Pages

Friday, October 10, 2014

Pasangan kahwin menerusi radioCixi (China): Seorang pengantin perempuan di wilayah Zhejiang yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya melangsungkan perkahwinan dengan tunangnya menerusi radio apabila mereka menyedari dia tidak akan sempat tiba di majlis itu pada masa yang ditetapkan.

Yan Mengxia berlepas dari rumahnya jam 1 petang minggu lalu untuk perjalanan sejauh 300 kilometer ke Yongkang, tempat perkahwinan itu dilangsungkan.

Ketika terperangkap dalam kesesakan jalan raya kerana cuti hari kebangsaan, tunangnya tidak putus-putus menelefon sebuah stesen radio untuk mengetahui keadaan lalu lintas.

Majlis itu dijadual berlangsung jam 4 pertang tetapi Yan tidak juga tiba.


Bagaimanapun, mereka diselamatkan stesen radio itu yang menawarkan majlis itu diadakan secara langsung menerusi gelombang udara. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Sembelih keldai jika bekas suami mati


Riyadh: Seorang wanita ditegur selepas memberitahu seorang ulama dalam rancangan televisyen bahawa dia bernazar menyembelih keldai jika bekas suaminya yang kejam meninggal dunia.

Wanita yang memperkenalkan dirinya sebagai Umm Mohammed menelefon Sheikh Abdullah Al Mutlaq - anggota Jawatankuasa Agung Ulama - ketika satu rancangan televisyen yang melihatnya menjawab soalan penonton.

“Saya bernazar menyembelih keldai sebagai tanda syukur dibebaskan selama-lamanya daripada kekejamannya.
“Dia terlalu zalim terhadap diri saya serta anak-anak kami,” katanya.
Namun Sheikh Mutlaq menjawab: “Perbuatan itu tidak diterima dalam Islam. Kamu perlu memaafkan bekas suami dan mendoakan Tuhan mengampunkannya. Jadilah orang lebih baik daripadanya.
“Namun jika anda masih mahu memenuhi nazar itu kelak, sembelihlah kambing untuk fakir miskin,” katanya ketika dalam rancangan televisyen berkenaan, semalam. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Kerja tiga hari sajaMexico City: Carlos Slim, taikun Mexico yang juga orang paling kaya di dunia mencadangkan supaya dilakukan rombakan besar-besaran terhadap sistem keseimbangan kehidupan dan bekerja yang akan menyaksikan waktu bekerja hanya tiga hari seminggu.

Slim yang bernilai lebih AS$80 bilion (RM260 bilion) berkata, untuk menyesuaikan dengan sistem itu, waktu bekerja perlu selama 11 jam sehari, bukan lapan jam seperti sekarang dan usia persaraan ditingkatkan kepada 75.

“Dengan cara ini, kita boleh menikmati lebih banyak masa sepanjang hayat.


Tak perlu tunggu hingga kita berusia 60 tahun dan bersara,” katanya.

Bilionair berusia 74 tahun itu mengemukakan idea itu pada satu persidangan di Paraguay.

Dia berkata, konsep itu bukan setakat boleh mencergaskan pekerja tetapi juga memberi kesan positif kepada pasaran ekonomi dan kewangan.

“Dengan bekerja tiga hari seminggu, kita akan mempunyai lebih banyak masa untuk berehat, menikmati kehidupan berkualiti,” katanya pada persidangan itu.

“Biar mesin yang bekerja 24 jam sehari.


Manusia berhak untuk berhibur, bersantai bersama keluarga dan menjalani latihan untuk bekerja dengan lebih baik.

“Ia akan menghasilkan masyarakat berpengetahuan dan berpengalaman,” katanya.

Slim bagaimanapun tidak menjelaskan sama ada gaji perlu dikekalkan atau dikurangkan selaras dengan hari bekerja yang sudah berkurangan itu.


Namun, dia yakin, ia boleh dilakukan walaupun tidak tahu bila.

