Pages

Sunday, May 8, 2016

Masjid UK tegah wanita pakai seluar panjang, guna Facebook

DUNIA AHAD, 8 MEI 2016 @ 10:02 AM

MASJID Green Lane di Birmigham.


LONDON: Masjid seluruh United Kingdom mengarahkan wanita Islam supaya tidak memakai seluar panjang, melarang mereka keluar rumah tanpa kebenaran suami atau menggunakan Facebook.

 Ia menimbulkan kemarahan dalam kalangan aktivis anti-ekstremisme dan golongan berhaluan sederhana yang menyifatkan peraturan itu sebagai 'ketinggalan zaman' dan terjemahan mengenai Islam yang 'salah secara keseluruhan', menurut laporan The Times.

 Masjid Green Lane di Birmigham melarang wanita memakai seluar panjang walaupun di depan suami kerana ia menonjolkan susuk tubuh manakala Masjid Pusat di Blackburn pula berkata, wanita perlu memadamkan akaun Facebook untuk melindungi diri daripada 'kejahatan.' Ia memetik ayat al-Quran mengenai dosa alkohol untuk mewajarkan pendirian terhadap 'rangkaian ganas' Facebook. "Facebook membuka pintu untuk melakukan dosa.

Gadis dan wanita Islam menjadi mangsa kejahatan ini," menurut kenyataan. Persatuan Islam Blackburn, ahli gabungan Majlis Islam Britain (MCB), badan induk yang mewakili 500 masjid, mengarahkan wanita tidak meninggalkan rumah tanpa kebenaran suami dan perlu ditemani mahram. - Agensi

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/151541

Bapa ambil kesempatan kahwin baru

Riyadh: Seorang bapa yang mengiringi anaknya untuk berkahwin, akhirnya melangsungkan perkahwinannya sendiri selepas si anak tidak jadi berkahwin.
Akhbar Sada melaporkan, si bapa bersama anggota keluarganya yang lain pergi ke rumah bakal isteri anaknya.
Bagaimananapun, ibu gadis itu enggan mengahwinkan anaknya pada saat akhir atas alasan dia mahu kahwinkan kakak gadis itu terlebih dahulu.
“Anak lelaki itu berang dan membatalkan perkahwinannya sebelum meninggalkan majlis. Bapanya tidak mengekorinya, sebaliknya melamar kakak pengantin perempuan berkenaan. Si ibu serta-merta bersetuju dan menerima lamaran lelaki itu,” lapor akhbar itu dalam laporannya dari Jaza, wilayah di selatan Saudi. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 8 Mei 2016 @ 5:05 AM


GAMBAR hiasan.

Jaguar berharga £635 kini dijual £4 jutaKereta Jaguar C-Type ini berjaya dijual pada harga £4 juta dalam satu majlis lelongan baru-baru ini. - AGENSI


LONDON – Sebuah kereta vintaj Ja­guar yang pernah dibeli pada harga £635 (RM3,665) kira-kira 50 tahun lalu kini memecahkan rekod apabila dijual pada harga £4 juta (RM23 juta) dalam satu majlis lelongan baru-baru ini.
Seorang jurugambar, Guy Griffiths membeli jaguar model XK120c C-Type itu yang pernah menyertai beberapa perlumbaan kereta di seluruh Eropah.
Malah, Griffiths turut memiliki beberapa kereta lumba lama dan dia kini mempunyai sebuah muzium kecil untuk menempatkan kesemua koleksi kereta klasik di rumahnya yang terletak di Cotswolds.
Dia kemudian meninggal dunia pada tahun 2003 dan anak perempuannya, Penny Griffiths-Woodley yang juga me­rupakan seorang pelumba kereta telah mengambil keputusan untuk menjual salah satu koleksi bapanya itu.
Kereta itu merupakan satu daripada 45 buah kereta Jaguar C-Type yang dikeluarkan oleh pengeluar kereta Bri­tain, namun hari ini, hanya lapan buah dikatakan berada di seluruh dunia, malah lima daripadanya masih bertan­ding pada perlumbaan kereta vintaj 24 jam Le Mans di Perancis. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0508&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz4822Tx0zY 
Hakcipta terpelihara