Pages

Friday, October 5, 2012

Gadis pintar 12 tahunOlivia Manning diterima menganggotai komuniti IQ tinggi tertua, Mensa, selepas mencatat mata 162 dalam ujian IQ yang dijalaninya. - Agensi
LONDON 4 Okt. - Seorang gadis Britain berusia 12 tahun diterima menganggotai komuniti IQ tinggi tertua dan terbesar di dunia, Mensa, selepas dia didapati lebih bijak daripada Albert Einstein dan Stephen Hawking.
Olivia Manning yang berasal dari Liverpool, memperolehi 162 mata dalam ujian IQ, iaitu di atas purata 100 mata.
Pencapaian yang diperolehinya itu bukan sahaja dua mata lebih tinggi daripada ahli fizik Jerman, Einstein dan Profesor Hawking, tetapi juga meletakkannya dalam kalangan satu peratus manusia paling bijak di dunia.
Dia kini diberi penghormatan untuk menganggotai Mensa, sekali gus membolehkannya menyertai rangkaian orang-orang pintar di seluruh dunia.
Selepas disahkan sebagai genius, Manning juga kini telah menjadi selebriti di sekolahnya, North Liverpool Academy di Everton.
"Kini semakin ramai orang datang menemui saya untuk meminta bantuan menyelesaikan kerja sekolah mereka.
"Saya sememangnya sukakan cabaran yang boleh membuatkan otak saya terus berfikir," katanya.
Manning yang tinggal di Norris Green mengaku mempunyai cara untuk cepat memahami atau mengingati sesuatu maklumat baru, tetapi dia turut terkejut dengan keputusan ujian IQ yang dijalaninya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121005/lu_03/Gadis-pintar-12-tahun#ixzz28QDZUjwQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Setelah berumur 16 tahun gadis Cantik Ini Berubah menjadi lelaki

Saya adalah seorang laki-laki yang terperangkap dalam tubuh seorang perempuan.”

Meyakini kondisi itu, Nicola segera memotong habis rambutnya. Gadis cantik 16 tahun itu juga menanggalkan semua atribut keperempuanannya seperti skirt, aksesori, dan make up. Dengan balutan celana maskulin dan kaos ketat untuk menekan payudaranya agar tak menonjol, Nicola mulai memperkenalkan diri ke lingkungan sosialnya sebagai Jason Cooper.


Jason Cooper saat berusia 12 (kiri), dan 19 (kanan)

Terlahir dengan alat kelamin perempuan, ia sudah mencuba menjadi gadis remaja pada umumnya. Tapi, ia selalu tersiksa. Ia pun pernah berpacaran dengan laki-laki saat usia 15 tahun. Tapi, sama sekali tak ada gairah untuk mencium kekasihnya. Hubungan itu pun kandas dalam satu bulan.

“Periode hidup yang sangat buruk, tapi itu justru membuat saya yakin bahwa saya tak bisa terus menjalani hidup sebagai perempuan lagi,” kata Jason. Menjadi Jason adalah akhir dari pergulatan batin selama bertahun-tahun. Ia beruntung kerana teman-temannya sangat mendukung keputusan besar itu. Teman-temannya pula yang kemudian membantunya meyakinkan sang ibu untuk menerima perubahan tersebut. Alison, sang ibu, cukup syok melihat putri cantiknya berubah menjadi sosok yang sangat maskulin.

“Saya menangis kerana merasa seperti kehilangan anak perempuan. Tapi akhirnya saya sedar, dia telah menjadi anak laki-laki yang mengagumkan, saya kagum dengan keberaniannya mengambil keputusan penting dalam hidup,” kata sang ibu. Demi menunjukkan dukungan pada putrinya, Alison pun menemani Jason berkunjung ke doktor spesialis pada 10 September 2010. Di klinik itu, Jason mendapat suntikan testosteron untuk menyempurnakan statusnya sebagai laki-laki. Perlahan, Jason tak lagi mendapat menstruasi, suaranya bertambah berat, dan tumbuh brewok. Suntikan hormon laki-laki itu membuat Jason semakin percaya diri.


Jason berpose bersama pacarnya yang cantik, Rebecca Green (kiri)

Sembari menunggu kesempatan untuk melakukan operasi pengangkatan payudara dan perubahan genital, Jason tak ragu menjalin hubungan asmara dengan gadis cantik bernama Rebecca Green. “Memiliki Rebecca di samping saya membuat saya lebih mudah menjalani hidup,” ujar Jason.       sumber

TOK KENALI: ULAMA PERINGKAT WALI


Oleh Wan Mohd. Shaghir Abdullah

DALAM sekian banyak e-mel yang saya terima, ada orang memprotes kenapa sudah sekian banyak ulama Nusantara yang diperkenalkan dalam halaman Agama Utusan Malaysia, namun cerita tentang Tok Kenali tidak muncul?. Pada prinsipnya kisah semua ulama Nusantara akan saya muatkan dalam akhbar ini, hanya gilirannya belum sampai. Ada ulama kisahnya disegerakan dan ada yang artikelnya masih dalam pemerosesan.

