Projek pembesaran Jambatan Jamrah setinggi lima tingkat itu siap sepenuhnya pada 2008.
Projek pembesaran Jambatan Jamrah setinggi lima tingkat itu siap sepenuhnya pada 2008.
MAKKAH - Jambatan Jamrah baharu kini boleh memuatkan 500,000 jemaah dalam satu masa, menurut Menteri Hal Ehwal Perbandaran dan Luar Bandar, Putera Mansour bin Miteb, kelmarin.

Beliau memaklumkan kementeriannya juga merancang untuk memperluaskan laluan di Mina untuk memberi keselesaan kepada jemaah haji pada masa akan datang.

"Anggota keselamatan akan turut ditempatkan di sekitar Jambatan Jamrah untuk memantau pergerakan jemaah sepanjang ibadat melontar," katanya dalam laporan Arab News.
Sementara itu, Gabenor Makkah, Putera Mishaal bin Abdullah mengesahkan persediaan menerima kedatangan jemaah berjalan lancar seperti dijadualkan.
Difahamkan, beberapa pemimpin negara Islam termasuk Presiden Sudan, Omar Bashir, Presiden Somali, Hassan Sheikh Mahmoud dan Presiden Maldives, Abdullah Yameen turut mengerjakan Rukun Islam Kelima itu pada musim ini.
Dalam satu kenyataan lain, Presiden Meteorologi dan Alam Sekitar melaporkan cuaca di Makkah, Madinah dan kawasan sekitarnya adalah sederhana dengan suhu di bawah 36 darjah Celsius.