Pages

Thursday, July 12, 2012

Ribuan penyokong Mursi berhimpun

Ribuan penduduk Mesir berhimpun di Dataran Tahrir sebagai tanda sokongan kepada Presiden baru negara
Ribuan penduduk Mesir berhimpun di 
Dataran Tahrir sebagai tanda sokongan kepada Presiden baru negara itu, kelmarin. KAHERAH - Ribuan penyokong Presiden Mesir, Mohammed Mursi berhimpun di Dataran Tahrir, kelmarin selepas Mahkamah Agung Perlembagaan membekukan perintah beliau bagi mengarahkan Parlimen bersidang semula pada Ahad lalu.

Hakim Maher el-Beheiry berkata, mahkamah memutuskan untuk menyekat keputusan Presiden yang mahu Parlimen bersidang semula selepas ia dibubarkan kerana tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan.

Keputusan itu diumumkan susulan daripada tindakan 508 Ahli Parlimen yang mengikut arahan Mursi untuk bersidang semula, walaupun menerima bantahan pemerintah tentera dan badan kehakiman negara tersebut.

Dalam satu kenyataan, Speaker Parlimen, Saad al-Katatni berkata, tujuan mereka bersidang adalah untuk menilai semula keputusan Mahkamah Agung Perlembagaan yang mengarahkan Parlimen dibubarkan pada bulan lalu.

“Kami tidak berniat untuk mempertikaikan keputusan mahkamah dan sidang Parlimen ini tidak mempunyai agenda tersembunyi," katanya.

Beberapa pihak mula mempertikaikan keputusan mahkamah yang dilihat akan menjerumuskan Mesir ke dalam pergelutan kuasa jika jalan penyelesaian gagal dicapai dalam masa terdekat.

SIMPAN DUIT 30 SEN,AKHIRNYA DAPAT MENJADI TETAMU ALLAH DI MAKKAH..

CANTIKNYA MAKKAH AL-MUKARRAMAH DI MALAM HARINYA..

Soleh dan solehah

ANAK SOLEHAH PENYEJUK MATA.

Solatlah bila masuk waktunya

Dah baca Quran hari ni?

Di antara tanda-tanda kecil Kiamat ialah:

1. Bila manusia mulai membunuh (meninggalkan) solat
2. Bila sifat amanah telah lenyap
3. Bila berdusta dihalalkan
4. Bila manusia memakan riba
5. Bila amalan rasuah bermaharajalela
6. Bila bangunan-bangunan tinggi pencakar langit muncul
7. Bila manusia memperturutkan hawa-nafsu
8. Bila manusia menjual agamanya untuk membeli dunia
9. Bila menumpahkan darah dianggap perkara ringan
10. Bila perilaku lemah-lembut dianggap sebagai sebuah kehinaan
11. Bila kezaliman menjadi suatu kebanggaan
12. Bila para pemimpin dan pembesar merupakan orang paling buruk
13. Dan bila para pembantu dan orang-orang kepercayaan pemimpin merupakan orang-orang fasiq
14. Bila para cendekiawannya merupakan orang-orang fasiq
15. Bila kezaliman bermaharajalela
16. Bila thalaq (perceraian) banyak terjadi
17. Bila muncul fenomena kematian mendadak
18. Bila mushaf Al-Qur’an dicetak dengan hiasan yang indah-indah
19. Bila masjid dibangunkan untuk bermegah-megah
20. Bila mimbar-mimbar masjid dibuat tinggi
21. Bila hati manusia menjadi kesat
22. Bila banyak perjanjian dan transaksi dilanggar
23. Bila peralatan muzik banyak dibunyikan
24. Bila khamar (arak) banyak diminum
25. Bila zina bermaharajalela
26. Bila pengkhianat diberi kepercayaan, dijadikan pemimpin
27. Bila orang yang amanah dianggap pengkhianat
28. Bila isteri terlibat dalam perniagaan suami kerana cintakan dunia
29. Bila salam hanya diucapkan kepada orang yang dikenali
30. Bila pasar-pasar (mall, plaza, hypermarket) muncul berdekatan
31. Bila manusia mengenakan baju domba sebagai penutup hati serigala
32. Bila hati manusia lebih busuk daripada bangkai

KETAQWAAN SAIDINA UMAR ABDUL AZIZ

1. Sebaik sahaja beliau diangkat menjadi khalifah, beliau pulang ke rumahnya dengan wajah cemas dan menemui isterinya lantas berkata: " Aku kini seperti memikul gunung. Segala beban umat sudah tertanggung ke atas aku. Aku sudah tiada masa lagi untuk bersama denganmu. Sekiranya kamu tidak sanggup demikian, nyatakanlah agar aku melepaskanmu secara baik. Andainya engkau ingin terus bersamaku, maka engkau adalah sebahagian dari diriku yang turut memikul beban umat."

Menurut pengakuan isteri beliau, semenjak hari itu hingga wafatnya, tidak pernah tidur bersama dengannya.

2. Khadam (pembantu) kepada Sayidina Umar Ibnu Abdul Aziz merasa hairan kerana di malam hari titisan air mata khalifah itu sering jatuh menimpanya yang tidur di pangkin bawah.

Apabila khadam itu bertanya kepada Sayidina Umar Ibnu Abdul Aziz beliau menjawab, "Amanah Allah SWT yang dikurniakan kepada diriku seperti anggota tubuh, anak isteri dan sedikit harta benda. Aku cemas kalau-kalau aku tidak dapat menjawabnya di hadapan Allah SWT. Betapalah kini aku sedang memikul beban dan tanggungjawab umat Muhammad, seluruh urusan umat ini Allah SWT akan tanya kepada aku satu persatu, bolehkah aku melelapkan mata, lantaran aku menanggung segala beban umat ini."

3. Sayidina Umar Ibnu Abdul Aziz setiap minggu akan duduk berkumpul bersama para ulama untuk mendengar nasihat dan tarbiyah terutamanya dari kalangan ulama sufi. Kerana ulama sufi sering sahaja bercerita mengenai kehidupan akhirat. Di sini juga memperlihatkan betapa di zaman beliau para ulama sangat jujur dan berperanan mendidik masyarakat termasuk kepada pemimpin.

Suatu hari seorang ulama sufi bercerita mengenai nasib tiap-tiap khalifah sebelumnya yang diperolehi melalui mimpi. Kata ulama tersebut: "Aku melihat dalam mimpi betapa Khalifah Abu Bakar melalui Siratal Mustaqim dan beliau melepasinya. Begitu juga aku melihat giliran Khalifah Umar r.a melalui Siratal Mustaqim dan beliau melepasinya dengan selamat. Diikuti pula oleh Khalifah Uthman dan beliau juga selamat. Khalifah Ali r.a juga aku lihat selamat melepasi Siratal Mustaqim."

Sambungnya lagi: "Selepas itu aku lihat tiba pula giliran tuan untuk melalui Siratal Mustaqim..."
Tiba-tiba saja Khalifah Umar Ibnu Abdul Aziz berkata, "Aku bagaimana yang engkau lihat?"
Ulama sufi itu dengan tenang bercerita, "Aku lihat tuan..."