Tok Kenali ialah satu nama yang paling terkenal dalam dunia pengajian Islam menggunakan sistem pondok di Malaysia. Bahkan beliau juga terkenal di seluruh alam Melayu. Oleh itu, memang riwayat beliau perlu diketahui oleh masyarakat. Dalam dua keluaran terakhir perbicaraan tentang ulama, telah disentuh perjuangan tokoh yang antipenjajah (Tok Ku Paloh Terengganu dan Haji Sulong al-Fathani). Ada orang berpendapat bahawa Tok Kenali tidak pernah terlibat dalam perjuangan yang bercorak demikian. Bagi saya, pendapat seperti demikian itu adalah hanya ditinjau dari satu sudut yang belum menyeluruh.

Tok Kenali ialah murid yang paling dipercayai oleh Syeikh Ahmad al-Fathani, oleh itu hampir-hampir tidak ada satu rahsia perjuangan Syeikh Ahmad al-Fathani yang tidak diketahui oleh Tok Kenali. Di sini saya sentuh sedikit saja. Syeikh Ahmad al-Fathani ialah tokoh pertama dari lingkungan dunia Melayu sejagat yang secara diplomatik pergi ke Istanbul, Turki untuk melaporkan perbuatan tiga bangsa yang menjajah di dunia Melayu ketika itu. Bangsa-bangsa itu ialah Inggeris, Belanda dan Siam. Walau bagaimanapun, supaya suasana tidak selalu keras dan tegang dalam corak pemikiran jihad zhahiri, kisah Tok Kenali saya fokuskan kepada pemikiran jihad shufi. Jihad zhahiri lebih menitikberatkan perjuangan secara fizikal, sedang jihad shufi lebih mengutamakan pembinaan dalaman, qalbi atau hati dan rohani. Kedua-dua jenis jihad itu adalah penting dikombinasikan secara sepadu. Selain itu dalam disiplin ilmu akidah dan tasawuf ia dikenali dengan istilah ‘Wali Allah’ dan ‘karamah’ (istilah Melayu: keramat).

Tradisi penulisan para ulama Islam juga banyak menceritakan tentang ‘karamah’ para Wali Allah. Tulisan saya dalam Utusan Malaysia yang telah lalu (133 siri) tentang ‘karamah’ sengaja tidak saya sentuh kerana saya lebih mengutamakan riwayat yang berdasarkan fakta. Oleh kerana ramai yang minta kepada saya supaya menulis tentang karamah yang pernah berlaku pada Tok Kenali maka permintaan itu saya paparkan berdasarkan cerita yang telah saya kumpulkan daripada pelbagai sumber sejak tahun 1950-an lagi.

Karamah Tok Kenali

Nama sebenar Tok Kenali ialah Haji Muhammad Yusuf bin Ahmad al-Kalantani, lahir pada 1287 H/1871 M, wafat Ahad, 2 Syaaban 1352 H/19 November 1933 M. Yang saya riwayatkan ini adalah berdasarkan pelbagai cerita yang saya dengar, oleh itu tidak terikat sangat dalam sistem penulisan ilmiah.

Yang saya ingat pada tahun 1953, ibu saya Hajah Wan Zainab binti Syeikh Ahmad al-Fathani hanya menyebut nama murid ayahnya itu dengan istilah Awang Kenali. Menurutnya, Syeikh Ahmad al-Fathanilah yang pertama menggunakan istilah ‘Awang’ itu. Riwayatnya, sewaktu Syeikh Ahmad al-Fathani menjadi utusan ulama Mekah ke Beirut dan Mesir untuk menyelesaikan pertikaian pendapat antara Saiyid Yusuf an-Nabhani (Beirut) dengan Syeikh Muhammad Abduh (Mesir) dalam rombongan itu, Awang Kenali ikut serta.

Ketika sampai di Bukit Tursina, kerana di tempat itulah Nabi Musa mendengar ‘Kalam Allah’, Syeikh Ahmad al-Fathani menyuruh murid-muridnya munajat secara khusus. Awang Kenali ditugaskan supaya minta menjadi ulama. Nik Mahmud ditugaskan munajat minta menjadi seorang pembesar Kelantan. Setelah Tok Kenali munajat, Syeikh Ahmad al-Fathani menyatakan bahawa ilmu Awang Kenali tinggi hanya mencapai ‘awan’ tidak menjangkau kepada langit. Ilmu yang sampai ke peringkat ‘awan’ itulah yang dapat dijangkau oleh kebanyakan ulama di tanah Jawi.

Daripada perkataan ‘awan’ itulah kemudian bertukar menjadi ‘Awang’. Cerita yang sama juga saya dengar daripada Haji Wan Ismail bin Hawan, Qadhi Jala (cerita didengar pada tahun 1970). Dalam surat-surat Syeikh Ahmad al-Fathani kepada pihak lain, termasuk kepada orang Arab dan Turki, apabila melibatkan muridnya itu, beliau mengekalkan tulisan dengan istilah ‘Awan Kenali’ saja tanpa menyebut nama lainnya.

