Pages

Tuesday, December 22, 2015

Sungai terpendek di duniaSUNGAI 
Tamborasi didakwa sebagai sungai terpendek di dunia.
Panjang sungai ini hanya 20 meter sahaja dan terletak di Sulawesi Tenggara, Indonesia.
Ukuran mini tersebut membuat Tamborasi tidak kelihatan seperti sungai, melainkan seperti tasik.
Laman web ensiklopedia terbesar di dunia, Wikipedia juga mengakui catatan tersebut.
Untuk mencapai sungai mini tersebut, anda boleh mengaksesnya melalui jalan darat.
Jaraknya hanya kira-kira 9 kilometer dari bandar Kolaka. - Tripadviso
r

Potong rambut dengan pedangLAZIMNYA
, pendandan rambut menggunakan gunting untuk memotong rambut pelanggannya.
Namun, berbeza dengan Alberto Olmedo, dia menggunakan pedang samurai, penyepit logam yang panas, kuku pemotong rambut dan penyumpit gas dengan suhu 1,300 darjah Celsius bagi menyempurnakan tugasnya.
Pendandan rambut luar biasa yang mempunyai sebuah salon di Madrid ini turut dianggap sebagai Edward Scissorhands dalam dunia sebenar.
“Saya menggunakan alat zaman pertengahan bagi memastikan potongan tepat dari setiap sudut. Satu-satunya cara untuk mendapatkan potongan yang sama kiri dan kanan adalah dengan memotong kedua-duanya secara serentak,” katanya.
Katanya lagi, kadang kala dia perlu menggunakan sedikit imaginasi untuk mendapatkan hasil yang positif. – Oddity Centra
l

Britain lahir 200 jutawan hartanah sehari


britain melahirkan lebih 200 jutawan segera setiap hari sepanjang
Bitain melahirkan lebih 200 jutawan segera setiap hari sepanjang tahun ini dalam industri hartanah ekoran peningkatan nilai hartanah di negara itu sehingga mencecah jutaan pound. Agensi
LONDON 21 Dis. - Sebanyak 200 orang jutawan segera berjaya dihasilkan di negara ini setiap hari sepanjang 2015 ekoran peningkatan nilai hartanah di Britain sehingga mencecah nilai jutaan pound.
Portal berita Mirror Online melaporkan, lebih 75,000 jutawan hartanah segera telah dilahirkan di Britain sepanjang tahun ini berikutan harga hartanah di negara ini terus melonjak naik terutama di luar kota London.
Sebuah laman web hartanah, zoopla.co.uk melaporkan, analisis yang dilakukan zoopla mendapati, jumlah pemilik rumah di Britain meningkat kepada 75,796 orang atau 14 peratus sejak Januari lalu, berikutan kenaikan nilai hartanahnya kepada satu juta pound atau lebih, sekali gus menjadikan pemilik kediaman berkenaan sebagai jutawan hartanah.
Peningkatan ini bersamaan dengan lebih 200 jutawan hartanah baru dicipta setiap hari.
Jurucakap Zoopla, Lawense Hall berkata: “Ia sesuatu yang menarik untuk melihat bahawa kawasan-kawasan seperti Timur England dan Yorkshire menyaksikan peningkatan peratusan yang lebih besar bilangan jutawan hartanah dalam tempoh 12 bulan lepas, berbanding kawasan selatan yang biasanya mendominasi pasaran setiap tahun.
Bagaimanapun, bilangan hartanah bernilai lebih satu juta pound di selatan mengatasi hartanah lain di seluruh Britain, dengan jumlah hartawan hartanah tertinggi dicatat di Westminster sebanyak 51,607 diikuti Kensington dan Chelsea (44,972).
“Dengan ekonomi yang bertambah baik dan kekurangan berterusan bekalan perumahan, ini terus memberi tekanan menaik terhadap harga rumah di semua peringkat pasaran dan telah melonjakkan penjualan hartanah melebihi 1 juta pound,” katanya.
“Satu tanda harga yang pernah dianggap bernilai eksklusif seperti rumah mewah atau rumah agam kini menjadi sesuatu yang biasa terutama di ibu negara ini,” ujarnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/britain-lahir-200-jutawan-hartanah-sehari-1.171584#sthash.RaQAEDHm.dpuf