Pages

Saturday, February 8, 2014

Untung ada ekor

Bengal: Seorang lelaki yang mempunyai ekor berbulu sepanjang hampir 37 sentimeter mungkin boleh dianggap ‘bernasib baik’ kerana dianggap sebagai dewa oleh penduduk kampungnya.
Chandre Oraon, 35, dilahirkan dengan rerambut yang tumbuh berhampiran punggung dan enggan memotongnya sejak kecil.

Keanehan itu menyebabkan penduduk tempatan yang menganut kepercayaan Hindu percaya dia adalah kelahiran semula dewa monyet, Hanuman.
Sesetengah penganut Hindu yang ingin “menyembah” Chandre sanggup datang dari jauh ke rumahnya dan menghabiskan masa beratur bagi mendapatkan restu dengan menyentuh ekornya.

Rumah Chander terletak di Alipurduar, Bengal Barat.

Chandre yang bekerja sebagai pemetik daun teh berkata, dia tidak keberatan mendapat penghargaan sebagai dewa.
Foto
KEBOLEHAN luar biasa Chandre memanjat pokok menambahkan lagi kepercayaan masyarakat setempat bahawa dia adalah kelahiran semula Hanuman.
“Saya tak kisah kerana ia anugerah tuhan,” katanya.

Selain ekor itu, reputasi Chandre semakin tinggi kerana keupayaannya memanjat pokok dengan mudah dan pantas seolah-olah seekor monyet. Antara orang yang datang ingin mendapatkan ‘restu’ Chandre ialah Monika Ladka.
Kata Monika, bayi lelakinya sentiasa mengalami masalah kesihatan walaupun sudah diberi pelbagai ubat.

“Selepas bertemu Chandre, bayi abang saya pulih dalam masa yang singkat,” katanya.

Justeru, kata Monika, mereka percaya Chandre adalah kelahiran semula Dewa Hanuman.

Tambahan pula, katanya, menurut cerita masyarakat setempat Chandre lahir pada Hari Hanuman. Sementara itu Chandre berkata, ada doktor pernah menawarkan untuk membuang ekornya tetapi dia menolak.

“Ketika kecil ibu pernah memotong ekor ini namun tidak lama kemudian saya demam panas dan sakit teruk. “Kata ibu, saya hampir mati,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Keadaan berkenaan menyebabkan penduduk kampung terbabit mencadangkan kepada mereka supaya membiarkan saja ekor itu tumbuh memanjang dan sehingga kini ia berukuran kira-kira 36.8 sentimeter. - Agenda
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/08

Dihalau kerana hodoh


8 Februari 2014
Dihalau kerana hodoh
Dihalau kerana hodoh Seluruh tubuh Sarotin dipenuhi ketumbuhan tidak berbahaya digelar neurofibromatosis.JAKARTA - INDONESIA. Gara-gara seluruh tubuh dan sebahagian wajahnya dipenuhi tumor, penduduk sebuah kampung di Bandung sanggup bertindak kejam mengusir ibu tunggal kepada empat anak ini selepas mangsa dibuang keluarganya.

Sarotin, 46, dipercayai mengalami penyakit genetik, neurofibromatosis yang menyebabkan ketumbuhan tidak terkawal di seluruh saraf tubuh.

Menurut wanita tersebut, dia menderita penyakit tumor tidak berbahaya itu sejak tiga tahun lalu.

"Saya tidak mampu untuk menjalani rawatan kerana kos perubatannya agak tinggi," katanya.

Difahamkan, laporan dipetik dari DailyMail, kira-kira 50 peratus individu yang mengalami mutasi gen ketika dalam kandungan ibu berisiko menghidap penyakit ini walaupun ia adalah penyakit bawaan genetik.

Budak lelaki pertaruh nyawa selamatkan anak rusa


Agensi
BELAL memegang anak rusa yang diselamatkannya menggunakan sebelah tangan.


NOAKHALI - Seorang budak lelaki di Bangladesh dianggap sebagai wira apabila dia sanggup bergadai nyawa terjun ke dalam sebatang sungai untuk menyelamatkan seekor anak rusa daripada lemas.
Anak rusa itu kemudian diselamatkan oleh budak lelaki berkenaan yang dikenali sebagai Belal dan berusia di awal remaja.
Dia berenang melawan arus untuk membawa anak rusa itu ke tebing dalam insiden yang berlaku di sini, tenggara Bangladesh baru-baru ini.
Agensi
ANAK rusa yang bernasib baik selepas diselamatkan Belal.


Haiwan itu terpisah dengan induknya selepas air sungai itu melimpah akibat hujan lebat.
Kejadian tersebut disaksikan oleh penduduk setempat termasuk seorang jurugambar hidupan liar, Hasibul Wahab yang merakam aksi berani Belal.
"Paras air sungai ketika itu sangat tinggi selepas hujan le bat," kata Hasibul.
"Kami fikir dia mungkin lemas, malah, rakan saya sudah bersedia untuk melompat ke dalam sungai untuk menyelamatkan Belal tetapi ternyata dia berjaya," tambahnya. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0208&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2sh4STpA2 
Hakcipta terpelihara