Pada tahun 1969 saya dengar cerita bahawa Tok Kenali pertama-tama datang ke Mekah penuh dengan peristiwa yang pelik-pelik (ajaib). Kehidupan sehari-harinya penuh dengan tawakal. Beliau tidak mempunyai pakaian yang lebih daripada sehelai, tidak memiliki wang, tidak siapa mengetahui beliau makan ataupun tidak pada setiap hari siang ataupun malam. Hampir-hampir tidak ada orang yang mengenalinya di Mekah ketika itu.

Orang yang tidak mengenalinya hanya memperhatikan keanehannya berada dari satu halaqah ke satu halaqah yang lain dalam Masjid Haram, Mekah. Keberadaannya dalam sesuatu halaqah tidak pula membawa sesuatu kitab seperti orang lainnya. Pada kebanyakan masa ketika duduk dalam halaqah beliau memejamkan mata, orang menyangka beliau bukan mendengar pelajaran tetapi tidur. Antara ulama yang mengajar dalam Masjid al-Haram ketika itu ada yang tembus pandangannya, diketahuinyalah bahawa pemuda yang aneh itu bukanlah sembarangan orang, martabatnya ialah seorang ‘Wali Allah’.

Walau bagaimanapun, tidak seorang ulama peringkat Wali Allah di Mekah mahu membuka rahsia itu kepada murid-muridnya. Ketika Tok Kenali sampai di Mekah, Syeikh Ahmad al-Fathani telah mengetahui pemuda yang berasal dari Kelantan itu, tetapi sengaja tidak dipedulikannya kerana pada firasat Syeikh Ahmad al-Fathani pemuda Kelantan itu sama ada lekas ataupun lambat akan datang juga kepada beliau.

Dalam masa berbulan-bulan peristiwa seperti di atas, pada satu ketika Tok Kenali mengunjungi halaqah Syeikh Ahmad al-Fathani. Tok Kenali duduk jauh di belakang pelajar-pelajar lain. Syeikh Ahmad al-Fathani telah mempersiapkan sekurang-kurangnya tiga kemusykilan atau masalah, yang pada pemikiran Syeikh Ahmad al-Fathani tidak akan dapat dijawab oleh siapa pun yang hadir dalam majlis pengajiannya, kecuali seseorang itu memiliki pandangan ‘kasyaf’ ataupun telah memperoleh ‘ilmu ladunni’.

Sewaktu Syeikh Ahmad al-Fathani melemparkan pengujian atau pertanyaan kepada semua pelajar, Tok Kenali seperti orang tidur-tidur saja. Semua pelajar terdiam, tidak seorang pun berkemampuan menjawab masalah yang dikemukakan oleh Syeikh Ahmad al-Fathani. Tiba-tiba Syeikh Ahmad al-Fathani menyergah pemuda Kelantan yang sedang tidur. Pemuda itu terkejut. Syeikh Ahmad al-Fathani menyuruhnya supaya datang ke hadapan duduk bersama beliau. Disuruhnya pemuda Kelantan itu menjawab masalah ujian yang dikemukakan lalu semuanya dijawab dengan sejelas-jelasnya.

Setelah peristiwa itu Tok Kenali menjadi murid yang paling mesra dengan Syeikh Ahmad al-Fathani. Bahkan Tok Kenali menjadikan dirinya sebagai ‘khadam’ kepada Syeikh Ahmad al-Fathani. Seluruh gerak dan diam Tok Kenali hanyalah berkhidmat kepada gurunya itu, kerana diketahuinya bahawa seluruh kerja Syeikh Ahmad al-Fathani semata-mata untuk kepentingan agama Islam dan bukan kepentingan peribadinya. (Cerita yang sama juga didengar daripada Tuan Guru Haji Mahmud bin Yusuf Juani di Pondok Gajah Mati, Kedah pada tahun 1970. Beliau ialah murid Tok Bermin, sahabat Tok Kenali).

Hampir semua murid Tok Kenali yang pernah saya temui meriwayatkan bahawa orang yang pernah belajar dengan Tok Kenali semuanya mendapat kedudukan dalam masyarakat. Apabila seseorang murid itu lebih berkhidmat kepada beliau maka ternyata akan lebih pula ilmu yang diperolehnya. Demikian juga kedudukan dalam masyarakat. Yang dimaksudkan berkhidmat di sini ialah ada yang pernah menyiram Tok Kenali ketika mandi. Bahkan ada murid yang pernah membasuh beraknya sesudah buang air besar.

Murid yang sampai kepada kedua-dua peringkat ini saja yang menjadi ulama besar, antara mereka termasuk Syeikh Idris al-Marbawi dan Syeikh Utsman Jalaluddin Penanti. (Sumber cerita ini daripada murid beliau, Tuan Guru Haji Abdur Rahman bin Husein al-Kalantani, Mufti Mempawah, yang didengar pada tahun 1969 di Mempawah; Tuan Guru Haji Mahmud di Gajah Mati, Kedah pada tahun 1970; Qadhi Haji Wan Ismail bin Hawan di Jala pada tahun 1970; Tuan Guru Haji Abdur Rahim Kelantan di Mekah pada tahun 1979, dan masih ada yang lain yang belum perlu disebutkan.)