Belum habis ulama sufi itu bercerita, tiba-tiba Sayidina Umar Ibnu Abdul Aziz menjerit, "Allahu Akbar" lalu beliau jatuh pengsan.
Beberapa ketika selepas itu beliau kembali membuka matanya dan bertanya, " Terus ceritakan apa yang kamu lihat mengenai aku."
Ulama sufi itu mengulangi lagi cerita mimpinya, "Apabila sampai giliran tuan, aku lihat..."
Sekali lagi Sayidina Umar Ibnu Abdul Aziz jatuh pengsan.

Setelah beliau kembali membuka mata dan bertanya mengenai nasib dirinya ketika melalui Siratal Mustaqim, ulama sufi itu tidak mengulangi ceritanya seperti sebelum ini. Sebaliknya ulama sufi itu menjawab dengan ringkas sahaja, "Tuan selamat."


WALLAHUALAM
 

Pagar Diri Dari Sihir Dan Ilmu Hitam


Di bawah ini di nyatakan cara cara atau amalan yang boleh di lakukan untuk memagar diri anda dari perbuatan jahat tukang sihir atau pengamal ilmu hitam.Sihir mungkin tidak mengenal siapa anda.Ia boleh menyerang anda. Ketahuilah cara memagari diri anda dari sihir dan gangguan syaitan.


Pagar Pertama (1) - Makan Tamar 'Ajwah dan Tamar Madinah

Amalkan memakan tamar (kurma) 'Ajwah dan jika boleh makan bersama dengan Tamar Madinah. Sekiranya anda tidak boleh mendapatkan kedua-dua jenis tamar tersebut, makanlah apa-apa jenis tamar yang ada supaya menepati sabda Rasulullah S.A.W. yang berbunyi: "Barangsiapa yang memakan tujuh biji tamar 'Ajwah, dia tidak akan mendapat sebarang kemudaratan racun atau sihir yang terkena pada hari itu".(Riwayat al Bukhari.)


Pagar Kedua (2) - Berwuduk sebelum tidur

Sihir tidak akan memberi sebarang kesan terhadap seseorang muslim yang mempunyai wuduk. Setiap muslim yang berwuduk akan sentiasa dikawal ketat oleh para Malaikat sebagaimana diperintahkan oleh Allah S.W.T kepada mereka.

Sabda Rasulullah S.A.W: Ertinya: "Sucikanlah jasad-jasad ini mudah-mudahan Allah akan menyucikan kamu. Kerana sesungguhnya tiada seorang pun dari mereka yang bersuci terlebih dahulu sebelum tidur, melainkan ada bersamanya seorang Malaikat. Malaikat tersebut tidak akan pernah terlalai walaupun sedetik untuk mengucapkan doa: 'Ya Allah!Ampunilah dosa hambaMu ini kerana dia telah tidur dalam keadaan bersuci.'(Riwayat at Tabraaniy dgn sanad yang baik.)


Pagar Ketiga (3) - Mengambil berat tentang solat berjemaah

Mengambil berat tentang solat berjemaah akan menjadikan seseorang muslim bebas serta aman dari gangguan syaitan. Bersikap sambil lewa terhadap solat berjemaah menyebabkan syaitan akan mengambil peluang untuk mendampingi mereka. Apabila selalu berdampingan, lama kelamaan ia akan berjaya merasuk, menyihir atau melakukan kejahatan lain.

Mengikut riwayat Abu Hurairah r.a., Rasulullah S.A.W.telah bersabda:Ertinya: 'Mana-mana kampung mahupun kawasan kawasan hulu yang tidak mendirikan solat berjemaah meskipun penduduknya cuma tiga orang, nescaya akan didampingi oleh syaitan. Oleh itu hendaklah dirikan solat berjemaah. Sesungguhnya serigala akan memakan kambing-kambing yang menyendiri dari puaknya.(Riwayat Abu Daud dengan sanad yang baik).


Pagar Keempat (4) - Mendirikan Solat Tahajjud utk memagarkan diri dari sihir

Bangunlah mengerjakan solat malam dan janganlah mempermudah-mudahkannya.Sifat mempermudah-mudahkan bangun bersolat malam boleh memberi ruang kepada syaitan untuk menguasai diri seseorang itu.Apabila syaitan telah mampu menguasai diri seseorang, maka dirinya adalah tak ubah seperti bumi yang ketandusan akibat kesan tindakbalas hasil perlakuan syaitan tersebut.

Ibnu Mas'ud r.a. telah berkata: Rasulullah S.A.W. pernah diberitahu tentang perihal seorang lelaki yang tidur hingga ke Subuh dengan tidak mengerjakan solat malam, maka Rasulullah S.A.W. pun bersabda:Ertinya: "Sesungguhnya syaitan telah kencing di dalam telinganya"(Riwayat al Bukhari dan Muslim).


Pagar Kelima (5) - Membaca doa perlindungan apabila masuk di dalam tandas

Tandas adalah tempat kotor dan merupakan rumah bagi syaitan. Oleh itu ia akan mencuba sedaya upaya menggunakan kesempatan yang ada untuk menguasai seseorang muslim setiap kali orang itu masuk ketandas. Di dalam sebuah buku
seorang mangsa sihir telah melapurkan bahawa dia pernah memasuki tandas dengan tidak membaca doa perlindungan. Seketika kemudian dia telah dirasuk oleh syaitan.

Apabila Rasulullah S.A.W mahu memasuki tandas, baginda akan membaca doa perlindungan dengan berkata: Ertinya: "Dengan nama Allah. Ya Allah!Sesungguhnya aku berlindung denganMu dari sebarang kekotoran dan gangguan syaitan".

Riwayat al Bukhari dan Muslim. Maksudnya adalah berlindung dari gangguan syaitan-syaitan jantan atau betina.


Pagar Keenam (6) - Memagar isteri selepas selesai akad nikah

Selepas majlis akad nikah, pada malam pengantin sebelum memulakan adab-adab berpengantin yang lain, hendaklah suami meletakkan tangan kanannya di atas ubun-ubun kepala isterinya sambil berdoa:
"Ya Allah, aku memohon kepadaMu kebaikannya dan kebaikan yang telah Engkau selubungi ke atasnya,dan aku berlindung dari keburukannya dan keburukan yang telah Engkau selubungi ke atasnya. Ya Allah berkatilah isteriku ini ke atasku dan lindungilah dirinya dari segala keburukan perbuatan orang-orang yang dengki, dan perbuatan tukang sihir apabila dia telah melakukan sihir dan dan perbuatan orang-orang yang suka melakukan tipu daya."(Riwayat Abu Daud dan menurut al Albaaniy sanadnya baik).


Pagar Ketujuh (7) - Berwuduk sebelum tidur, membaca ayat-ayat al Kursi dan berzikir kepada Allah sehingga terlelap

Dalam satu hadis sahih telah menceritakan bahawa syaitan telah berkata kepada Abu Hurairah: "Barangsiapa yang membaca ayat-ayat al Kursi sebelum tidur,dirinya sentiasa di dalam peliharaan Allah manakala syaitan sekali-kali tidak mampu mendekatinya sehinggalah ke waktu pagi''.

Rasulullah S.A.W. telah bersetuju dengan cerita Abu Hurairah tersebut sambil berkata: "Ia telah bercakap benar kepada engkau, walhal ia sendiri sememangnya penipu."(Riwayat al Bukhari).
 

