yang melanda timur Jepun pada Jumaat lalu memusnahkan kawasan seluas sehingga berpuluh-puluh kilometer dan menyebabkan lebih 550,000 orang hilang tempat tinggal. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Bayi terselamat selepas tiga hari di bawah runtuhan
SEORANG anggota tentera mendukung bayi berusia empat bulan yang ditemui setelah berada di bawah runtuhan selama tiga hari.


SENDAI, Jepun - Seorang bayi perempuan berusia empat bulan berjaya diselamatkan selepas tiga hari berada di bawah runtuhan akibat tsunami dan gempa bumi sekuat 9 skala Richter yang mengegar Jepun pada Jumaat lalu.
Pada awalnya, sekumpulan askar dari Pasukan Pertahanan Jepun yang sedang mencari mangsa terselamat di kampung Ishinomaki terdengar tangisan seorang bayi. Selepas mengalihkan kepingan kayu, batu dan lumpur tebal, mereka akhirnya menjumpai bayi tersebut.
Bayi itu ditemui dalam keadaan sejuk, basah dan menangis. Dia dipercayai tidak mengalami sebarang kecederaan. Persoalan kenapa dia tidak lemas, masih menjadi misteri.
Bayi tersebut dikatakan terlepas daripada pangkuan ibu bapanya apabila ombak besar memusnahkan kediaman mereka. Keluarga malang itu percaya bahawa mereka akan kehilangan bayi itu buat selama-lamanya. Dia kemudian dipertemukan semula dengan bapanya yang dilihat sangat gembira.
Sebelum dia dijumpai, pasukan penyelamat sudah menemui sekurang-kurangnya 2,000 mayat di sepanjang pantai di wilayah Miyagi yang paling teruk terjejas.
"Penemuan bayi ini memberi semangat baru kepada pasukan penyelamat. Kami akan mendengar, melihat dan menggali dengan lebih berhati-hati selepas ini," kata salah seorang pegawai tentera terbabit. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Pemberontak mahu Gaddafi dibunuh
MESYUARAT para menteri luar Negara Kumpulan Lapan (G8) di Paris kelmarin gagal mencapai kata sepakat mengenai zon larangan terbang di Libya.


BENGHAZI - Kepimpinan pemberontak Libya meminta kuasa-kuasa Barat supaya membunuh pemimpin Libya, Muammar Gaddafi dan melancarkan serangan ketenteraan terhadap tenteranya, lapor sebuah akhbar semalam.
Jurucakap Lembaga Revolusi Kebangsaan yang memimpin kumpulan pemberontak, Mustafa Gheriani berkata, campur tangan tentera Barat perlu bagi mengelakkan lebih banyak bandar yang sebelum ini jatuh ke tangan pemberontak ditawan semula oleh Gaddafi.
"Kami memberitahu Barat bahawa kami mahu zon larangan terbang. Kami mahu serangan udara ke atas kereta kebal dan roket tentera Gaddafi. Kami mahu serangan udara ke atas kediaman Gaddafi," kata Mustafa.
"Ini adalah mesej daripada delegasi kami di Eropah," tambahnya.
Ditanya sama ada serangan ke atas kediaman pemimpin Libya itu bermakna lembaga revolusi itu mahu Gaddafi dibunuh, beliau menjawab: "Mengapa tidak, jika dia mati adakah anda akan menangisi kematiannya?"
Permintaan pihak pemberontak itu disampaikan oleh satu delegasi yang mengadakan pertemuan dengan Presiden Perancis, Nicolas Sarkozy dan Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), Hillary Clinton di Paris kelmarin ketika para menteri Negara Kesatuan Lapan (G8) bersidang sama ada untuk menyokong permintaan bagi menguatkuasakan zon larangan terbang di Libya atau sebaliknya.
Sementara itu, Gaddafi, 68, semalam menolak untuk berunding dengan pihak pemberontak yang dilabelnya sebagai pengganas Al-Qaeda.
Gaddafi berkata, beliau dan tenteranya akan 'berjihad' untuk menghapuskan semua pengganas tersebut.
Kenyataan tegas itu dibuat selepas tenteranya berjaya merampas beberapa bandar utama yang ditawan pemberontak termasuk Ras Lanuf dan Zuwarah, barat Tripoli. - Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Iran selar kehadiran tentera Arab Saudi di Bahrain
TENTERA Arab Saudi mula memasuki Bahrain sejak Isnin bagi mengembalikan keamanandi negara tersebut.


TEHERAN - Iran semalam menyifatkan kehadiran tentera asing di Bahrain sebagai tidak boleh diterima dan memberi amaran kepada Arab Saudi dan sekutunya, Amerika Syarikat (AS) mengenai 'kesan-kesan buruk' kerana masuk campur dalam krisis politik negara tersebut.
Kira-kira 1,000 askar Arab Saudi mula memasuki Bahrain sejak Isnin lalu sebagai sebahagian usaha oleh Majlis Kerjasama Teluk (GCC) untuk membantu kerajaan Bahrain menangani protes yang dilakukan oleh majoritinya puak Syiah.
"Kehadiran tentera asing dan masuk campur dalam urusan dalaman Bahrain tidak boleh diterima dan hanya merumitkan isu sedia ada. Iran menganggap AS bertanggungjawab atas kesan tindakan ini," kata jurucakap Kementerian Luar Iran, Ramin Mehmanparast kepada agensi berita rasmi Iran, ISNA.
Sementara itu, Pentagon menyatakan pihaknya tidak diberi sebarang notis bahawa tentera Arab Saudi atau pasukan tentera dari negara lain akan memasuki Bahrain.
Kehadiran tentera itu dibuat setelah penunjuk perasaan berjaya menembusi kawalan polis Bahrain pada Ahad lalu. Mereka juga menyekat lebuh raya yang menuju ke daerah kewangan di Bahrain. - Reuters

Kosmo! Online - Dunia