Walaupun telah diketahui umum Tok Kenali berasal dari Kelantan tetapi sewaktu saya mengembara ke negeri Caiyya (nama asalnya Cahaya) yang terletak jauh ke Utara Patani dan Senggora, orang tua-tua bercerita bahawa asal usul datuk nenek Tok Kenali adalah dari Cahaya. Diriwayatkan ada dua atau tiga kali Tok Kenali pernah datang ke negeri Cahaya. Setiap kali Tok Kenali datang beliau dimuliakan orang. Tempat yang menjadi laluan Tok Kenali dihamparkan dengan kain kuning, demikian juga tempat duduknya. Orang ramai datang berduyun-duyun menziarahi Tok Kenali kerana mengambil berkat keramatnya. Ada orang tertentu yang didoakan oleh Tok Kenali ternyata dikabulkan oleh Allah sebagaimana doa yang beliau ucapkan (riwayat ini didengar di Caiya (Cahaya) pada 1992).

Penulisan

Penglibatan Tok Kenali dalam penulisan adalah sebagai bukti beliau seperti juga ulama-ulama terkenal lainnya. Beliau ialah Ketua Pengarang majalah Pengasuh yang pertama ketika majalah itu mula-mula diterbitkan. Dari sini dapat kita buktikan bahawa majalah Pengasuh merupakan majalah Islam yang paling lama dapat bertahan di Nusantara. Majalah Pengasuh masih kekal diterbitkan hingga sekarang ini (1427 H/2006 M) oleh Majlis Agama Islam Kelantan. Semua majalah Islam di Nusantara yang diterbitkan peringkat awal, bahkan termasuk yang agak terkebelakang, semuanya tidak diterbitkan lagi.

Karya-karya Tok Kenali yang ditulis dalam bentuk risalah atau kitab pula antaranya ialah Risalatud Durril Mantsur, yang selesai ditulis pada bulan Jumadil Akhir 1310 H/Disember 1892 M. Kandungannya merupakan terjemahan dan penjelasan fadhilat Burdah Bushiri. Dicetak dalam bentuk huruf batu/litografi oleh Syeikh Abdullah Mujallid, Mekah pada Jumadilakhir 1310 H.

Karya Tok Kenali dalam bidang ilmu sharaf pula ialah Madkhal Kamil fi 'Ilmis Sharfi, selesai penulisan pada 15 Rabiulawal 1351 H. Kandungan merupakan karya tashhih tentang ilmu sharaf. Kemungkinan maksud daripada gurunya Syeikh Ahmad al-Fathani, iaitu karya berjudul Abniyatul Asma' wal Af'al. Dicetak oleh Mathba'ah al-Asasiyah al-Kalantaniyah atas perbelanjaan Haji Wan Daud bin Haji Wan Sufyan.

Karya Tok Kenali dalam bidang ilmu nahu pula ialah Mulhiq li Miftahit Ta'allum fi I'rabi Matnil Ajrumiyah wal Amtsilah 'ala Ratbih, selesai penulisan pada 29 Sya’ban 1354 H. Membicarakan ilmu nahu merupakan huraian kitab Matn al-Ajrumiyah. Kitab ini dikumpulkan atau ditulis kembali oleh salah seorang muridnya iaitu Tuan Guru Haji Abdullah Thahir bin Ahmad, Bunut Payung. Dicetak oleh Persama Press, Pulau Pinang atas kehendak Tuan Guru Abdullah Thahir bin Ahmad bin Muhammad Zain pada 9 Safar 1356 H.

Kiriman Tigosotigo

Turki beri amaran lancar serangan balas

Erdogan
Seorang lelaki Syria meratapi kematian anak
 lelakinya di hospital Dar El Shifa, Aleppo
ANKARA - Tentera Turki melancarkan serangan balas terhadap Syria semalam, yang dianggap sebagai amaran buat negara itu selepas lima penduduk tempatan terkorban akibat bedilan bom mortar dari Syria, kelmarin.
Semenjak tercetusnya konflik berdarah di Syria yang turut menjejaskan laluan sempadan dua negara itu, Turki dilihat tidak dapat menahan sabar lalu melancarkan amaran terakhir selepas satu bedilan mortar dari negara jiran disasarkan ke sempadan selatan Akcakale.
Dalam pada itu, Pertubuhan Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) mengesahkan sokongan terhadap Turki dan mendesak Syria menamatkan serangan yang dianggap mencabuli undang-undang antarabangsa.
Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan Syria memberitahu, beberapa askar terbunuh dalam serangan balas Turki yang disasarkan ke arah pusat kawalan tentera berhampiran bandar Tel Abyad.
Sementara itu, Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata negaranya tidak berniat untuk mengisytiharkan perang dengan Syria.
"Serangan yang dilancarkan tentera Turki di sempadan adalah amaran terhadap bedilan mortar oleh Syria.
"Turki tidak akan berdiam diri dengan apa sahaja provokasi dilakukan rejim Syria terhadap keselamatan negara ini," kata Erdogan.
Syria bagaimanapun, menjelaskan sedang menyiasat punca serangan mortar itu dan meminta jirannya bersabar. - Reuters