Tidak Akan Masuk Syurga Orang bersifat Sombong

TAWADUK bererti, merendah diri, tidak berbangga dengan kelebihan yang ada pada diri sendiri, sama ada dari segi ibadah, keturunan dan keluarga, pangkat dan kedudukan, ilmu dan pelajaran, harta benda dan kekayaan dan sebagainya. Orang yang mempunyai sifat tawaduk adalah orang yang sentiasa tunduk kepada setiap perintah Allah Subahanahu Wata'ala. Dia tidak akan bersifat sombong, tidak takbur, riyak atau ujub. Dia akan sentiasa mengasihi sesame makhluk maka dia pula akan dikasihi.

Orang yang mempunyai sifat tawaduk adalah orang yang memiliki budi pekerti yang luhur, berjiwa besar, lemah lembut dan bersopan santun. Dia dalam apa keadaan pun, di manapun kedudukannya akan sentiasa menghormati orang lain walaupun dirinya sendiri mempunyai kelebihan daripada orang lain atau orang lain itu lebih rendah kedudukannya daripada dirinya.

Orang yang bersifat tawaduk tidak akan bersifat takbur iaitu berperasaan tinggi diri, merasa diri lebih mulia, lebih besar, mempunyai kelebihan daripada orang lain dan menganggap orang lain adalah rendah dan hina. Hadis diriwayatkan oleh Imam Ahmad dan Al-Baihaqi, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud :"Sesiapa yang di dalam hatinya ada sifat takbur sebesar biji sawi, nescaya ditelengkupkan mukanya oleh Allah dalam api neraka".

Daripada sifat takbur ini akan lahir pula sifat sombpng dan angkuh. Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Imam Muslim dan Ibnu Mas'ud, Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud :

"Tidak akan masuk syurga orang yang dalam hatinya ada sifat sombong sebesar biji sawi. Dan tidak akan masuk neraka orang yang dalam hatinya beriman sebesar biji sawi".

Orang yang bersifat tawaduk tidak akan suka menunjuk-menunjuk atau meng'highlight' amal ibadat atau amal kebaikan dan kebajikan yang dikerjakannya. Hatinya sentiasa ikhlas melakukan sesuatu dan melakukan sesuatu itu bukan kerana riak atau dengan niat untuk mendapatkan sebarang imbalan atau ganjaran seperti mendapatkan keuntungan wang ringgit, untuk mendapatkan pujian,mencari pangkat dan kedudukan, mencari nama, pengaruh dan seumpamanya.

Orang yang bersifat tawaduk akan merasa bahawa segala kelebihan, segala kenikmatan yang dimilikinya seperti kekayaan harta benda dan wang ringgit, ilmu pengetahuan, pangkat, kedudukan dan sebagainya itu adalah nikmat kurnia daripada Allah Subahanahu Wata'ala hasil daripada ikhtiar dan usahanya sendiri namun dia tidak akan memuji dirinya sendiri atau merasai dirinya lebih daripada orang lain, dia tidak akan memandang dirinya sahaja yang hebat, dirinya sahaja yang benar.

Malah orang yang bersifat tawaduk akan sentiasa muhasabah diri, akan sentiasa mencari kekurangan dan kelemahan diri, sentiasa ingin belajar, menerima teguran orang, bertanya ataupun mengambil faedah daripada orang lain walaupun orang itu lebih rendah kedudukannya daripada dirinya sendiri.

Begitulah mulianya orang yang mempunyai sifat tawaduk. Bersederhana di dalam kehidupan termasuklah dari segi penampilan diri dan sifat peribadi. Mulia di sisi agama, mulia disisi sesama manusia. Namun ramai dari kita tidak mengetahui tentang kewajipan bersifat tawaduk ini. Malah, sama ada sedar atau tidak, kebanyakan daripada kita pada hari ini lebih bersifat menunjuk-nunjuk, membesar-besarkan diri, bersifat takbur, riyak dan ujub walaupun sifat-sifat yang sedemikian itu amat dibenci oleh Allah Subahanahu Wata'ala.

Menurut Rasulullah Sallallahun Alaihi Wasallam, Allah Subhananu Wata'ala akan mengurniakan empat perkara kepada orang yang dikasihi-Nya sebagaimana sabda Baginda di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh At-Thabarani dan Al-Hakim daripada Anas, yang bermaksud :

"Empat perkara yang tidak diberikan oleh Allah kecuali kepada orang yang dikasihi-Nya iaitu (orang yang) diam (yang menunjukkan) bahawa itu adalah permulaan ibadat, bertawakal kepada Allah, merendahkan diri dan zuhud di dunia (meninggalkan kepentingan dunia)" .

Orang yang tawaduk akan mendapat rahmat daripada Allah Subahanahu Wata'ala sebagaimana disebutkan oleh Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam di dalam hadis Baginda yang diriwayatkan oleh Asfahani daripada Anas, yang bermaksud :

"Merendah diri itu tidak menambahkan bagi hamba melainkan ketinggian. Maka hendaklah kamu merendah diri supaya dicurahi rahmat oleh Allah".
 —

Kisah Jin Ifrit Mencuri Cincin Nabi Sulaiman A.S.


Ketika zaman Nabi Sulaiman a.s. dahulu, cincin baginda pernah dicuri oleh Jin Ifrit. Lantaran daripada itu, Jin Ifrit telah menyamar sebagai Nabi Sulaiman, sehingga baginda terpaksa menjadi nelayan kerana rakyatnya tidak percayakan baginda.

Nabi Sulaiman A.S. merupakan antara nabi yang yang memiliki mukjizat seperti mampu berkomunikasi dan melihat jin dan sebagainya. Antara mukjizat lain yang diberikan oleh Allah SWT pada Nabi Sulaiman a.s. adalah tertulis pada cincinnya namanya dan nama Allah SWT. Adapun setiap sesuatu yang tertulis padanya nama para Nabi dan nama Allah tidak boleh dibawa ke sebarang tempat seperti tempat-tempat yang hina seumpama tandas, tempat-tempat maksiat dan seumpamanya juga tidak boleh dipakai ketika tidur dan ketika berhadas besar.

Kerajaan Nabi Sulaiman a.s. masyhur serta luas kekuasaannya sehingga anginpun tunduk atas segala perintahnya. Maka ini memudahkan Nabi Sulaiman a.s. untuk pergi ke suatu tempat yang dihajati dengan tidak perlu berkenderaan. Cukup sekadar memerintahkan angin membawanya terbang di atas permaidani sekiranya baginda yang diiringi oleh pembesar-pembesar kerajaannya mahu menziarahi daerah kekuasaan baginda yang luas itu.
Pada suatu hari, Nabi Sulaiman a.s. bersama pembesar-pembesar kerajaannya pergi menziarahi salah sebuah daerah kekuasaan baginda dengan berkenderaan permaidani yang diterbangkan angin sehingga baginda melalui sebuah perkampungan nelayan yang terletak di tepi laut. Ketika itu kelihatan penduduknya sedang menjemur ikan. Di antaranya terdapat gadis-gadis yang turut serta menjemur ikan. Dari kalangan para gadis itu, ada seorang gadis yang amat hitam rupanya dan tidak menarik perhatian kaum lelaki.
Apabila Nabi Sulaiman a.s. dan para pembesarnya melalui tempat itu, maka penduduk kampung menjadi kehairanan kerana tiba-tiba sahaja cuaca menjadi redup. Lalu merekapun mendongak dan mendapati rombongan Nabi Sulaiman a.s. sedang melalui kawasan itu.

