Pages

Friday, February 21, 2014

Kisah rejam palsu


21 Februari 2014


WASHINGTON  - AMERIKA SYARIKAT. Kisah seorang remaja di Damsyik direjam hingga mati  gara-gara mempunyai akaun Facebook yang disiarkan oleh agensi berita iCNN, mencetuskan spekulasi di kebanyakan laman web berita, semalam.

Kelmarin, agensi itu memaparkan berita kumpulan militan Iraq dan Syria (ISIS) merejam Fatoum Al- Jaseem di utara Syria  hingga mati selepas Mahkamah Syariah Al-Raqqa mendapati gadis itu melakukan jenayah sama seperti berzina.

Menurut  sebuah blog, ia adalah satu propaganda untuk melagakan negara Islam yang sedang dilanda perang saudara.

ARTIKEL BERKAITAN [ Direjam gara-gara Facebook ]

Kisah berjudul Syrian girl stoned to death for using Facebook account telah dikongsi lebih 294,000 pengguna laman web selepas kisah tersebut disebarkan oleh agensi berita Fars yang merupakan pro Presiden Syria Bashar al-Assad.

“Gambar disebarkan itu juga adalah sedutan filem Stoning of Soraya  dihasilkan pada tahun 80-an," menurut satu laporan.

Sejurus mendapat kecaman banyak pihak, Pengarah Kanan Perhubungan Awam CNN, Matt Dornic menarik semula berita berkenaan serta merta, laporan dipetik dari Agensi.

Budak 6 tahun mahu beli kereta untuk teman wanitaBeijing: Seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun dilihat minggu lalu bersama-sama “teman wanitanya” di sebuah kedai dengan membawa duit yang banyak untuk membeli kereta elektrik.

Dia yang pergi ke kedai berkenaan Khamis lalu meminta pengurus kedai memberinya kereta elektrik yang paling mahal.


Pekerja kedai itu berkata, “Saya nampak dia mengeluarkan satu sampul dan menyatakan yang dia tidak cukup duit. “Dia membawa hampir 10,000 yuan (RM5,430),” menurut pekerja kedai berkenaan.“Saya tidak boleh menjualnya kepada kanak-kanak, Saya suruh dia membawa ibu bapanya. Tetapi dia berkata, ayahnya bercuti. Dia mahu mencuba kenderaan itu,” katanya.


Masih belum dapat dipastikan dari mana kanak-kanak itu mendapat wang berkenaan tetapi melihat pada sampul merah yang dibawanya, duit itu mungkin dikumpulnya hasil pemberian anggota keluarga ketika Tahun Baru China atau diambil daripada ibu bapanya. Orang ramai yang berada di situ merakam gambar kanak-kanak berkenaan mencuba pelbagai jenis motosikal bersama “teman wanitanya” tetapi pekerja kedai berkenaan enggan menjual kenderaan itu. - Agensi

Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/21

Taasub jadi Barbie


“Saya hanya mahu jadi seperti Barbie sebenar yang tidak mempunyai akal fikiran. Kalau boleh, saya tak suka menjadi manusia, saya mahu menjadi plastik secara keseluruhan,” kata Blondie Bennett, 38.

Blondie membuat lima pembedahan untuk membesarkan payudara dan beberapa prosedur lain dalam mencapai matlamatnya.
Kini, dia menjalani sesi terapi hipnosis dua hingga tiga kali seminggu untuk menjadikan dirinya dungu dan katanya tindakan itu berhasil.

“Selepas 20 sesi, saya mula rasa pening dan sering keliru sepanjang masa,” katanya Dia memberitahu Barcroft TV walaupun dia menyukai rupanya kini, ramai orang tidak dapat menerima perubahannya termasuk rakan dan keluarga.

“Barbie” yang menganggur itu mendapat “tajaan” sewa rumah dari seseorang yang dikenalinya dalam Internet sebagai pertukaran kepada gambar seksinya dengan pakaian ala Barbie.
Foto
BLONDIE tidak suka jadi manusia.
“Orang ramai boleh kata apa saja tetapi inilah saya. Saya mahu transformasi secara menyeluruh, luaran dan dalaman,” katanya. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/21

Tasik air masin mengecil


Sebuah kapal terkandas di Tasik Oroumish, barat laut Iran selepas tasik air masin tersebut kering. - AGENSI
TEHERAN 20 Feb. - Keluasan Laut Oroumieh di barat laut Iran yang merupakan satu daripada tasik air masin terbesar di dunia, dilaporkan menyusut lebih daripada 80 peratus kepada hanya 1,000 kilometer persegi dalam tempoh 10 tahun berikutan perubahan cuaca.
Disebabkan keadaan itu, batu-batu yang diselaputi garam yang sebelum ini berada di dasar tasik, kini kelihatan seperti berada di tengah-tengah gurun.
Tasik itu sebelum ini menjadi sumber sistem pengairan ladang-ladang berhampiran serta sungai-sungai.
Pakar melahirkan kebimbangan, tasik yang merupakan antara destinasi pelancongan dan lokasi persinggahan burung migrasi termasuk burung flamingo dan burung camar, akan terus kering dalam tempoh dua tahun jika tiada usaha untuk memuliharanya.
Presiden baharu Iran, Hassan Rohani baru-baru ini turut melancarkan kempen untuk menyelamatkan tasik tersebut.
Kabinet pimpinan Hassan membentuk satu pasukan untuk menjemput ahli-ahli akademik di Iran dan pakar-pakar asing bagi membantu mencari penyelesaian terhadap masalah tersebut.
Ketua pasukan tersebut, Isa Kalantari berkata, manusia merupakan punca utama tasik itu mengering dan bukan cuaca.
"Tasik ini menjadi kering kerana pengurusan sumber yang salah dan kita sebagai manusia tidak memuliharanya. Kini kita perlu melaksanakan pemuliharaan. Lima juta penduduk di rantau ini terpaksa berpindah jika tasik ini kering,’’ katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140221/lu_10/Tasik-air-masin-mengecil#ixzz2ttb7VJm5
© Utusan Melayu (M) Bhd