Syeikh Ahmad Al Banna

Inilah wajah Syeikh Ahmad Al Banna ayah kepada Hasan Al Banna, walaupun beliau kelulusan Universiti Al Azhar namun beliau lebih suka mencari rezeki dengan tangan sendiri berkerja sebagai tukang membaiki jam. Setelah dilantik menjadi Imam di Masjid Mahmodiyah Syeikh Ahmad Al Banna masih meneruskan kerjanya sebagai tukang membaiki jam. Beliau tidak memiliki harta dunia yang banyak namun dikurniakan seorang anak yang soleh menjadi pejuang Islam dan pengasas Ikhwanul Muslimin… 

“Wahai anakku, aku sendiri yang memandikan, mengkafankan, mensolatkan dan membawa jenazahmu ke kubur. Tidak seorang manusia pun yang dibenarkan menyertaiku…” demikian rintihan Syeikh Ahmad Al Banna ketika menceritakan detik pilu setelah Hasan Al Banna dibunuh secara kejam.

Setelah ditembak dengan pistol dari jarak dekat sebanyak tujuh kali oleh pembunuh upahan Hasan Al Banna masih sempat menefon ambulans minta dibawa ke hospital. Beliau juga dapat mengingati nombor kereta yang dinaiki pembunuhnya. Apabila sampai di hospital Qasral Aini disambut pihak tentera yang diketuai Jeneral Muhamad al Jazzar yang tidak membenarkan sebarang rawatan diberikan kepada Hasan Al Banna. Dia dibiarkan disitu dan akhirnya Hasan Al Banna mengembuskan nafas yang terakhir akibat tumpahan darah yang banyak.

Kemudian pihak polis menghantar mayat Hasan Al Banna ke rumah yang dikawal rapi pihak keselamatan. Orang ramai tidak dibenarkan menghampiri rumah tersebut. Maka Syekh Ahmad Al Banna yang ketika itu berumur 90 tahun yang memandi, mengkafan dan menyembahyangkan jenazah anknya yang syahid…al fatihah..

by ; penulis buku novel sejarah saudara Abdul Latip

160 spesies baru ditemui di Gunung Kinabalu

Katak tanduk
Katak tanduk juga ditemui pasukan penyelidik
di kawasan Gunung Kinabalu. - Foto ihsan
Naturalis Biodiversity Center
Rama-rama Atlas
Rama-rama Atlas dipercayai paling terbesar di dunia.
 - Foto ihsan Naturalis Biodiversity Center
KOTA KINABALU - Penyelidik Malaysia dan Belanda menemui kira-kira 160 spesies baru di kawasan pergunungan Borneo baru-baru ini – penemuan yang menakjubkan dunia sains.
Dalam penemuan itu, kulat dan labah-labah menguasai spesies baru di Gunung Kinabalu manakala kumbang dan siput juga termasuk dalam senarai haiwan serta paku-pakis pada senarai tumbuhan.
József Geml, salah seorang penyelidik berkata, katak juga mungkin boleh dibuktikan sebagai spesies baru.
"Walaupun kerja-kerja saintifik terperinci yang dilakukan mengambil masa bertahun-tahun, pasukan kami sudah tahu bahawa banyak spesies ini adalah baru kepada sains," katanya dalam satu kenyataan dipetik CNN.
Dalam pada itu, kajian tersebut telah dijalankan oleh Sabah Parks dan Pusat Biodiversiti Naturalis Belanda.
Para penyelidik telah mengutip sampel DNA dan memastikan sama ada spesies tersebut merupakan spesies baru ataupun sudah lama berada di puncak tertinggi di Malaysia itu.
Sementara itu, seperti yang dimaklumkan sebelum ini, terdapat kira-kira 3,500 sampel DNA telah diambil daripada 1,400 spesies.
Penyelidik turut merancang untuk menerbitkan evolusi bergerak di Borneo pada pertengahan tahun depan.

AS sokong serangan balas Turki ke atas Syria

WASHINGTON - Amerika Syarikat (AS) berharap konflik antara Syria dan Turki tidak bertambah buruksambil menggesa Istanbul berdiri teguh di sisi sekutunya, Pertubuhan Pakatan Perjanjian Atlantik Utara (Nato) untuk menentang pencerobohan.
AS  juga bersetuju dengan tindakan serangan balas dilakukan oleh Turki ke atas Syria dengan menyifatkannya sebagai sesuai dan berkadar.
Bom mortar Syria yang membedil negara itu sebelum ini mengorbankan lima orang awam.
Jurucakap Pentagon, George Little memberitahu pemberita, "kami berharap pertembungan ini tidak meningkatmenjadi konflik yang lebih luas.”
Beliau juga berkata, AS berpendapat kesalahan harus diletakkan ke atas bahu Presiden Syria, Bashar al-Assad.
"Kami marah dengan tindakan kerajaan Syria di sepanjang sempadan Turki. Kami berdiri dengan sekutu Turki kami," tambah beliau.
Semalam, Parlimen Turki telah meluluskan tindakan ketenteraan seterusnya akan dilancarkan ke atas Syria sekiranya keadaan bertambah buruk.
"Pada kami, Turki memberikan respons balas. Parlimen Turki juga telah memberikan kapasiti kepada kerajaan untuk melakukan serangan balas jika berlaku sebarang pelanggaran kedaulatan Turki,” kata jurucakap Jabatan Amerika Syarikat,  Victoria Nuland.
"Daripada perspektif kami, respons dibuat Turki adalah sesuai, ia juga telah direka untuk mengukuhkan kesan pertahanan supaya perkara seperti ini tidak berlaku lagi, dan ia adalah berkadar," katanya lagi.
Menurut Timbalan Perdana Menteri Turki, Besir Atalay, Syria semalam memohon maaf melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) atas bedilan bom mortar itu dan berjanji tidak akan berulang lagi.