Sedang mereka dalam keadaan itu, berkatalah gadis yang hitam rupanya tadi: “Alangkah bahagianya aku sekiranya aku menjadi permaisuri Nabi Sulaiman a.s.”
Apabila teman-temannya yang lain mendengar ucapan gadis itu, mereka lalu mentertawakannya dan mengejeknya dengan kata-kata menghiris hati: “Wahai gadis tidak tahu diri, sesungguhnya hasratmu sekadar impian. Rupamu yang hitam langsung tidak menarik perhatian. Inikan pula mahu bersuamikan Nabi Sulaiman yang hebat kedudukannya. Sedangkan kami yang mempunyai wajah menarik tidak bercita-cita untuk menjadi permaisuri baginda. Apakah engkau tidak sedar bahawa orang-orang lelaki di kampung kita inipun belum tentu mahu beristerikan engkau yang hitam legam lagi tidak menarik hati? Cukuplah engkau berangan-angan!” Riuh rendahlah suara mereka mentertawakan si gadis hitam tadi.
Mendengarkan cemuhan dan hinaan mereka, merasa sayulah hati gadis yang malang itu. Dirinya ibarat pungguk merindukan bulan. Rupa yang buruk tidak dipinta. Akhlah yang baik lebih utama.
Setelah Nabi Sulaiman a.s. bersama pembesar-pembesarnya selesai dari menjelajah ke daerah kekuasaan baginda, merekapun balik ke rumah masing-masing.
Setibanya Nabi Sulaiman a.s. di istananya, baginda berhajat untuk ke tandas. Sebelum itu, baginda melucutkan cincin yang bertuliskan nama Allah dan namanya, lalu diserahkan pada isterinya.
Pada masa itulah datang jin Ifrit menyerupakan dirinya sepertimana Nabi Sulaiman a.s, lalu menemui isteri baginda dan berkata: “Wahai isteriku, ambilkan cincinku tadi.” Tanpa merasa ragu, isteri baginda menyerahkan cincin itu pada Ifrif kerana menyangka dirinya Nabi Sulaiman a.s.

Apabila Nabi Sulaiman a.s. selesai melepaskan hajatnya, baginda meminta dikembalikan cincinnya tetapi isterinya berkata: “Sesungguhnya telah aku kembalikan sebentar tadi.” Nabi Sulaiman a.s. diam kehairanan. Kemudian baginda berkata: “Baru inilah aku meminta kembali cincin itu.” Tetapi isteri baginda tetap mengatakan bahawa ia telah diserahkan.
Nabi Sulaiman a.s. merasa serba salah dan curiga. Kemungkinan cincin itu telah dicuri oleh seorang yang menyamar sebagai diri baginda kerana isterinya tidak mempunyai alasan untuk menyerahkan barang kepunyaannya kepada sesiapapun jua.
Adapun Ifrit setelah ia mencuri cincin tersebut, iapun masuk ke dalam istana kerajaan dan duduk di singgahsana sambil memerintah rakyat Nabi Sulaiman a.s. ke istana dan mendapati seorang yang menyerupai dirinya duduk di atas singgahsana. Maka fahamlah baginda kedudukan perkara.

Lalu baginda berkata: “Wahai rakyatku sekalian, sesungguhnya akulah Sulaiman, raja kamu yang sebenar.”
Jawab rakyatnya: “Tidak, raja itulah yang sedang memberi ucapan. Kamu bukan raja kami. Raja Sulaiman yang sebenar adalah dia yang duduk di kerusi singgahsana. Kamu pendusta!”
Apabila rakyatnya tidak percaya lagi pada baginda, maka baginda pun pergi meninggalkan istana, menuju dari sebuah perkampungan ke perkampungan yang lain dan menyatakan dirinya sebagai Raja Sulaiman tetapi kesemua mereka menafikannya.
Akhirnya baginda pergi ke sebuah kampung nelayan yang terletak di tepi laut, lalu baginda menyatakan hajatnya untuk turut bekerja sebagai nelayan kepada seorang nelayan di tempat itu. Nelayan itu menerima hajat baginda tanpa menyedari bahawa ia sedang berhadapan dengan Raja Sulaiman.
Nabi Sulaiman a.s. menjalani kehidupannya sebagai seorang nelayan dengan baik dan baginda bekerja bersungguh-sungguh tanpat mengenal jemu dan penat sehingga menghasilkan pendaptan yang lumayan dengan nelayan itu.
Pada suatu hari, ketika baginda duduk berehat menunggu waktu makan tengahari, baginda tertidur oleh sebab keletihan.
Tidak lama kemudian, datanglah anak gadis nelayan tersebut membawa makanan tengahari. Berkata si nelayan kepada anaknya: “Wahai anakku, panggillah Sulaiman untuk makan tengahari bersama kita.”

Gadis tersebutpun pergilah mendapatkan baginda yang sedang tidur sambil dikipas oleh seekor ular dengan sehelai daun. Alangkah terkejutnya gadis itu melihat keadaan yang luar biasa ini, lalu segera dikhabarkan kepada ayahnya. Apabila si nelayan menyaksikan sendiri perkara itu, ia pasti baginda bukan sebarangan orang tanpa mengesyaki baginda adalah raja Sulaiman. Mereka meninggalkan baginda sendirian sehingga akhirnya baginda terjaga dari tidurnya dan merekapun menghadapi hidangan tengahari bersama-sama.
Setelah beberapa lama Nabi Sulaiman tinggal nelayan, maka nelayan itu bermaksud untuk mengahwinkan anaknya dengan baginda. Nabi Sulaiman as tidak pula menolak kehendak nelayan itu. Maka hiduplah Nabi Sulaiman a.s. bersama gadis hitam yang pernah bercita-cita untuk menjadi isterinya suatu masa dahulu sebagai suami isteri yang sah tanpa gadis itu menyedari bahawa Tuhan telah menjadikan impiannya suatu kenyataan.
Manakalah di istana yang telah ditinggalkan baginda, Ifrit menyamar sebagai Nabi Sulaiman as memberikan pengajaran yang menyesatkan manusia. Berpunca dari amarannya yang jahat itu, Ifrit tidak sanggup menyimpan cincin baginda yang dicurinya itu, kerana khianatnya cincin itu lalu dicampakkannya ke dalam laut yang kemudiannyaditelan oleh seekor ikan. Ifrit meninggalkan takhta kerajaan. Ketika itulah orang ramai baru menyedari kepalsuan orang yang selama ini mengaku dirinya Raja Sulaiman rupanya jin yang menyamar sebagai baginda.
Segala sesuatu hanya Allah swt yang menentukan.

