Pages

Friday, April 22, 2016

Kanak-Kanak Perempuan Lima Tahun Dipaksa Berkahwin


Diterbitkan: Khamis, 21 April 2016 10:39 AM

VIDEO pasangan kanak-kanak yang didakwa dipaksa berkahwin mendapat simpati pelbagai pihak termasuk  Yayasan Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef).
Majlis perkahwinan kanak-kanak berusia 10 tahun itu dirakam di Chittorgarh, sebuah bandar di  Rajasthan, utara India.
Rakaman itu dianggap menyayat hati apabila kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun menangis dan meminta bantuan bapanya.
Bagaimanapun dia terus dipaksa untuk mengikuti ritual perkahwinan berkenaan.
Selain itu, seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun turut disuruh berkahwin dengan budak lelaki 11 tahun.
Dia telah dipimpin oleh seorang lelaki dipercayai bapanya untuk mengikuti ritual perkahwinan berkenaan sehingga selesai.
Seorang aktivis kanak-kanak, Kriti Bharti yang juga pengasas Yayasan Saarti berkata, hatinya luluh selepas melihat kanak-kanak tersebut dipaksa berkahwin.
Jelasnya, pertubuhan yang diwujudkan berjaya menghalang 850 perkahwinan kana-kanak di Rajasthan sebelum ini.

Angkut 798 kilogram syiling simpan dalam bank


JILIN, Beijing 21 April – Seorang pengusaha penapis air di bandar ini menggemparkan negara kerana sanggup ‘mengangkut’ beribu-ribu keping duit syiling seberat 798 kilogram untuk disimpan di sebuah bank di sini.
Menurut portal Mail Online, lelaki yang dikenali sebagai Zhang itu memperoleh duit syiling berkenaan hasil perniagaan penapis air yang beroperasi di seluruh Jilin.
Mesin penapis air itu hanya menerima duit syiling bernilai 5 yuan (RM2.9) dan 11 yuan (RM6.50).
Zhang sebelum itu membungkus ribuan keping duit syiling ber­kenaan yang bernilai 100,000 yuan (RM59,732) di dalam gulungan kertas sebelum dibawa ke sebuah bank di Changchun.
Bulan lalu, seorang wanita membawa duit syiling sebanyak 540,000 yuan (RM322,553) untuk disimpan di sebuah bank di bandar Dongyang.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/angkut-798-kilogram-syiling-simpan-dalam-bank-1.283262#sthash.qOpI8wGn.dpuf

Wanita ‘diserang’ tebuan gergasi

TEBUAN gergasi,spesies serangga yang mampu menyebabkan kematian,

TEBUAN gergasi,spesies serangga yang mampu menyebabkan kematian, ditemukan seorang wanita hinggap di atas baju sejuknya diJepun, baru-baru ini. AGENSI
TOKYO 21 April – Seorang wanita Jepun terkejut apabila melihat seekor serangga berbisa dan bersaiz besar ‘merayap’ di atas sehelai baju sejuk di dalam almari pakaiannya.
Serangga itu, seekor tebuan Asia yang besar atau dikenali sebagai ‘vespa mandarinia’ dipercayai hidup liar di sekitar pergunungan di Jepun.
Portal berita Mail Online me­laporkan, serangga tersebut dikenali oleh masyarakat Jepun sebagai ‘osuzumebachi’ dan ‘menyimpan’ racun yang kuat sehingga mampu mero­sakkan tisu manusia.
Tebuan gergasi berkenaan dikesan merayap di atas sehelai baju sejuk berwarna hijau yang tergantung di penyangkut baju milik wanita itu.
Dia amat bernasib baik kerana serangga tersebut tidak menye­ngatnya.
Tebuan Asia merupakan spesies serangga yang paling aktif antara bulan Ogos dan Oktober.
Tahun lalu, beberapa ekor tebuan Asia ‘menyerang’ Eropah selepas ‘diangkut’ secara tidak sengaja melalui sejenis tumbuhan dan menyebabkan enam kematian di Perancis.
Mangsa dilaporkan meninggal dunia selepas disengat.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/wanita-8216-diserang-8217-tebuan-gergasi-1.283264#sthash.UxvXHrZd.dpuf