"Jatuh Cinta" Pada Seekor Babi Hitam

menikah Seekor Babi HitamMenjadikannya binatang peliharaan di rumah. Mungkin banyak orang yang tertarik memelihara anjing atau kucing, namun bukan untuk Maria Cooper. Perempuan cantik itu malah memilih babi hitam yang selalu setia menemaninya.

Perempuan unik itu bernama Maria, berasal dari Marden, Kent. Maria yang berusia 29 tahun itu mengaku tidak bisa dipisahkan dari hewan yang bobotnya lebih dari tiga kali bobot Maria tersebut. Sang babi diperalakukan seperti anjing, dibawa ke kamar, naik kasur, berkeliling taman bahkan menonton televisi bersama.

Maria yang merupakan seorang guru musik merupakan penyayang binatang, Namun ia menjatuhkan pilihannya kepada seekor babi hitam untuk menjadi sahabat terbaiknya.

"Saya membeli babi hitam ini tahun lalu. Dia begitu lucu dan aku kemudian memberinya nama Dinky," ujarnya seperti dikutip dari situs The Sun.

"Begitu melihatnya, aku langsung jatuh cinta pada pandangan pertama. Dia terlalu berharga untuk tinggal di luar rumah dengan kandang. Jadi aku biarkan saja di di dalam rumah," tuturnya.

Makanan kesukaan Dinky sang babi adalah kacang dan pisang. Ia kemudian tumbuh gemuk semenjak dirawat Maria.

"Dia tumbuh besar dan terlalu besar untuk berada di kasur saya. Jadi akhirnya saya membuatkan kamar untuk dia. Saya tahu dia sangat manja, ya dia pantas mendapatkannya," terang Maria.

Kehadiran Dinky sempat disambut aneh oleh Ian, suami Maria. Ian sendiri memelihara tarantula. Namun akhirnya Ian dapat menerima keinginan sang istri untuk memelihara seekor babi di dalam rumah.

"Saya pikir keren memiliki bintang peliharaan yang eksotis di rumah," ujarnya.

Dimanja, Dinky seringkali ditemukai sedang bersantai di kamar kerja Maria atau sedang sibuk dengan bermain dengan anak-anak Maria.

Selain memelihara Dinky, Maria juga memiliki marmut, kucing, hamster, ayam, dan bebek chinchilla.

sumber

Turki bedil wilayah Syria

AKCAKALE: Tentera Turki semalam melepaskan tembakan meriam ke atas wilayah Syria selepas bom mortar yang dibedil dari negara itu menyebabkan lima rakyat Turki terbunuh.

Tidak ada butir terperinci diberikan mengenai serangan balas itu, mahupun mengenai pihak yang bertanggungjawab membedil mortar dari Syria.


Bagaimanapun, sumber keselamatan berkata, Turki meningkatkan jumlah tenteranya di sepanjang sempadan kedua-dua negara.

“Tentera kami di sempadan bertindak balas serta-merta. Serangan dilancarkan terhadap kawasan sasaran yang dikenalpasti menerusi radar.


“Turki tidak akan berdiam diri dalam menghadapi provokasi rejim Syria terhadap keselamatan negara kami,” kata kenyataan yang dikeluarkan Pejabat Perdana Menteri, Tayyip Erdogan.


Dalam pada itu, pihak berkuasa Syria berkata, ia melakukan siasatan untuk mengenal pasti sumber bom mortar itu.

Menteri Penerangan, Omran Zoabi menyampaikan ucapan takziah kepada penduduk Turki dengan berkata, negaranya menghormati kedaulatan negara jiran.


Parlimen Turki dijadual mengundi hari ini untuk melanjutkan kebenaran lima tahun bagi tenteranya melakukan operasi seberang sempadan. Kebenaran itu pada mulanya bertujuan membenarkan serangan terhadap pangkalan pejuang Kurdis di utara Iraq.

Ia kini akan diperluaskan untuk memasukkan operasi di Syria, kata seorang anggota Parlimen dari parti pemerintah.


Sementara itu, penduduk Akcakale berkumpul di luar pejabat datuk bandar, bimbang untuk kembali ke kediaman masing-masing kerana bunyi tembakan meriam dari wilayah Syria masih kedengaran di bandar itu.