Sebagaimana biasa, nelayan dan Nabi Sulaiman as keluar menangkap ikan sebagai memenuhi keperluan hidupnya. Kebetulan pada hari itu, masuklah ikan yang menelan cincin Nabi Sulaiman as ke dalam pukat mereka. Menjelang senja, kembalilah mereka ke rumah. Sebahagian daripada ikan yang ditangkap hari itu mereka jemur manakala sebahagian lagi dijadikan hidangan makan malam.
Tatkala isteri baginda menyiang ikan yang akan dimasak malam itu, tiba-tiba ditemui dalam perut ikan itu sebentuk cincin yang bertuliskan nama Nabi Sulaiman as dan nama Allah.
Segeralah isteri baginda mengkhabarkannya. Demi melihat baginda akan cincin itu, baginda terus mengucap syukur sebanyak banyaknya kepada Tuhan kerana haknya telah dikembalikan tanpa ia duga sementara rasa kasih terhadap isterinya semakin bertambah.
Setelah cincin itu disarungkan, barulah rakyat baginda meyakini bahawa baginda adalah sebenarnya Raja Sulaiman.
Nabi Sulaiman as bermaksud untuk kembali ke istana dan melihat keaaan rakyat baginda yang telah lama ditinggalkan. Baginda juga berhasrat untuk membawa isteri baginda bersama-sama tetapi merasa keberatan kerana ditakuti isterinya akan menjadi bahan ejekan berpunca dari kehitaman rupanya itu. Baginda lalu berdoa kepada Allah Taala supaya mengubah rupa isterinya yang hodoh itu menjadi cantik. Doa baginda dimakbulkan sehingga merasa cemburulah teman-teman yang pernah menghina dan mengejek isterinya dahulu.

Baginda beserta isterinya kembali ke istana dengan disambut meriah oleh rakyat jelata yang telah menyedari kesilapan meraka.
Kemudian pada suatu hari, dikumpulkanlah sekalian rakyatnya, baik dari golongan manusia, jin dan juga binatang kerana Nabi Sulaiman ingin mengetahui siapakah yang telah mencuri cincin baginda dan menyesatkan rakyat dengan perbuatan durjana. Sesiapa yang telah melakukan kesalahan pasti takut untuk bertemu dengan baginda.
Setelah sekalian rakyat berkumpul, ternyata yang tidak hadir adalah jin Ifrit. Dengan ini, diisytiharkan bahawa Ifritlah yang telah mencuri cincin baginda. Mendengar kenyataan ini, merasa marahlah golongan jin terhadap Ifrit kerana telah memalukan bangsa mereka di khalayak ramai. Lalu Nabi Sulaiman as memerintahkan beberapa orang bangsa jin untuk menangkap Ifrit. Bangsa jin yang diperintah itu segera pergi mencari tempat persembunyian Ifrit.

Akhirnya ditemui Ifrit bersembunyi di batu karang di dasar lautan. Ifrit lalu dihadapkan kepada Nabi Sulaiman as dan baginda menghukum sesuai dengan kesalahannya.
Melayukini.net - Satu kisah yang sangat menarik untuk dijadikan sebagai teladan hidup. Orang yang mencuri tidak akan selamat dan terlepas dari hukuman. Sesunguhnya Allah SWT bersama-sama orang yang teraniya. Kita perlu percaya bahawa setiap amalan yang baik akan dibalas baik, amalan yang jahat adalah sebaliknya.

Gambar : Sekadar Hiasan

Lubang misteri terbesar di China


Sepasukan polis terpaksa melakukan operasi mencari dan menyelamat lewat malam kelmarin, apabila secara tiba-tiba sebahagian lebuh raya di jalan Xiangjiang, wilayah Hunan, China, roboh lalu membentuk sebuah lubang besar.

Baca lagi -> http://www.harian-metro-online.com/lubang-misteri-terbesar-di-china

Allah Maha Berkuasa

SubhanAllah! Alpine Ibex adalah sejenis kambing liar di kawasan pergunungan Eropah. Kambing jenis ini boleh mendaki permukaan gunung yang cerun dan curam, malah ia boleh memanjat setinggi 6,500 ke 15,000 kaki.
 —

Islam diChina

China is home to a large population of adherents of Islam. According to the CIA World Factbook, about 1–2% of the total population in China are Muslims, while the US Department of State's International Religious Freedom Report shows that Muslims constitute about 1.5% of the Chinese population. 

Recent census counts imply that there may be up to 20 million Muslims in China. A 2009 study done by the Pew Research Center, based on China's census, concluded there are 21,667,000 Muslims in China, accounting for 1.6% of the total population.
 

Alhamdulillah syukur nikmat

MasyaAllah

Kaabah tanpa ghilaaf

SYEIKH ABDUL HAMID KISYK MEMBICARAKAN PERIHAL BONDA RASULULLAH SAW,SAYYIDAH AMINAH BINTI WAHAB..:-)


Syaikh `Abdul Hamid Kisyk rahimahullah, seorang daie ulung yang tidak asing lagi di negara 1000 menara dan negara - negara serantau. Ulama lulusan usuluddin dari al-Azhar asy-Syarif. Beliau telah hafal kitab suci al-Quran pada usia 8 tahun. Terkenal sebagai seorang da`i dan khatib yang berani dan lantang menyeru kepada kebenaran sehingga beliau digelar sebagai "Faarisul Manaabir" - Pahlawan Mimbar. Beliau dilahirkan di sebuah kampung kecil yang terletak berhampiran dengan Iskandariah bernama Shibrakheet dalam tahun 1933. Pada hari Jumaat, 26 Rajab 1417 (6 Disember 1996) sewaktu memperingati peristiwa Isra` & Mi'raj, dalam sholat ketika sujud pahlawan mimbar ini kembali ke rahmatullah. .... Allahu ... Allah. Beliau meninggalkan ribuan rakaman ceramah dan khutbah yang mampu menggegarkan jiwa pendengarnya serta karangan kecil dan besar kira-kira 115 buah. Moga rahmat Allah sentiasa mencucuri ke atasnya ... al-Fatihah.

Tulisan ini menampilkan pandangan ulama berkelulusan usuluddin ini mengenai bonda Junjungan Nabi SAW, as-Sayyidah Aaminah. Pandangan seorang ulama yang shaleh yang mengakhiri hayatnya di dunia dalam sholat ketika sujud kepada Ilahi. Pandangan yang dinyatakannya dengan lantang dan penuh ketulusan dalam khutbah - khutbah dan ceramah - ceramah beliau. Walaupun kebanyakan ulama kita, lebih selesa meletakkan status bonda Junjungan Nabi SAW sebagai tergolong dalam kelompok ahlul fatrah yang sejahtera dari azab Allah di akhirat nanti, namun tidak kurang juga yang berpegang bahawa bonda Junjungan Nabi SAW adalah seorang ahli tawhid yang penuh keimanan dengan Allah yang Maha Esa. Maka, Syaikh `Abdul Hamid Kisyk rahimahullah, adalah antara ulama yang berpandangan sedemikian. Allahu .... Allah, amat jauh sekali para ulama kita dari mengambil jalan yang menyalahi adab kepada Junjungan Nabi SAW dengan menghukum bonda baginda yang mulia sebagai orang kafir.