Slim berkata, dia sudah melaksanakan sebahagian sistem berkenaan di syarikatnya.

Pekerja di syarikat bekenaan dibenarkan bersara pada usia 50 dan boleh terus bekerja empat hari seminggu dengan gaji penuh.- Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Elaun untuk anak dara Swaziland jauhi seks

Bagaimanapun, pengkritik berkata, raja ranggi itu yang sudah mempunyai 15 isteri mahu memastikan isterinya yang akan datang bebas daripada wabak berkenaan. 
Setakat ini, belum ada cara ditetapkan mengenai bagaimana gadis muda negara itu akan diawasi bagi memastikan mereka tidak pernah melakukan seks.

Anak dara Swaziland menjadi tajuk akhbar setahun sekali apabila puluhan ribu akan menari separuh bogel di depan raja pada acara Reed Dance.
Foto
MSWATI III sudah mempunyai 15 isteri.
Foto
GADIS Swaziland menyertai acara Reed Dance, bulan lalu.
Raja playboy negara itu, Mswati III, dilapor meluluskan skim faedah itu, kononnya dalam usaha menghalang wabak HIV merebak. 
Setiap tahun Mswati III, 46, akan memilih seorang anak dara untuk menjadi isteri barunya dalam kalangan mereka.

Bulan lalu, dia memilih seorang gadis berusia 19 tahun menjadi isterinya yang ke-15.

Program berkenaan yang didakwa dibiayai oleh Bank Dunia menawarkan pendapatan kepada gadis di negara yang dua pertiga penduduknya meraih pendapatan kurang RM3.20 sehari.

Pekerja kesihatan, Thabsile Dlamini berkata, kerajaan membayar elaun kepada anak dara supaya mereka menggunakan wang itu untuk keperluan masing-masing dan menolak tawaran wang untuk mengadakan seks.

Kadar HIV di Swaziland kekal 26 peratus ketika ini, antara yang paling tinggi di dunia. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Bunuh, noda mayat emak


Texas: Sebuah mahkamah di sini semalam diberitahu bagaimana seorang remaja belasan tahun membunuh ibunya dengan tukul besi dan kemudian memperkosa mayat mangsa.

Kevin Davis, 18, mengaku membunuh ibunya, Kimberly Hill, 50, di kediaman mereka di Corpus Christi, Texas.

Semalam, juri ditunjukkan dokumen soal siasat Davis dengan polis selepas dia ditangkap.

Davis menceritakan kepada penyiasat bagaimana dia mula cuba membunuh ibunya dengan menjerut mangsa mengguna wayar elektrik.


Apabila ibunya tidak mati, Davis mengambil tukul besi dan mengetuk mangsa kira-kira 20 kali.


Disoal apa yang berlaku kemudian, Davis berkata: “Saya mengadakan seks dengan mayatnya. Itu pertama kali saya mengadakan seks dan ia dengan ibu saya.”

Menurutnya, dia tidak keluar dari apartmen berkenaan kerana menunggu adiknya pulang dengan niat untuk membunuhnya juga.

Tetapi kerana bosan menunggu, dia meninggalkan kediaman itu.

Dalam soal siasat berkenaan, Davis juga memberitahu pegawai, dia sudah sekian lama mengimpikan untuk membunuh ibu dan adiknya dan akan melakukannya sekali lagi jika dibenarkan.

Dia menceritakan bagaimana dia berangan melakukan pembunuhan itu - berpakaian suit, memenggal mangsa, memakainya dengan pakaian cantik sebelum mengadakan seks dengan mayat itu.

Apabila ditanya alasan dia membunuh ibunya, Davis berkata, dia bosan dengan hidupnya dan tidak suka bergaul.

“Saya tidak gila. Saya waras. Saya tahu apa yang saya lakukan,” katanya.
Davis hanya tersenyum sepanjang perbicaraan semalam.