“Kami tidak dapat tidur sejak 15 hari lalu. Kami terpaksa menumpang tidur di rumah sanak saudara yang jauh dari sempadan kerana merasakan tidak selamat di sana,” kata seorang peniaga, Hadi Celik, 42, bapa lima anak, antara mereka yang berkumpul di luar pejabat datuk bandar. - AFP

Pemilik biola kena bayar duti kastam RM5j

TOKYO: Seorang penggesek biola wanita yang disanjung ramai diberitahu agar membayar AS$1.5 juta (RM4.5 juta) untuk duti kepada kastam Jerman yang merampas alat muziknya kerana mendakwa dia mungkin merancang untuk menjualnya.
Yuki Manuela Janke, 26, yang berpangkalan di Jerman pulang ke kampung halaman melalui Lapangan Terbang Frankfurt pada 28 Spetember lalu ketika kastam merampas biola Stradivarius miliknya yang bernilai $7.6 juta (RM23.2 juta), kata Yayasan Muzik Nippon.

Pihak berkuasa Jerman menuntut dia membayar duti kastam sebanyak 19 peratus daripada nilai alat muzik buatan 1736 yang turut dikenali sebagai “The Muntz” itu jika dia mahukannya kembali, kata Pengarah Urusan yayasan itu, Kinya Narabayashi. - AFP

2kg rambut, kapur dalam perut

GUMPALAN rambut yang menyelaputi kapur tulis dikeluarkan dari perut seorang remaja.
GUMPALAN rambut yang menyelaputi kapur tulis dikeluarkan dari perut seorang remaja.
NEW DELHI: Apabila seorang remaja mengadu tidak boleh makan atau minum selama beberapa hari, sekumpulan doktor memutuskan untuk mencari puncanya.
Tidak seperti dijangka, apa yang mereka temui sangat luar biasa.
Di dalam perut remaja perempuan itu ialah gumpalan rambut seberat hampir dua kilogram yang tersangkut di antara perut dan usus kecilnya.

Pakar perubatan India mendapati, remaja berusia 19 tahun itu mempunyai tabiat suka memakan rambut sendiri, selain kapur tulis jika dia berada di sekolah.


Gabungan ‘makanan’ aneh itu kemudian berkumpul dalam tubuh remaja terbabit sebelum lama-kelamaan menjadi besar.

Sepasukan pakar bedah dimaklumkan mengenai penemuan itu selepas remaja terbabit - dari Rajgarh dan Madhya Pradesh - berkunjung ke Hospital the Maharaja Yeshwantrao di Indore bulan lalu.

Diketuai Dr Parvinder Singh Lubana, mereka akhirnya berjaya mengeluarkan gumpalan rambut yang ‘membungkus’ kapur berkenaan.

Seorang daripada pakar bedah itu, Dr Amit Agarwal, berkata saluran usus remaja terbabit tersumbat menyebabkan dia tidak boleh mengambil makanan atau minuman selama beberapa hari.

Bagaimanapun, gumpalan rambut itu bukanlah yang terbesar pernah dikeluarkan dari tubuh seseorang dalam tempoh beberapa tahun lalu.

Pada November 2007, doktor di Amerika Syarikat (AS) menemui gumpalan rambut seberat hampir lima kilogram dalam perut seorang remaja perempuan.

Berusia 18 tahun ketika itu, remaja terbabit mendapatkan bantuan doktor selepas mengalami kesakitan dan bengkak perut selama lima bulan.

Imbasan menunjukkan ada gumpalan besar di bahagian perut remaja terbabit.

Lima hari selepas dikeluarkan, pesakit kembali makan secara normal dan dibenarkan pulang. - DM

Spesies baharu dinosaur diberi nama

REUTERS
GAMBAR menunjukkan bentuk kepala spesies
baharu dinosaur yang diberi nama Pegomastax africanus.

WASHINGTON - Seorang pengkaji haiwan purba, Paul Sereno mengenal pasti identiti satu spesies baharu dinosaur yang mempunyai badan seperti landak.
Sereno membuat kajian tentang identiti dinosaur yang mempunyai gigi taring dan paruh seperti burung kakak tua itu selepas melihat spesimen haiwan berkenaan pada 1983 di Universiti Harvard, Amerika Syarikat.
Spesimen haiwan itu ditemui pada serpihan seketul batu di Afrika Selatan pada 1960-an.
Dia memberi nama dinosaur itu Pegomastax africanus yang bermaksud rahang tebal dari Afrika dan ia hidup antara 100 juta hingga 200 juta tahun lalu.
"Saya menggambarkan dinosaur itu sebagai seekor burung, puntianak dan landak," katanya yang merupakan pakar dinosaur di Universiti Chicago.
Penemuan tersebut dilaporkan kelmarin dalam jurnal ZooKeys di internet.
Panjang dinosaur itu kurang 61 sentimeter (sm) dan ia memakan tumbuh-tumbuhan.
Sereno berkata, dinosaur itu mempunyai berat seperti seekor kucing yang dipelihara di rumah manakala ketinggian haiwan tersebut kurang 30sm. - Agensi