Berbalik kepada pandangan Syaikh `Abdul Hamid Kisyk, dalam khutbah yang pernah beliau sampaikan, yang dicatat dan dihimpun dalam satu himpunan khutbah dengan jodol "Huna Madrasatu Muhammad SAW", juzuk 1, halaman 17, dinyatakan sebagai berikut:-
" Perbicaraan kita pada hari ini berkisarkan mimpi - mimpi yang dialami oleh tiga orang yang ada kaitan dengan kelahiran Junjungan Nabi SAW. Adapun mimpi yang pertama adalah mimpi yang dialami oleh bonda al-Habib SAW iaitu as-Sayyidah Aminah [perhatikanlah wahai ikhwah, Syaikh `Abdul Hamid menyebut bonda Nabi SAW dengan menggunakan gelaran mulia as-Sayyidah kepada beliau], di mana beliau berkata: " Hari aku mengandung dengannya, aku telah melihat suatu cahaya yang menerangi bagiku istana-istana kota Syam". Ketika hampir melahirkan Junjungan Nabi SAW, beliau bermimpi mendengar suatu suara ghaib berkata kepadanya: "Wahai Aminah, bahawasanya engkau mengandungkan penghulu dunia dan segala isinya, maka apabila engkau melahirkannya, engkau ucapkanlah: "Aku melindunginya dengan al-Waahid (Tuhan yang Maha Esa) daripada kejahatan setiap orang yang hasad"...........................
Maka apakah yang telah dilihat oleh Aminah ? Beliau melihat suatu cahaya yang menerangi baginya akan segala istana kota Syam, kemudian datang suara ghaib dalam tidurnya yang memberitahunya : "Bahawasanya engkau telah hamilkan penghulu dunia dan segala isinya, maka apabila engkau melahirkannya, engkau ucapkanlah: "Aku melindunginya dengan al-Waahid (Tuhan yang Maha Esa) daripada kejahatan setiap orang yang hasad."
Dan aku (yakni Syaikh `Abdul Hamid), ketika sampai kepada kisah mimpi ini, hendak menyatakan bahawasanya Aminah, bonda Rasulullah, ketika berkata kepadanya suara ghaib (hatif) : "Katakanlah oleh mu (wahai Aminah) : Aku melindunginya dengan al-Waahid (Tuhan yang Maha Esa)," maka ini adalah dalil yang menunjukkan bahawa beliau (bonda Nabi, Aminah) adalah seorang mukminah yang mentawhidkan Allah, yang tidak mengenali kesyirikan dan tidak pula pernah kesyirikan menembusi hatinya, kerana beliau adalah ibunda kepada Sayyid al-Muwahhidiin Muhammad (Penghulu Orang - Orang Yang MengEsakan Allah), maka betapalah pula keadaannya ketika melahirkan baginda ? (Yakni sudah pasti beliau adalah seorang yang mukminah lagi muwahhidah ketika melahirkan Junjungan Nabi SAW)

Allahu ... Allah, kisah -kisah mimpi Sayyidah Aminah, bonda Junjungan Nabi SAW, telah banyak disebut dalam kitab-kitab sirah dan hadits dengan berbagai riwayat yang hampir serupa. Ibnu Katsir menyebutnya dalam "al-Bidayah wa an-Nihayah", Ibnu Hisyam dalam "as-Sirah an-Nabawiyyah", Ibnu Sa`ad dalam "ath-Thabaqaat al-Kubra", al-Halabi dalam "as-Sirah al-Halabiyyah", Ibnu `Asaakir dalam "Taarikh Madinah Dimasyq", ath-Thabari dalam "Taarikh ath-Thabari", Ibnu Sayyidin Naas dalam "`Uyuun al-Atsir", al-Baihaqi dalam "Dalaail an-Nubuwwah", as-Sayuthi dalam "al-Khashais al-Kubra", al-Qasthaalani dalam "al-Mawaahib al-Laduuniyyah" dan ramai lagi ulama yang menukilkan riwayat serupa, hatta ulama yang dikagumi oleh pendokong kaum muda(h), Syaikh Muhammad Amin asy-Syinqithi, pun turut menukilkan kisah mimpi Sayyidah Aminah dalam tafsirnya yang berjodol "Adhwaa-ul Bayaan fi Idhaahil Quran bil Quran", juzuk ke-8, halaman 383, pada tafsir surah al-Insaan. Maka ambillah faedah wahai segala ikhwah, moga kita sekalian dirahmati Allah sentiasa.

Budak berusia satu tahun ditemui hamil di Arab Saudi

SubhanAllah! Seorang budak berstatus bayi kecil telah menggemparkan dunia perubatan di negara Arab. Budak tersebut telah dianalisis dan didapati terdapat satu objek seperti bayi dalam kandungan dalam perutnya.

Budak berusia satu tahun ditemui hamil di Arab Saudi. Doktor mengatakan ini kes yang unik bagi dunia ini. Laporan Ilmu Perubatan mengatakan: ” Apabila ibu kanak-kanak ini hamil, dia mempunyai 2 janin dalam dirinya. Tapi salah satu janin tumbuh di dalam yang lain..

Baca lagi -> http://www.harian-metro-online.com/subhanallah-budak-berusia-setahun-sudah-mengandung
 —

Pembunuhan Srebrenica diperingatiSEORANG wanita Bosnia sedang membaca al-Quran di sisi keranda saudaranya yang merupakan antara 520 mangsa pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica di tanah perkuburan Potocari dekat Srebrenica, Bosnia dan Herzegovina pada 9 Julai lalu. - REUTERSSREBRENICA 11 Julai - Rakyat Bosnia hari ini memperingati tragedi pembunuhan beramai-ramai Srebrenica yang dipercayai didalangi Ratko Mladic dan Radovan Karadzic, yang akhirnya dihadapkan ke muka pengadilan.


Bagaimanapun bagi kebanyakan mereka yang terselamat dan saudara mara ribuan mangsa pembunuhan besar-besaran paling buruk di Eropah selepas Perang Dunia Kedua itu, usaha mencari keadilan disifatkan mereka terlalu sedikit dan lambat.


Suami Muniba Cakar merupakan antara 520 mangsa yang dikebumikan di pusat peringatan khas di Potocari dekat Srebrenica, menjelang ulang tahun ke-17 kejatuhan bandar ini kepada tentera Serb Bosnia pada 11 Julai 1995.


Rangkanya akan disemadikan bersama-sama 5,137 mangsa lain yang dikebumikan dalam satu kubur besar.


"Agak menyakitkan bagi saya untuk menonton perbicaraan itu. Saya rasa tidak selesa. Kedua-dua suspek mengaku tidak bersalah dengan mengatakan ia bukan pembunuhan beramai-ramai.


"Saya rasa, semuanya boleh dibuktikan dengan hanya datang ke sini dan melihat perkuburan yang luas ini. Kalau bukti ini masih belum cukup, kita mungkin patut gugurkan kes ini,'' tegas wanita berusia 63 tahun itu kepada AFP.


Rangka yang bakal disemadikan esok merupakan antara mangsa Srebrenica yang baru dikenal pasti selepas ia ditemui di tertanam di perkuburan-perkuburan besar di seluruh negara.


Perbicaraan komander Serb Bosnia, Mladic yang mengetuai serangan di Srebrenica dimulakan semula minggu ini di The Hague, manakala Karadzic juga dibicarakan di Tribunal Jenayah Antarabangsa untuk bekas Yugoslavia (ICTY) dengan kes pembelaannya bermula Oktober ini.


Kedua lelaki itu berhadapan tuduhan melakukan pembunuhan kaum dengan mendalangi pembunuhan beramai-ramai hampir 8,000 lelaki Islam dan kanak-kanak di Srebrenica, bandar timur Bosnia sepanjang beberapa hari.