Juri mengambil masa kurang sejam untuk mendapatinya bersalah dan menghukumnya penjara seumur hidup. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Tukar rumah dengan iPhone 6

Lelaki itu yang menetap di Austria dan tidak pernah melawat rumah di Michigan City juga bersedia menyerahkan rumah dua tingkat dan tiga bilik itu kepada mereka yang sanggup memberinya iPad 32GB. 
Dia membeli hartanah itu empat tahun lalu pada harga AS$40,000 (RM130,000) dengan harapan dapat meraih keuntungan jika dijual balik.

Tetapi dia gagal menjual semula rumah itu sejak mencubanya beberapa bulan lalu, termasuk dengan meletakkan harga serendah AS$3,000 (RM10,000) kerana kejatuhan nilai hartanah di kawasan berkenaan.
Foto
RUMAH di Michigan City yang ingin ditukar dengan iPhone 6 atau iPad 32GB.

Cukai tanah terkumpul untuk rumah itu yang kosong sejak 2010 kini berjumlah AS$12,000 dan perlu dijelaskan oleh pemilik baru.

Ejen hartanah, Larry Else berkata, walaupun dilengkapi besmen dan garaj serta terletak tidak jauh dari bandar Detroit, rumah di kawasan berkenaan sukar dijual.

Menurut Else, ada pemilik rumah di kawasan itu juga yang gagal menjual rumahnya sanggup menukar hartanah itu dengan sebuah kereta Chevy keluaran 1994. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Jejaki laluan tentera bergajah


Kitab suci al-Quran, dalam satu bab menerangkan secara ringkas kisah mengenai tentera bergajah yang diketuai Abraha Al-Ashram, gabenor Yaman ketika itu.
Allah SWT memusnahkan Abraha dan tentera, termasuk 13 gajah dengan menghantar sekumpulan burung ababil untuk menggugurkan batu kecil ke atas mereka.

“Tiada batu yang mengena askar itu tetapi mereka terbakar dan hancur. Abraha melarikan diri ketika badannya terbakar dan hancur sebelum mati dalam perjalanan pulang ke Yaman,” kata ulama dan pentafsir al-Quran terkenal abad ke-14, Ibn Kathir.
Foto
ANTARA kawasan yang dikatakan dilalui tentera Abraha di timur Tathlith.

Kumpulan penyelidik sejarah itu melakukan perjalanan merentasi gunung dan laluan sukar, mengambil gambar mercu tanda penting, bermula di utara Najran, kemudian ke timur Asir sebelum meneruskan perjalanan ke timur Asir.

Antara tapak sejarah penting di sepanjang perjalanan itu ialah lakaran gambar gajah pada tembok Gunung al-Qahr di tenggara Tathlith, perigi lama di Hafaer di timur Asir dan jalan berturap berhampiran Kara di daerah Aqeeq di wilayah Baha.

Ketua bahagian geologi di Universiti Raja Saud, Mohammed Al-Amry, berkata, dia melihat laluan Abraha dan tenteranya di Tathlith dan Baha.

“Kami melepasi kawasan berbatu dan terdapat tulisan dalam bahasa Humairiya di beberapa tempat di gunung sekitar daerah itu,” katanya.

Menurut sumber sejarah Islam, Abraha penganut Kristian, merancang mendirikan gereja di Sanaa, sama seperti Kaabah di Makkah.

Dia mahu penduduk Arab datang beribadah di Sanaa bukan Makkah dengan berharap dapat melencongkan kegiataan perniagaan bagi faedah Yaman. 

Dia mengemukakan idea itu kepada Raja Habsyah ketika itu yang bersetuju dengan rancangan berkenaan.

Abraha membina gereja itu tetapi masyarakat Arab enggan melakukan ibadah di Sanaa.

Ia mencetuskan kemarahannya, mendorongnya membentuk pasukan tentera untuk menyerang Makkah dan memusnahkan Kaabah.