Thu jadi jutawan kerana eksport rambut manusia ke luar negara

DUA wanita bekerja di sebuah bengkel yang mengumpulkan
rambut manusia di Kampung Binh An pada 15 Jun lalu. - AFP
BINH AN, Vietnam - Seorang penduduk kampung di sini, Do Van Thu menjadi kaya selepas dia menjual rambut manusia.
Thu menjadi jutawan dalam tempoh 13 tahun selepas dia memulakan perniagaan menjual rambut manusia sehingga dieksport ke luar negara.
"Pada setiap tahun, keluarga saya mengeksport 50 tan hingga 60 tan rambut ke China.
"Kami membeli rambut di seluruh Vietnam termasuk dari Laos dan Kemboja," katanya yang berusia 50 tahun.
Permintaan untuk mendapatkan rambut itu telah meningkat sejak sepuluh tahun lalu terutamanya daripada golongan wanita muda.
Thu mempunyai sebuah bengkel yang digunakan untuk membersih dan mengumpulkan rambut itu di sini sekali gus memberi peluang pekerjaan kepada penduduk kampung.
"Setiap pekerja saya memperoleh pendapatan AS$140 (RM427) sebulan," katanya.
Jumlah itu tiga kali ganda daripada purata pendapatan penduduk luar bandar di negara ini.
Menurut seorang penduduk kampung ini, Nguyen Van Tam, harga rambut itu adalah antara AS$45 (RM137) hingga AS$250 (RM763) bagi setiap satu kilogram.
Menurutnya, harga tersebut adalah bergantung kepada kualiti rambut. - AFP

Ahli arkeologi jumpa makam permaisuri Maya

GAMBAR tidak bertarikh menunjukkan satu rangka
 manusia ditemui di dalam makam Permaisuri
Kalomt'e K'abel di hutan Peten, Guatemala. - AFP
BANDAR RAYA GUATEMALA - Sekumpulan ahli arkeologi Amerika Syarikat (AS) dan Guatemala menemui sebuah makam permaisuri Maya yang mengandungi harta karun.
Menurut seorang ahli arkeologi AS, David Freidel, makam itu ditemui di hutan Peten yang merupakan salah satu penemuan terpenting berkaitan dengan tamadun Maya.
Hutan itu terletak 600 kilometer ke utara bandar raya ini.
Hadiah-hadiah seperti pasu seramik abad ke-7 dan ke-8 termasuk batu jed, kulit kerang dan pisau yang diperbuat daripada batu turut ditemui di dalam makam tersebut.
Makam tersebut ditemui pada Jun lalu tetapi pendedahan tentang penemuan itu dibuat kelmarin.
Sebuah pasu yang terdapat dalam makam itu tertera nama Permaisuri Kalomt'e K'abel yang merupakan isteri Raja Wak K'inich Bahlam II.
Ujian asid deoksiribonukleik akan dilakukan ke atas satu rangka manusia yang ditemui di dalam makam itu.- Agensi

Syria minta maaf selepas bedil bandar Turki

GAMBAR yang dirakamkan semalam menunjukkan
beberapa orang berdiri di depan sebuah rumah yang
musnah dalam serangan mortar tentera Syria
di bandar Akcakale, Turki.- AFP
ANKARA – Pemerintah Syria mengaku membunuh lima penduduk di bandar Akcakale, Turki dalam satu serangan mortar, kata Timbalan Perdana Menteri Turki, Besir Atalay semalam.
“Pihak Syria mengaku melancarkan serangan itu dan meminta maaf,” katanya selepas Parlimen Turki bersidang bagi membincangkan isu tersebut.
Parlimen Turki turut membenarkan tentera negara ini melancarkan operasi di dalam negara Syria jika dianggap perlu ekoran serangan mortar tersebut.
Kebenaran itu diberikan selepas 320 daripada 550 anggota parlimen meluluskan usul untuk melancarkan operasi tersebut.
Seramai 129 anggota parlimen menentang usul berkenaan termasuk daripada Parti Penduduk Republik yang menjadi pembangkang utama.
Atalay berkata, Syria berjanji tidak akan mengulangi serangan itu selepas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menjadi pengantara dalam isu berkenaan.
Pihak berkuasa Turki menyatakan antara yang terbunuh itu ialah seorang ibu dan tiga orang anaknya.
Serangan mortar itu tersasar selepas ia dilancarkan pihak tentera Syria dari bandar Tall al-Abyad kelmarin.
Tentera Turki kemudian bertindak balas dengan melancarkan bedilan meriam yang menyebabkan beberapa askar Syria dilaporkan terbunuh.
Sementara itu, kumpulan pemberontak Syria membunuh 21 anggota pasukan elit tentera negara itu di bandar Qudsaya, barat Damsyik dalam satu pertempuran semalam.
Para pemberontak itu yang menuntut Presiden Bashar Al-Assad meletakkan jawatan menggunakan bahan letupan yang diletakkan dekat kuarters pasukan Pengawal Republikan di bandar tersebut.
Tentera Syria turut membedil Aleppo selepas 48 orang maut dalam tiga serangan bom kereta di bandar tersebut kelmarin.
Kumpulan militan Islam, Al-Nusra mengaku melakukan serangan bom kereta itu.
Pergolakan di Syria bermula sejak Mac tahun lalu ekoran kebangkitan penduduk di Asia Barat yang menuntut perubahan kepimpinan.
Pertempuran antara tentera Syria dengan kumpulan pemberontak dilaporkan telah menyebabkan lebih 30,000 orang terbunuh. – Agensi