Mereka bagaimanapun mengaku tidak bersalah. - AFP

Ribuan penyokong Mursi berhimpun

Ribuan penduduk Mesir berhimpun di Dataran Tahrir sebagai tanda sokongan kepada Presiden baru negara
Ribuan penduduk Mesir berhimpun di Dataran Tahrir sebagai tanda
sokongan kepada Presiden baru negara itu, kelmarin.KAHERAH - Ribuan penyokong Presiden Mesir, Mohammed Mursi berhimpun di Dataran Tahrir, kelmarin selepas Mahkamah Agung Perlembagaan membekukan perintah beliau bagi mengarahkan Parlimen bersidang semula pada Ahad lalu.

Hakim Maher el-Beheiry berkata, mahkamah memutuskan untuk menyekat keputusan Presiden yang mahu Parlimen bersidang semula selepas ia dibubarkan kerana tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan.

Keputusan itu diumumkan susulan daripada tindakan 508 Ahli Parlimen yang mengikut arahan Mursi untuk bersidang semula, walaupun menerima bantahan pemerintah tentera dan badan kehakiman negara tersebut.

Dalam satu kenyataan, Speaker Parlimen, Saad al-Katatni berkata, tujuan mereka bersidang adalah untuk menilai semula keputusan Mahkamah Agung Perlembagaan yang mengarahkan Parlimen dibubarkan pada bulan lalu.

“Kami tidak berniat untuk mempertikaikan keputusan mahkamah dan sidang Parlimen ini tidak mempunyai agenda tersembunyi," katanya.

Beberapa pihak mula mempertikaikan keputusan mahkamah yang dilihat akan menjerumuskan Mesir ke dalam pergelutan kuasa jika jalan penyelesaian gagal dicapai dalam masa terdekat.

AS bebas tukang masak Osama
         
KHARTOUM: Bekas tukang masak Osama bin Laden kembali ke negaranya semalam, selepas dibebaskan daripada tahanan di Teluk Guantanamo, Cuba, kata Kementerian Luar Sudan.

Jurucakap kementerian itu berkata Ibrahim al-Qosi kini berada di Khartoum sejak pagi semalam dari pangkalan tentera di Amerika Syarikat.


“Dia kini bebas,” katanya. - AFP

54 pelarian maut kehausan
         
GENEVA: Seramai 54 migran yang cuba memasuki Itali mati kehausan apabila bot angin mereka bocor di Laut Mediterranean, kata saksi semalam.

Jurucakap Suruhanjaya Tinggi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR) berkata, seorang pelarian terselamat kerana meminum air laut.


Katanya, sekumpulan nelayan ternampak mangsa berpaut pada tong kosong dan cebisan bot berkenaan di perairan Tunisia pada malam Isnin lalu.

Lebih separuh daripada imigran itu berasal dari Eritrea.


Jurucakap UNHCR itu berkata, mereka menaiki bot dari Tripoli, Libya, akhir Jun lalu dan tiba di pantai Itali sehari kemudian.


Bagaimanapun, angin kencang memaksa bot itu kembali ke laut dan selepas beberapa hari, ia bocor. - AFP

Pelan Annan dikecam

         
BEIRUT: Pembangkang Syria yang hidup dalam buangan dan aktivis di negara itu menyelar duta antarabangsa, Kofi Annan dengan menuduhnya memberi layanan serupa kepada mangsa dan penjenayah dalam konflik berdarah di negara itu.

Mereka juga mengecam Duta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Liga Arab berkenaan kerana cuba mengambil hati Iran, sekutu Presiden Bashar al-Assad.


Selepas lebih empat bulan pelantikannya, Annan terbukti tidak berjaya untuk menamatkan keganasan yang menurut pemerhati sudah meragut lebih 17,000 nyawa, kebanyakannya orang awam, sejak kebangkitan anti-Bashar meletus Mac tahun lalu, bermula dengan tunjuk perasaan aman.

“Orang ramai marah dan ternyata duta itu berat sebelah,” kata anggota Majlis Kebangsaan Syria, Bashar al-Haraki.


“Apa yang telah dicapainya? Tidak ada apa-apa kecuali darah. Kami terkejut apabila beliau berkata Iran perlu terbabit sedangkan Iran menjadi sekutu kepada pembunuh.


“Iran menyediakan pakar untuk mengawasi komunikasi sejak revolusi bermula.

“Mereka kemudian menghantar pejuang,”  katanya.


Teheran sejak sekian lama menjadi sekutu Damsyik, lebih-lebih lagi selepas Syria menjadi satu-satunya negara Arab yang menyokong Iran dalam perang 1980-1988 dengan Iraq.

Selepas berbincang dengan Bashar di Damsyik Isnin lalu, Annan berkata: “Kami bersetuju pendekatan yang saya akan berkongsi dengan penentang bersenjata.” Kenyataan itu mencetuskan kemarahan aktivis di negara itu.


“Annan bercakap mengenai penentang bersenjata sedangkan rejim Bashar yang yang menyerang orang awam,” kata aktivis yang berpusat di Damsyik, Ahmed al-Khatib kepada AFP melalui Skype.


“Kami berarak di jalan raya dengan membawa bunga tetapi apa yang berlaku menyebabkan kami terpaksa memikul senjata. “Tidak mungkin untuk menyuruh orang ramai menyerahkan senjata pada masa ini. Masyarakat antarabangsa berbelah bagi. Jadi, apa gunanya Annan,” katanya. - AFP

Iran mesti terbabit dalam proses damai Syria
         
BEIRUT: Duta damai antarabangsa, Kofi Annan semalam menegaskan, kuasa serantau, Iran perlu terbabit dalam usaha mencari penyelesaian damai di Syria, meskipun Barat bertegas menolak peranan Teheran.

Amerika Syarikat dan sekutu Nato serta Teluk Arabnya membantah pembabitan Republik Islam itu yang menyokong Presiden Bashar al-Assad serta dianggap sebagai musuh utama mereka di Asia Barat.


“Iran mempunyai peranan untuk dimainkan. Dan kehadiran saya di sini menjelaskan bahawa saya mempercayainya. “Saya menerima banyak galakan dan kerjasama daripada kerajaan Iran,” kata Annan selepas berunding dengan Menteri Luar, Ali Akbar Salehi di Teheran. - Reuters

Penempatan Yahudi akan beri kesan buruk: Peres
         
BAITULMAQDIS: Presiden Israel, Shimon Peres semalam memberi amaran mengenai kesan buruk terhadap demografi ke atas negara Yahudi itu berkait dengan pembinaan penempatan yang berterusan di Tebing Barat.

‘Penempatan Yahudi di kawasan yang mempunyai populasi Arab yang padat boleh membawa kepada perubahan demografi.


“Adalah lebih baik bagi kita untuk memikirkannya secara mendalam sebelum bertindak,” kata pemimpin rejim Zionis itu. Berucap di satu majlis, dia memberi amaran: “Tanpa majoriti penduduk Yahudi, adalah sukar bagi sebuah negara Yahudi kekal Yahudi.” Kenyataan itu secara tidak langsung menyentuh mengenai kesan demografi berhubung kemungkinan Israel menjajah Tebing Barat sepenuhnya. Perkara itu timbul awal minggu ini berikutan penerbitan satu laporan yang mendakwa Yahudi mempunyai hak dari segi undang-undang untuk menduduki wilayah itu. - AFP

Bantah pembunuhan wanita
         
KABUL: Lebih 50 lelaki dan wanita mengadakan tunjuk perasaan di jalan raya di bandar raya ini semalam kerana membantah pembunuhan seorang wanita yang dituduh berzina baru-baru ini.