Dia menumpaskan semua tentera Arab ketika mara sehingga dia tiba di Makkah apabila dia dan pasukannya diserang burung Ababil yang dihantar Allah (SWT).- Agensi
Artikel ini disiarkan pada : 2014/10/10

Syarikat Slovakia cipta kereta terbangREKA BENTUK kereta yang dikenali sebagai AeroMobil yang dibangunkan oleh sebuah syarikat dari Slovakia. - Agensi


BRASTISLAVA, Slovakia – Sebuah syarikat di sini berjaya membangunkan sebuah kereta yang boleh terbang dan percaya kenderaan tersebut sedia untuk dipasarkan di seluruh dunia, lapor MailOnline kelmarin.
Kereta keluaran syarikat AeroMobil tersebut dijangka diperkenalkan dalam satu majlis pelancaran di Festival Peneraju di Austria pada 29 Oktober ini.
Seorang jurucakap syarikat berkenaan, Tatiana Veber berkata, kereta yang dikenali sebagai AeroMobil itu boleh terbang sejauh 692 kilometer dengan setangki minyak penuh.
Katanya, sayap kenderaan itu juga boleh dilipat bagi membolehkan bergerak seperti kereta biasa dan muat untuk diletakkan di tempat letak kereta.
“Kami sudah membangunkan sebuah kereta konsep yang boleh terbang sejak tahun 1990 dan generasi ketiga kereta ini merupakan yang paling berjaya walaupun masih terdapat sedikit kelemahan.
“Kami juga menerima respon positif daripada beberapa beberapa pakar penerbangan yang memuji reka bentuk dan penyelesaian teknikal kenderaan ini,” katanya.
Menurutnya, masih terdapat beberapa bahagian yang perlu diperbaiki lagi sebelum impian melihat kereta terbang menjadi salah satu pengangkutan utama di jalan raya menjadi kenyataan. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=1010&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3FhYQ3kHK 
Hakcipta terpelihara 

Baring atas buaian gantung cari ketenangan


Kumpulan atlet lasak berehat dalam buaian gantung di kawasan pergunungan di Monte Piana, Itali, baru-baru ini
ROM 9 Okt. - Bukan semua individu selesa berbaring dalam buaian yang tergantung beribu-ribu kaki di udara dan dikelilingi kawasan pergunungan.
Tetapi bagi mereka yang sukakan tempat-tempat yang tinggi, aktiviti lasak di kawasan pergunungan Alps di utara Itali, seolah-olah memberi ketenangan dan inspirasi kepada golongan ini.
Menurut Mail Online, mereka yang terdiri daripada kumpulan atlet sukan lasak sanggup mengembara semata-mata mahu mengambil bahagian dalam International Highline Meeting di Monte Piana, Itali, baru-baru ini.
Aktiviti lasak itu pertama kali dilancarkan pada 2012 selepas Monte Piana dikenal pasti sebagai lokasi sesuai untuk sukan lasak tersebut.
Kini aktiviti lasak itu dijadikan acara tahunan yang disertai ratusan ahli.
Kumpulan sukan lasak itu menghabiskan masa selama seminggu untuk menjalani aktiviti tersebut dalam keadaan harmoni dan tenang yang dikelilingi suasana hijau yang mendamaikan.
Dalam suasana semula jadi yang menghijau serta keindahan air terjun, kumpulan lasak itu juga pernah mencuba aktiviti-aktiviti lasak seperti berjalan melintasi gaung dan air terjun dengan menggunakan tali, namun tidak semua ahli kumpulan itu berjaya melakukannya.
Mereka cuba mencontohi atlet sukan lasak dari Perancis, Jean Francois Gravelet, yang pernah melintasi air terjun Niagara Fall menggunakan tali sebesar tiga inci pada ketinggian 48,768 meter pada 1859.
Kumpulan itu juga dilihat merebus telur sambil berehat menikmati keindahan alam sekitar ketika berada dalam buaian tergantung itu.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20141010/lu_10/Baring-atas-buaian-gantung-cari-ketenangan#ixzz3Fh88OsfN
© Utusan Melayu (M) Bhd