Penunjuk perasaan berkenaan berarak sambil melaungkan slogan menggesa tindakan diambil terhadap pembunuh terbabit.


Video pembunuhan itu menunjukkan wanita berkenaan ditembak beberapa kali di wilayah Parwan, utara Kabul. Kejadian itu dikecam pelbagai pihak. - AFP

Demokrasi masih popular di negara Islam
         
WASHINGTON: Demokrasi masih popular di enam negara yang majoriti penduduknya beragama Islam, setahun selepas Kebangkitan Arab.

Keputusan kajian pendapat yang diterbitkan semalam juga menunjukkan sebahagian besar penduduk di beberapa negara yang majoriti penduduknya penganut Islam, menyokong pelaksanaan undang-undang syariah. Dua negara pertama berkenaan yang menggulingkan pemerintahan diktator masih inginkan demokrasi dengan 67 peratus rakyat Mesir dan 63 peratus warga Tunisia berkata, “demokrasi adalah lebih baik,” menurut kajian yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Pew. Di negara lain di rantau berkenaan, 84 peratus penduduk Lubnan dan 71 peratus Turki berkata, “demokrasi adalah lebih baik.” Di Pakistan, 82 peratus responden merasakan undang-undang perlu berdasarkan al-Quran.


Di negara Islam lain, 72 peratus warga Jordan, 60 peratus Mesir, 23 peratus Tunisia dan 17 peratus Turki dan Lubnan bersetuju mengenai pelaksanaan undang-undang Islam.

Dalam pada itu, majoriti responden percaya wanita perlu mempunyai hak yang sama seperti lelaki. - AFP

Buaya mati dibunuh selepas baham lengan remaja
SEEKOR buaya yang membaham lengan Langdale ditarik dari permukaan sungai selepas ia dibunuh oleh pekerja-pekerja Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida dan pakar pengesan haiwan itu pada Isnin lalu.

MOORE HAVEN, Amerika Syarikat - Seekor buaya sepanjang sekurang-kurangnya tiga meter menerpa dan menggigit hingga putus lengan kanan seorang remaja ketika dia berenang di sungai Caloosahatchee dekat sini, kata beberapa pegawai hidupan liar negeri Florida kelmarin.


Mangsa yang berusia 17 tahun, Kaleb Langdale terselamat dalam serangan tersebut yang berlaku pada Isnin lalu.


Haiwan ganas itu kemudian dibunuh beberapa pekerja Suruhanjaya Pemuliharaan Ikan dan Hidupan Liar Florida (FWC) dan pakar pengesan buaya tersebut.


Pekerja-pekerja itu turut berjaya mendapatkan semula lengan mangsa tetapi doktor-doktor gagal menyambung kembali organ tersebut.


"Kami dapat membunuh buaya itu dan membelah perut haiwan tersebut, mendapatkan semula lengan mangsa dan membawanya ke hospital agar ia dapat disambung semula," kata jurucakap FWC, Jorge Pino.


Menurutnya, remaja berkenaan berada dalam keadaan baik dan kini dirawat di sebuah hospital di sini.


Seorang rakan remaja itu, Gary Beck berkata, Langdale muncul di permukaan air selepas dibaham dengan menyatakan lengannya telah hilang dan meminta pihak paramedik dihubungi.


Buaya bertindak lebih ganas kerana musim mengawan.


- Agensi

Bot mewah RM10.17 juta karam
BOT mewah didapati karam di dermaga Tahoe Keys Marina di Tasik Tahoe Selatan, California pada Isnin lalu.

LOS ANGELES - Sebuah bot mewah yang baru dijual pada harga AS$3.2 juta (RM10.17 juta) didapati karam di dermaga Tahoe Keys Marina di Tasik Tahoe Selatan, California pada Isnin lalu.


Menurut beberapa penduduk, mereka mendengar bunyi kuat pada malam Ahad lalu.


Bagaimanapun, punca yang menyebabkan bot itu karam masih belum diketahui. - Agensi

Rusia terus berdegil sokong BasharIMEJ yang dimuat naik di laman YouTube pada 10 Julai lalu menunjukkan beberapa buah kereta kebal rejim Bashar di bandar Izaz, Syria.

DAMSYIK - Kumpulan pemberontak utama di Syria semalam gagal meyakinkan Rusia agar berhenti menyokong sekutunya, Presiden Bashar Al-Assad ketika rejim pemimpin berkenaan terus dicabar dalam beberapa pertempuran terbaharu yang tercetus di seluruh negara.


Menjelang satu taklimat kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) oleh Utusan Keamanan PBB, Kofi Annan, Rusia masih enggan berganjak daripada pendiriannya berhubung krisis Syria.


Perkara tersebut dinyatakan Ketua Majlis Kebangsaan Syria (SNC), Abdel Basset Sayda selepas menemui Menteri Luar, Sergei Lavrov di Moscow.


Sayda marah berhubung kegagalan rundingan tersebut.


"Kami menolak dasar Rusia kerana pendirian Moscow yang menyokong Bashar akan menyebabkan keganasan berterusan di Syria," katanya kepada sekumpulan wartawan selepas rundingan berlangsung.


"Kami tidak melihat sebarang kemajuan berhubung dasar Rusia. Saya berada di sini (Moscow) setahun lalu dan dasar ini tetap tidak berubah," kata seorang pegawai kanan, SNC, Burhan Ghalioun.


Dalam pada itu, pertubuhan Pemantau Syria Untuk Hak Asasi melaporkan, pemberontak dan tentera rejim Bashar bertempur di daerah Qadam, di sini.


Menurut badan pemantau berkenaan, pemberontakan di Syria yang bermula sejak 16 bulan lalu, telah meragut lebih 17,000 nyawa setakat ini.


Di Aleppo pula, sekurang-kurangnya dua askar terbunuh selepas pemberontak menyerang dua pos kawalan di bandar komersial itu.


Badan pemantau itu turut melaporkan satu serangan berlaku di wilayah Idlib, barat daya Syria melibatkan sebuah bas yang membawa sejumlah askar.


Laporan itu menyebut, 11 anggota tentera terbunuh dalam serangan dengan kumpulan pemberontak di Idlib.


Menurut badan berkenaan, 82 orang maut dalam keganasan di seluruh Syria kelmarin termasuk 26 askar dan 26 pejuang pemberontak.


Sementara itu, Kementerian Luar Perancis menyatakan, satu resolusi Majlis Keselamatan yang dikemukakan oleh Moscow bagi menangani konflik di Syria didapati gagal memenuhi kehendak masyarakat antarabangsa.


"Jelas, resolusi Rusia tersasar daripada kehendak sebahagian besar masyarakat antarabangsa," kata jurucakap kementerian berkenaan, Bernard Valero.


Resolusi itu mencadangkan agar misi pemerhati PBB di Syria dilanjutkan tanpa negara berkenaan berdepan sebarang ancaman sekatan. - Agensi